Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 23 лютого 2024, 18:22
9545
80

Слабкий і ще слабший. Чому Шахтар був битий на Велодромі

Валерій Василенко – про виліт «гірників» із Ліги Європи

| Оновлено 23 лютого 2024, 18:22
9545
80
Слабкий і ще слабший. Чому Шахтар був битий на Велодромі
ФК Шахтар

Поразка від поразки різниться. Коли в минулому розіграші Ліги Європи, у 1/8 фіналу «Шахтар» вилетів від «Феєнорда», вилетів із тріском, ми могли констатувати не лише цей тріск, а й закономірність перемоги нідерландської команди. Тому що вона виявилася сильнішою. Причому сильнішою і з погляду мислення футболістів, і з погляду тренерського мислення.

Свою дуель Арне Слоту Ігор Йовічевіч програв. Програв начисто, чого вже там. Було дуже боляче і прикро програвати, пропускаючи сім м'ячів, але заради справедливості можна було спробувати себе заспокоїти, мовляв, це не стільки «Шахтар» поганий, скільки хороший «Феєнорд».

Після нинішнього вильоту донеччан із єврокубків заспокоювати себе нема чим. Відмазок, подібних до минулорічних, зараз немає. Від слова зовсім. Тому що нинішній «Марсель» ні з погляду мислення футболістів, ні з погляду тренерського мислення не був сильнішим. «Олімпік» зараз – розібрана, розбалансована команда, без царя в голові. Її можна було брати голими руками.

Як на мене, то торішній «Ренн», з яким «гірники» зійшлися минулого року на цій же стадії плей-оф ЛЄ, був у рази сильнішим за теперішній «Марсель». Але тоді донеччани зуміли пройти французький бар'єр. Завдяки не в останню чергу морально-вольовим і удачі, та все ж. Зараз я не можу назвати хоча б одну адекватну якість, завдяки якій «Шахтар» збирався пройти «Марсель».

Більше того, я можу назвати ще менше адекватних якостей, завдяки яким колишній асистент головного тренера «Феєоорда» збирався вийти до 1/8 фіналу. Не шукайте їх, цих якостей. Бо їх просто не було.

***

«Шахтар» дуже агресивно поводився у нинішню зимову паузу. Окрім викинутих на новачків близько тридцяти мільйонів євро, балакучі голови донецького клубу – Палкін, Срна та Пушич – не раз і не два наголошували на необхідності посилення команди, вихід її на новий рівень. А тренер ще й проголосив боротьбу за титули на всіх фронтах.

У цю саму зимову паузу «Шахтар» планомірно, цілеспрямовано й ґрунтовно готувався саме до протистояння із «Марселем». З тим «Марселем», який цієї зими потрапив у глибоку кризу. Цьому «Марселю» було глибоко по барабану протистояння із «Шахтарем». У нього і без того було проблем безліч.

І ось у такій майже ідеальній ситуації, яка може випасти раз на десять років, «Шахтар» примудрився скласти лапки. Маріно Пушич примудрився скласти лапки.

Якась внутрішня тривога, невідповідність очікуванням, погане передчуття відчувалося особисто в мене вже після першого поєдинку. У Гамбурзі. Але тоді я відігнав подалі всі ці погані думки. Сподіваючись, що у поєдинку у відповідь Пушич зі своїми підопічними проведуть роботу над помилками. І заженуть той «Марсель» за «Велодром».

Погане передчуття вкотре мене не підвело. «Шахтар» не зробив і дещиці того, що мав зробити. Не говорячи вже про те, що нічого не зробив Маріно Пушич. Чи маєте ви план, містере Фікс? Та ніфіга у вас нема.

ФК Шахтар. Маріно Пушич

Якщо було завдання почати гру агресивно, повести в рахунку, то чому ж тоді хвилини з п'ятнадцятої цей план викинули за непотрібністю кудись подалі? Адже все виходило: домінували, тиснули, перекушували. Суперник, який не знає, на якому він світі – одного тренера звільнили, іншого лише призначили – тупо пішов у відмову. Після гола Судакова цього суперника треба було добивати.

