Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 20 квітня 2024, 23:09
1488
1

Плей-оф НБА. Східна конференція. Прев’ю

Оглядач Sport.ua Олексій Коляго анонсує початок матчів на виліт

| Оновлено 20 квітня 2024, 23:09
1488
1
Плей-оф НБА. Східна конференція. Прев’ю
nba.com

У найсильнішому баскетбольному турнірі світу настає час найцікавішого. Сьогодні ввечері в НБА стартує плей-оф, який обіцяє бути цікавим, яскравим та непередбачуваним. Найкращі колективи та головні індивідуальні зірки Ліги вже готові до боротьби за титул. З яким багажем вони заходять до постсезону і що нам приготував перший раунд?

Спробуємо відповісти на ці запитання. Почнемо зі Східної конференції.

Бостон (1) – Майамі (8)

Дати стартових матчів серії: 21, 25, 28 та 29 квітня

Зустрічі між собою у регулярному чемпіонаті:

28.10.2023 «Бостон» – «Майамі» – 119:111

26.01.2024 «Майамі» – «Бостон» – 110:143

11.02.2024 «Майамі» – «Бостон» – 106:110

Getty Images/Global Images Ukraine

Вже в першому раунді плей-оф на всіх шанувальників НБА чекає повторення минулорічного фіналу Східної конференції, в якому зустрілися «Бостон» та «Майамі». Тільки тепер суперники зійдуться на старті постсезону.

«Селтікс» дуже потужно провели чемпіонат і з відривом стали його найкращою командою, причому в обох конференціях. Принагідно команда Джо Маззулли оновила кілька рекордів франшизи і цілком справедливо застовпила за собою титул головного претендента на чемпіонство. На рахунку у баскетболістів з Массачусетса 64 перемоги в регулярному чемпіонаті, що аж на чотирнадцять перемог більше, ніж у «Нью-Йорка», що фінішував другим, і на сім, ніж у двох кращих команд Заходу.

Відмінно провів сезон дует лідерів «Бостона» Джейсон Тейтум (26,9 очок + 8,1 підбирань + 4,9 передач) та Джейлен Браун (23 набрані пункти + 5,5 зібраних відскоків). Проте дуже велику роль відіграла поява в команді Крістапса Порзінгіса (20,1 очок). Латиш став третьою опцією в атаці «Селтікс», але практично не претендував на ключові кидки та усвідомив своє місце у команді, що дуже допомогло і йому, і його колективу. Та й загалом ротація «кельтів» стала значно збалансованішою, ніж минулого сезону. Зумів стати її частиною і Святослав Михайлюк, який завершив регулярку з не найбільш видатними показниками (10,1 зіграних хвилин і 4,0 набраних очок), але при цьому показавши хороший відсоток реалізації дальніх в останніх поєдинках, що дозволяє розраховувати на те, що українець вийде на паркет і в матчах плей-оф.

«Майамі» зайняли за собою останній вакантний слот на Сході. «Хіт» посіли восьме місце в регулярному чемпіонаті (46 перемог – 36 поразок), а у плей-ін спочатку мінімально поступилися «Філадельфії» – 104:105, а в ніч із п'ятниці на суботу, без Джиммі Батлера, який отримав травму, перемогли «Чикаго» – 112:91.

Втім, сам Джимбо в одному з інтерв'ю наприкінці регулярки сказав про гру своєї команди, що ми не шукаємо легких шляхів. І з ним варто погодитись. Колектив із Флориди провів дуже нерівний сезон, чергуючи успішні матчі з несподіваними поразками. Минулого сезону у «Майамі» все було дуже схоже. Команда через плей-ін пробилася у фінал НБА, водночас обігравши у вирішальній серії своєї конференції саме «Бостон» – 4:3. Цього разу повторити цей несподіваний успіх буде значно складніше, особливо з огляду на травму Джиммі Батлера перед стартом плей-оф.

У регулярному чемпіонаті команди провели три поєдинки й у всіх цих матчах перемоги здобув «Бостон». Втім, «Майамі» точно є найнезручнішим суперником для «Селтікс», який міг теоретично випасти в першому раунді. Головні фаворити НБА виглядають сильнішими, але легкої прогулянки їм чекати точно не варто.

Прогноз Sport.ua: перемога «Бостона» – 4:2

Нью-Йорк (2) – Філадельфія (7)

Дати стартових матчів серії: 21, 23, 26, 28 квітня

Зустрічі між собою у регулярному чемпіонаті:

06.01.2024 Філадельфія – Нью-Йорк – 92:128

23.02.2024 Філадельфія – Нью-Йорк – 96:110

11.03.2024 «Нью-Йорк» – «Філадельфія» – 73:79

13.03.2024 «Нью-Йорк» – «Філадельфія» – 106:79

Getty Images/Global Images Ukraine

Досить несподівано в цій парі бачити «Філадельфію» як команду з нижчим посівом. Але це саме так. «Філа» довгий час боролася з «Бостоном» і з «Мілуокі» за перемогу в конференції, але після травми Джоеля Ембіїда почала стрімко здавати позиції. Команда під керівництвом Ніка Нерса втрачала в турнірній таблиці рядок за рядком і зрештою фінішувала в зоні плей-ін, пропустивши вперед у потрійній закрутці «Індіану» та «Орландо».

