Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фігурне катання
| Оновлено 06 березня 2024, 18:40
3825
0

Чемпіони Європи Гіньяр та Фаббрі: Ключ до успіху – терпіння та любов

Італійський тріумф у Європі

| Оновлено 06 березня 2024, 18:40
3825
0
Чемпіони Європи Гіньяр та Фаббрі: Ключ до успіху – терпіння та любов
Getty Images/Global Images Ukraine

Чемпіони Європи в танцях на льоду Шарлен Гіньяр і Марко Фаббрі розкрили секрет свого успіху, поділилися очікуваннями від майбутнього чемпіонату світу, а також розповіли про програми цього сезону і пошуки щастя.

Сезон 2023/2024 складається вельми успішно для італійців Шарлен Гіньяр і Марко Фаббрі - у січні вони здобули перемогу в танцях на льоду на чемпіонаті Європи з фігурного катання в Каунасі (Литва), піднявшись на найвищу сходинку п'єдесталу вдруге поспіль. Крім того, раніше фігуристи посіли друге місце у Фіналі Гран-прі в Пекіні та виграли кілька менш великих змагань.

Наш кореспондент поспілкувалася з Шарлен і Марко у швейцарському місті Беллінцона, куди вони приїхали за тиждень після європейської першості для участі в популярному місцевому шоу Music on ice. Спортсмени поділилися своїми враженнями від перемоги, розповіли про програми цього сезону, а також розкрили секрет свого успіху і зізналися, що найбільше люблять і цінують одне в одному. Зазначимо, що Гіньяр і Фаббрі не тільки катаються разом уже понад 15 років, але також є парою поза льодом. У березні вони візьмуть участь у чемпіонаті світу в Монреалі та після минулорічного "срібла" явно поборються за медаль і цього року.

Перш за все, вітаю вас із завоюванням титулів чемпіонів Європи другий рік поспіль! Як би ви описали свої почуття? Чи був рівень стресу під час змагань вищим, ніж минулого сезону, чи все ж таки нижчим?

Марко: Дякую! Ми в повному захваті, адже те, що ми досягли цієї мети вдруге, доводить, що ми на це і справді заслужили. Ми буквально на сьомому небі від щастя. Що стосується стресу, я б сказав, що його було трохи менше, ніж минулого сезону. Минулого року, перед чемпіонатом Європи, ми відчували величезний тиск, адже від нас очікували перемоги. Цього року, хоча тиск все одно був присутній, оскільки нас вважали фаворитами, досягнення цієї перемоги в минулому сезоні дало нам іншу перспективу. Ми підійшли до чемпіонату Європи з багатим досвідом та іншими емоціями, що трохи полегшило управління стресом під час змагань.

Багато хто, включно з іншими фігуристами, високо оцінив атмосферу, створену глядачами чемпіонату Європи в Каунасі. А ви назвали б підтримку публіки особливою?

Шарлен: Абсолютно, це було неймовірно! Особливо під час довільної програми, коли арена була повною. Це перевершило всі наші очікування, а під час прокату ми чули гучні оплески після кожного елемента.

Марко: Атмосфера на арені була фантастичною. Приблизно 11 000 людей створили неймовірну теплоту. Враховуючи обмежений час, який був у Литви на організацію змагань, адже вони замінили іншу країну, вона була вражаючою. Це не країна, яка звикла проводити такі великі заходи, на відміну від Японії, де фігурне катання користується величезною популярністю. У Литві ми вперше брали участь у змаганнях такого масштабу в цій країні, і елемент несподіванки тільки додав вражень. Крім того, присутність численних італійців на трибунах, які підтримували італійських фігуристів, зробила наш виступ там ще більш особливим.

Що, на вашу думку, є ключем до вашого стійкого успіху протягом останніх кількох сезонів і як ви плануєте продовжити цю тенденцію на майбутньому чемпіонаті світу?

Марко: Я б назвав визначальним фактором нашого успіху нашу високу трудову етику і завзятість. Від самого початку нашого партнерства ми були віддані своїй справі і працьовиті. І хоча багато фігуристів можуть так говорити, ми можемо щиро заявити, що ми послідовні в наших зусиллях. За багато років, що ми разом, ми рідко пропускали тренування, навіть коли стикалися з фізичними проблемами. Наш підхід завжди полягав у тому, щоб прагнути до вдосконалення кожен день і працювати над поліпшенням наших навичок сезон за сезоном. Таке цілеспрямоване мислення було нашим секретом успішної кар'єри, і ми продовжуємо дотримуватися його навіть зараз, коли перебуваємо в топі фігурного катання. Так, можливо, ми не демонструємо таких же помітних поліпшень, як у перші сезони, але щороку ми досягаємо поступового прогресу, вводячи нові елементи і зберігаючи високу мотивацію.

