Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 08 березня 2024, 02:22
2819
0

Черговий вінгер для Гвардіоли: хто такий Савіо?

Розповідаємо про майбутнього новачка «містян»

| Оновлено 08 березня 2024, 02:22
2819
0
Черговий вінгер для Гвардіоли: хто такий Савіо?
Getty Images/Global Images Ukraine. Савіо

Більшість клубів працює взимку над підписанням новачків на січневе трансферне вікно. Проте Манчестер Сіті зіграв на випередження, "забронювавши" собі на літо 19-річного вінгера Савіо. Сума угоди за попередніми даними становитиме 20 млн євро. Футболіст виступає у складі Жирони на правах оренди, а його контракт належить французькому Труа з другого дивізіону. Всі 3 вищезгадані клуби входять до складу City Football Group, тому, проблем з трансфером бути не повинно.

Жирона стала однією з головних сенсацій поточного сезону разом з Баєром. "Фармацевти" під керівництвом Хабі Алонсо мають історичний шанс на завоювання чемпіонства та повалення Баварії з трону. Каталонці, яких очолює Мічел, беруть участь у чемпіонських перегонах Ла Ліги, змагаючись із мадридським Реалом. У «Жирони» не такі високі шанси на титул, як у Баєра, але "біло-червоні" все одно привертають до себе увагу з усього світу.

Секрет успіху Жирони полягає у командній роботі. У команді немає яскраво вираженого лідера, але є гравець, який суттєво виділяється на загальному фоні – це Савіо. Молодий і перспективний вінгер проводить дуже сильний сезон – ймовірно, найкращий у своїй поки що нетривалій кар'єрі. У нинішній кампанії на його рахунку 30 матчів у всіх турнірах, 9 голів та 7 результативних передач. З одного боку, не такі й великі показники результативності для гравця групи атаки. З іншого, цього цілком достатньо, враховуючи обсяг роботи, який виконує молодий бразилець.

Справжня футбольна кар'єра Савіо розпочалася в Атлетіко Мінейро, вихованцем якого він є. До від'їзду в Європу вінгер встиг зіграти 35 матчів за першу команду "півнів" і забити 2 голи. Він дебютував в основі під керівництвом Хорхе Сампаолі і став наймолодшим автором голу в Кубку Лібертадорес. Футбольному світу хлопця відкрив скаут Хуніор Чаваре. Фахівець переконаний, що безмежний потенціал бразильця дозволить йому виступати у будь-якому серйозному європейському клубі.

Подорож Савіо Європою розпочалася влітку 2022 року, коли він перейшов з Атлетіко Мінейро до Труа. Сума трансферу склала 6,5 млн євро. Практично одразу після цього французи відправили гравця до ПСВ на правах оренди. Сезон в Ейндховені вийшов посереднім для футболіста. За молодіжну команду він зіграв у чемпіонаті Нідерландів більше матчів, ніж за основну (9 матчів, 2 голи, 2 асисти / 6 матчів, 2 асисти). Після цього в Труа знову вирішили не залишати бразильця у себе і відправили його ще в одну оренду – цього разу в Жирону.

Під керівництвом Мічела Савіо розкрився повноцінно. Можливо, головним секретом успіху стало те, що фахівець перевів вінгера з правого флангу на лівий. Виявилося, що там йому грати набагато комфортніше, хоча до того він майже весь час виступав праворуч. Саме на позиції лівого вінгера бразилець проводить найкращий сезон у кар'єрі. Хоча у Мічела він ще з'являвся на позиції лівого хавбека чи атакуючого півзахисника. Під нападником Савіо теж почувається комфортно. У Жироні у нього сформувалася хороша зв'язка з Артемом Довбиком, яка принесла чимало голів та очок каталонцям у поточному сезоні.

Getty Images. Cавіо

Савіо зараз у самому розквіті сил. Він молодий, енергійний, швидкий і технічний. Останні 2 компоненти є його найсильнішими сторонами. Бразилець добре поводиться з м'ячем і в більшості випадків легко проходить суперників. На рахунку вінгера "біло-червоних" 64 успішних спроб дриблінгу – найбільше у Ла Лізі і набагато більше, ніж у Вінісіуса (48), з яким його часто порівнюють останнім часом. Савіо є другим найкращим бомбардиром Жирони у Ла Лізі разом із Крістіаном Стуані (по 7 голів). Крім того, бразилець є одним із найкращих асистентів ліги (7 результативних передач). Частіше за нього асистував тільки Алекс Баена з Вільярреала – 8 разів.

Більшість матчів у поточному сезоні Савіо провів на лівому фланзі атаки. При цьому його не можна назвати гравцем однієї позиції. Він переміщається туди, куди скаже Мічел, і діє однаково добре на різних позиціях. Великий потенціал бразильця підтверджується даними дослідницької групи Twenty First Group. Фахівці оцінили футболіста у 40 млн фунтів. За цим показником він посідає 7-ме місце серед гравців віком до 21 року. При цьому очікується, що за 2 роки він подорожчає більше, ніж на 20 мільйонів – це найбільший потенційний приріст серед усіх молодих виконавців.

Манчестер Сіті не міг пройти повз такого гравця. До того ж, Савіо сам неодноразово заявляв про бажання пограти під керівництвом Хосепа Гвардіоли. Схоже, мрія хлопця скоро здійсниться. Інше питання – чи так він потрібен "містянам"? На позиції лівого вінгера у Манчестер Сіті є Джек Гріліш та Жеремі Доку – дорогі та якісні футболісти. Гріліша цього сезону переслідують травми, але це ще не привід списувати з рахунків гравця за 117 млн євро. З правим флангом усе не так однозначно, але й там є сильний аргумент в особі Філа Фодена. Є ще й підростаючий Оскар Бобб, який доводить свою ефективність і може зіграти на обох флангах в атаці.

Втім, трансфер Савіо може бути і перестрахуванням для Манчестер Сіті. Не виключено, що після закінчення сезону "містян" можуть залишити Бернарду Сілва та/або Кевін Де Брюйне. Останнім часом їх часто пов'язують із відходом з англійського клубу. У цьому випадку з'являться вільні позиції, які потрібно буде закрити, а Савіо може зіграти на флангах і під нападником. До того ж бразильця завжди можна повернути до Жирони на правах оренди, де він продовжить розвиток і набереться досвіду в Лізі чемпіонів. Для Манчестер Сіті цей трансфер виглядає перспективним і точно не зайвим. Важливіше те, щоб сам гравець зробив правильний вибір, оскільки стабільний розвиток часом важливіший, ніж похід за трофеями.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.