Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 22 березня 2024, 21:17
14233
73

Як програти битву, але виграти війну

Валерій Василенко – про валідольну перемогу над Боснією і Герцеговиною

| Оновлено 22 березня 2024, 21:17
14233
73
Як програти битву, але виграти війну
Getty Images/Global Images Ukraine

21 березня 2024 року в рамках півфіналу плей-оф Євро-2024 збірна Боснії і Герцеговини продемонструвала найкращу свою гру у цій кампанії – відборі на чемпіонат Європи. Найкращу і загалом, і за тренера Саво Мілошевича.

Збірна України продемонструвала одну із найгірших своїх ігор у цій кампанії. Гірше було, мабуть, лише у дебюті відбору - проти збірної Англії на виїзді. Але це Англія, віце-чемпіон Європи і просто одна з найсильніших збірних світу в режимі прямо зараз. А це Боснія та Герцеговина, яка посіла передостаннє місце у своїй відбірковій групі, програвши сумарно Люксембургу 1:6. Якщо бути гранично чесним та об'єктивним, то саме господарі більше заслуговували на вихід у фінал плей-оф.

Проте у фінал плей-оф Євро-2024 вийшла саме наша національна команда.

Гру в Зениці хочеться скоріше забути. Тому що те, чим займалися до хвилини 85 наші футболісти, грою назвати не можна. Головний тренер нашої команди Сергій Ребров сказав після матчу, що його тренерський штаб був готовий до того, що Саво Мілошевич вирішить зіграти у три центральні захисники – вперше в іпостасі наставника БіГ. На мою думку, Сергій Станіславович лукавив. Його збірна виявилася не готовою до такої манери гри суперника.

УАФ

Але не лише до цього вона виявилася не готовою. Боснійці протягом майже всього матчу перевершували нас у грі без м'яча, у мотивації, в умінні гнути свою лінію. І терпіти.

Мені особисто дуже неприємний цей Саво Мілошевич, цей кацапський апологет, але його слова про те, що «ми їх повністю нейтралізували за 80-85 хвилин, і у них не було і напівмоментів», - чиста правда. І це слід визнати. Як і те, що впродовж майже всієї зустрічі цей Саво Мілошевич перегравав нашого Сергія Реброва.

Так, я знаю, що причини такої непереконливої гри криються не лише у фантастичному настрої боснійців, їхній вдалій тактиці, проти якої наша збірна ніколи не вміла грати, слизькому газоні. У нас справді випали два ключові гравці. У нас справді дуже молода збірна: найстарші – 27-річні Матвієнко та Зінченко. У нас двоє дебютантів – Бражко та Гуцуляк.

Але ж ми грали явно не проти найсильнішого опонента. Ми грали проти мотивованого, але посереднього опонента, який має колосальні проблеми – і кадрові, і ментальні. Проти опонента, який з точки зору і техніки, і загального рівня був нижчим за нас. Виразно нижче.

І якщо нам не обігравати такі команди, як Боснія та Герцеговина, то на Євро-2024 нам робити нічого.

УАФ. Роман Яремчук (зліва) став героєм матчу проти Боснії і Герцеговини

Єдина наша світла пляма у грі у Зениці – вихід на заміну Романа Яремчука. Особисто мені здавалося, що він мав вийти на поле раніше. Та що там: мені здавалося, що Ребров просто помилився, випустивши в основі саме Довбика, а не Яремчука. Те, що ігрова, а може, й психологічна форма Романа зараз краща, ніж у його головного конкурента за місце в основі «синьо-жовтої» збірної, всі ми з нашим тренерським штабом включно побачили наприкінці поєдинку. З одного боку – тінь колись забивного нападника. А з іншого – мотивований, заряджений нападник, який ніби випив порцію озвірину.

Саме такі й мали грати у Зениці. Всі такі. З боку суперника такі усі й були. З нашого – не всі.

Власне, і після фінального свистка я не змінив своєї думки щодо помилки Сергія Станіславовича. Проте формально Ребров має на руках вагомі козирі, якщо стверджуватиме, що не помилився з вибором основного нападника, адже Довбик, незважаючи на те, що майже весь матч простояв на полі у пошуках м'яча, забив переможний гол.

