Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

02 березня 2024, 17:00
Трансляція
Формула 1
Гран-прі Бахрейну 2024. Гонка
Гонка завершена
Формула 1
| Оновлено 29 лютого 2024, 10:20
7515
1

Старт сезону Формули-1. Ред Булл vs Феррарі, новий Мерседес та інтрига

Сезон новий, а головний фаворит залишився тим самим

| Оновлено 29 лютого 2024, 10:20
7515
1
Старт сезону Формули-1. Ред Булл vs Феррарі, новий Мерседес та інтрига
Getty Images/Global Images Ukraine

29 лютого стартує новий сезон Формули-1. Серія запланувала проведення рекордної кількості гран-прі – 24. Фаворитами залишаються Ред Булл та Макс Ферстаппен, яких навіть суперники вже не надто розраховують зупинити.

Без надії сподіватися

Нейтральні вболівальники Формули-1 та дев'ять команд взимку зберігали надію на те, що хтось зможе знайти якісь варіанти розвитку боліда та наздогнати Ред Булл. Найцікавіше і найстрашніше, що саме Бики провели чи не найкардинальніші зміни машини і готові знову домінувати. Головний інженер Ред Булла та легенда Ф-1 Едріан Ньюї за підсумками передсезонних тестів у Бахрейні явно був у відмінному настрої, посміювався та говорив, мовляв, поки суперники копіюють наші рішення минулого року, ми зробили щось нове. Сміливо.

Передсезонні тести не показали неймовірну перевагу над конкурентами, але вся Формула-1 як одна заявляє, що Ред Булл залишається фаворитом і побити їх зараз неможливо. Фернандо Алонсо прямо сказав, що 19 пілотів уже знають – Макс Ферстаппен знову буде чемпіоном.

Проблеми Ред Булла

Так, у них також можуть бути проблеми. Взимку з'явилася інформація про негаразди боса Ред Булла Крістіана Хорнера, проти якого проводять розслідування через підозри у неналежній поведінці. Нібито під час відпустки Хорнер відзначився негідними пропозиціями на адресу дівчини на одному з курортів, де Бики святкували успіх минулого сезону. Офіційної інформації немає, але Хорнер може втратити свою посаду – рішення Ред Булла очікують найближчим часом.

Звичайно, конкуренти не могли не скористатися такою нагодою хоч якось нашкодити чемпіонові. Тото Вольфф з Мерседеса та Зак Браун з Макларена дають їдкі коментарі на адресу Хорнера, закликаючи Ф-1 та Ред Булл скоріше розібратися в цій ситуації. Навряд чи навіть звільнення Хорнера у найближчій перспективі вплине на Ред Булл, але відхід багаторічного керівника може позначитися на Биках.

Оновлено. Хорнера виправдали, він залишається керівником Ред Булла.

Головний конкурент – Феррарі?

Схоже, якщо у Ред Булла і буде конкуренція у сезоні, то її слід чекати від Феррарі. Скудерія серйозно переробила аеродинаміку боліда, щоб вирішити дві головні проблеми - темп у гоночному форматі та швидке зношування шин. Ми пам'ятаємо, що з темпом у кваліфікаційному форматі у Феррарі минулого сезону все було гаразд – Шарль Леклер та Карлос Сайнс взяли 7 поулів на двох. Багато хто навіть вважає, що за рівних умов Леклер на одному колі сильніший за Ферстаппена.

Передсезонні тести показали, що Феррарі покращила ситуацію на довгих відрізках, а в симуляції гонки Скудерія була на рівні з Ред Буллом. Щоправда, на тестах є дуже багато змінних, про які ми не знаємо: завантаження паливом, режим потужності двигуна, інші опції боліда. Експерти популярного видання The Race вирахували, що перевага Ред Булла над Феррарі в середньому становить 0,4 секунди на колі. Більш ніж достатньо для комфортних перемог.