Минулого року перед чемпіонатом світу ви говорили, що будете раді бронзовій медалі. Чи є у вас вищі очікування цього року?

Обидва сміються.

Марко: Ну, ми завжди були прагматичними людьми. Ми утримуємося від заяв перед змаганням про те, що ми точно завоюємо золото. Замість цього ми вважаємо за краще ставити реалістичні цілі. Це найкращий підхід, наче б ми заявили про мінімальне досягнення, до якого прагнемо. Якщо ми перевершимо цю мету, це буде приємним сюрпризом, але ми уникаємо постановки занадто амбітних цілей. Цього року наша мета така сама - поборотися за медаль. Однак ми не збираємося їхати на чемпіонат світу з єдиною метою - завоювати золото. Хоча ми завжди боремося за перше місце, ми вважаємо за краще зосередитися на тому, щоб показати свій найкращий результат, націлитися на ще одну медаль і дозволити подіям йти своєю чергою. Ми зробимо все можливе, щоб продемонструвати свої найкращі виступи, а результати будуть відповідними.

Чи плануєте ви відпочити перед чемпіонатом світу?

Марко: Так, взагалі-то, наступного тижня ми візьмемо тиждень відпустки. У нас ще не було перерви після чемпіонату Європи, тому що зараз ми перебуваємо в Беллінцоні на цих шоу. Шарлен поїде до Франції, щоб провести кілька днів зі своєю сім'єю, а я залишуся в Мілані, щоб трохи відпочити. Протягом цього тижня ми не будемо кататися, а потім поступово відновимо тренування. Але ми не будемо відразу ж робити численні прогони, а зосередимося на якісній роботі, щоб збільшити її кількість ближче до чемпіонату світу.

З кожною наступною перемогою тиск на вас посилюється. Як ви справляєтеся з цим і яку пораду ви б дали молодим танцювальним командам, які прагнуть досягти такого ж успіху?

Марко: Цікаво, що зі стресом було легше справлятися, коли ми були молодшими. Тоді вся увага була зосереджена на тому, щоб піднятися в рейтингу, і, хоча бажання домогтися успіху було присутнє, не було такого тиску, як під час досягнення конкретних результатів. Як я вже говорив, минулого сезону на чемпіонаті Європи було складно в ролі фаворитів, особливо якщо ти не готовий до цього психологічно. Кілька років тому стрес був більш терпимим. Тож минулий сезон був непростим, але те, що ми вже пройшли через це, дає нам змогу в цьому сезоні підходити до змагань з іншим настроєм. Це свого роду зрілість, коли ми знаємо, чого очікувати від великих змагань.

Шарлен: Ми прагнемо отримувати більше задоволення від змагань і намагаємося відволіктися від складності наших програм. Концентрація на самому виступі, а не на його складності, допомагає вгамувати хвилювання. Якщо ви добре підготовлені до змагань і можете впоратися з нервами, ваше тіло автоматично знає, що робити, і все вийде.

Марко: Що стосується порад молодим танцювальним командам, то у молодого покоління ми спостерігаємо прагнення домогтися всього й одразу. На мій погляд, це неправильний підхід. Хоча є фігуристи, які швидко досягають успіху, вони є скоріше винятком, ніж правилом: можливо, один спортсмен раз на 20 років. Рідко можна перейти в дорослі танці на льоду й одразу ж досягти вершини. Терпіння є ключовим моментом; працюйте старанно щодня і не надто розчаровуйтеся, якщо мети не досягнуто одразу ж. Це наша головна настанова юним фігуристам: наберіться терпіння, працюйте з ентузіазмом щодня і зосередьтеся на любові до фігурного катання, уникаючи відволікаючих чинників.

Давайте поговоримо про ваші програми на цей сезон. Хто вибирав музику, і яка концепція та історія стоять за кожним танцем?

Марко: Почнемо з довільної програми. Ідея до неї зародилася ще приблизно чотири роки тому, якраз перед початком пандемії. Нас надихнув фільм "Теорія всього", який ми подивилися кілька років тому і були просто зачаровані його історією і музикою. Цей стиль музики нам дуже близький, і після більш похмурого тону торішнього танцю ми вирішили його змінити. Кожен сезон ми намагаємося внести щось нове в наші програми, і ця ідея знову спливла. Ми запропонували її нашій тренерці Барбарі Фузар-Полі, і вона її схвалила. Нам також довелося знайти додаткову музику, щоб доповнити "Теорію всього", і ми дуже задоволені кінцевим результатом.

