Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 25 лютого 2024, 16:13
5531
32

Головне розчарування євросезону для України – провал відвідуваності Зорі

Луганці написали, ймовірно, одну з найгірших сторінок в історії клубного українського футболу…

| Оновлено 25 лютого 2024, 16:13
5531
32
Головне розчарування євросезону для України – провал відвідуваності Зорі
Getty Images/Global Images Ukraine

Після поразки «Шахтаря» від «Марселя» (1:3) в поєдинку-відповіді 1/16 фіналу Ліги Європи українських клубів у поточному сезоні європейських кубків більше не залишилося. Наша країна уперше за довгі роки випала з топ-15 таблиці коефіцієнтів УЄФА, й тепер не зможе розраховувати на п'ятьох представників у єврокубках, а задовольнятиметься лише чотирма командами.

Основним «постачальником» очок для коефіцієнтів УЄФА у сезоні-2023/24 знову став «Шахтар». Донеччани здобули 11 пунктів, тоді як чотири інші повпреди УПЛ у сумі взяли менше за одних лишень «гірників»: «Зоря» – 6, «Дніпро-1» – 1,5, «Ворскла» та «Динамо» – по 1.

Здавалося б, на тлі відверто ганебних результатів «Динамо», «Ворскли» та «Дніпра-1» футболісти «Зорі» у поточному єврокубковому сезоні можуть почуватися ледве не королями, адже виступили набагато гідніше, але… Саме луганському клубу «пощастило» вписати в історію клубного українського футболу одну з найбільш непрезентабельних сторінок, пов'язану із показниками відвідуваності поєдинків «мужиків».

Після початку повномасштабної фази російсько-української війни усі вітчизняні футбольні команди, чи то клубні, чи то збірні, змушені проводити міжнародні поєдинки за межами своєї батьківщини. Керівники кожного клубу, який представляв Україну в єврокубках минулого та поточного сезону, самостійно вирішували у якому місті та на якому стадіоні проводити номінально домашні поєдинки. Кожен клуб сам оцінював питання логістики, потенційної можливості заробити на продажу квитків, а також цілу купу інших проблем, що звалилися після повномасштабного початку російської військової агресії.

В результаті боси «Зорі», мабуть, надихнувшись успішними результатами у питанні продажу квитків на матчі збірної України, що проходили у Польщі, а також досить непоганими показниками київського «Динамо» в минулому сезоні, вирішили зупинитися на «Арені Люблін» у Любліні, яка є домашнім стадіоном для місцевої футбольної команди «Мотор». Проте ставка на Польщу не зіграла…

Спортивна споруда, яка була відкрита у жовтні 2014 року, має номінальну місткість трибун у 15,5 тисяч, й у «Зорі», вочевидь, розраховували, що клубу вдасться збирати на матчі єврокубків хоча б третину чи половину від цієї цифри. Чисто гіпотетично такий розрахунок луганців та організаторів, які допомагали їм у реалізації цього плану, міг виправдатися з огляду на ту обставину, що «Мотор» грає тільки у другому за силою дивізіоні польського футболу. Отже, фанати в Любліні не розпещені матчами високого міжнародного рівня та можуть виявити інтерес до ігор Ліги Європи, а потім і Ліги конференцій, куди вибула «Зоря», програвши у кваліфікації другого за статусом євротурніру за сумою двох матчів празькій «Славії» (0:2, 2:1).

Однак насправді реальність виявилася значно суворішою та непривабливою для «Зорі». Перший тривожний дзвінок для луганців пролунав ще у серпні під час згаданого вище поєдинку проти «Славії». Тоді на матч проти пражан підтримати «мужиків» на трибуни «Арени Люблін» прийшло лише 964 глядачі. Здавалося б, після такого негативного результату керівництво клубу спробує щось зробити, аби на груповій стадії Ліги конференцій ситуація із відвідуваністю домашніх матчів луганців змінилася на краще, але...

На перший поєдинок у групі Ліги конференцій проти «Гента», в якому «Зоря» показала себе дуже непогано та змогла сенсаційно зіграти із міцними бельгійцями внічию 1:1, на трибунах «Арени Люблін» виявилося ще менше вболівальників, аніж на матчі проти «Славії» – 539…

Вже тоді стало зрозуміло, що в «Зорі» просто не подбали про належну рекламу поєдинку в Любліні та навколишніх містах, аби спробувати заманити на стадіон місцевих футбольних уболівальників, а якщо відверто казати, то й хоч би просто «роззяв», які змогли хоча б трохи розбавити гнітючу атмосферу відверто пустого 15-тисячника.

