Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Australian Open
| Оновлено 27 сiчня 2024, 13:53
15680
4

Новак ДЖОКОВИЧ: «Це один із найгірших моїх матчів на турнірах Grand Slam»

Сербський тенісист – про поразку Янніку Сіннеру в півфіналі Australian Open 2024

| Оновлено 27 сiчня 2024, 13:53
15680
4
Новак ДЖОКОВИЧ: «Це один із найгірших моїх матчів на турнірах Grand Slam»
Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович

Лідер рейтингу АТР Новак Джокович прокоментував поразку італійцеві Янніку Сіннеру в півфіналі Відкритого чемпіонату Австралії – 1:6, 2:6, 7:6(6), 3:6.

- Я хочу привітати Сіннера з чудовим матчем, з чудовим наразі турніром. Він заслужено вийшов до фіналу. Він повністю переграв мене сьогодні.

Я був у певному сенсі шокований своїм рівнем, знаєте, в поганому сенсі. У перших двох сетах я мало що робив правильно (посміхається). Мабуть, це один із найгірших моїх матчів на турнірах Grand Slam. Принаймні, з тих, що я пам'ятаю. Не дуже приємно грати так. Але водночас, треба віддати йому належне, Яннік усе робив краще за мене, у кожному аспекті гри.

Я старався, боровся. Мені вдалося трохи підняти рівень у третій партії, врятувати матч-пойнт, зіграти хороший тай-брейк. Але, знову ж таки, четвертий сет, програв гейм із 40-0 за рахунку 1-2, ще й грав ніби як проти вітру трохи. Так, загалом рівень мого тенісу був не дуже хорошим.

Думаю, в такі моменти ти просто намагаєшся заспокоїться, але водночас намагаєшся підняти настрій собі та своїй грі. Саме це я і намагався зробити, і підтримка була чудова. Я думаю, вони були дуже справедливі по відношенню до обох гравців. Багато підтримували і Янніка, і мене. Ось і все. Вітаю його.

- Чи застало вас зненацька те, що ваш рівень гри знизився?
- Якщо чесно, весь турнір я не грав близько до свого найкращого рівня. Можливо, матч проти Маннаріно був чудовим, але в більшості матчів я не грав на тому рівні, як я зазвичай граю тут, в Австралії.

У якомусь сенсі це мене здивувало, тому що я думав, що в перших двох сетах все буде не так уже й погано. Але з іншого боку, на цьому турнірі я не відчував себе на корті по-справжньому. Звичайно, можна сказати, що півфінал – це чудовий результат, але я завжди чекаю від себе найвищого результату, а сьогодні цього не сталося.

- Перший завершений матч у вашій кар'єрі на мейджорах, у якому у вас не було жодного брейк-пойнта. Чи усвідомлювали ви це на корті? Наскільки унікальним був цей досвід для вас, як для найкращого приймаючого в цьому виді спорту?
- Напевно, ця статистика говорить багато про що. Перш за все, він подавав дуже чисто і точно, дуже добре тримав свою подачу. Важко описати все, я маю на увазі, у нас не так багато часу. Є багато негативних речей, які я зробив сьогодні на корті в плані своєї гри, якими я не дуже задоволений у плані прийому, руху, форхенду, бекхенду. Усе було просто неякісно.

Сіннер дуже домінував. Домінував на своїх подачах. Очевидно, що якщо ти добре подаєш і не стикаєшся з брейк-пойнтами, то це грає зі свідомістю суперника, тобто ти можеш чинити більший тиск на його подачу, в цьому випадку на мою. А ти собі вільно махаєш ракеткою. Вітаю Янніка. Він просто провів бездоганний матч.

- Ви так давно не програвали тут. Чи змушує вас поразка оцінити, наскільки неймовірною була ця серія?
- Зараз я трохи на нервах. Після матчу дуже складно розмірковувати про щось більш глибоко. Можливо, завтра, можливо, через кілька днів, але мені безумовно є чим пишатися в плані того, чого я тут досяг.

Переможна смуга повинна була закінчитися в один прекрасний день. Це повинно було статися, і, принаймні, я зробив усе, що міг, в умовах, коли я грав не дуже добре. Я програв гравцеві, у якого дуже хороші шанси виграти свій перший мейджор. Ось і все.

Це було дуже особливе місто, найкращий, безумовно, турнір Grand Slam у моїй кар'єрі. Сподіваюся, що у мене буде шанс повернутися, щоб зіграти хоча б ще раз і пройти через ці емоції.

- Яннік перемагає вас уже втретє з листопада, а до цього ви йому не програвали. Чи можете ви сказати, що, за вашими спостереженнями, змінилося в грі Сіннера, що вивело його на новий рівень?
- Він завжди дуже сильно бив по м'ячу як з форхенду, так і з бекхенду. Він якраз цим і відомий, просто б'є по м'ячу, знаєте, грає дуже швидко, любить бути агресивним. Думаю, що його подача стала набагато кращою. Він дуже добре б'є по кутах, і я думаю, що він також збільшив швидкість своєї гри. Тепер він подає сильніше і точніше. Рух загалом і ментальна частина. Знаєте, він завжди був дуже спокійним, дуже зібраним на корті, але йому не вдавалося вигравати великі матчі, у відповідальні моменти.

Але зараз усе складається якнайкраще. Звичайно, Даррен Кехілл, дуже досвідчений тренер і людина, яка працювала з колишніми №1 у світі. Очевидно, що його присутність у команді Сіннера дуже допомагає з ментального боку, поряд з усім іншим. У Янніка чудова команда, він на дуже хорошому шляху. Через кілька днів у нього буде шанс виграти свій перший турнір Grand Slam.

- Вам уже 36 років. Чи відчуваєте ви, що нарешті починаєте грати на свій вік після такого шаленого періоду, і що це молоде покоління перебуває на вашому рівні, чи це просто черговий турнір?
- Подивимося (посміхається). Не знаю. Я все ще покладаю великі надії на інші мейджори, на Олімпіаду і будь-які інші турніри, на яких я буду грати. Це тільки початок сезону.

Це не те відчуття, до якого я звик. Для мене було неймовірно приємно починати більшість своїх сезонів із перемоги на турнірах Grand Slam і ніколи не програвати в півфіналі або фіналі Australian Open. Тож цього разу все трохи інакше, але що є, те є. Цей турнір, як я вже сказав, не відповідав моїм стандартам, критеріям або рівню, на якому я зазвичай граю або очікую від себе, але це не обов'язково означає, що це початок кінця, як деякі люди люблять це називати. Подивимося, що станеться далі в сезоні.

Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
cooperchack
сербская шляпа 
Евгений Кожушко
Пизд.й вже на пенсію, любитель рашистів.
Eugenii Skrypka
Пращай
Swimmer
це вже не перший дзвоник. Але бiльш гучнiший...