Чи можете ви розповісти історію, яку ви хотіли передати у цій програмі? Вона безпосередньо пов'язана з фільмом?

Марко: Так, пов'язана. Хоча ми не можемо повністю відтворити на льоду все життя Стівена Гокінга, головного героя фільму, який був серйозно хворий і прикутий до інвалідного крісла, ми зосередилися на стосунках між Гокінгом і його дружиною. Як пара за межами льоду, ми хочемо показати зв'язок між двома людьми. Фільм описує моменти, коли справи йдуть краще, перш ніж стан Гокінга погіршується, показуючи злети і падіння. Незважаючи на труднощі, його дружина завжди підтримує його, а він любить її і цінує її жертву. Це і є історія, яку ми намагаємося передати на льоду - особливий зв'язок між закоханими та розповідь про те, як одна людина підтримує іншу під час хвороби, і вдячність хворого по відношенню до свого партнера. Програму поставила наша тренерка Барбара, крім того, колишній танцюрист на льоду Коррадо Джордані допомагав нам з деякими рухами і художніми деталями, що поліпшило презентацію в цілому.

Ваш ритм-танець у цьому сезоні дуже яскравий і заводний, що дуже відповідає темі 80-х. Розкажіть трохи про його створення.

Шарлен: Що стосується ритм-танцю, Барбара зіграла важливу роль у виборі музики. Вона створила для нас величезний плейлист у Spotify, оскільки спочатку ми не могли визначитися між стилем рок 80-х або стилем аеробіки. Плейлист був досить довгим (сміється). Зрештою, після того, як ми спробували різні варіанти на льоду, ми зупинилися на цій музиці, тому що вона була більш енергійною і заводною (пара вибрала "Holding out for a hero" Бонні Тайлер і "Against all odds" Філа Коллінза, - прим. ред.).

Марко: По суті, це рок-музика в основі, але атмосфера в ній не чисто рокова; вона більше схиляється до стилю аеробіки. Це сплав цих двох знакових впливів 80-х. З огляду на це поєднання, ми зупинилися на цій музиці, яка дала нам змогу дослідити щось абсолютно нове, що ми ще не робили. Особисто мені було дуже весело виконувати деякі елементи. Навіть костюми - хоча їх можуть вважати яскравими і дещо чванькуватими - були обрані так, щоб відповідати яскравій естетиці, яка часто асоціюється з 80-ми.

Шарлен: Не можу сказати, що я в захваті від цього, але це було необхідно для художньої концепції, яку ми обрали. Якщо ти наважуєшся на щось подібне, потрібно віддатися цьому на всі сто, інакше це не зовсім передасть суть. Що стосується костюмів, ми черпали натхнення на Pinterest, де я знайшла цікавий знімок художньої гімнастки.

Марко: Костюми гімнастів часто мають різкі, квадратні форми в дизайні, і ми запозичили це. Ви можете помітити, що в гімнастиці досі використовуються яскраві кольори 80-х. Крім того, нам сподобалася ідея створення своєрідного костюма супергероя, який тонко відображає тему ритм-танцю. Зрештою, все склалося воєдино. Повинен зізнатися, як сказала Шарлен, це не ті костюми, які я б описав як елегантні або красиві, але вони ідеально доповнюють обрану нами музику і тему, яку ми прагнули відобразити в ритм-танці цього сезону. Ми справді в захваті від результату. Він нам не подобається, але ми в захваті (обидва сміються).

Мені також дуже подобається ваша показова програма з роботами. Чия це була ідея?

Марко: Ідея для нашої гала-програми з роботами насправді належить Лукашу Челлеї, ще одному фігуристу, який зараз тренує і працює з Барбарою. Хоча безпосередньо з Лукашем ми не тренуємося, ми знаємо, що він чудовий тренер, до того ж наш близький друг. З огляду на його креативність і багатий запас ідей, а також наш обмежений час на створення показової програми цього року, ми звернулися до Лукаша по допомогу. Він запропонував нам дві різні ідеї, і ми обрали ту, де фігурують роботи. Це було дуже весело і разюче відрізняється від наших попередніх показових програм. До слова, ми знайшли готові костюми в інтернеті, а не шили їх на замовлення.

Що ви будете катати на Music on ice?