Адже переможців не судять. Ребров за бажання взагалі може сказати, що саме таким і був план на гру: втомити опонента, а потім і замінами, зокрема, його добити.

Нехай буде й так. Мені зараз найменше хочеться зловтішатися і пащекувати. Не хочу і применшувати значення нашої перемоги. Особливо в такий складний для нашої країни час. Ось у цьому Ребров правий – «ця гра показала характер наших гравців та нашої нації».

Я чіпляюся лише тому, що дуже хочу, щоб гра в Зениці для нашої команди, і в першу чергу для нашого тренерського штабу, стала наукою. Те, що Ребров кваліфікований тренер – поза сумнівом. Номінально домашні матчі проти чемпіонів та віце-чемпіонів Європи це вкотре підтверджують.

Але клас команди, рівень її домагань найбільш ємно проявляється саме в таких матчах, де потрібно брати «свої» очки. Прагматично брати. Цинічно доводячи свою перевагу.

УАФ

Поки що так грати команді Реброва не вдається. Матч проти збірної Боснії та Герцеговини це красномовно підтвердив. Як і попередні матчі – проти Мальти та Північної Македонії.

Однак і ті поєдинки, і останній за ліком показали, що і наш тренер, і його підопічні мають характер. Є бажання вигризати перемоги зубами. Ці пацани мають яйця.

Значить не все так погано.

