Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 29 березня 2024, 12:37
5647
18

КВАРЦЯНИЙ: «Передачі Судакова завжди мають логіку»

Тренер підбив підсумки виступу збірної у плей-офф кваліфікації Євро-2024

| Оновлено 29 березня 2024, 12:37
5647
18
КВАРЦЯНИЙ: «Передачі Судакова завжди мають логіку»
Getty Images/Global Images Ukraine. Георгій Судаков

Перипетії фінального матчу плей-оф кваліфікації Євро-2024 Україна – Ісландія, що завершився історичною перемогою синьо-жовтих (2:1), продовжують активно обговорюватися.

Один із найавторитетніших вітчизняних фахівців, багаторічний керманич луцької «Волині» Віталій Кварцяний поділився враженнями про поєдинок українців з нащадками вікінгів:

– Психологічна ситуація була вже адаптована після гри з Боснією і Герцеговиною. Попервах у Зениці ми програвали, а потім, наприкінці зустрічі забили два м’ячі й перемогли. Тож у функціональному плані збірна України була готова до поєдинку з Ісландією, а психологічно вірила у перемогу. І я її відчував теж. Та й вболівальники відчували, що наша національна команда просто не може не вийти у фінальну частину європейської першості. Сама обстановка як наче віщувала, що українці заб’ють, і якщо не той, то інший гравець це обов’язково зробить. Тобто все одно ми виграємо. Якщо не в ігровий час, то у серії пенальті.

– А що стосується самої гри? Що скажете?

– Щодо специфіки самого футболу – тактики та готовності української збірної, то на відміну від поєдинку з Боснією і Герцеговиною, де був шалений тиск балканських вболівальників, який сковував дії наших хлопців, у грі із Ісландією вже відчувалась зіграність. У Вроцлаві була налаштованість, що дуже важливо для кожного тренера. Впевненість разом з ідеями тренерського штабу на чолі з Сергієм Ребровим, вдалі заміни та прагнення переломити хід поєдинку – все це відбувається не просто так. Комусь, можливо, здається, що все це випадково. Зовсім ні. Ребров краще відчував гравців.

Взяти хоча б Зінченка. У Зениці в поєдинку з боснійцями гра у нього, відверто кажучи, не була однією з кращих. А от у зустрічі з Ісландією тренер випустив його на поле, і Зінченко вміло відрегулював обстановку. Він додав гостроти за рахунок хороших передач, видавши дві-три таких паси врозріз. Як казав Ігор Циганик, це не його місце – Зінченка треба ставити глибше. І Ребров поставив. Як показав розвиток подій, недаремно. Зінченко вміє дати прихований або ж нестандартний пас, коли усім своїм виглядом показує намір віддати вліво, а віддає вправо. Тобто хлопець з хитринкою. А у центрі поля, як відомо, не сильно похитруєш, адже там суперник сидить «на нозі». А якщо Зінченко знаходиться на просторі, на останньому пасі, то для нього це козирна манера дій. Вона й спрацювала.

Так само і Судаков, який зіграв логічно у вільних передачах. Він відмінно відчуває гравця, який себе пропонує. Відразу ж на того адресується передача, яка диктує подальші дії. Якщо у Зінченка короткий або середній пас, то Судаков дає довгий, діагональний або ж теж розрізний – і цей пас неодмінно має свою логіку.

– На відміну від поєдинку з боснійцями у кінцівці гри з ісландцями тренерський штаб нашої збірної не став використовувати двох нападників, а замінив Романа Яремчука на Артема Довбика.

– Ця кадрова зміна зіграла роль. На поле на 72-й хвилині вийшов свіжий Довбик, хоча слід зазначити, що Яремчук з гри не випадав. Але, напевно, ,ак потрібно було зробити, аби змінити відношення ісландських захисників у плані адаптованості до Яремчука. Його ж прикрили, тримали, штовхали, до воріт не пускали.

І хоча обидва наші гравці є нападниками таранного типу із вмінням завершувати атаки, Довбик має трішки іншу манеру гри, ніж його колега по амплуа. Втім, обидва себе проявляли чудово, і Ребров мав можливість вибору по ситуації. Тож згадана заміна у підсумку і зіграла свою роль.

– Як оцінюєте гру Михайла Мудрика, якого вже можна називати ключовим гравцем основи нашої збірної?

– Незважаючи на деякі невиправдані помилки під час прийому м'яча, Мудрик зіграв чудово, використовуючи свою божевільну від природи стартову швидкість і деколи нестандартне завершення. Коли Судаков віддав йому гольову передачу під праву ногу, Михайло відразу ж і пробив. Мабуть, у той момент Мудрик думав: «Дай пас – і я проб’ю». І це спрацювало.

– Перемога України у цій непростій дуелі з ісландцями за путівку на Євро-2024 закономірна?

– Авжеж. З усього було видно, що наша збірна сильніша за Ісландію. Я помітив таку тенцендцію: чим більше наша національна команда грає, тим краще у неї це виходить. Мені здається, що переможець фінального матчу плей-оф кваліфікації Євро-2024 Україна – Ісландія не випадковий. Наша збірна цілком заслужено потрапила на чемпіонат Європи.

Оцініть матеріал
(46)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Фанати закликають забрати у Роналду сина через його заходи виховання
Футбол | 09 жовтня 2024, 01:39 5
ВІДЕО. Фанати закликають забрати у Роналду сина через його заходи виховання

Футбольні фани шоковані методами виховання Кріштіану Роналду-молодшого

10 гравців, які зіграли найбільшу кількість матчів за збірну
Футбол | 09 жовтня 2024, 11:25 9
10 гравців, які зіграли найбільшу кількість матчів за збірну

Лідер цього рейтингу продовжує нарощувати відрив від переслідувачів…

Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Mykhailo Gordienko
Гравці збірної України в більшості своїй були ніякими (по індивідуальній грі) в порівнянні з гравцями Боснії і Герцоговини.
Ісландія - держава з населенням 400 тисяч. Це десь як мікрорайон Оболонь в Києві.
Дуже важкі перемоги. Фактично грали рівні команд, а відповідно і рівень гравців схожий. Але розмов та понтів ... наче ми тут розбили 4-0 та 3-0 відповідно.
Андрій
Мне и на.рен не нужен футбол, я думаю о мире Украины и России а всё остальное не важно!
Умник
Ему нужна стабильность, и в футболе в 2024 году, нужно уже уметь защищаться, то есть помощь опорникам, не на чистых мячах. У него самая популярная позиция на поле, Евро покажет
Лига конференций без динамо
Понятное дело судак топчик,только выссеры четвёртых дырявых в сторону его никогда не имеют логики,кукарекают по методички дырявой 
antt
Ісландія це як місто Вінниця по населенню, на два десятка тисяч тільки більше. Але не забуваємо, коли зрівняли з боснією, і хто це зробив. І дивно трохи чути такі схвальні речі від Кварцяного.