З хорошого в цій ситуації варто відзначити, що клуб із Пенсильванії таки пройшов цей раунд, мінімально обігравши вдома «Майамі» – 105:104, а також той факт, що в таких непростих умовах значне ментальне зростання продемонстрував Тайріз Максі, який став повноцінною другою зіркою своєї команди. І тепер, після повернення Ембіїда, колектив заходить до плей-оф вже куди більш загартованим і з двома сильними лідерами.

«Нью-Йорк» у регулярному чемпіонаті багато в чому стрибнув вище своєї голови. Звісно, цьому значно сприяли проблеми у «Мілуокі» та у самої «Філи», але й досягнень баскетболістів із найбільшого міста США також применшувати не варто. Зокрема, команда Тома Тібодо тричі обіграла «Філадельфію» в чотирьох особистих зустрічах, при цьому у двох із цих трьох матчів різниця в рахунку була зафіксована на позначках +36 та +27. Також хочеться висловити окремий респект «Нікс» за те, що в останньому турі вони не займалися підбором суперника (на відміну від «Клівленда») і, незважаючи на всі потенційні розклади, оформили друге місце на Сході.

Окремо варто виділити Джейлена Брансона. Після того, як захисник влітку 2022 року, по суті, виявився не потрібним «Далласу», випускник Вілланови за два сезони в «Нью-Йорку» виріс до рівня Матчу Всіх Зірок і посів місце топ-гравця у своїй команді. Цього сезону Джейлен став четвертим бомбардиром регулярного чемпіонату (28,7 очок у середньому за гру) і одинадцять разів по його ходу брав планку в сорок набраних пунктів за поєдинок.

Незважаючи на вищий посів для «Нікс», апсет у цій парі цілком реальний. «Філадельфія» опинилася так низько завдяки травмі Ембіїда, але з Джоелем команда має бути набагато сильнішою. З іншого боку, перевага в особистих зустрічах (причому єдиний матч, де «Філа» могла розраховувати на свого зіркового бігмена, від шостого січня нинішнього року, «Нью-Йорк» також забрав) наштовхує на думки, що Том Тібодо та його команда знають , як підібрати ключі до свого опонента. І все ж таки поставимо на баскетболістів із Пенсильванії.

Прогноз Sport.ua: перемога «Філадельфії» – 2:4

Мілуокі (3) – Індіана (6)

Дати стартових матчів серії: 22, 24, 27, 29 квітня

Зустрічі між собою в регулярному чемпіонаті:

10.11.2023 «Індіана» – «Мілуокі» – 126:124

08.12.2023 «Мілуокі» – «Індіана» – 119:128 (внутрішньосезонний турнір)

14.12.2023 «Мілуокі» – «Індіана» – 140:126

02.01.2024 «Мілуокі» – «Індіана» – 113:122

04.01.2024 «Індіана» – «Мілуокі» – 142:130

Getty Images/Global Images Ukraine

Ще кілька місяців тому багато шанувальників баскетболу сказали б, що в цій серії боротьби не вийде і баскетболісти з Вісконсіна пройдуть далі. І така думка цілком мала право на життя. Проте з того часу багато що змінилося. «Індіана» пристойно накотила на фініші та зуміла перестрибнути із зони плей-ін у зону-плей-оф. А «Мілуокі», навпаки, змазали кінцівку основної частини турніру.

В середині сезону «Бакс» зважилися на зміну тренера і замість Едріана Гріффіна, який йшов із показником 30 перемог – 13 поразок, на тренерський місток зійшов Док Ріверс, але досвідчений фахівець не натренував навіть і на 50% результат (19 перемог – 20 поразок). Останні десять матчів регулярного чемпіонату «Мілуокі» завершили з результатом 3-7, причому програвали «олені» навіть таким «топ-командам» як «Торонто» та «Вашингтон», і замість боротьби за перший посів скотилися на третю позицію. А на додаток ще й Янніс дуже неприємно травмувався за пару матчів до старту плей-оф. І, хоча, за прогнозами, він має встигнути підлікуватися до старту постсезону, чи зможе грек показати всю свою міць, чи не берегтиме себе в боротьбі, чи не погіршить травми таким швидким форсуванням свого відновлення? Запитань більше ніж відповідей.

А от у шанувальників «Індіани» останній місяць чемпіонату має залишити приємні враження. Команда набагато частіше вигравала, показувала видовищний баскетбол і явно націлилася на вищий результат, ніж перший раунд плей-оф. Січневий обмін Паскаля Сіакама на кількох рольовиків та драфт-піки виявився вдалим станом на тут і зараз, а Тайріз Халібертон, отримавши такого забивного партнера, за підсумками регулярного чемпіонату став найкращим асистентом ліги (10,9 передач у середньому за гру).

