Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 27 сiчня 2024, 13:02
9438
5

Алан Патрік light version. Хто такий Марлон Гомес, якого купив Шахтар

Олексій Сливченко – про новачка «гірників» із «Васко да Гама»

| Оновлено 27 сiчня 2024, 13:02
9438
5
Алан Патрік light version. Хто такий Марлон Гомес, якого купив Шахтар
Getty Images/Global Images Ukraine. Марлон Гомес (№ 8)

Слідом за вінгером Кевіном із «Палмейраса» донецький «Шахтар» підсилив свій півзахист ще одним бразильським виконавцем – Марлоном Гомесом. З «гірниками» футболіст підписав п'ятирічну трудову угоду, а його купівля обійшлася скарбниці клубу у 12 мільйонів євро – таку ж суму, як трохи раніше було заплачено за Кевіна. Щоправда, «Васко да Гама» зумів вибити із донеччан трохи кращі умови бонусних виплат – чотири мільйони замість трьох, які обіцяли «Палмейрасу» за Кевіна.

Хто такий Марлон Гомес, і на що розраховує «Шахтар», придбавши цього виконавця?

Марлон Гомес народився 14 грудня 2003 року в Ріо-де-Жанейро. Починав грати у футбол у відверто маловідомому за межами Бразилії колективі «Новос Талантос», а у 2013-му опинився у лавах «Нова-Ігуасу» - клубу, про який найбільш уважні шанувальники українського футболу могли чути в аспекті переїзду до «Дніпра-1» лівого вінгера Білла, котрий і є його вихованцем, а нещодавно повернувся туди з України.

Втім, по-справжньому розвиватись кар'єра Марлона Гомеса почала після 2017 року, коли він опинився у лавах «Васко да Гама». 4-разовий чемпіон Бразилії, найкращі роки в історії якого припали на кінець «дев'яностих» та початок «нульових», останнім часом не виглядає грізною силою на елітарному рівні футболу у своїй країні, а у 2021 та 2022 роках й зовсім був змушений грати у Серії В.

Саме у Серії В Марлон Гомес влітку 2022 року і дебютував за «Васко». На той момент гравцеві було всього 18 років 7 місяців та 6 днів, і його не розглядали як основного виконавця, а лише з обережністю підпускали до матчів за першу команду. Але загалом хавбек показав себе непогано, і зробив певний внесок (2 голи та 2 асисти у 18 матчах) в успіх «Васко да Гама», який за підсумками сезону-2022 зміг повернутися до Серії А.

Сезон-2023 Марлон Гомес відіграв за «Васко» в елітарному дивізіоні бразильського футболу, але у 23 поєдинках (1146 хвилин на полі) зумів відзначитись лише однією результативною передачею. Більше того, команда з Ріо-де-Жанейро в цілому абсолютно не виблискувала і лише у карколомній каруселі останнього туру змогла убезпечити себе від вильоту назад до Серії В. У вирішальному матчі «Васко» на своєму полі несподівано для багатьох обіграв «Ред Булл Брагантіно» (2:1), а заповітні три очки вирвав завдяки другому м'ячу, який вдалося забити на 82-й хвилині. Марлон Гомес у тій зустрічі вийшов у стартовому складі, але вже на 25-й хвилині через травму змушений був достроково залишити поле.

Також у 2023 році Марлон Гомес у складі збірної Бразилії U-20 взяв участь у чемпіонаті Південної Америки-2023 серед молодіжних команд. Не виключено, що саме на турнірі, який проходив з 19 січня по 12 лютого минулого року в Колумбії, скаути «Шахтаря» й помітили хавбека «Васко да Гама», або отримали можливість краще придивитися до його здібностей. Рік тому саме бразильці стали тріумфаторами змагання, а Марлон Гомес був одним із ключових виконавців команди, зігравши 8 матчів (7 – в основному складі) та відзначився однією результативною передачею.

