Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 19 сiчня 2024, 18:36
3880
1

Римські канікули закінчилися. Як і чому Рома звільнила Моуріньо

The Athletic – про те, як «Особливий» покидав Вічне місто

| Оновлено 19 сiчня 2024, 18:36
3880
1
Римські канікули закінчилися. Як і чому Рома звільнила Моуріньо
Getty Images/Global Images Ukraine. Жозе Моуріньо

Уболівальники зібралися на тротуарі біля тренувальної бази імені Фульвіо Бернардіні в Трігорії.

Коли «Lexus» виїхав з парковки і шлагбаум піднявся, фанати зібралися навколо нього, щоб не дати йому виїхати. Пасажирське вікно опустилося, відкривши погляду розгніваного Жозе Моуріньо. «Граціє, Жозе! Спасибі за все. Ми любимо тебе», – схлипували дорослі чоловіки, їхні голоси тремтіли. Моуріньо теж був помітно засмучений.

За всю свою кар'єру він ніколи не відчував такої любові з боку вболівальників, як у «Ромі». Глибина почуттів, як очікувалося, мала стримувати руку Фрідкінів, власників клубу, навіть коли результати погіршувалися. Він носив тепло, яке виявляли до нього вболівальники, як захисний плащ. «Nessuno scossone in vista», – так говорили інсайдери після недільної поразки від «Мілана» на «Сан-Сіро» з рахунком 3:1. Нічого сейсмічного, на кшталт раптової відставки.

Але якщо щось й вирізняло Фрідкіна на посаді керівника «Роми», так це його здатність застати всіх зненацька. Здивування від призначення Моуріньо два з половиною роки тому змінилося шоком від його звільнення.

Культ його особистості в Римі настільки великий, що Моуріньо здавався недоторканним. Але хоча він знає, що у футболі нічого не можна приймати на віру – навіть його друга Карло Анчелотті, тренера, якого він дуже поважає, звільняли, – це рішення заподіяло йому глибокий біль. Моуріньо запам'ятався тим, що розридався, коли «Рома» виграла Лігу конференцій наприкінці його першого сезону. Це найменш значущий клубний трофей УЄФА, але він став першим для клубу за 14 років. Це означало все для вболівальників, які відчайдушно потребували святкування, і все для нього самого в той момент його кар'єри.

Моуріньо був звільнений з «Челсі», потім з «Манчестер Юнайтед», а потім з «Тоттенхема». Багато хто списав його з рахунків. Моуріньо ніс цей тягар із собою. У Тирані, де «Рома» здолала «Феєноорд» у 2022 році, він виплеснув усе це назовні. Критики були неправі. Моуріньо не закінчився.

Вівторкові сльози в Трігорії не були крокодилячими. Навпаки, він знав, який це має вигляд, і не тільки з точки зору того, як це сприймуть уболівальники з розбитим серцем, а й увесь світ: Моуріньо знову звільнений. Він не хотів іти так.

Після неодноразових заяв про своє бажання провести переговори з Фрідкінами про нову угоду, яка мала закінчитися в червні, Моуріньо нарешті домігся зустрічі. Вона не була запланована, та й результат був не таким, як він хотів.

Фрідкіни були короткими. Протягом 25 хвилин Моуріньо було сказано, що він повинен негайно піти. Його тимчасовий наступник, чемпіон світу і легенда «Роми» Даніеле Де Россі, вже був обраний. Де Россі прямував до Трігорії, щоб підписати контракт до кінця сезону. Де Россі був настільки натхненний, що не висунув жодних умов, крім бонусу в разі потрапляння «Роми» до Ліги чемпіонів.

«Ми хотіли б подякувати Жозе від імені всіх нас у «Ромі» за його пристрасть і зусилля з моменту його приходу до клубу», – ідеться в заяві Дена і Раяна Фрідкін. «Ми завжди будемо зберігати прекрасні спогади про його роботу в «Ромі», але ми вважаємо, що негайні зміни відповідають інтересам клубу. Ми бажаємо Жозе і його помічникам усього найкращого в їхніх майбутніх починаннях».