«Треба сказати, що клуб не надто подбав про рекламу та полегшення процесу купівлі квитків для польських уболівальників. Квитки можна придбати лише онлайн та лише на українському сайті «Зорі», якихось рекламних акцій на матчі в місті немає. Українські вболівальники також не можуть собі дозволити приїхати на такий матч через ціни та пізній час початку поєдинку», – повідомляв тоді канал BuckarooBanzai у соціальній мережі X (колишня – Twitter).

На другому домашньому матчі «Зорі» в рамках групової стадії Ліги конференцій проти «Маккабі» Тель-Авів на трибунах «Арени Люблін» зібралося вже 763 вболівальники. Невелике покращення показника, на фоні поєдинку проти «Гента», не допомогло «мужикам» здобути позитивний для себе результат на полі – команда тоді ще Валерія Кривенцова програла абсолютно без шансів (1:3).

Але зовсім не невдалі дії футболістів призвели до тотального провалу відвідуваності «Зорі». В останньому номінально домашньому поєдинку проти ісландського «Брейдабліка», який формально вже нічого не вирішував, але на який «мужики» по-особливому налаштовувалися, прагнучи «грюкнути дверима», й за підсумком заслужено виграли із рахунком 4:0, на трибунах стадіону в Любліні зібралося тільки 442 вболівальники, хоча безпосередньо перед початком поєдинку польські журналісти взагалі повідомляли, що на гру продано рекордно низьку кількість квитків – усього 250.

Очевидці, які були присутні на поєдинку «Зоря» – «Брейдаблік», розповідають, що після гри футболісти луганської команди мали ледве не унікальну можливість поспілкуватися фактично з кожним вболівальником: комусь дати автограф, із кимось сфотографуватися, з кимось просто перекинутися парою фраз. Звичайно, це дуже похвально щодо поведінки самих гравців, але абсолютно сумно з точки зору відвідуваності матчів українського клубу у Польщі.

Загалом на чотирьох іграх «Зорі», які були номінально домашніми, у євросезоні-2023/24 зібралося лише 2708 глядачів, що у перерахунку на одну гру дає катастрофічний середній показник відвідуваності у 677…

Вже після того, як «Зоря» завершила свій єврокубковий шлях цього сезону, польський журналіст Петр Слонка повідомив, що працівники «Арени Люблін» загалом залишилися задоволеними співпрацею з українським клубом.

«Я спілкувався з людьми із числа працівників та керівництва «Арени Люблін» та запитував про їхні стосунки із «Зорею». Усі дуже задоволені співпрацею. В Любліні визнають, що «Зоря» багато чому навчилася та потребувала допомоги, але люди в клубі дуже швидко навчалися та швидко освоїли усі правила УЄФА. Люди з клубу дуже привітні. Вони не створюють проблем. Вони швидко вирішують кризові ситуації. «Арена Люблін» хотіла б, аби «Зоря» грала там набагато частіше», – зазначив Слонка.

Відверто кажучи, висновки на майбутнє керівництву «Зорі» та «Арени Люблін», за умови продовження співпраці на євросезон-2024/25, яка поки що виглядає сумнівною, враховуючи як мінімум слабкі спортивні результати луганців в українській Прем'єр-лізі, належить зробити дуже та дуже фундаментальні. Повторювати переписування антирекордів відвідуваності – це сумнівне досягнення, радіти якому ніхто не буде, як мінімум з числа вболівальників та інших матеріально не зацікавлених у такого роду співпраці навколофутбольних осіб.

