Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 20 сiчня 2024, 12:28
16076
347

Шахтар має рацію, підписавши Кевіна. Але емоції все одно зашкалюють

Валерій Василенко рефлексує з приводу донецького клубу

| Оновлено 20 сiчня 2024, 12:28
16076
347
Шахтар має рацію, підписавши Кевіна. Але емоції все одно зашкалюють
ФК Шахтар. Кевін

«Шахтар» нарешті офіційно оголосив про підписання молодого бразильського півзахисника Кевіна. Сергій Палкін, генеральний директор «гірників», у своєму «програмному» інтерв'ю щодо цього резонансного придбання розкрив як фінансові деталі угоди, так і взагалі аргументи на користь цього трансферу.

За словами Сергія Анатолійовича, «майбутню світову зірку» донецький клуб придбав за 12 мільйонів євро плюс можливі додаткові три мільйони бонусів. Із бразильським «Палмейрасом» за Кевіна «Шахтар» домовився розраховуватись частинами – впродовж двох років. Це щодо фінансової сторони питання.

Тепер щодо нефінансової сторони. Взагалі про решту «сторін». Так ось, за словами Палкіна, цей трансфер спрямований насамперед на посилення команди, адже Кевін – «футболіст із чудовою швидкістю, неймовірним дриблінгом, високим футбольним інтелектом, якісною передачею та гарним ударом».


ФК Шахтар. Сергій Палкін

«Гімн Ліги чемпіонів на українських стадіонах», «імідж України та розвиток українського футболу», «неможливість розвивати футбол без інвестицій», – гендир «Шахтаря» наговорив цього разу чимало. І практично все, здається, до ладу. Тільки ось все одно в цьому випадку щось гризе зсередини, щось все одно не дозволяє поаплодувати «Шахтарю».

***

Ігрові характеристики, так щедро виписані дороговартісному новачкові від Палкіна, дозволю собі винести за дужки. Тут усе більш-менш зрозуміло, більш-менш однозначно. У всякому разі, було б дивно, щоб покупець, який так довго і завзято полював на свою покупку, потім не розхвалював її.

Нагадаю, що «Шахтар» почав вести Кевіна з грудня 2022-го, коли футболістові було лише 19 років. «Гірники» тоді пропонували чотири мільйони. «Палмейрас» відмовив.

Через місяць «помаранчево-чорні» запропонували за «майбутню світову зірку» на мільйон більше. Плюс бонуси. Але «Палмейрас» і цього разу встояв.

«Шахтар» підвищив ставку до десяти мільйонів євро, але бразильський клуб знову був непохитним.

Потім епопея начебто стихла, і «гірники» перейшли на інших бразильців. Тим не менш, цієї зими «Шахтар» знову повернувся до кандидатури Кевіна. Цього разу клуби вдарили по руках.


ФК Шахтар. Маріно Пушич і Кевін

Особисто мені очевидно, що Кевіна куплено як пряму заміну Мудрика, бо лівий фланг півзахисту/атаки у команди після відходу Михайла до Лондона так і просідає. «Шахтар» це розуміє не гірше за нас з вами, тому й потурбувався.

Не треба бути провидцем, щоб розуміти, що цей трансфер спрямований насамперед на точкове посилення команди в режимі «тут і зараз». Чинний чемпіон України робить все від нього залежне, щоб знову стати найкращою командою країни. І, як наслідок, потрапити безпосередньо до Ліги чемпіонів.

Для цього «гірники» знову виходять на бразильський трансферний ринок, де поводяться досить агресивно. Мені здається, що трансферів на кшталт Хусрава Тоїрова у «Шахтарі» більше не буде. Донецький клуб повністю оклигав (мається на увазі те, як «гірники» поводилися на початку повномасштабної війни і поводяться зараз), отямився. Масової закупівлі українців та/або легіонерів із найближчого зарубіжжя не буде. Цей етап пройдено. «Шахтар» знову хоче рости, знову хоче бути на слуху, знову хоче витрачати. І знову хоче заробляти.

Очевидно мені й те, що Кевін поки що надто далекий від тих реверансів, які йому з таким пієтетом виписував Палкін. Цей футболіст так і не пробився в основу «Палмейраса», хоча мав і шанси, і можливості. При переході від юнацького у дорослий футбол Кевін різко знітився, стушувався, втратив результативність. Загалом, на рівні дорослого чемпіонату Бразилії вінгер так і не зумів себе до ладу проявити.