Можливо, Моуріньо не варто було дивуватися. За майже чотири роки роботи в «Ромі» Фрідкіни постаралися створити враження, що вони не схожі на інших байдужих до долі свого клубу американських власників. Вони ходять на матчі на «Стадіо Олімпіко» і проводять багато часу на тренувальній базі. Але останнім часом вони тримаються на відстані, якщо не від самого міста, то від Трігорії. Моуріньо поговорив із головою ради директорів Деном Фрідкіним після останнього римського дербі в чемпіонаті, що завершилося з рахунком 0:0 у середині листопада. Тоді він не приховував, що взаєморозуміння було важким, а то й зовсім відсутнім.

Озираючись назад, можна сказати, що Моуріньо міг і, можливо, мав піти після фіналу Ліги Європи минулого сезону. Він першим в історії привів «Рому» до двох поспіль єврокубкових фіналів, і, незважаючи на поразку від «Севільї» в серії пенальті, його акції були, мабуть, на найвищому рівні за останні роки. Однак пропозиція перейти в «Реал» чи «ПСЖ» так і не надійшла, а прив'язаність, яку виявили до нього вболівальники «Роми», зіграла вирішальну роль у його рішенні.

У Будапешті та в останньому матчі минулого сезону проти «Спеції» він порадував і здивував уболівальників, жестом показавши, що має намір залишитися на останній рік свого контракту. Взимку він неодноразово публічно заявляв про своє бажання присвятити себе «Ромі» і залишитися в клубі довше, ніж у будь-якому іншому за всю його кар'єру. Відданість має значення в цьому місті. Франческо Тотті відмовив мадридському «Реалу», щоб провести всю кар'єру в рідному клубі, і, хоча Моуріньо не з Риму, він знає, як знайти підхід до римлян.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жозе Моуріньо

Він розповів історію про те, як Португальська федерація футболу зв'язалася з ним з приводу роботи в національній збірній після чемпіонату світу 2022 року і як він відмовився від цієї пропозиції заради «Роми». Потім він розповів, що минулого літа делегація з Саудівської Аравії відвідала його в Лондоні й зробила йому найбільшу пропозицію щодо зарплати, яку коли-небудь отримував тренер, і він її відхилив. Цим він взивав на любов і довіру вболівальників, багато з яких вважали, що його відданість має бути винагороджена новим контрактом. Фрідкіни так і не відповіли взаємністю. Що більше Моуріньо говорив про продовження контракту, то глухішим ставало мовчання Фрідкіна.

З 1 січня уряд Італії скасував податкові пільги, які використовувалися клубами Серії А для залучення найкращих іноземних тренерів і гравців. Це означало, що, навіть якби справи в «Роми» йшли добре, перспектива продовження контракту з Моуріньо відразу стала дорожчою. Утримання 60-річного тренера обходиться недешево. Він уже є найбільш високооплачуваним тренером у лізі. У своє перше літо Фрідкіни потурали йому, витративши на посилення €113 млн. Це сприяло тому, що УЄФА видав «Ромі» найсуворішу угоду про фінансовий фейр-плей.

Відтоді генеральний менеджер «Роми» Тіагу Пінту був змушений заробляти більше, ніж витрачати, щоб клуб відповідав вимогам УЄФА. Зробити це й утримати на своєму боці такого вимогливого тренера, як Моуріньо, було непростим завданням. Такі трансфери, як Матіас Вінья (13 млн євро) і Елдор Шомуродов (18 млн євро), які Пінто сам же і здійснив, стали невдачами. Навіть Руй Патрісіу, за якого «Рома» заплатила 11,8 млн євро, коли в нього залишався лише рік за контрактом із «Вулвз», ускладнив ситуацію. Однак зірки продовжували прибувати. Зірки, які не перейшли б, якби в «Ромі» не було Моуріньо. Спочатку Пауло Дібала як вільний агент у 2022 році. Потім Ромелу Лукаку, орендований у «Челсі» наприкінці минулого літа.

Вони були зірками на спаді.

Моуріньо стверджує, що «Рома» змогла підписати гравців такого рівня тільки тому, що в них були свої проблеми: гравці, у яких закінчилися контракти (Дібала, Хуссем Ауар і Еван Н'Діка), травматичні (Ренату Санчеш), конфліктні (Лукаку). У той час як витрати скоротилися – Моуріньо регулярно зазначає, що в останнє трансферне вікно тільки «Фрозіноне» та «Верона» витратили менше – фонд заробітної плати зріс, причому не тільки з приходом Дібали та Лукаку, а й таких гравців, як Н'Діка, який вважав за краще перейти до «Роми», а не до «Мілану» як вільний агент з «Айнтрахту», бо пропозиція із зарплати була майже вдвічі більшою.