Марко: Цього разу Лоран (Тобель, художній керівник шоу, - прим. ред.) дав нам два музичні твори, тож ми самі не вибирали.

З огляду на те, що тема шоу Music on Ice цього року - штучний інтелект, я думала, що ви виступите з програмою про роботів.

Марко: Саме так! Ми теж так спочатку думали. Ми згадали про це Лорану, але в підсумку він дав нам два інших музичних твори - один всім відома "Malade", а другу пісню ми раніше не знали. Співачка виконає її наживо під час нашого виступу. Це додаткова робота для нас, тому що ми думали, що в нас уже готова одна програма, але виявилося, що нам потрібно створити дві нові програми (сміється).

Шарлен: Деякі фігуристи навіть запитали нас, чи будемо ми катати нашу програму з роботами, і нам довелося сказати, що ні. Можливо, вона не зовсім вписується в загальну історію шоу; важко сказати.

Тема цього шоу також - пошук щастя. Що для вас щастя?

Марко: Описати щастя не так вже й просто, бо в кожного своє визначення. Для мене щастя - це спокійне життя, без надмірної фрустрації з приводу всяких дрібниць. Досягти щастя складно, це одне з найважчих завдань у житті. Однак, якщо не ставити надто високих очікувань, а натомість прагнути насолоджуватися навіть дрібницями життя, ви можете знайти щастя. Йдеться про те, щоб радіти вечорам із сім'єю або обіду в ресторані - простим, але важливим моментам. Ключ до того, щоб бути щасливим завжди, полягає в тому, щоб уникати надмірного розчарування або злості, навіть коли життя стає важким. Усі стикаються з труднощами, хтось більше, хтось менше, але важливо не зациклюватися на цих моментах. Натомість намагайтеся насолоджуватися хорошими моментами, якими б незначними вони не були, адже щастя складається з цих взаємопов'язаних дрібниць. Це непросто, але прийняття такої точки зору може призвести до щасливішого життя, ніж постійне очікування більшого. Деякі люди, на мій погляд, могли б бути щасливими, але ніколи не бувають задоволені; вони завжди прагнуть більшого, чи то більше грошей, чи то більше часу для подорожей, чи то більше слави. Особисто ми не прагнемо слави. Ми знаходимо щастя в тому, що ми разом, дорожимо своїм особистим життям, і для нас це справжнє щастя.

Чи складно підтримувати баланс між романтичними стосунками та професійним партнерством? Це полегшує вам життя чи ускладнює?

Марко: На щастя, для нас це все ж таки перевага. Наші романтичні стосунки лише покращують наші виступи та дають нам змогу краще підтримувати одне одного. Однак ми помітили, що не всім так пощастило, як нам. Деякі пари стикаються з труднощами як на льоду, так і за його межами через свої особисті стосунки. Важливий аспект, на якому ми завжди зосереджувалися, - це розділення нашого особистого та професійного життя. Хоча ми обговорюємо фігурне катання і поза льодом, ми свідомо намагаємося підтримувати розмежування між особистою та професійною сферами, і це працює.

Що вам найбільше подобається одне в одному?

Марко: Одна з речей, які я найбільше ціную в Шарлен, - це її неймовірне терпіння. Хоча це може й не найромантичніша якість, вона дуже важлива. Вона залишається спокійною і зібраною, навіть коли я часом буваю трохи складним (обидва сміються). Ще мені дуже подобається, що вона проявляє свою любов до мене майже щодня. Після стількох років спільного життя важливо відчувати, що людині все ще не все одно, а вона постійно показує свої почуття, що багато значить для мене. Після 15 років разом іноді замислюєшся, чи це просто рутина, чи справжні почуття, і Шарлен щодня доводить, що між нами все ще глибокий зв'язок, і я дуже ціную це.

Шарлен: Марко - справжній джентльмен. Це проявляється в дрібницях, наприклад, за вечерею, коли він наливає мені воду - ці маленькі жести. Я також дуже ціную, що можу обговорити з ним що завгодно, не відчуваючи сорому або незручності.

Марко: Думаю, це тому, що я намагаюся не засуджувати. Хоча я висловлюю свою думку, я її не засуджую. Те ж саме стосується Шарлен; я не відчуваю осуду, коли ділюся з нею речами. Наші стосунки дуже відкриті; ми говоримо про все.

Шарлен: Так, якщо мені щось не подобається в тому, що він зробив або сказав, я говорю йому про це відкрито. Я завжди віддаю перевагу відкритому спілкуванню, а не тримати все в собі.

