Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 22 лютого 2024, 19:18
4351
2

Словенія – Україна. Прогноз та анонс на матч кваліфікації ЧЄ

Наша збірна розпочинає боротьбу за вихід на континентальну першість

| Оновлено 22 лютого 2024, 19:18
4351
2
Словенія – Україна. Прогноз та анонс на матч кваліфікації ЧЄ
fbu.ua

Поєдинок Словенія – Україна відбудеться у четвер, 22 лютого, в Копері. Початок зустрічі о 19.00 за київським часом. У прямому ефірі матч покаже телеканал Xsport.

Майже шість місяців минуло з часу останнього офіційного поєдинку чоловічої збірної України з баскетболу. І ось 22 лютого в словенському місті Копер наша національна команда відкриває новий розділ у своїй історії, ім'я якому – Євробаскет-2025. А розпочнеться все з кваліфікаційного раунду, в якому «синьо-жовті» в групі А змагатимуться зі Словенією, Ізраїлем та Португалією. Для того, щоб наступного року виступити в фінальній частині континентальної першості, українцям необхідно зайняти у відбірковій групі місце не нижче третього.

Відбір, що стартує, буде першим серйозним випробуванням для Віталія Степановського, який після закінчення останнього ігрового циклу заступив на посаду головного тренера. Все ж таки у минулорічній пре-кваліфікації на Олімпійські ігри-2024 наша збірна мала мінімум шансів і це розуміли всі. Тепер Степановський просто зобов'язаний дати результат, адже потрапляння на Євробаскет-2025 є завданням-мінімум для нашого колективу.

Починати вирішувати це завдання у першому ігровому вікні (загалом таких заплановано три), тренерський штаб запросив наступних баскетболістів:

Захисники: Олександр Мішула («ЗТЕ», Угорщина), Анатолій Шундель («Тарту», Естонія), Віталій Зотов («Крайова», Румунія), Олександр Ковляр («Обрадойро», Іспанія)

Форварди: Павло Крутоус («Крайова», Румунія), Іван Ткаченко, В'ячеслав Бобров (обидва – «Прометей»), Андрій Войналович («Шльонск», Польща)

Центрові: Артем Пустовий («Обрадойро», Іспанія), В'ячеслав Петров («Подгоріца», Чорногорія), Богдан Бринюк («Чорно Море», Болгарія)

Одразу впадає у вічі, що склад «синьо-жовтої» команди далекий від ідеалу. Крім логічної відсутності двох наших представників у НБА, Україна недорахувалася цілої групи травмованих бігменів – Сергій Павлов, Володимир Конєв, Дмитро Скапінцев та Костянтин Анікієнко. Ще не набрав потрібні кондиції, щоб грати за збірну, В'ячеслав Кравцов, який тільки відновився після серйозного пошкодження, а Володимира Геруна вирішили не залучати, враховуючи його місцезнаходження в Японії і всі складнощі, пов'язані з перельотом та акліматизацією. Але фінальний удар чекав на збірну вже безпосередньо перед вильотом на Балкани. Через травми в Словенії нам не допоможуть захисники Ілля Сидоров та Олександр Липовий (за прогнозами, мають бути готові до гри з Португалією). І це ще пощастило, що Андрій Войналович встиг відновитися від отриманої травми раніше запланованого терміну і якраз перед матчами національної команди.

В результаті склалася ситуація, що першу гру відбору Україна проведе з неповною заявкою в одинадцять гравців. Причому особливо проблематично виглядає наш фронткорт. Не від хорошого життя тренерський штаб викликав на ігри потенційного дебютанта Богдана Бринюка із чемпіонату Болгарії. Будемо розраховувати, що найближчі два матчі в передній лінії зможе витягнути на собі Артем Пустовий, якому допомагатимуть В'ячеслав Петров і В'ячеслав Бобров, який явно здав останнім часом. Дуже складна ситуація.

Окремо варто сказати про невиклик Іссуфа Санона. Віталій Степановський вирішив обійтися без послуг даного баскетболіста, чим солідно здивував (кажуть, що ця історія має своє підводне каміння, але не будемо ділитися неперевіреною інформацією). Досить спірне тренерське рішення, але про його правильність чи неправильність ми зможемо судити лише після завершення двох найближчих матчів збірної.

У свою чергу, головний тренер наших суперників Алєксандр Секуліч на стартові матчі відбору викликав таких виконавців:

Захисники: Алєксєй Ніколіч («Шалон», Франція), Клемен Препеліч («Галатасарай», Туреччина), Жига Самар («Альба», Німеччина), Леон Стергар («КРКА»), Яка Блажич («Цедевіта-Олімпія»), Міха Лапорнік («Бургос», Іспанія)

Форварди: Грегор Хроват («Діжон», Франція), Якоб Чебашек («Мінськ», Білорусь), Тібор Міртич («Геліос»), Біне Препеліч («Шарлеруа», Бельгія), Альяз Кунц («Торунь», Польща)

Центрові: Майк Тобі («Црвена Звєзда», Сербия), Жига Дімец («Анвіл», Польща)

Словенія гратиме без Луки Дончіча, але в лютому так і мало бути апріорі. В іншому, особливих несподіванок також немає. Всі найкращі з числа доступних та здорових гравців на місці. На одну вакансію натуралізованого баскетболіста було обрано бігмена Майка Тобі. Традиційно, небезпеки варто очікувати від Яки Блажича, Клемена Препеліча та Жиги Самара. Однак інші гравці також можуть вистрілити.

Варто зазначити, що збірні України та Словенії останнім часом регулярно перетинаються між собою. Достатньо сказати, що з п'яти останніх відбіркових турнірів на великі баскетбольні форуми сьогоднішні суперники опинилися в одній групі вже вчетверте. Загалом, між колективами було зіграно дванадцять офіційних поєдинків і значну перевагу в них має збірна Словенії, яка дев'ять разів перемагала наших баскетболістів. Проте, остання зустріч залишилася саме за українцями. У матчі відбору на Євробаскет-2022, що відбувся двадцятого лютого 2021 року в Києві, «синьо-жовті» обіграли балканську збірну – 70:65.

Старт відбору до наступного Чемпіонату Європи обіцяє бути для українців дуже складним. Непроста кадрова ситуація та серйозний суперник по той бік майданчика говорять про те, що розжитись перемогою в Копері буде нелегко. Однак і посипати голову попелом завчасно не варто. «Синьо-жовті» точно поборються за перемогу і докладуть максимум зусиль для досягнення позитивного результату.

Прогноз Sport.ua: перемога збірної Словенії

22 лютого

Словенія – Україна

Португалія – Ізраїль

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі
Футбол | 03 травня 2024, 07:01 3
Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання мінімум

Легендарний клуб АПЛ зробив Реалу пропозицію щодо трансферу Луніна
Футбол | 03 травня 2024, 12:33 3
Легендарний клуб АПЛ зробив Реалу пропозицію щодо трансферу Луніна

«Манчестер Юнайтед» націлився на українського воротаря

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Kamon
Шансы маленькие, почему Саннона не вызвали в сборную или он только за Прометей играет 
Nostradamus
Очікую різницю 15-20 очок..