Оцініть матеріал
(106)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 73
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
introvert
Сподіваюсь, про "випали два ключові гравці" автор мав на увазі Циганкова і Сватка, а не Циганкова і Ярмоленка. На фоні гри Матвієнка, я б сказав, що втрата Сватка навіть більш болюча. І абсолютно не згодний з тим, що Довбик вийшов не зарядженим на гру. Якби в старті був Яремчук, нічого не змінилося б, їм обом все вдалося в кінцівці гри саме тому, що вони були на полі удвох, а боснійці так звикли протягом матчу виснути втрьох-вчотирьох на Артемі, що не змогли вчасно перелаштуватися і дали забагато свободи свіжому Роману.
Тому так собі аналітика.
Gargantua
персоналии ничего не изменили на поле.
Победу Украине принесла ошибка боснийцев, когда в конце они утратили бдительность и вместо продолжать терпеть побежали всей командой вперед добивать Украину.
Получилась зона на фланге, куда вбежал Конопля, получил пас и отдал прострел на набегавшую группу атакующих украинцев. Заслуга Яремчука тут только в том, что пас нашел именно его и он не промахнулся по мячу.
Второй гол следствие шока боснийцев от упущенной победы.
Если бы боснийцы продолжали придерживаться игрового плана, ничего бы не было.
В чем причина игровой импотенции сбУ?
 на мой взгляд, она сугубо психологическая. Украина вышла расслабленной и вальяжной, с целью победить слабого соперника. Не был предложен темп, не было командного прессинга. В перерыве видимо была проведена мотивационная беседа, но она имела лишь частичный эффект. Например, Зубков прибавил, а Зинченко так и продолжал ходить трусцой и много кривляться.
Главный вывод на второй матч: надо резко прибавить в собранности и самоотдаче. Играть на классе наши команды никогда не умели и не скоро смогут. Только предельная самоотдача и концентрация.
luceorius
 З Ісландією буде ще важче, дуже бажано, щоб Яремчук поділився тим озвірином з партнерами, особливо з капітаном команди.
bzzzzzz
Всем так не нравится игра. Но надо признать что это просто наш уровень. Да боснийцы слабее, но это не значит что мы должны их с закрытыми глазами обыгрывать.
Создали мало моментов, но у боснийцев вопще почти ничего не было, если б не та ошибка Лунина на выходе из-за которой потом была суматоха в защите, не думаю чтобы боснийцы забили в этом матче.
И да, игра в 2 нападающих, явно спасла нам игру. Даже не важно ктобы выходил. Было видно что это полностью спутало игру для их защитников.
Олександр
Народ більше позитиву. Боснія просто руйнувала гру і все, таки матчі нам давалися завжди важко бо у нас немає гравців рівня Модріча і наразі велика проблема з травмами і формою саме півзахисту, Мабуть Ребров допустив помилку зі стартовим складом або  пізньою заміною Зінченка. Однак  саме заміни принесли результат. Потенціал у збірної дуже хороший, змісно шкода що немає такої глибини складу, щоб 2-3 травми на нас не впливали, але з Ісландією буде більш відкрита гра та й надіємося на покращення тонусу гравців!
adidas777
"Якщо бути гранично чесним та об'єктивним, то саме господарі більше заслуговували на вихід у фінал плей-оф." 
 Так, наші зіграли вчора погано! Але писати таку нісенітницю, що суперник заслужив учора більше на перемогу, це вже занадто! 
Після того, як ми забили два м'ячі, ми зобов'язані були ще як мінімум двічі забивати, якби Мудрик не запоров шикарні виходи.А що було у Боснії, окрім нашого автоголу?
Один момент у Джеко, де він навіть не влучив у ворота і одного разу Лунін урятував.
То якого хрена Боснія заслужила більше?
RoNIkyo
Часто не згодний з аналітикою автора, але в даному випадку все підтверджую. Думаю так само
GloryUkraine
Матвієнко та Зубков це баласт збірної. Зіна зіграв дуже погано. 
Мудрик? Його треба гамселити ногами. Дії Мудрика на полі просто тупі. Запоров все, що тільки можливо. 
fedd1979
Ну що за маячня? Чим же боснійці заслужили більше? Безвідносно до того, що наші грали слабко. Але автору відома статистика матчу? По ударах? По володінню? По атаках? Що боснійці мали? На власному полі з убитим газоном...
Владислав Антонов
Боюсь, що з Ісландією і, якщо все буде добре, з Румунією і Словаччиною ми побачимо такий же жабогадюкінг. Якщо вийдемо з нього переможцями і героїчно програємо умовній Франції в 1/8, то це вже буде досягненням.
andre_lui
І яку битву програли? Тут як раз битву виграли, а війна ще попереду (Ісландія)...
Shturmgewehr
Був би ребров кваліфікованим тренером, тренував би щось більше ніж мадярів і арабів
Mac_Gyver
Боснийцы уж точно победу не заслужили. Симулировали, затягивали время, а под конец вообще стушевались и отдали инициативу
SergioDynamo
Так грали не дуже, але треба враховувати, що грали на виїзді. Україна завжди тяжко грає не дома, навіть з аутсайдерами. Плюс Боснія - не така вже погана команда, вже минули часи, коли всякі Боснії, Албанії, Люксембурги, Уельси і т. д не вважалися серьозними суперниками. Радує те, що Ісландія слабо грає на виїзді ( хтозна, якби Захаві забив пенальті в кінці матчу, з ким би ми грали наступний матч)
avk2307
Головне потрапити на Євро .
Там в групі Словаки, Румуни і Бельгія. 
З ким ми не можемо грати з них? Хто там такий вже сильний?
antt
І дивлячись на емоції на фото на полі, і не тільки, чи варто було тренеру відтягувати заміни до 80х хвилин. Бо результату можна чекати не пять хвилин, а значно більше. А це вже фактично додатковий час. Краще спробувати варіант перших замін раніше, щоб навіть у випадку, і позитивного результату і навіть відповіді іншої команди, мати час на інші варіанти. А так просто могло тихо дійти до 1:0., навіть би не знали чи могли щось змінити нові гравці, і б тоді лише говорили про пізні заміни Реброва. Думаю він вже готував що сказати на цей випадок.
antt
Але Зінченко помітно на фото найбільш радий голу Яремчука. Ньюанс в його грі, що він напевно в принципі по фізиці не на висоті, цього разу втомився раніше від самих боснійців, і в тому що в Арсі він звязуючий гравець, коли достатньо фізичних і технічних гравців, а вчора треба було тянути команду комусь, тому коли команда не дуже звязна, без чітких лідерів, то для нього в силу його кондицій і особливостей така роль не підйомна.
Lesovij7
Автор, найстарші не тільки Зінченко і Матвієнко. Яремчук за них на рік старший
inspekcha85
Против трёх центрбеков тащить всего лишь одного форварда в старте?...Этому тебя в Венгрии научили,Ребров?!!Скажи спасибо что одного из трёх Милошевич на 82Й  минуте заменил.Делай выводы,олень!!!
Swimmer
вчора единi, хто мали яйця, так це вболiвальники. Поки так. Нажаль.