Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 02 березня 2024, 13:42
15041
46

Змова чи безглуздість: що ж сталося у матчі Олександрія – Шахтар

26 лютого в УПЛ-2023/24 відбувся, мабуть, найбільш резонансний матч сезону…

| Оновлено 02 березня 2024, 13:42
15041
46
Змова чи безглуздість: що ж сталося у матчі Олександрія – Шахтар
ФК Шахтар

Від радості до розпачу. Мабуть, приблизно таким був спектр емоцій уболівальників «Олександрії» протягом тижня. Ще у понеділок, 26 лютого, підопічні Руслана Ротаня несподівано для багатьох зуміли на власному полі відібрати очки у чинного чемпіона країни «Шахтаря» (0:0) в рамках поєдинку 18-го туру, а вже надвечір наступного дня у ЗМІ почали з'являтися шокуючі новини про те, що «Олександрії» може бути зарахована технічна поразка у грі з «гірниками».

Причиною для потенційних санкцій щодо «жовто-чорних» є вихід на поле у ​​їхніх лавах 26-річного центрального півзахисника Івана Калюжного. Виявилося, що той банально не був належним чином заявлений за «Олександрію» для участі у матчах УПЛ-2023/24, причому факт порушення досить оперативно визнали й у самому клубі.

Наразі вся футбольна Україна чекає 4 березня, коли має відбутися засідання контрольно-дисциплінарного комітету УАФ, де й буде розглянуто питання про те, що робити з результатом матчу «Олександрія» – «Шахтар». Відверто кажучи, жодних передумов до того, аби «жовто-чорні» уникли технічної поразки, немає і бути не може. Регламент у подібних питаннях досить однозначний. Зокрема, у пункті 7 статті 13 регламенту УПЛ поточного сезону прописано таке: «За внесення до рапорту арбітра прізвища відстороненого від участі в матчах або незаявленого футболіста, а також футболіста, термін дії контракту якого закінчився, у разі якщо цей футболіст безпосередньо брав участь у матчі, команді за рішенням КДК УАФ зараховується технічна поразка (0:3), команді-суперниці – технічна перемога (3:0), а до клубу за рішенням КДК УАФ можуть застосовуватися додаткові дисциплінарні санкції. Якщо різниця м'ячів більша або дорівнює трьом на користь команди, якій буде зараховано технічну перемогу, – рахунок матчу залишається незмінним».

Виходить, що засідання КДК УАФ – це лише формальність, яка потрібна, аби засвідчити факт отримання «Шахтарем» додаткових двох очок (саме стільки «гірники» втратили, зігравши внічию з «Олександрією» на виїзді). З юридичної точки зору все чітко та більш ніж однозначно, а ось із організаційної – питань хоч греблю гати…

Ключове з них: «Що ж насправді сталося у матчі «Олександрія» – «Шахтар», і чи стала поява на полі Калюжного елементом змови сторін, або ж мала місце бути елементарна людська безглуздість?»

Виходячи з позиції «Олександрії», варто говорити саме про друге. «Жовто-чорні» в офіційному комюніке, визнаючи факт помилкової участі Калюжного у поєдинку з «гірниками», особливо наголосили на відповідальності, яку понесе спортивний директор клубу.

«Ця прикра помилка сталася через людський фактор», – повідомляється у заяві «Олександрії», після чого констатується факт усунення від виконання обов'язків спортивного директора.

Втім, український футбол не був би самим собою, якби в кулуарах, і у публічній площині одразу ж не почали шепотіти про зворотне – нібито ситуація була спланована, і за фактом варто вести не про випадкову недбалість, а саме про змову. Таку версію у ЗМІ висловили як мінімум дві дуже шановані у вітчизняному футболі особи – колишній генеральний директор УПЛ та львівських «Карпат» Олександр Єфремов, а також Заслужений тренер України Йожеф Сабо.

Перший взагалі назвав ймовірне присудження технічної поразки для «Олександрії» нічим іншим як «черговою підкилимною перемогою «Шахтаря», в той час як другий був більш обережний у висловлюваннях й лише припустив можливість того, що ситуація з Калюжним була оформлена спеціально.

Безумовно, жодних доказів у публічній площині не з'явилося, та й навряд чи вони взагалі з'являться, навіть якщо припустити, що змова насправді була. Втім, гучним словам Єфремова також не варто довіряти безапеляційно, адже екс-функціонер у своїй епатажній заяві сказав і таке: «За існуючого регламенту змагань в УПЛ – таке організаційно та технічно неможливо».

Насправді, як розповів в інтерв'ю nv.ua тренер-аналітик «Оболоні» Микола Михайлов, ситуація, що сталася в «Олександрії», технічно цілком можлива.

