Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Польща
| Оновлено 05 квітня 2024, 03:55
6467
26

Абсурд і треш. Чому у Хацкевича не виходить в Заглембе

Валерій Василенко – про ситуацію тренера «Динамо» у Польщі

| Оновлено 05 квітня 2024, 03:55
6467
26
Абсурд і треш. Чому у Хацкевича не виходить в Заглембе
ФК Заглембе Сосновець. Олександр Хацкевич

Це було спочатку більше схоже на аферу чи авантюру, ніж на шанс перезапустити кар'єру. Очолити безпросвітного аутсайдера другого польського дивізіону, маючи на все про все для підготовки до весняної частини сезону три місяці і Вадима Шаблія в помічниках – та ну нафіг. Але колишній головний тренер збірної Білорусі та київського «Динамо» Олександр Хацкевич наважився.

Колега Олексій Сливченко в середині лютого докладно розповів про прихід колишнього кермового київського клубу у «Заглембе». Як і про сам клуб із Сосновець, і український десант у команді. Тож повторюватися безпосередньо про сам прихід білоруса до табору аутсайдера другого дивізіону Польщі не бачу сенсу. Найбільш показовими, як на мене, є вже дії Хацкевича під час поновлення сезону. Так би мовити, вісті з полів.

Однак перед цим все ж таки дозволю собі нагадати, як Хацкевич та його нова команда підходили до весняного півсезону. Підопічні 50-річного білоруського наставника провели п'ять контрольних спарингів. У двох із них зіграли внічию, а у трьох – програли. Досить тривожний дзвінок, чи не так? Але тоді Хацкевич не побачив у цьому серйозного лиха, заявивши, що на те й потрібні спаринги, щоб експериментувати.

За його словами, у цих контрольних поєдинках його команда намагалася налагодити насамперед гру в обороні, а також відпрацьовувала три моделі гри: високий пресинг, гру в центральній зоні та дії на своїй половині. «Тепер нам потрібно вирішити, яка тактика допоможе нам досягти хороших результатів у майбутніх матчах», – резюмував Олександр Миколайович.

Meczyki. Олександр Хацкевич

Здавалося б, досить здорові судження тренера. І з тактики, а ще й стосовно футболістів, щодо завдань на сезон. Але щойно цей сезон відновився, щось явно пішло не так. На мій погляд, головною проблемою Хацкевича та його «Заглембе» стало те, що тренер так і не зміг визначитися ні з тактикою, необхідною для того, щоб «досягти хороших результатів», ні з футболістами, які цю тактику втілюватимуть на полі.

***

На поточний момент під керівництвом Олександра Хацкевича «Заглембе» провів шість матчів, у яких було видобуто дві нічиї, ще чотири поєдинки завершилися поразками. При цьому різниця забитих і пропущених м'ячів просто гнітюча: 1-11.

Після зіграних 25 турів турнірне становище «Заглембе» ще більше ускладнилося. В активі команди Хацкевича – впевнене останнє місце та лише 13 очок. До передостаннього рядка таблиці, яку займає «Подбескидзе» - вісім пунктів відставання. Якщо називати речі своїми іменами, то шансів урятуватись за дев'ять турів до фінішу у «Заглембе» вже фактично не залишилося. По-своєму це визнав і головний тренер команди із Сосновець.

Хацкевич остаточно зрозумів, у що вляпався, після поразки своїх підопічних у середині березня в поєдинку проти «Лехії» - 0:4. На наступний матч – домашню гру проти «Катовіце» – Олександр Миколайович не вигадав нічого іншого, як закрити своїх підопічних на базі. Але в цій його задумі цікавий і показовий не стільки сам факт такого ось покарання футболістів, до якого зараз уже практично і не вдаються, скільки настійна рекомендація Хацкевича своїм підопічним вибрати самостійно тактику на наступний матч.

Цей наступний матч «Заглембе» знову програв. І знову програв розгромно – 0:4. І з прес-конференції Олександра Хацкевича після тієї гри (нагадаю – проти «Катовіце») і розпочався весь цей абсурд та треш.

На зустрічі з журналістами Хацкевич розповів про своє рішення делегувати частину своїх повноважень футболістам. Мовляв, я не знаю, яким був план на гру, бо він вибирався гравцями за зачиненими дверима. «За цю гру відповідають футболісти. За цю одну гру», – ось ще одне одкровення від білоруського тренера. Але він додав, що «це був перший та останній раз, коли футболісти самі обирали тактику на гру».

Журналісти, які були присутні на спічі Хацкевича, почали відверто з нього стьобатися. Один із них запропонував свої послуги в допомозі з управлінням командою. На що отримав від головного тренера «Заглембе» його адресу електронної пошти. Мовляв, усі пропозиції щодо тактики надсилайте сюди.