Getty Images/Global Images Ukraine. Пауло Дібала і Жозе Моуріньо

Продовження контрактів капітана Лоренцо Пеллегріні, який народився і виріс у Римі, і оплоти захисту Джанлуки Манчіні ще більше збільшило витрати на зарплату, і в цьому криється невідповідність. З одного боку, Моуріньо вважає, що у таких команд, як «Фіорентина» і «Монца», склад кращий. На своїй останній прес-конференції він заявив, що «Рома» «не входить до числа команд, які повинні фінішувати в четвірці найкращих. Вони, напевно, думають, що я називаю себе «Жозе Гаррі Моуріньо Поттер».

З іншого боку, зарплатна відомість «Роми» – найбільша в Італії після «Ювентуса» та «Інтера». Але вони посідають дев'яте місце в лізі, проводячи свій найгірший сезон за понад 20 років. Фрідкіни почувалися не у своїй тарілці. Зараз, коли в історії Серії А за чотири роки лігу вигравали чотири різні команди, власники повинні бути розчаровані не тільки тим, що Моуріньо не зміг пробитися в Лігу чемпіонів: вони повинні задатися питанням, чому їхні інвестиції не привели до боротьби за титул.

На початку цього зимового трансферного вікна стали проявлятися запізнілі ознаки відкату. На пропозицію про купівлю Леонардо Бонуччі, такого «переможного» гравця, який подобається Моуріньо, було накладено вето на користь оренди підлітка Діна Хюйсена з «Ювентуса». Це було все, що «Рома» могла собі дозволити з бюджетом в 1,8 млн євро на січень, і, хоча Моуріньо вітав це підписання, закінчення погоні за Бонуччі означало зміну стратегії клубу.

Потім прийшла звістка про те, що Пінту покине команду наприкінці цього трансферного вікна і, на відміну від Моуріньо, з власної волі. Повернення Де Россі в клуб як тимчасового тренера означає, що наступнику Пінту більше не доведеться подовжувати або звільняти Моуріньо як перше завдання. Замість цього у них буде час для ретельного пошуку заміни.

Звільнення Моуріньо за випадковим збігом сталося на наступний день після закінчення терміну дії клаусули в 12 млн євро в контракті Дибали, що, можливо, захистить «Рому», якщо який-небудь іноземний клуб спробує скористатися турбулентністю і переманити його.

Ми можемо тільки здогадуватися, як Моуріньо міг би використовувати вишуканого аргентинського плеймейкера в неділю в Мілані. Це була сьома гра, яку Дібала пропустив через травму в Серії А цього сезону. Без нього команда зовсім інша. Моуріньо може сказати те ж саме про Кріса Смоллінга, який відсутній з вересня. Теммі Абрахам, який став відкриттям у перший сезон Моуріньо, не грає відтоді, як порвав хрестоподібні зв'язки лівого коліна в останній грі минулого сезону.

Список травмованих не пояснює недільну поразку від «Мілана» з рахунком 3:1. Моуріньо випустив у старті двох чемпіонів Європи (Леонардо Спінаццолу і Браяна Крістанте), чемпіона світу (Леандро Паредеса) і гравця, за якого за його кар'єру заплатили сумарно 340 млн євро за трансфери (Лукаку). Як партнера для Лукаку по атаці він може випустити гравця, на рахунку якого понад 100 голів у Серії А (Андреа Белотті). «Можливо, ми вже досягли дна», – сказав Белотті в неділю. «Ми не можемо опускатися нижче цього рівня».

Getty Images/Global Images Ukraine. Андреа Белотті

Лава запасних Моуріньо, незважаючи на всі його скарги, давала йому змогу рятувати ігри, навіть якщо він сам не завжди на ній перебував. У неділю він був на трибунах у траурно-чорній пуховій куртці та шапці, натягнутій на сиве волосся, щоб захиститися від холоду. Це була 16-та гра «Роми», яку Моуріньо пропустив через дискваліфікацію, що еквівалентно майже половині сезону ліги. Його витівки та витівки його тренерського штабу вже порядком набридли.

