Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 01 березня 2024, 07:29
15900
107

Коли техніка не рятує. Найрезонансніші технічні поразки в історії УПЛ

Валерій Василенко «надихнувся» матчем «Олександрії» й «Шахтаря»

| Оновлено 01 березня 2024, 07:29
15900
107
Коли техніка не рятує. Найрезонансніші технічні поразки в історії УПЛ
ФК Олександрія. Іван Калюжний

У першому ж весняному турі УПЛ пролунала сенсація: «майже найкращий «Шахтар» в історії» не зміг обіграти «Олександрію», яка прописалася на дні турнірної таблиці.

Проте радість команди Руслана Ротаня після нічиєї з «гірниками» була недовгою. Виявилось, що за «Олександрію» зіграв Іван Калюжний, якого клуб із Кіровоградщини чомусь не встиг заявити на другу частину сезону (осінню половину чемпіонату Калюжний провів в оренді у ЛНЗ).

Новину про «прокол» олександрійців із Калюжним першими підхопили ЗМІ. «Олександрії» довелося реагувати. І клуб визнав, що помилився: Калюжного справді не було заявлено на матч.

«Олександрія» швидко знайшла винного: спортивний директор отримав від воріт поворот. Олександрійці також вибачилися перед уболівальниками, проте факт визнання провини та «щире каяття» їх, на жаль, не врятують. Тому що, згідно з регламентом змагань, тепер на «Олександрію» чекають серйозні санкції.

Конкретно – анулювання результату гри з «Шахтарем» (0:0) та технічна поразка, бо цей випадок «прямо» підпадає під статтю 13.7 Регламенту УПЛ.

Залишилось дочекатися офіційного вердикту КДК УАФ. Про те, що цей інцидент передано на розгляд Контрольно-дисциплінарного комітету, відрапортував клуб з Олександрії. І вердикт «караючого меча» УАФ навряд чи буде іншим: технічна поразка «Олександрії» й технічна перемога «Шахтаря», – бо цей випадок є нічим іншим, як «нормою прямої дії».

Дуже прикро за команду Ротаня. Ми її критикували нещадно за перше коло. Але за гру проти чинного чемпіона команду треба похвалити. На нічию вона заслужила. Шкода, що отримає поразку.

Шкода, що «Шахтар» отримає перемогу, на яку не заслужив. Напевно, це розуміють і в донецькому клубі, але навряд чи відмовляться від такого «подарунка». Закон є закон.

Те, що відбулося в матчі 18 туру УПЛ «Олександрія» – «Шахтар», нечасто трапляється у футболі. Однак і першовідкривачем у зв'язку з цим ФК «Олександрія» не став. У не такій уже й довгій історії проведення незалежних чемпіонатів України випадків, коли командам з тієї чи іншої причини зараховувалися технічні поразки/перемоги, було понад десяток. Є привід згадати найрезонансніші з них.

Показово, що участь у грі незаявленого гравця – лише один із факторів, що послужив для підсумкового «технаря». Були й інші причини такого суворого вердикту КДК.

Однак, користуючись нагодою, пропоную розпочати історичний екскурс саме із випадків, аналогічних олександрійському.

Через незаявленого футболіста

Перший такий випадок було зафіксовано дуже давно: на зорі становлення чемпіонату країни. А саме – у другому турі розіграшу другого чемпіонату України.

«Таврія» приймала «Кремінь». І перемогла 2:0. Однак у підсумку замість перемоги чинний чемпіон отримав бублик. Бо за сімферопольців зіграв Євген Драгунов, який мав пропускати поєдинок через перебір дисциплінарних покарань.

«Зайвих» карток Драгунов назбирав ще в першому чемпіонаті країни, коли виступав за «Шахтар». Таврійці просто не встежили за цим фактом. І зазнали технічної поразки від КДК ФФУ.

Аналогічний інцидент був зафіксований у 2001 році, у матчі двох «Металургів» – запорізького та маріупольського. Запоріжці виграли 1:0, але через те, що у їхньому складі зіграв дискваліфікований Віктор Мельник, результат було переглянуто на засіданні КДК. І запорожці отримали «незадовільно». Тобто, технічну поразку. У свою чергу, команда з Маріуполя здобула технічну перемогу.