«Якщо брати до уваги безпосередньо гру, то тут є окрема система. Поки що вона працює лише у Прем'єр-лізі. Вона і називається: Інформаційно-аналітична система Прем'єр-ліги. І там потрібно вносити футболістів. За день до початку гри відкривається доступ до складів. Там вбиваєш прізвище і система автоматично номери підбирає і таке інше. У системі вже все є та пише, хто за тебе виступає. Там і формується заявка, яка потім вноситься в рапорт арбітра. За 75 хвилин до початку матчу у тебе відкривається склад суперника, як і в арбітрів. Не менше ніж за 60 хвилин до гри. Інакше буде порушення регламенту. Судді отримують склади, і вони, звичайно, вже не перевіряють заявки, паспорти та інше. Якби це перевіряли, як раніше, за старою системою, то на цьому етапі виявилося б, що немає футболіста у заявковому листі. Оскільки ця процедура спростилася, то все інакше. Хоча вона стала зручнішою, бо ти не ходиш до арбітрів, не чекаєш, коли вони з поля повернуться, перевірять рапорт та інше. Нині все набагато зручніше. Але, як бачимо, тут є й зворотний бік медалі. Не все перевіряється і потім є такі проблеми, як в «Олександрії». А якщо на попередньому етапі нічого не перевірити, то будуть нюанси», – розповів Михайлов.

Крім того, тренер-аналітик «Оболоні» наголосив, що відповідальність за заповнення складу команди у рапорті арбітра несе певний представник кожного з клубів, тому версія «Олександрії», яка відсторонила від виконання своїх обов'язків спортивного директора, як мінімум, знаходить своє підтвердження.

Чому взагалі в «Олександрії» припустилися такої помилки? Справа в тому, що Іван Калюжний є гравцем «жовто-чорних» із лютого 2021 року. Після початку повномасштабної фази російсько-української війни хавбек залишив клуб, і на правах оренди виступав спочатку в Ісландії (за «Кефлавік»), а потім – в Індії (за «Кералу Бластерс»). Проте влітку минулого року Іван повернувся до табору «Олександрії», і готувався до того, щоб розпочати сезон у її лавах, доки не виявився відзаявлений 29 серпня і вже наступного дня на правах оренди перейшов у ЛНЗ. В лавах команди із Черкас Калюжний у першій половині сезону-2023/24 зіграв 8 матчів в УПЛ, але у січні знову повернувся до «Олександрії».

Очевидно, десь тут і сталася помилка. Можливо, система, коли в «Олександрії» заповнювали склад команди для рапорту арбітра, підхопила Калюжного, проте той був незаявленим за «жовто-чорних», і у базі це ніяк не проявило себе у ролі обмежуючого чинника.

Власне, таку версію висловив згаданий вище Микола Михайлов.

«Для мене загадка, як в них так усе вийшло. З того, що я можу уявити, це те, що Калюжний був заявлений за «Олександрію» перед цим і в них у базі все могло залишитися. І коли ти вносиш до рапорту гравців, то там можуть вистрибувати такі футболісти, яких немає. Там просто показує, що він відзаявлений і контракту у нього немає. Просто могла база сама не висвітлити, що гравець не заявлений. Але вся відповідальність на клубах. І це факт, він скрізь прописаний. Так само і заміни, три слоти. Арбітри можуть щось не помітити, але й тут уся відповідальність на клубах», – пояснив тренер-аналітик «Оболоні».

Примітно, що за інформацією журналіста Ігоря Бурбаса, в «Олександрії» справді про допущену серйозну помилку дізналися вже постфактум, що виключає версію змови. Більше того, повідомив «жовто-чорним» про «прокол» із Калюжним невідомий представник… «Шахтаря»!

Якщо довіряти цій інформації, то не виключено, що у «Шахтарі» могли знати про помилку технічного персоналу «Олександрії» ще до початку поєдинку, адже склади команд стають відомими як мінімум за 60 хвилин до початку гри. Після цього «гірники» могли просто чекати одного – того, аби пролунав стартовий свисток, який би зафіксував участь незаявленого футболіста у складі «Олександрії». Далі, як ми вже встигли простежити вище, у справу вступають юридичні, а не безпосередньо футбольні чинники. Як би не завершився матч, а технічної поразки (0:3) команді Руслана Ротаня вже було не уникнути…

Чи міг «Шахтар», якщо усвідомив помилку «Олександрії» до матчу, повідомити своїх опонентів? Звісно, ​​міг. Чи був зобов'язаний? Безперечно, ні. Кожен несе відповідальність за власні дії, і не проблема «гірників», якщо в «Олександрії» не знайшлося відповідального працівника, який би скрупульозно перевірив усе необхідне, аби згодом зусилля футболістів на полі не були зведені нанівець банальною канцелярщиною.