Які ваші довгострокові цілі? Наприклад, чи будете ви продовжувати змагатися до Олімпіади-2026 у Мілані-Кортіні, чи ще не вирішили?

Марко: Рішення щодо наших довгострокових цілей, особливо щодо того, чи продовжуватимемо ми кататися до Олімпіади-2026 у Мілані-Кортіні, - це рішення, яке ми ухвалимо в останній момент. Взявши участь у трьох Олімпійських іграх і досягнувши майже всього - я наголошую на "майже" - з точки зору результатів, ми дійсно задоволені своїми досягненнями. Це не означає, що ми не прагнемо більшого, інакше б ми завершили спортивну кар'єру після минулого сезону. Ми вирішили поставити перед собою додаткові цілі, такі як знову виграти чемпіонат Європи і поборотися за ще одну медаль на чемпіонаті світу. Тож ми, як і раніше, високо мотивовані на досягнення високих результатів і не тільки.

Однак, якщо ми вирішимо продовжувати до Мілана-Кортіни, особливо з огляду на те, що Олімпіада пройде в Італії, нашій рідній країні, ми хочемо бути впевненими, що у нас є можливість поборотися за медаль. Проста участь у чергових Олімпійських іграх, навіть якщо вони відбудуться в нашій країні чи місті, не викликає в нас ентузіазму, тому що це будуть наші четверті Ігри. Це рішення ми не можемо прийняти зараз. Наприкінці кожного сезону ми оцінюватимемо різні фактори, не лише результати, а й наш ментальний та фізичний стан. Якщо ми відчуємо, що не зможемо віддати фігурному катанню 100% протягом наступних двох сезонів, можливо, продовжувати буде не найкраща ідея. З іншого боку, якщо в нас залишиться той самий рівень мотивації, ми почуватимемося добре і фізично, і ментально, то це можливість, яку ми не хочемо втратити. Тож наприкінці цього сезону ми знову все зважимо і тоді приймемо рішення. Якщо ми вирішимо продовжувати в наступному сезоні, то є велика ймовірність, що ми будемо кататися до Олімпіади. Тому рішення цього року буде ще більш важливим, бо це рішення на два сезони, а це чимало.

Судячи з ваших соціальних мереж, ви дуже любите подорожувати. Які місця справили на вас найбільше враження останнім часом, і де ви мрієте побувати?

Марко: Минулого року в нас була чудова поїздка до Лапландії, Фінляндія, яка залишила незабутнє враження. Це був особливий досвід, тому що вперше ми відвідали холодну країну. Раніше наші подорожі здебільшого обмежувалися теплими напрямками, такими як Мексика, Таїланд, В'єтнам, Камбоджа, Марокко та Японія. Хоча нам подобається проводити час і на пляжі, наш відпочинок завжди передбачає дослідження нової країни, поїздки на машині, відвідування археологічних пам'яток і знайомство з природними красотами. Однак відпочинок у Лапландії був зовсім іншим, в оточенні природи та спілкуванні з тваринами, такими як їздові собаки та олені.

Шарлен: В останню ніч нам навіть пощастило побачити північне сяйво, хоча воно й не було особливо яскравим. Ми поїхали туди одразу після чемпіонату Європи, і це був період, коли ми почувалися щасливими і вільними, відключеними від усього - лише природа, тварини і ми. Це було схоже на сон, справжня казка.

Марко: Що стосується майбутніх планів, після Чемпіонату світу ми плануємо вирушити в Перу, країну, яка дійсно надихає нас. Спочатку ми планували цю поїздку після Чемпіонату світу в Монреалі 2020 року, який було скасовано через Covid, тож тепер, коли Чемпіонат світу все-таки пройде в Монреалі, ми з нетерпінням чекаємо втілення наших планів на Перу. Ще одним бажаним напрямком є Південна Африка, особливо участь у сафарі. Крім того, ми плануємо особливу поїздку до Непалу та Тибету.

А після завершення кар'єри ми сподіваємося здійснити тривалу подорож до Австралії - хоча б тижні на три, а краще на місяць. Австралія, з її величезною територією та відносно невисокою щільністю населення, пропонує безліч можливостей. Це країна мрії для нас. Варто зазначити, що брат моєї бабусі поїхав до Австралії, коли йому було 18 років, зрештою відкривши свій ресторан у Сіднеї. На жаль, він помер кілька років тому, і ми так і не зустрілися, але у нього була сім'я, тож у мене є родичі в Австралії, що лише посилює наше бажання відвідати цю країну.

Марина Настевич із Беллінцони

Фото – Wilma Alberti

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.