Вперше у ЗМІ про інтерес «Шахтаря» до Марлона Гомеса заговорили у другій декаді січня, коли з'явилися чутки, що «гірникам» цікавий цей півзахисник. Втім, тоді джерело зазначало, що український клуб не є єдиним претендентом на футболіста, оскільки той як мінімум перебуває «на радарах» у італійських «Інтера» та «Фіорентини», а також німецького «Вердера».

Саме конкуренція з боку інших європейських клубів й змусила «Шахтар» діяти швидше, що дозволило керівництву «Васко да Гама» як слід задерти ціну на свого футболіста. Для клубу з Ріо-де-Жанейро продаж Марлона Гомеса у «Шахтар» став третім найбільшим в історії, причому із перспективою згодом за рахунок отримання бонусів виявиться другим. «Васко» взагалі, на відміну від інших бразильських грандів, не славиться вмінням дуже дорого продавати своїх футболістів до Європи. Найбільш вигідною для цього клубу угодою є вихідний трансфер Пауліньо до «Баєра» влітку 2018 року за 18,5 мільйонів євро, який виявився невдалим для клубу з Леверкузена. Другим у списку є Андрей Сантос, який рік тому пішов до «Челсі» за 12,5 мільйонів євро, а третім став Марлон Гомес.

Чи коштує Марлон Гомес грошей, які за нього заплатив «Шахтар»? Сказати складно, але поки що висновок напрошується один – «гірники» значно переплатили за цього гравця. Оціночна вартість хавбека на Transfermarkt складає 6 мільйонів євро, і мабуть, вона більш ніж адекватна, причому навіть з огляду на те, що Марлон Гомес є чинним чемпіоном Південної Америки серед молоді.

Статистика Марлона Гомеса у минулому розіграші бразильської Серії А не виглядає такою вже вкрай вражаючою та видатною. Незважаючи на те, що у цього центрального півзахисника дуже і дуже непогана дистанційна швидкість, а також є певні задатки техніки, безпосередньо в атакувальних компонентах Марлон Гомес виглядає не достатньо ефективно. Він вкрай рідко б'є по воротах, і минулого року взагалі жодного разу із десяти спроб навіть не влучив у площину!..

Втім, з точки зору працездатності, цей футболіст виглядає вдалим придбанням для «Шахтаря». Марлон Гомес не боїться діяти під тиском, майже одразу здатний знаходити шляхи виходу з-під пресингу, відправляючи м'яч назад або у вільні зони на фланг. Також варто виділяти пристойний показник єдиноборств у цього виконавця, причому боротися в обороні в нього виходить помітно краще, аніж при діях на атаку. Це виражається як у усереднених показниках (в перерахунку на 90 хвилин), так і в ефективності боротьби, вираженій у відсотках.

Як для центрального півзахисника Марлон Гомес досить часто йде в обведення. Щоправда, цей хавбек не здатний обіграти опонента «на п'ятачку», як Марлос, а воліє прокидати м'яч повз опонента й намагатися обійти того за рахунок швидкісного ривка. Далеко не завжди подібна витівка у Марлона Гомеса виходить, особливо, якщо він змушений діяти проти суперника, котрий вміє добре займати позицію.

Досить непогано виглядає Марлон Гомес у взаємодіях як з обороною, так і з атакою своєї команди. Але й тут хавбеку є до чого прагнути – зокрема, показники передач, виконаних в останню третину та штрафний майданчик суперника у цього гравця аж ніяк не видатні, враховуючи його потенціал та загалом досить гарне бачення поля.

Також варто зазначати, що Марлон Гомес може бути корисним при контратаках, що для «Шахтаря» практично неактуально у поєдинках внутрішнього чемпіонату, але може бути знахідкою в єврокубках. Тут хавбек показує розуміння того, в які зони варто відкриватися, а потім за рахунок ривків демонструє успішні забігання та здатність у потрібний момент виконати якісну передачу на загострення.

Загалом Марлон Гомес у чомусь схожий на екс-гравця «Шахтаря» Фреда, у чомусь має якості, якими виблискував у стані «гірників» Алекс Тейшейра, але найбільше він, мабуть, наразі схожий на Алана Патріка. Щоправда, до найкращої версії цього хавбека у лавах «помаранчево-чорних» Марлон Гомес поки не дотягує, і його можна називати «полегшеною» копією, або чимось на зразок light version.