У самому «Шахтарі» не роблять жодних заяв щодо матчу з «Олександрією». Воно й зрозуміло: проблема не стосується безпосередньо «гірників», а виступати із якимись роз'ясненнями в ситуації, де на тебе, швидше за все, буквально впаде «манна небесна» – дурна ідея, бо це може призвести до репутаційних втрат. Очевидно, у «Шахтарі» просто чекають, аби чиновники УАФ зробили свою справу та запротоколювали надходження додаткових двох очок до турнірної таблиці для команди Пушича.

До речі, ми навряд чи колись дізнаємось та зрозуміємо, чому так слабко виглядав «Шахтар» в Олександрії. Чи це реальні весняні проблеми «гірників», чи то Пушич заздалегідь повідомив своїх підопічних про помилку суперника, й команда просто відбувала номер на полі, прагнучи завершити гру без травм, хоча проти цієї версії працює як мінімум одне уточнення – навіщо тоді на 88-й хвилині фолив та отримував жовту картку Матвієнко? Щоб потім пропустити надзвичайно важливий матч проти «Кривбасу» у 19-му турі?

Як би там не було, а для нас, уболівальників та тих, хто оцінює усе, що відбувається в УПЛ зі сторони, ніколи не буде однозначної відповіді на запитання: «Що ж сталося у матчі «Олександрія» – «Шахтар»? Хтось вважатиме, що мала місце бути змова, хтось погодиться із версією про безглуздість функціонерів «Олександрії», але в цілому важливо лише одне: факт майбутньої технічної поразки для «жовто-чорних». І це репутаційно досить сильно позначиться на «Шахтарі», адже якщо «гірникам» вдасться здобути чергове чемпіонство і ці два очки виявляться критичними у боротьбі за «золото», то недоброзичливці донецької команди ще не один рік нагадуватимуть цю ситуацію в суперечках зі своїми опонентами – як пам'ятний «комп'ютерний гол» «Динамо» у ворота запорізького «Металурга» в сезоні-2000/01…

P.S. До речі, «Олександрія» таки внесла Калюжного до своєї заявки на УПЛ-2023/24, як того вимагає регламент. Принаймні, інформація про це з'явилася на офіційному сайті УПЛ 29 лютого – через три дні після поєдинку із «Шахтарем».

Оцініть матеріал
(52)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Українець відзначився безглуздим автоголом у Лізі чемпіонів КОНКАКАФ
Футбол | 02 травня 2024, 05:45 1
ВІДЕО. Українець відзначився безглуздим автоголом у Лізі чемпіонів КОНКАКАФ

Євген Чеберко вийшов у стартовому складі Коламбус Крю на матч-відповідь з Монтерреєм

Неочікуваний варіант. Відомо, який клуб може очолити Клопп після Ліверпуля
Футбол | 01 травня 2024, 20:34 2
Неочікуваний варіант. Відомо, який клуб може очолити Клопп після Ліверпуля

Іменитий наставник може очолити дортмундську «Боруссію»