Ще свіжіший приклад, точніше, найсвіжіший, якщо не брати до уваги недавню гру в Олександрії – відбувся на фініші минулого сезону. Тоді, у матчі 30 туру, зустрілися «Минай» та «Зоря». Підопічні тоді ще Патріка ван Леувена без проблем переграли підопічних тоді ще Володимира Шарана – 3:0. Проте тріумфатором за фактом все одно виявилася закарпатська команда.

За «Зорю» відіграв Дмитро Мишньов, якого не було у заявці на матч. У підсумку луганцям рішенням КДК було зараховано технічну поразку 0:3, а закарпатцям – технічну перемогу 3:0.

ФК Зоря. Дмитро Мішнєв

Подейкують, що «Зоря» невипадково заграла Мишньова у тому поєдинку. Справа в тому, що тоді визначалася доля другої путівки від УПЛ до Ліги чемпіонів, і на неї претендували «Дніпро-1» та «Зоря». Щоб дотриматися субординації, «молодший брат» у такий спосіб нібито вирішив допомогти «старшому».

Однак найрезонансніший епізод за участю незаявленого гравця однієї з наших команд стався не в УПЛ, а на євроарені.

Сталося це у серпні 2012 року. У першому поєдинку третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи київський «Арсенал» зустрічався зі словенською «Мурою». І легко виграв – 3:0.

Але музика у клубі Рабіновича грала недовго. Виявилося, що за команду Кучука зіграв Ерік Матуку, який не відбув дискваліфікацію, зароблену на попередньому робочому місці.

«Канонірів» УЄФА нагородив технарем – 0:3.

У Мариборі кияни пнулися зі шкіри, щоб відіграти фору у три м'ячі. Але трохи не дотягнули: виграли лише 2:0.

Через невміння правильно рахувати

Кумедний момент стався у тому ж 2012 році, але вже у чемпіонаті України. У Луганську зустрічалися «Зоря» та «Дніпро». Наприкінці першого тайму наставнику дніпрян Хуанде Рамосу довелося вносити екстрені корективи у гру, і він поспіхом замість травмованого гравця випустив на поле Канкаву.

Виявилося, що грузинський футболіст, вийшовши на поле, перевищив ліміт на легіонерів (можна було випускати одночасно семеро іноземців, а тут вийшло вісім).

Під час перерви тренерський штаб «Дніпра» усвідомив свою помилку. Але виправити ситуацію вже не було жодної можливості.

«Дніпро» той матч благополучно програв – 2:3. Але останнє слово все одно виявилося за КДК. Його рішенням дніпрянам присудили 0:3, луганцям – 3:0.

Через погодні умови

Причина, яка найчастіше зустрічається в УПЛ як привід для техпоразок.

Випадків, коли через нелітну погоду та чи інша команда не встигала вчасно прибути на гру, вистачало. Як і моментів, коли господар поля через негоду не міг забезпечити готовність цього поля до гри.

Один із найперших епізодів із цієї «серії», що призвів до технічної поразки, стався 1996 року. Тоді «Волинь» не змогла прибути на матч до Сімферополя. Не змогла не просто так, а через серйозну причину: аеропорт не приймав рейси через сильний ураган. Матч можна було перенести на іншу дату, але «Таврія» вперлася. І «Волині» зарахували технічну поразку, а кримчанам – техперемогу.

Один в один епізод із того ж далекого 1996 року, коли на гру в Запоріжжі проти «Металурга» не долетів ЦСКА. Через нельотну погоду армійці не змогли приземлитися в аеропорту Запоріжжя й повернулися до Києва. Підсумок: «Металург» - 3:0, ЦСКА - 0:3.

2007 року – знову технар через негоду. На цей раз постраждала «Ворскла». Через снігопад аеропорт у Луганську було закрито. Полтавська команда пересіла на автобус, сподіваючись потрапити на гру проти «Зорі».

До місця призначення полтавці таки дісталися. Але пізніше за час початку гри. «Зоря» грати пізніше відмовилася. І заробила 3:0. А Полтава – 0:3.