Не варто забувати, що Алан Патрік, коли тільки-но з'явився у «Шахтарі», не зміг швидко показати себе з найкращого боку, як це вдавалося низці його земляків (Вілліану, Дугласу Кості, Жадсону, Фернандіньо). З цієї причини хавбека тривалий час «маринували» по орендах, хоча й продовжували вірити в його потенціал. Розкрився Алан Патрік вже за Паулу Фонсеки, після чого кілька років разом із Тарасом Степаненком був ключовою фігурою для півзахисту «Шахтаря».

Навряд чи Марлон Гомес найближчим часом виступить прямою заміною саме для Степаненка, особливо з огляду на той факт, що українець нещодавно пролонгував свій контракт із клубом ще на цілий сезон. Швидше за все, бразильця беруть із розрахунком на ймовірний відхід із табору «гірників» Георгія Судакова. Вихідний трансфер талановитого хавбека збірної України може відбутися ще у дні січневого вікна, але швидше за все, угода відбудеться влітку, коли «Шахтар» зможе виручити максимальні відступні за свого хавбека, а також спробувати награти для нього потенційного змінника, котрим і має стати Марлон Гомес.

Загалом у випадку із Марлоном Гомесом «Шахтар», ймовірно, ризикує ще більше, аніж при трансфері Кевіна, коли за свого новачка «гірникам» також довелося розщедритися на зовсім неймовірну за нинішніх часів для УПЛ суму. Прямо зараз 20-річний центрхав виглядає дуже збалансованим за багатьма ігровими компонентами виконавцем, але без явних яскравих плюсів, і це може як мінімум на початковому етапі зіграти з новобранцем злий жарт – коли його критикуватимуть за відсутність явної користі, помітності на полі та вміння грамотно взаємодіяти із партнерами, яке будь-якому новому гравцю завжди належить отримати лише через тривалий тренувальний та ігровий процес.

Намагаючись зазирнути у майбутнє, можна припустити, що Марлон Гомес здатний стати для «Шахтаря» як неймовірно корисним виконавцем на зразок Алана Патріка, Фреда чи Алекса Тейшейри, так і новим Дентіньо чи Веллінгтоном Немом. Ризик помилитися у цій ситуації виглядає як ніколи великим, і виною тому величезна трансферна сума, виплачена за перехід гравця. З умовних Невертона та Егіналдо попит все одно буде у кілька разів, а то й на порядок нижчим, ніж з людини, яка увійшла до топ-10 найдорожчих новачків в історії «Шахтаря». Втім, на подібний ризик менеджмент та селекціонери донецького клубу йдуть свідомо, а отже, не можуть не розуміти усієї гостроти ситуації. Цілком можна припустити, що через кілька років Даріо Срну та Сергія Палкіна, як і раніше в ситуації із Михайлом Мудриком, за нинішню покупку Марлона Гомеса називатимуть геніями трансферного ринку, але все одно колега Василенко до біса правий, коли стверджує, що подібні угоди в нинішніх реаліях абсолютно виходять за всі межі сприйняття та виглядають якось аж занадто сюрреалістично

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома сума відступних за Довбика. Цікавляться два топ-клуби
Футбол | 03 травня 2024, 18:04 1
Стала відома сума відступних за Довбика. Цікавляться два топ-клуби

«Атлетіко» та «Челсі» – одні з фаворитів на трансфер нападника

Олександр СКЛЯР: «Обмежень для тренувань у мене вже немає»
Футбол | 03 травня 2024, 23:12 0
Олександр СКЛЯР: «Обмежень для тренувань у мене вже немає»

Хавбек «Ворскли» розповів про свою травму та повернення до тренувань

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
adidas777
Нарізка вражає, жодної гольової...
Shakhtar9893
Классный Марлон Гомес 
avk2307
впечатляет.
Жаль ни в одном видео гол не случился....
Но этот игрок точно плюс для УПЛ
Лига Конференций Без Динамо
Очередной трансфер Шахтера ни о чем