Коментарі 46
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
FunnyCat_____
как минимум здесь некорректно сработала система допуска и подачи игроков
а вот если после такого ЛАександрии таки присудят тех поражение, уже стоит задумываться а случайно ли все таки получилось?
ведь по кабинетным победам и подковерным играм -  шахтер настоящий Чемпион в Украине! 
Pavel_i_CO
За договорняк, ці два лайна повинні опинитися в пєрдівє. 
Keen Vision
Схоже, що Олександрія вигадала новий спосіб зливати матчі. Повірити в те, що вони забули заявити гравця, дуже важко.
Олег Мандрівник
Было бы ржачно, если вскрылся бы сговор. За такое обе команды в лучшем случае по минус 10 получили бы. Это в лучшем случае
avk2307
Мене дивує в черговий раз, коли журналіст спорт.юа намагається ніби то розібратися в ситуації, а по факту коментує висловлювання навколофутбольних експертів, які до самої ситуації не мають ніякого прямого відношення. В статті одне посилання на регламент в частині штрафу , але ж треба було надати посилання з частини реєстрації гравців, відповідальності та контролю за реєстрацією. Ну от до чого тут Сабо чи Єфремов, чи працівник Оболоні? Це їх думка власна і ніякого відношення прямого вони не мають.
Fant24
Если судьи перестали тащить за уши когда забрали кресло у павелко то ничего не остается как изобретать новые способы донецкого махлежа .Это как ахметов с пьяными горняками играл в секу на деньги джокер в колоде и второй в рукаве
Умник
Интересно кого найдут в Кривбасе?
Прогнозирую Понедельника.
Игра в воскресенье а не в Понедельник. Не совпадает.
Тех поражение кривбасу 0:3.
Darkness1984
Все як мінімум дуже дивно! Якийсь невідомий представник Шахтаря це все викрив, а офіційні представники мовчать і я здогадуюсь чому. Ну і система також глюканула я так зрозумів.
Первый Среди Равных
Обидві команди повинні бути відправлені в Другу лігу. 
avk2307
Чи міг Шахтар усмідовлювати? Звісно . Норшеланд 3 це вже. З часів першого Норшеланда змінилось тільки те, що Даша тоді був капітаном, а зараз  керівником цього клубу якому начхати на "fair play"
misha yurich
К гадалке можно не ходить, сами сдались, присудите нам тех поражения, бля очень надо!
DK1961
Арест лохметова за тайное снабжение ордло и более ранние преступления (включая заказное убийство Брагина). И национализация всех его активов. Раз ржавые (кроме них - никто) называют свой любимый клюб "народной командой", то и принадлежать этот клуб должен народу, а не наперсточнику с кровью на руках.
Выталкиватель парашутистов
Итак, начинаем обо все по-порядку. Первое, преамбула. Сейчас договорняк катать в открытую очень опасно. Разные там Андреюки, Вацко или Циганик заспросто это заметять, потом все их коменты оказываются в интернете, на сайтах  и поехало. Никому это не нужно, тем более Андрюше Шевченко с его новой командой в УАФ. Надеюсь, этот посыл понятен. Значить надо искать другие пути официального слива матча. Переходим к основной части. Есть очень хороший и проверенный способ, обкатанный и отлично себя зарекомендовавший в различных соревнованиях - от чемпионата еще СССР до городских соревнований в какой-то Ахтырке,да простят меня жители этого городка в Харьковской области. Задача двух договоряющихся сторон какая? Чтобы меньше народа об этом знало, не должно быть утечки информации.Значить игроки не должны знать о том, что их команда проиграет (выиграет),на поле все должно быть по-настоящему.А как это сделать? Очень просто. На игру выпускают игрока,который не имеет право участвовать в игре. Об этом знает только 1-2 человека в команде. Это, как правило главный тренер и президент клуба, может еще второй тренер ( но тот, кто будет держать язык за зубами, даже под пытками). Все.  Могут еще делегата матча предупредить, с отстегиванием определенной суммы не наших денег, чтобы он нос не совал в рапорт арбитра и заявочный лист команды. А дальше то, что и произошло в игре ударников забоя и Александрией. За последние 30 лет эта система еще сбоев не давала. Лично я знаю не меньше десятка таких случаев сдачи игр командами всех уровней  от города до всеукраинских соревнований. Захочет ли Андрюша ворошить это осиное гнездо? Вопрос очень интересный... Но учитывая крутой и не предсказуемый характер ахметки, и КДК УАФ и все остальные кто будет заниматься этим вопросом, спустят по-тихому этот случай на тормозах. Слишком большие деньги на кону, а цель -попадание в ЛЧ, оправдывает ЛЮБЫЕ средства достижения этой сладкой и денежной цели. Могут даже жизни лишить слишком ретивых и любознательных... Это дело станет лакмусовой бумажкой нового руководства УАФ на профпригодность, какие будут приняты решения, так все и покатиться дальше - или в процветающее будущее отечественного футбола или возвращение в неуправляемый штопор, третьего не дано....
Fant24
Когда я писал что это никакая не борьба с коррупцией и как только зеленские заберут должность президента уаф то павелко выпустят .Так меня 30 40 человек минимум минусовало 
Лига Конференций Без Динамо
Ничего не случилось, просто Шахтер - ржавое гаввно
lenares85
веоикий Шахтер злякався якогось одного не заявленого ігрока а хто ж це за мега ігрок мабуть Мессі за спортивною складовою відміняти матч непотрібно а Олександрії штраф
Gargantua
в Александрии была заявочная компания. То есть всех новичков вносили в заявку. Получается Калюжного не считали новичком или о нем забыли?  Феноменально.
И уже после этого случился второй феномен: компьютерная система вдруг "подхватила Калюжного" из заявки другого клуба и посчитала заявленым за Александрию.
Чудо!!!
Хотя это чудо для начала еврокубковой весны совсем не чудо. 
В прошлом году Шахтер начал весну с двух очевидных договорняков, "грушами" в которых выступили Минай и 1925. Шахтер поразминался и получил возможность планомерно го овиться к матчам еврокубков.
В этом году очевидно договорняк планировался заранее и был рассчет на то, что удастся пройти Марсель. Потому разминочный матч с Алесандрией должен был быть частью подготовки к матчам следующего раунда Лиги Европы.
sahka1981
Ротаня на детектор...
0963691185
а не Ахмєтова команда постаралась.. щось тут не чисте..  да і Александрія мочить... що директора вигнали то то вірно.. але команді від того не легче.
Max-Morlock
Видать Бойко начал  ещё с того матча зарабатывать,  что бы отдать  карточный долг Селезнёву.)))