Мерседес та Макларен

Мерседес мав дуже непросту зиму. По-перше, команда офіційно визнала концепцію свого боліда невдалою і була змушена все переробляти з нуля. А по-друге, у лютому про відхід з команди після сезону-2024 оголосив Льюїс Хемілтон, який підписав контракт з Феррарі. Якщо говорити про підготовку, то навіть керівники Мерседеса не чекали жодних приємних несподіванок від нової машини. Джордж Расселл і Хемілтон сказали, що болід точно кращий, ніж торішній, їм приємніше і легше керувати, але про повернення до боротьби за титули говорити не доводиться.

Ще варто відзначити повернення Мерседеса до фірмового срібла на боліді – після майже повністю чорних машин команда вирішила об'єднати два кольори і додати ще бірюзовий. Виглядає цікаво.

Щодо Макларена, то команда наприкінці минулого чемпіонату була головним конкурентом Ред Булла, зумівши провести ефективні зміни боліда після літньої паузи. Але, як і очікувалося, Ред Булл взимку зберіг комфортну перевагу, а Макларен на старті сезону боротиметься за звання третьої сили з Мерседесом та Астон Мартіном. Феррарі, схоже, попередньо трохи швидша за всіх, крім Ред Булла.

Яка може бути інтрига

Для цікавого сезону не обов'язково мати дві рівні команди. Достатньо хоча б двох швидких пілотів в одній команді, як це було з Льюїсом Хемілтоном та Ніко Росбергом. Звісно, Серхіо Перес став одним з головних розчарувань минулих двох сезонів, програючи боротьбу чи не до середини літа. Для Переса нинішній рік буде останнім за поточним контрактом, тому пілотові необхідно не допускати провалів, які були в минулому чемпіонаті, якщо він хоче залишитися в Ред Буллі.

Бикам не потрібно, щоб Перес до упору конкурував з Ферстаппеном, але знадобляться його зусилля в боротьбі за Кубок конструкторів у разі прогресу Феррарі або інших конкурентів. Перес списував свої невдачі на болід, який не відповідає його стилю пілотування. Сподіватимемося, у 2024 році в цьому плані побачимо поліпшення.

На що звернути увагу

Серед команд-середняків варто звернути увагу на Вільямс. Британці далекі навіть від боротьби за подіум, але команда поступово демонструє прогрес, а взимку не стала тільки копіювати елементи машини Ред Булла, а й запровадила ряд власних рішень. Цікаво спостерігати за результатами гонщика Алекса Албона, який минулого сезону показав низку вражаючих виступів і може претендувати на повернення до топ-команди.

Це ж можна сказати про Даніеля Ріккардо. Австралієць повернувся до Ф-1 минулого чемпіонату, отримавши місце в молодшій команді Ред Булла. Ріккардо не встиг показати нічого неймовірного, плюс пропустив час через перелом руки, але клас є клас, тим більше, коли ти виступаєш на, по суті, клоні боліда Ред Булла минулого сезону. Ситуація Албона та Ріккардо цікава ще й фактором пошуку пілотів топ-командами на сезон-2025. Мерседесу потрібно замінити Хемілтона, а Ред Булл, ймовірно, шукає нового напарника для Ферстаппена. Албон і Ріккардо точно будуть серед претендентів.

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

MotoGP. Баньяйя виграв Гран-прі Іспанії
Авто/мото | 28 квітня 2024, 23:31 0
MotoGP. Баньяйя виграв Гран-прі Іспанії

Чемпіон світу здобув другу перемогу цього сезону

Автобус ПСЖ залишив стадіон у Дортмунді без Мбаппе. Стала відома причина
Футбол | 02 травня 2024, 06:35 6
Автобус ПСЖ залишив стадіон у Дортмунді без Мбаппе. Стала відома причина

1 травня «Боруссія Д» обіграла парижан 1:0 у першому матчі 1/2 фіналу Ліги чемпіонів

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ss2000
В предвкушении ! Соскучились за доминированием Макса