Але «Шахтар» чомусь не почув запах крові. Чомусь вирішив, що справа у капелюсі. Принаймні мені так здається. Бо я не можу пояснити – від слова зовсім – те, як «гірники» почали грати після м'яча Судакова. Навіщо треба було зупинятись? Навіщо слід було віддавати ініціативу? Для чого треба було віддавати м'яч?

Але навіть після того, як Обамеянг зрівняв рахунок, «Шахтар» мав купу часу, щоб позитивно для себе вирішити підсумок цього поєдинку. Щоб перебудуватися, оклигати, отямитися. Однак, за рахунок чого донеччани збиралися це зробити, я так і не зрозумів. Я так і не побачив.

***

Я побачив інше: безпорадність Пушича на тренерській лаві. Чому так – я не знаю. Після того, що цей тренер зробив із «Барселоною», я почав його вважати майстром. І очевидно більш кваліфікованим наставником, ніж Йовічевіч.

Але після матчу на «Велодромі» я свою думку засовую кудись глибоко, назад. Приблизно туди, де слова Палкіна про Кевіна як «зірку світового рівня».

Пробачте, але я не побачив, за рахунок чого Пушич збирався переграти свого підстаркуватого опонента. Якщо Степаненко не готовий після травми – а він таки не готовий – чому тоді не випустити Криськіва, котрого награвали на позиції Тараса на турецьких зборах?

Якщо Степаненко поглибив травму, то чому його замінили аж на 84 хвилині?

ФК Шахтар

Чому в цій грі ми так і не побачили Кевіна, цю «зірку світового рівня»? Чому всі чотири заміни були зроблені вже після того, як рахунок став 3:1 на користь господарів, і змінити ситуацію ні часу, ні можливостей не було? Хіба всі ці примітивні питання мають задаватися тренеру-новатору? Чи хоча би просто кваліфікованому тренеру?

Окрім безпорадності Пушича, у другому таймі я побачив і безпорадність його підопічних. Я не знаю, що в даному випадку з чого випливає, що є причина, а що є наслідком. Я просто констатую, що футболісти «Шахтаря» у матчі на «Велодромі» зі своєю «опортуністичною грою» (так її назвав сам Пушич; теж мені, марксист знайшовся) напомилялися на рік уперед.

І ще я знаю, що виправдань за цей поєдинок для них бути не може. Тих виправдань, що були за поразку від «Феєнорда».

Цього разу все набагато гірше.

Оцініть матеріал
(69)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф
Футбол | 26 квітня 2024, 11:35 35
Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф

Згадуємо несподіваних чемпіонів топ-5 у контексті їхнього наступного сезону

Астон Вілла – Челсі. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Англії
Футбол | 27 квітня 2024, 06:44 0
Астон Вілла – Челсі. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Англії