Між собою у поточній кампанії команди провели одразу п'ять матчів. Так вийшло завдяки тому, що ці колективи зустрілися ще й у півфіналі внутрішньосезонного турніру НБА. При цьому «Індіана» чотири рази обіграла «Мілуокі», що лише вкотре підтверджує, що в цій парі апсет більш ніж реальний. Окремо варто звернути увагу на результативність двох клубів. У п'яти очних зустрічах суперники завжди грали дуже результативно, а мінімальний показник набраних очок для одного із колективів становив аж 119 пунктів.

Важко зробити об'єктивний прогноз на серію, не знаючи точного стану та кондицій Янніса. Розраховуватимемо, що грек серйозно допоможе своїй команді, інакше Дем'єн Ліллард та Кріс Міддлтон можуть і не затягнути. Поставимо на перемогу «Мілуокі», але прохід «Індіани» абсолютно не здивує.

Прогноз Sport.ua: перемога «Мілуокі» – 4:3

Клівленд (4) – Орландо (5)

Дати стартових матчів серії: 20, 23, 26, 27 квітня

Зустрічі між собою у регулярному чемпіонаті:

07.12.2023 «Клівленд» – «Орландо» – 121:111

12.12.2023 «Орландо» – «Клівленд» – 104:94

23.01.2024 «Орландо» – «Клівленд» – 99:126

23.02.20234 «Клівленд» – «Орландо» – 109:116

Getty Images/Global Images Ukraine

І на десерт найрівніша пара на Сході. Причому створюється стійке враження, що команди прямо дуже хотіли зіграти одна з одною на старті постсезону. Однак якщо «Орландо» для цього було необхідно вигравати в останньому турі та дивитися в турнірну таблицю вже за фактом, тому що колектив взагалі ризикував впасти до плей-ін, то «Клівленд» відверто зливав кінцівку своєї гри одному з аутсайдерів (мова йде про «Шарлотт»), випускаючи під завісу поєдинку якісь безглузді п'ятірки і розтринькуючи свою перевагу.

Для «Орландо» нинішній регулярний чемпіонат став якщо не проривним, то однозначно успішним. Баскетболісти із Флориди вперше за останні п'ять сезонів взяли планку в 50% перемог, і їхня підсумкова п'ята позиція на Сході стала для «Меджик» найкращим показником, починаючи від сезону 2010/2011, коли вони були четвертими. Багато в чому такий результат відбувся завдяки Паоло Банкеро, який за два роки остаточно утвердився в статусі топ-баскетболіста своєї команди та має всі шанси надалі стати справжнім франчайз-гравцем. Перший номер драфту 2022 року є лідером «Орландо» за набраними очками (22,6), підбираннями (6,9, ділить перше місце з Венделлом Картером) та результативними передачами (5,4). За спиною у Паоло ціла низка не хапаючих зірок з неба, але добротних виконавців, які готові прийти на допомогу своєму лідерові.

«Клівленд» не має такої великої залежності від своєї головної зірки, але вплив на команду Донована Мітчелла дуже великий. І величезне щастя для команди з Огайо, що їхній лідер встиг одужати від березневого перелому носа і перед постсезоном вийшов на свою звичну результативність. Під час турніру роль другої скрипки у «Кавальєрс» на себе почергово брали Даріус Гарленд, Каріс Лаверт, Джаретт Аллен і навіть Макс Струс, який закидав вирішальний баззер майже з центру майданчика. Їхніх спільних зусиль вистачило для того, щоб команда Джей Бі Бікерстаффа впевнено трималася в зоні плей-оф та вдруге поспіль фінішувала у топ-четвірці Сходу.

В особистих протистояннях у суперників спостерігається паритет – 2:2. В грудні франчайзи обмінялися домашніми перемогами, а вже у 2024 році по черзі засмутили своїх опонентів на виїзді. Причому клуб з Огайо зробив це з великим відривом у двадцять сім очок.

У цій парі досягти підсумкового успіху мають можливість обидва колективи. «Меджик» і «Кавальєрс» можуть запропонувати супернику свої козирі, що вони й успішно робили в матчах регулярного чемпіонату. У «Клівленда» їх трохи більше, завдяки довшій лаві та перевазі свого майданчика. Хоча, подивимося, як їм відгукнеться вибір суперника в першому раунді. Спортивна фортуна такі фокуси дуже не любить.

Прогноз Sport.ua: перемога «Клівленда» – 4:2

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика
Футбол | 03 травня 2024, 07:44 25
ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика

«Пенсіонери» разом із Михайлом обіграли «Тоттенхем» 2:0 у перенесеному матчі АПЛ

Все вирішилося на тай-брейку. Визначено другу фіналістку турніру в Мадриді
Теніс | 03 травня 2024, 01:01 2
Все вирішилося на тай-брейку. Визначено другу фіналістку турніру в Мадриді

Аріна Соболенко у трьох сетах здолала Єлену Рибакіну на змаганнях WTA 1000 в Іспанії

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
T-800
проход Бостона 1,03 против неудобного Майами ... млин, прям какая-то Дрим-Тим 92 на ОИ в Барселоне