Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 14 лютого 2024, 15:33
22671
2

Микола ЗОЦ: «Вперше можу сказати, що у нас народилася біатлоністка»

Головний тренер збірної України – про індивідуальну гонку на чемпіонаті світу

| Оновлено 14 лютого 2024, 15:33
22671
2
Микола ЗОЦ: «Вперше можу сказати, що у нас народилася біатлоністка»
Суспільне Спорт. Микола Зоц

Головний тренер збірної України Микола Зоц підсумував індивідуальну гонку на чемпіонаті світу 2024 в чеському Нове Мєсто.

– Вітаємо з гарним результатом! Як оцінюєте гонку?

– Думаю, що ми не такі горді, щоб лише нас вітали за призові місця. Знаємо ціну цих місць. Всіх вітаю з восьмим місцем. В шоці? Та ні. Але вперше можу сказати, що у нас народилася біатлоністка. Це вперше кажу, хоча вона й раніше вже була. Можу вже сказати сьогодні: у побудові нової команди на новий олімпійський цикл. Це вже біатлоністка з'явилася зовсім іншої формації, мислення, підходу. На сьогодні я це можу сказати.

– Що означає для вас восьме місце Дмитренко?

– Вони (біатлоністки) у спорті стоять перед такою драбиною, що лише одну-дві сходинки зробили. А догори дійти — це ще стільки треба зробити. І це все залежить від них: вони можуть всі їх подолати. Догори їм ще далеко, але Христина у топ-10 потрапила, у топ-8. З цих місць можна вже думати про шістку та призові місця.

Але ми реально дивимося на речі: наразі, якщо будуємо команду, середній рівень збірної треба ходом по трасі хвилину скидати. І це треба робити на наступний сезон, бо важко психологічно спортсменкам йти по трасі, коли ти розумієш: одна хиба на стрільбищі, і вона тебе позбавляє всіх шансів на призові місця. І це, щоб не схибити жодного разу — дуже тисне. У біатлоні спортсмен має завжди — не те щоб право, можливість зробити хибу, і завдяки ходу по дистанції, як француженки чи німкені... Нам потрібно на наступний рік виходити на рівень німецьких, австрійських команд.

– Хто з біатлоністок виступить в одиночній змішаній естафеті?

– Дмитренко в сингл-міксті? У нас поки є кандидаткою на цю естафету Ірина Петренко. Але в неї є проблема з ногами. Якщо ця проблема вирішиться за ці два дні — буде вона. Якщо не вирішиться, то вже буде головне відновити Ірину до класичної естафети. Христину на сингл-мікст — можна, все можна зробити. Але маємо розуміти, що цим чемпіонатом світу біатлон не закінчується. І треба, щоб він для неї не закінчився у цьому сезоні.

– Про виступ Юлії Джими та Анастасії Меркушиної.

– Хиби Джими? Не бачив ще, але думаю, що її стан не зовсім ідеальний. Може її втома накрила, так можу про кожну біатлоністку сказати. Сумно, ми ще не рахували, але без цих трьох хиб вона, може, і без мас-старту залишилася.

Трішки сумно за Настю: вона гідно, як для себе, рухалася по трасі, але не відпрацювала останній рубіж. Важко сказати зараз однозначно, не бачив дівчат. Але скажу, що за будь-яких умов Джима і Меркушина з таким великим досвідом мають керувати своїми емоціями. Яка б відповідальність на них не лежала б — вони мають вже на своєму досвіді це відпрацьовувати. Але я ще їх не бачив, не можу сказати.

Оцініть матеріал
(56)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nick07
цікаво чи дають премії за топ-30?))))
в принципі трохи запізно як для відкриття, але для нашої збірної це вже добре.
Анатол Шиманськ
Народилася? Нойнер в її віці на песію піщла.
Насмішив, бабця народилася.