Поєдинок відбудеться 27 квітня о 22:00 за Києвом

Коментарі 80
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Boodya
А фанати Шахтаря на цьому сайті верещать про те "що все нормально, все так і повинно бути" "зараз як візьмемо, як переможемо в чемпіонаті...уууххх"
І далі поносять всіх, окрім гри своєї команди.
 Це злочин проти свого клубу,  так все захищати, Пані та Панове.
Vitaliy Shevchenko
Брест граючи тайм в меншості, розмотав велодромщиків. 8 матчів вони не могли нікого перемогти, І тут намалювався ШД
Fant24
Повезло что не Карабах .Получили бы штук 6 7 минимум
Умник
Потому что не словами а делом надо подтверждать.
Я болельщик Динамо и мне такой Шахтер нравится
D1927K
А скільки ж пафосу було до початку весняної стадії ЛЄ, як то кажуть "не кажи гоп"
box2box
Я болею за ШД.
Реально - защита днище!!!
Когда мяч у Степаненко, Матвиенко или Бондаря, у меня душа уходит в пятки.
Им троим нужно играть за ФК "Привоз". Деревянные.
Матвиенко так вообще последние 2-3 года постоянно то обрезается, то привозит с перепуганным лицом. Какой-то лол, когда его 3 года назад сватали за 25 млн. в Арсенал. Мячи носить, или зачем? Дед Рак и то в разы лучше. 
Гнать эту троицу в шею.
PETP0
Яку команду хоче збудувати Пушич зовсім не зрозуміло. Грамотний тренер завжди починає з оборони, у Шахти ж там прохідний двір.  Гра більшості лідерів команди не витримує ніякої критики: Степаненко мав бути десь на процедурах в цей час, Судаков навіть до "зірки світового рівня" Мудрика і близько не дотягую, Матвієнко - ноль, а Конопля - це взагалі якась катастрофа.  І це я, Слава Богу, подивився лише перший тайм.
ortomir
Разнос по делу. Лучше не напишеш 
232121
Щоб добивати, тобто відчути запах крові, треба бути сильним.... Я помилився, коли писав, що Шахтар може грати на рівні з  ніяким Марселем.... Степаненко в кістку, Матвієнко аибиває м, яч. із закритими очима, і т. п... Не має однієї команди. І тренер більше говорить, чим робить.... На жаль це наш рівень, і цим пацанам комфортно в УПЛ. ⚽⚽⚽
Remark
В цьому сезоні від "Ш"(Д) варто очікувати оновлення антирекорду, бо Маріно треба набиратися досвіду, так як у ролі головного тренера він зараз - ніхто. Можливо, навіть виліт до ПФЛ. Але гідний виліт. Бо багато не треба. Так, пропустити один м'яч, може потім ще один. Бо по-іншому все складеться набагато гірше для "Ш"(Д). І вже гідними поразками в один, два чи три м'ячі не обмежиться.
vovei
Срне поменьше не по делу надо пиздеть
FunnyCat_____
 с защитой уровня середины УПЛ сложно играть в Еврокубках
надеюсь Матвиенок и Степаненко не будут тащить в сборную по протекции шахтера, если они не улучшат свою игру
Iigor6583
Ветерани Матвієнко і Степаненко допустили косяки, які прозвели до ганебної поразки. Матвієнко косячить у кожному другому матчі. Степаненко ніколи не відзначався притью, а зараз поготів. Захист команди дірковий. Судаков, Сікан, Зубков і Ко нічого не показали. Тренер в перерві матчу висновків не зробив, замін своєчасно не провів, виглядав розгубленим...
Fant24
победа в упл беспристижная .она лмшь определяет кто больше накрал на украинцах а значит и смог скупить игроков и судей .никакого авторитета в победе упл нет .шампанское открывать не за что .
Владислав Рейский
Где старина поль, его откачали уже от "вкусного" футбола?
vovei
Чому програв? Тому що вiн скоро буде найсельнiшою командою в iсторii.
mastorent
просто шахта начинает играть так, как в подобных случаях играет динама уже лет так 10. забили первыми, обосрались и сели на свою половину поля. позиция неуверенного в себе. то чем мы так отличаемся от европейцев, которым пофиг с кем они грают. умеют что-то - выходят и показывают, что могут. на свои 100%. а у наших комплекс неполноценности. и ничерта не меняется, увы.
Remark
З тренером "ніхто" "Ш"(Д) виключно авансом знаходиться в УПЛ. Можна вважати, що їм просто пощастило. Але як тренеру набратися досвіду, як не потраплянням до ПФЛ та награванням там декількох сезонів?
Андрій Шевченко
Тому що понабирали дебілів , які по мячу попасти не можуть...всі ці матвієнки, мудакови, рахіти , степаненкі, різники  це не футболісти від слова ЗОВСІМ....по хорошому їм би гнити десь під Овдіївкою за деленере.
FunnyCat_____
а это ж еще усиление в виде отсутствия  Бондаря было