Непридатний стан газону також відгукувався клубам-господарям. У лютому 2005 року мав відбутися матч «Борисфен» – «Ворскла». Але через снігову бурю поле бориспільського стадіону виявилося непридатним для матчу. КДК вважав, що «Борисфен» не зробив усе необхідне для організації поєдинку. Полтавці зрештою здобули три легкі очки, «Борисфен» – поразку 0:3.

Останній приклад – датований груднем 2020 року. Тоді на стадіоні «Зірка» «Інгулець» мав приймати «Шахтар». Але не прийняв. Офіційні особи матчу – делегат УАФ та суддя – не дозволили грати на промерзлому газоні.

На засіданні КДК «Інгульцю» присудили 0:3, «Шахтарю» – технічну перемогу.

Через політику

Були й такі інциденти.

Пізньої осені 2004 року, у розпал Помаранчевої Революції, «Закарпаття» мало зіграти проти «Таврії». Перед вильотом до Сімферополя на стадіоні в Ужгороді було проведено обшук правоохоронними органами. Там начебто знайшли зброю. Футболісти «Закарпаття» тривалий час перебували на стадіоні під замком.

Губернатор Закарпаття заборонив команді летіти до Криму. ПФЛ намагалася перенести гру в інше місто і на іншу дату, але «Таврія» не захотіла йти назустріч. І «Закарпаттю» було присуджено КДК технічну поразку. Ну а «Таврії» – технічну перемогу.

Віднесемо сюди і випадок із 2017 року, коли «Динамо» відмовилося летіти до Маріуполя «з міркувань безпеки». Київський клуб звернувся до ФФУ з проханням перенести гру з Маріуполя до іншого міста. ФФУ «біло-синім» відмовила, і ті також стали в позу: на гру не полетіли.

У підсумку «Маріуполь» отримав технічну перемогу, а «Динамо» – технічну поразку. Цю поразку динамівці опротестовували у Лозанні, але швейцарський суд довів правоту ФФУ.

Через уболівальників

«12-й гравець» часом не допомагає, а заважає. У грудні 2014 року грали «Волинь» та «Металіст». Лучани поступалися 1:2, і місцеві вболівальники не лише підтримували свою команду, а й дуже гостро реагували на дії «людей у чорному».

За кілька хвилин до фінального свистка фани кинулися на поле. Суддя зупинив гру і був змушений ретируватися.

Матч так і не був дограний. КДК присудив «Волині» технічну поразку, а «Металісту» – перемогу.

«Волинь» відзначилася ще одним подібним матчем. 2017 року лучани грали на виїзді з «Дніпром». То був матч останнього туру. Обом командам уже нічого не було потрібно: обидві залишали елітний дивізіон (а «Дніпро» взагалі прощався з футболом).

Вболівальники «Дніпра» влаштували для своїх улюбленців піротехнічне шоу. Через це шоу в середині другого тайму гру було зупинено. І вона більше не поновлювалася.

КДК покарав господарів техпоразкою, а гостей нагородив техперемогою.

Через віруси

Навесні 2007 року напередодні гри з «Металістом» багато футболістів «Карпат» злягли з грипом. За різними даними, «випало» від восьми до дванадцяти гравців.

Керівництво львівського клубу попросило перенести матч. ПФЛ була не проти. Спочатку не проти був і «Металіст». Але потім, зрозумівши, що можна легко зрубати три очки, пішов у відмову.

Харків'яни прилетіли до Львова на гру. Але львів'яни на гру не вийшли.

КДК зарахував гостям технічну перемогу, а господарям – поразку.

Ще більш резонансний випадок на цю тему стався з національною збірною України у 2020 році.

В останньому турі Ліги націй команда Андрія Шевченка мала грати на виїзді зі Швейцарією. Але через спалах коронавірусу в нашій команді УЄФА скасував матч.