Це не означає, що він не заграє на рівні УПЛ. Це лише свідчить, що трансфер – досить ризикований. Може й вистрілити, а може бути й холостий постріл. Бразильські новачки «Шахтаря», які прийшли в команду під час рашистської агресії – фактично всі такі: річ у собі.


ФК Шахтар. Кевін

Зі зрозумілих причин донецький клуб зараз не може заангажувати чемпіонів молодіжних та юнацьких Мундіалей – вони зараз до нашої країни не горять бажанням приїжджати, та й топ-клуби континенту самі вирішили вкладатися в бразильський ринок тінейджерів безпосередньо, а не перекуповувати їх у «Шахтаря» в рази дорожче.

Так що логіка в цьому трансфері безперечно є. Її, цю логіку, навіть можна назвати залізною. А якщо, до всього іншого, «тонкий нюх» селекційної служби клубу знову підтвердиться, і Кевін зможе заграти одразу, ставши рушійною силою команди на шляху до чемпіонства, то його 15 мільйонів відіб'ються вже ранньою осінню щедрими преміальними від УЄФА, призначеними за вихід у груповий етап чемпіонської Ліги

Ну, а не заграє через якісь причини цей Кевін, загубиться десь у запасі, як Егіналдо – що ж, таке теж буває. Навіть у клубів, у яких чудовий селекційний відділ, із приголомшливим чуттям. Хочеш чи ні, але на одного Мудрика все одно припадає пара-трійка таких, як Новатус Міроші.

***

Однак у всій цій історії мене особисто розриває не логіка, а емоції. «Головою» я розумію, що «Шахтар» – приватне підприємство. Як «Райфайзенбанк», «Нова Пошта» або «Рошен». І за правилами ведення бізнесу футбольний клуб має право витрачати свої зароблені кошти так, як вважає за потрібне.

Тому на закиди на кшталт «на 15 мільйонів євро це скільки ж можна було купити дронів» вони можуть просто не звертати уваги. Мовляв, ми платимо податки «по-білому», ми беремо участь у різних та багатьох благодійних заходах.


ФК Шахтар. Даріо Срна та Кевін

Та й узагалі, як сказав Сергій Палкін, «кожен сьогодні старається і робить усе, що в його силах».

Але «серцем» прийняти нинішній «Шахтар» я вже не можу.

Не мені дорікати донецькому клубові в тому, що він зараз робить для захисту країни. Але дорікати «Шахтарю» в тому, що вони не робили/не зробили раніше, я можу. І буду.

За позицію «і нашим, і вашим» на самому початку війни – 2014-го. За лобизання президента клубу з «двічі несудимим» президентом країни, коли той втік із Києва й перекантовувався у Донецьку. Саме в резиденції Ахметова. За автомобільні гудки замість реальної допомоги Україні.

Ринат Ахметов багато міг зробити свого часу, щоб не допустити того, що зараз відбувається на нашій землі. Це особисто моя думка. Але через різні причини це не було зроблено.

Тепер цей клуб намагається виглядати не лише презентабельно, а й патріотично.

І я їм подекуди навіть повірю.

Але до своєї душі більше не впущу.

Оцініть матеріал
(77)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Клопп може повернутися в Боруссію Дортмунд
Футбол | 02 травня 2024, 22:26 4
Клопп може повернутися в Боруссію Дортмунд

Тренер «Ліверпуля» може обійняти керівну посаду в німецькому клубі

ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика
Футбол | 03 травня 2024, 02:22 0
ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика

«Пенсіонери» разом із Михайлом обіграли «Тоттенхем» 2:0 у перенесеному матчі АПЛ

Коментарі 347
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Лига Конференций Без Динамо
Понравилась последняя часть. Все так и было, Ахметов сделал ставку на русню, думал или усидеть одной жoпой на двух стульях (и «вашим» и нашим), или что Украина вообще проиграет. Ставка не сыграла. И по факту много его вины в том, что русня пришла на Донбас, где без его ведома дикая собака не могла пукнуть, и захватила его. Если бы он сказал «нет», никаких протестов, захватов зданий, митингов и всего остального на Донбасе бы не было. Но он промолчал
Remark
Мабуть, чи не вперше на цьому сайті, хочеться поаплодувати автору статті.  
Умник
Впервые скажу, Валерий. Статья хороша, душевная.
avk2307
Єдине  що можуть тут "вболівальники" Шахтаря, це показувати контраст заможності Ахметова та Суркіса та і інших клубів. 
Про суть в них немає думки...
Андрій Шевченко
палка гнидна....щоб на стадіонах України лунав гімн ЛЧ, потрібно перемогти у війни, а не зачуханих бразил купувати за мільйони.
Pavel_i_CO
Хоч би один лугандон написав про якості цього футболіста. А від днонецьких крім суркіса, опзж, Кіпру та Монако більше нічого не чутно. Походу їм пох на цього нєгра 
a.fedorenko1953
Непогана кінцівочка! Але чі відверта, будемо -подивимось.
FunnyCat_____
Федя - « недолік» перестань позориться  
Ты не понимаешь  значение тех слов что тебе переводчик выдает 
Так и с работы бурбас выгонит 
FunnyCat_____
мне кажется по тому как коряво пользуется украинским гугл переводчиком  Dmytro11 - это тоже аккаунт психически больного, 43 летнего Феди Ак 228
 "межа терпінню" у нього приходить , ну ви бачили таке 
Boodya 1209
Так смішно читати коменти осіб, які обсирають Динамо, але мовчать про позицію Шахтаря в 14-15 роках
Обсирають Суркіса, але мовчать про Ахметова
Боготворять Ахметова, але мовчать про те, як він ставить раком всю країну і тих хто проти і тих же лизоблюдів, які за нього, коли вже до людей дійде, що не сратись тут треба, а реально дивитись на дії наших олігархів, а не тупо захищати
Gargantua
а Невертон все?
и где Педринья?
FunnyCat_____
Забавно как некоторые тут рассказывают о патриотичности ахметова и шахтера и о его налогах и помощи Украине
 а ну найдите хоть одно заявление в поддержку Украины от ахметова или шахтера за 2014,15,16, год, где бы они осуждали руснявую интервенцию? или новость за то время о помощи ЗСУ?
а по поводу налогов, ну аахах просто, на одом Роттердам + яхстмен столько заработал, что все нынешние налоги выглядят так, как если бы я у вас украл новенькую иномарку, а на следующее утро, раскаялся и на ее месте оставил бы велосипед Орленок 
NoMad
Менi здається, що запасний це якийсь руснявий (бо не дуже допрацьований) ШI або просто рандомайзер, в який закинули з десяток слiв типу шуби, суркiс, кiпр, гориш, п_др, медведчук, кiва, дебiл, опзшний, лк, квалiфiкацiя тощо i воно просто видає рандомнi фрази. Iнодi поповнюють словниковий запас якимсь новим словом. I ось воно з того рандомайзера фраз шось видає. Бо не може бути реальна людина такою тупою
Злий Глобинець
Що ризикований трансфер, погоджуюсь. Та й українську молодь слід активніше залучати. Таланти і у нас є, то де їм проявити себе повною мірою, як не в складі чемпіона України? Гірникам слід не менш активно поводитися і на нашому внутрішньому ринку. 
NoMad
Не думав, що тут на сайтi так багато сєпарсько-даунбаського лайна. Або це запасний пiдсуєтився наробив з десяток. 
avk2307
Вот таких материалов бы побольше.
Это не лозунги и не гнобление, а возможность подумать.
И вроде ж как хорошо, но и плохо с другой стороны. И это все понимают.
И не лучших берем, но надеемся, что раскроется  и поможет в перспективе.
По футболу по крайней мере.
А в плане политики не меняется Ахметов к сожалению. ....
Ничего война в его тактике не поменяла....
Darkness1984
Для Кевіна, це трамплін! Всі це знають і розуміють. Одне питання, чи не втече після якось ракетного обстрілу ручні.
 Якщо хлопець заграє, то через 2-3 роки Шахтар його продасть за великі гроші. А шахтар це робити вміє, хто би там, що не говорив. Побачимо, що з нього вийде. Якщо чесно, то я не бачив його матчів і навіть нарізки його гри!