А поки ми можемо лише констатувати, що разом із вельми слабкими (переважно) результатами українських команд у єврокубковому сезоні-2023/24, які не принесли великого приводу для радості, головним розчаруванням цього відрізку стане ще й тотальний провал відвідуваності номінально домашніх матчів «Зорі». І чого б там не хотіли на «Арені Люблін», а всі ми якнайшвидше чекаємо на повернення «мужиків» до їхнього рідного Луганська – міста, де колись проживало понад 400 тисяч українців, серед яких легко знайшлося б кілька десятків тисяч активних та відданих шанувальників футболу, аби заповнити на повну рідний для «Зорі» стадіон «Авангард». І тільки тоді всій українській спільноті нарешті стане спокійніше, і не доведеться здригатися від переписування антирекордів, що межують за своєю суттю із якимись апокаліптичними явищами…

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій
Футбол | 27 квітня 2024, 10:28 2
Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій

Рік тому команда рвалася в ЛЧ, а зараз може залишитися без континентальних турнірів

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 27 квітня 2024, 03:03 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Коментарі 32
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
avk2307
Зоря в ситуації, коли фактично перед початком відбіркового раунду залишилась без головного тренера та декількох гравців основи  ще непагано виступила.
І їхні 6 балів лише на один менше ніж у Шахтаря, бо будемо відвертими 4 бали за вихід в ЛЧ навіть в офіційних рейтингах відображаються як "БОНУС".  А добули грою Шахтарі 7балів, а Зоря -6 балів
Віктор Коробка
Ну і, напевно слід відзначити назву новини: якщо хтось рахує, що головним розчаруванням евросезону для України є відвідуваность Зорі, то в мене просто немає слів...
Віктор Коробка
Я сам вболівальник Зорі, але, звиняйте, але хто така для поляків луганська Зоря? Тим паче - хто піде на матч Зоря-Брейдаблік, який вже нічого не важить навіть для самих цих команд? Та й на інші ігри, коли ще й якісь непонятки з купівлею квітків - ну кого в Польщі могли зацікавити? Вболівальників-мігрантів з України там мабуть не так вже й багато. 
Boodya
Краше б новини такого типу були на головній, бо новини типу "багатії теж плачуть" зі своїми стадіонами нікому не цікаві
Pavel_i_CO
Проблема не в тому, що клуб не правильно реалізовує квитки, а в тому, що для нейтрального вболівальника важливе ім'я команди, яка приїхала. Якби Зоря грала з Реалом, то в будь-якому місті Польщі був би аншлаг. Згадався матч, про який мало хто пам'ятає.. Маккабі - Ліверпуль 2006-го року. Здається, що нічого особливого, але він проходив в Києві, на стадіоні "Динамо" ім. Лобановського. Дістати квитки на той матч було практично нереально, бо Ліверпуль тих років - це команда, яку мріяли побачити всі. Якщо є колекціонери квитків, то звертайтесь))
romanchik.8409
А то,что гранд нашего футбола не прошёл в группу ЛК то вообще не разочарование...
Sunrise
Як вболівальник луганського клубу навіть трішки заздрю тим для кого головним розчаруванням є відвідуваність Зорі у Польщі.
Але, так - зробити продаж квитків більш зручним мали б. У рекламі в місті думаю було мало сенсу.
Виктор Швачко
Так Польша готувалася до зернового діла і на футболи не ходила... 
_Tor78nado99rly_
Все це дійсно цікаво та повчально. Але коли вже ФК "Зоря" (Луганськ), і не тільки, гратимуть усі свої домашні поєдинки на рідних для них стадіонах? Це питання потрібно вирішувати. Чим швидше, тим краще.
Лига конференций без динамо
Да на Зарю ходило мало зрителей  ну она  играла в группе Лке и даже две победы над исландцами  молодцы  и балы принесли в коф,а то некоторые дырявые и минусовые отсосали ещё в квалиф Лке  ну минусовые до этого хоть что то принесли ,а дырявые  два сезона подряд сосут то в Ле группе с киприотами их опустили с одним очком и последнее место  ,а сейчас вообще в квалиф Лке им на рота дали  
Лига конференций без динамо
Чемпион Украины  Шахтёр  в еврокубках заработал для Украины больше рейтинговых очков, чем все остальные украинские клубы вместе.
Шахтер набрал для Украины 11 очков в таблицу коэффициентов УЕФА – по 2 очка за каждую из трех побед в групповом турнире ЛЧ, 4 – за выход в плей-офф, 1 – за ничью в первом матче с «Марселем».11 очков – это больше, чем все украинские клубы набрали вместе. 6 очков принесла Украине Заря,1,5 –  минусовые, по 1 – дырявое динамо и Ворскла. Итого 9,5   Сколько уже можно Шахтёру на себе каждый год тянуть рейтинг ,пока другие унижаются в группах Ле с ноунеймами набирая одно очко  и смокчат в квалиф Лке каждый год ?