Господарі здобули дармові три очки і зберегли прописку в лізі А, «синьо-жовті», отримавши технічну поразку, опустилися до ліги В…

Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 107
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
prorok
Шахтёр диванный чемпион . Это позорище за уши тянут потому что сами не могут.
Fant24
Когда Динамо приехало на матч в Ужгороде то сидело до темна на стадионе во время тревог и никто не удосужился дать техническое поражение минаю изза отсутствия освещения .В такой же ситуации кротам дают три очка заочно .они даже не выезжали на игру 
Александр Шевченко
На самом деле нужно разобрать это дело на предмет не честной игры и выкинуть оба клуба в пердив. Пошли слухи реальные, что игроки Александрии говорили руководству, что Калюжный не имел права играть в этом матче, но их послали. Пускай КДК разбереться и если что, отправит обе команды в пердив, или снимет с обеих по 9 очков, например в этой таблице. 
mini.f
Пошли слухи, что игроки Александрии говорили тренерам, что этот игрок не имеет права играть в игре, но их послали в сторону моря, Азовского...
Richard Lewis
Тільки Київський Арсенал міг виграти за сумою двох матчів 5:0 і вилетіти з турніру...
BEAN
Автор забыл еще упомянуть, когда Шахтеру не понравился цвет травы на поле с ФК Полтава... Там тоже присудили поражение хозяевам.
Fant24
Таких калюжных.титушек шахтер насобирал для каждого матча .Если выиграть не выходит выпускай калюжного 
Pavel_i_CO
Цю ситуацію треба дуже добре розглядати відповідним органам. Дуже вже на договірняк схоже. Може хоч нова УАФ зможе спіймати днонєтскіх шахраїв на гарячому 
DK1961
ВСЕ ржавые перешли на мат и оскорбления. Знает кошка чье мясо съела1
Remark
Е банутся! 70% рыговских коментов на ветке. Во п ля палают. Отрабатывают кВты😂
avk2307
Ну у кого дети играют в Дюфл или на чемпионате Украины тот же знает как это происходит. Заявляют ребенка, тренер получает карточку игрока и перед игрой каждому участнику выдает, арбитр смотрит на карточку и на игрока перед собой и допускает игрока к матчу. А у этого Ивана Калюжного получается если по простому не было карточки вообще, как его тогда допустили? Как может человек, который за это ответственный такого не знать? И как арбитр и УПЛ допускают в заявку на игру игроков, которых нет в команде? Он же не под чужим номером вышел, а под своим якобы? Короче бред. Пахнет чем то неприятным 
DK1961
Кроме мата и набора из 8 слов у кротов аргументов нет. Как всегда. Думаю, что эта история начинает приобретать уж слишком скандальный характер. Замять не получится, просто вынести технарь - тоже. Шева будет вынужден дать отмашку на расследование. Заставят. Правда, не уверен что это расследование не будет формальным и не будет спущено на тормоза (именно в силу трусости Шевы). Характерно, что нет пока ОФИЦИАЛЬНОЙ реакции УПЛ И Федерации на это безобразие. Ждут отмашку из власти, я думаю. В силу этого - запасаемся поп корном, веселуха только начинается. Шахтер еще пожалеет, что все это затеял. Но может быть поздно...
avk2307
Зачем нам истории из 90х и начала двухтысячных. 
Давайте по честному со времен прихода партии регионов к власти посредством януковича и ахметова только Минаю "повезло" с Зорей. Остальные истории везения про один "великий" кипрский рыжий клуб .
Ron Noiill
Коли рінах гамнолідовіч плате, то ніяка техніка не витримає.
DK1961
Потеряв поддержку судей, лохметов нашел другие махинации для своего фиктивного чемпионства. Вопрос не в этом БАНДИТЕ, заказавшем Брагина и ежедневно грабившем Донбасс (который в силу скудоумия населения за это на него молился). Вопрос в другом - сможет ли Андрюша Шевченко начать расследование этого матча. Зная его трусливый характер - вряд ли. Увы...
Fant24
В первые месяцы войны помню заходили терообороновцы в маршрутки и требовали предьявить документы и сразу вопрос кто из донецка .То есть у людей в голову не придет что крот может быть не подонком или не предателем 
Владислав Рейский
Бомбит у болел кротовни, знают шо на воре и шапка горит и нет больше клубов таких у нас кому подсуживали бы постоянно во всех абсолютно вопросах 
Pavel_i_CO
Днонэтск, Бамбас - смоктали ви у нас!!!