Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 16 лютого 2024, 12:20
4239
5

Анастасія МЕРКУШИНА: «Думаю, сьогодні я просто обрала неправильну тактику»

Українська біатлоністка – про сингл-мікст на чемпіонаті світу

| Оновлено 16 лютого 2024, 12:20
4239
5
Анастасія МЕРКУШИНА: «Думаю, сьогодні я просто обрала неправильну тактику»
Getty Images/Global Images Ukraine. Анастасія Меркушина

Українська біатлоністка Анастасія Меркушина підсумувала сингл-мікст на чемпіонаті світу 2024 в чеському Нове Мєсто.

– Сьогодні завдяки непоганому виступу на останньому етапі ти змогла трохи підняти команду у фінішному протоколі. Як оцінюєш свій виступ?

– Я щось останнім часом сама опускаю команду, сама підіймаю. Думаю, сьогодні я просто обрала неправильну тактику. Після індивідуальної гонки відчула себе впевненою ходом. Вважала, що зможу... Бачила, що лідери поруч і розуміла: якщо тут Еберґ та Віттоцці, то я можу бути з ними та витягнути їхню швидкість. Я хотіла працювати з ними, але це був надто високий для мене темп, тому я не впоралася на першому етапі зі стрільбою. Другий етап я вже пройшла спокійніше, робила менше навантаження на м'язи, більше "прокатувала", тому й краще впоралася на рубежі. Таке буває в біатлоні — підвищуються швидкісні показники на трасі і падає якість стрільби. Ніколи не знаєш що краще: швидко бігти чи влучно стріляти.

– Чи відрізняється для тебе підготовка до естафет від особистих дисциплін? Як справляєшься психологічно з підвищенною відповідальністю?

– Так, є бажання перестрибнути через голову — зробити краще, ніж я реально можу, і це насправді дуже заважає. Пост-фактум я розумію: десь треба було працювати спокійніше, десь — впевненіше. Але коли ти в гонці, коли шквал емоцій і голову затуманює — не завжди вдається правильно та швидко реагувати на ситуацію. Естафети мені даються набагато складніше, ніж особисті гонки.

– Як змінився твій підхід до гонки на другому етапі?

– Під час виступу Дмитра у мене був час видихнути та осмислити свої помилки, зроблені на першому етапі, зібратися та почати все з чистого листа. Вдруге на трасі я працювала спокійніше, на спусках контролювала, щоб м'язи були розслаблені для більшого притоку кисню. Я зробила висновки та почала все заново.

– На цю естафету планували ставити Ірину Петренко. Якою була твоя реакція, коли повідомили, що бігтимеш саме ти?

– Микола Миколайович усім нам каже одну й ту ж фразу: «Я можу підняти тебе посеред ночі, і сказати, що завтра бігтимеш ти». Ми всі будь-коли маємо бути готові до виступу, хоча б і в чоловічій гонці (сміється). Це жарт, але зміст зрозумілий. Навіть якщо зміни якісь за дві години перед стартом, завжди налаштовані, маємо підтримати одна одну та виступати якомога краще, щоб захистити команду.

– Чи допоможе сингл-мікст перед жіночою естафетою?

– Хочеться у це вірити. На другому етапі змогла спіймати холодну голову, як правильно працювати. Наприклад, я зробила перший мах, оскільки прийшла на 19-ту установку, а вона виявилася значно вищою, ніж 12-та, на якій була пристрілка та перший етап. Бачу, що промах і почала всі інші постріли видихати більше, щоб вищою була стрільба. Тобто, якщо мати холодну голову, можна уникнути багатьох помилок. І перерва у три дні — можна багато чого надумати за цей час, а іноді й за один день.

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Iigor6583
Турісто. Потрібно тренуватися як це роблять норги, французи, німці..., а не бити баклужі, та віддихати як турісто. Якщо бігати як черепахи, то краще варити борщ, дома.
Vitaliy Shevchenko
Чомусь інші можуть бігти та стріляти, а наші щось одне. Одне це стріляти (і то інколи) бо на лижні вони пішоходи для будь-кого.
Василий Гредюшкин
Можливобуло  обрати   бухгалтерію   чи  дизайн??