Ну, а далі почалося. Ту прес-конференцію Хацкевича було розібрано на цитати вже в центральній польській пресі. І на наставника «Заглембе» обрушився шквал критики та знущань. Йому згадали все. І посилену «українізацію» команди (у колективі є п'ять українців – Олексій Шевченко, Артем Сухоцький, Артем Полярус, Олексій Довгий та Артем Биков), і запобігливість перед керівництвом клубу і Вадимом Шаблієм, і про Сухоцького, який до цього два роки не грав у футбол, й задіяння у тренувальному процесі свого сина Артема. І багато іншого. Адже нам, журналістам, тільки дай привід попащекувати. І ми їм одразу ж скористаємося. Хацкевич цей привід справді дав.

***

Після цього польські ЗМІ повідомили, що нібито президент «Заглембе» подав у відставку. А сам Хацкевич – на межі відходу з клубу.

Але далі взагалі трапилася справжня дичина. На тренування «Заглембе» увірвалися чоловік сорок мужиків у камуфляжі, які ховали обличчя під масками. Вони назвалися вболівальниками «Заглембе». Відбулася сутичка, в якій дісталося і Хацкевичу.

Клуб із Сосновець офіційно підтвердив факт цього інциденту. Підтвердив цей факт і сам білоруський тренер, який сказав, що «я сам вихований вулицею і знаю, як поводитись у таких ситуаціях».

У свою чергу агент Хацкевича – Вадим Шаблій – в інтерв'ю одному з наших ЗМІ розповів, що в тій бійці його клієнта ніхто не бив, «були лише спроби з боку хуліганів».

Шаблій відкрив завісу і щодо найближчого майбутнього Хацкевича. За словами одіозного агента, «Олександра Миколайовича ніхто не звільняє, він сам збирається у відставку». А чому так? Та тому, що «у команді бардак».

А те, що головним ініціатором цього бардаку виступив сам Олександр Миколайович, Шаблій скромно промовчав.

Станом на момент написання цієї нотатки ще не було офіційної інформації про подальшу долю Олександра Хацкевича: чи подав він у відставку, чи його таки прибрали. Або сталося щось неймовірне, і він залишився біля керма «Заглембе». Але, хоч би як не завершилася ця дивна і неповчальна історія, можна вже зараз констатувати, що вона є нічим іншим, як аферою й авантюрою. І що колишній тренер збірної Білорусі та київського «Динамо» навряд чи зможе змити з себе її наслідки.

Оцініть матеріал
(40)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 26
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Муґунот Уух
Тому що Хацкевич не тренер
onco-clown
Хацкевич не супер тренер, а в "Заглембе" ещё и до него с дисциплиной был непорядок, может надо было спокойно оценить ситуацию и уйти оттуда, а не разводить трешак.
Юрий Щербань
Сколько можно Хацкевича считать тренером,максимум школьная команда уровня чемпионата города,он где не работал везде бардак после него и конфликты 
Gargantua
слабый тренер пришел в клуб, где все так запущено, что не помог бы и сильный тренер
что из этого могло получиться?
Ard2323
Хацкевич дуже слабкий як тренер. Якщо брати Динамо на найбільш слабка гра була якраз при Хацкевичі і Буряку. Інші динамівські серця хоч щось показували частково і крім провалів було щось і добре.  (Михайличенко, Сабо наприклад)
mini.f
Хацкевич, по всей вероятности, на финансовой мели. Его устраивал любой вариант, деньги нужны сейчас, а не завтра.... А то, что тренер  он так себе, об этом даже мои коты знают ( консультировались с котами Леоненка)....
UAZAK
це не тренер
umnuy2
тренера приходят и уходят сотнями тысяч но такой треш устраивают единицы.Значит что-то в тренере
luceorius
 Хіба що для бате чи мінського динамо згодиться.
Vitason
Та хватить про нього писати цього тренера,який він нафіг тренер??? Дятел! Після Польщі ,поїде кудись в Казахстан,якщо повезе,а ні до Суркіса в академію буде проситися)) Перестаньте про нього писати,краще вже про Мілевського ,якщо ні про що друге не можете
SanMatter
Ага тренер гівно,але єдиний в кого вкрали чемпіонство з Динамо в кабінеті 😁😂
FunnyCat_____
тренер Динамо только что Зарю вынес 3-0 
Alex86 1
абсурд это сама статья) был бы тренером, то тренировал бы не шлак из пятого дивизиона зимбабве
yurchik553
Гарний тренер знайшов свою команду 
jugulator
Почему не получается? Потому что он тренер говно.
Джей Гетсбі
А в кого з "дінамовскіх сєрдєц" десь вийшло? Ну,крім Реброва?
Выталкиватель парашутистов
Ты смотри,оказывается конспекты Лобановского и и его методы работы с командой, тут, в Польше не работают. За договорняки тут можно срок запросто получить, а за то, что команду на допинг посадить - это вообще из области фантастики. А птенцы Динамо по другому и не умеют работать, не приучены метром украинского футбола....Потому и не получается у многих на тренерском поприще....