Минулого тижня вболівальники вперше перестали беззаперечно підтримувати Моуріньо. «Рома» вилетіла з Кубка Італії від непримиренних суперників, «Лаціо», і це була четверта поразка Моуріньо в дербі за шість матчів. Занадто багато для фанатів, які за майже столітню історію існування клубу схильні судити про провал або успіх сезону за подібними матчами. Біля Трігорії на стіні було залишено графіті з написом: «Краще померти з гідністю, ніж жити в приниженні». Це був перший знак протесту за два з половиною роки, і, хоча вболівальники вибрали гравців головним об'єктом для критики – «брудні найманці, не гідні футболки», – це було схоже на поворотний момент.

Донедавна «Лаціо» був настільки ж непереконливий у чемпіонаті, як і «Рома», але п'ять перемог поспіль повернули їх до числа претендентів на Лігу чемпіонів. За «Ромою» було важко спостерігати в той час, коли вони продовжували зазнавати поразок, що ще більше посилювало тиск напередодні гри з «Міланом».

Поразка на «Сан-Сіро» підвела підсумок під цією «Ромою». Це була шоста виїзна поразка в 10 матчах цього сезону і чергова капітуляція проти команди, з якою «Рома» хоче змагатися на рівних. Фрідкіни найняли Моуріньо, сподіваючись, що він зробить команду більш конкурентоспроможною проти провідних команд, але його результат – чотири перемоги у 28 матчах, (остання – проти «Наполі», який закінчував матч удев'ятьох), – просто жалюгідний.

Рішення позбутися його – мужнє рішення Фрідкінів; мало хто вірив, що в них вистачить сміливості прийняти його – таким є культ особистості, який Моуріньо створив у Римі, де він користувався статусом імператора. Як і у випадку з легендарним колишнім капітаном Тотті, часом здавалося, що вболівальники втратили будь-який контекст і підтримують його, а не «Рому». Не дивно, що це рішення привнесло трохи спеки в ці холодні зимові дні. Були надруковані та розкидані листівки «FRIEDKIN LEAVE». Коли Паредес і Дібала покидали тренування у вівторок вдень, фанати зупиняли їх, щоб сказати: «Тепер це на вашій совісті».

Де Россі – єдина людина, до якої могли звернутися Фрідкіни. Як гравець він був саме тим, з ким римські вболівальники були пов'язані найбільше. Де Россі був і залишається одним із них – на відміну від Тотті, який ніби з іншого світу. Тільки один із цього дуету Ромула і Рема міг утримати вболівальників на боці команди після звільнення найпопулярнішого тренера в історії «Роми».

ФК Рома. Даніеле Де Россі

Але призначення Де Россі не обходиться без ризику. На користь збереження Моуріньо говорить той факт, що, якби він не потрапив до четвірки, вболівальники могли б змиритися з рішенням не продовжувати з ним контракт. Тепер же будуть сперечатися про те, чи зміг би він змінити ситуацію, тим паче що до місця в Лізі чемпіонів лише п'ять очок, а графік матчів скоро стане помітно легшим.

Де Россі теж не стане гарячкувати. Він працював у штабі Роберто Манчіні, коли Італія виграла Євро, а потім тренував «СПАЛ» у Серії В, але його звільнили після того, як він набрав 15 очок у 16 матчах, що привело команду в зону вильоту. Можливо, його мрія про роботу в «Ромі» здійснилася занадто рано.

Якщо у Де Россі все буде добре, а не відмінно, то все одно всі вимагатимуть, щоб він залишився, і це може сплутати всі плани нового спортивного директора щодо залучення своєї людини. З іншого боку, він може стати талановитим молодим тренером, який підходить клубу, що потребує раціональнішого, стійкішого, заснованого на аналітиці процесу добору кадрів, а не короткострокового й орієнтованого на зірок.

Що стосується Моуріньо, то в Римі йому завжди будуть раді. Лаціале – тому що їхня команда майже завжди брала гору над ним. І особливо романісти, для яких він вічний. Хоч би як розчаровувала «Рома» в чемпіонаті – середній показник набору очок за гру в Моуріньо був найнижчим серед усіх тренерів «Роми», які провели в клубі 50 і більше матчів, – варто замислитися над тією ніччю в Будапешті в травні 2023 року.

На жаль, цей матч більше запам'ятався тирадою Моуріньо на адресу Ентоні Тейлора і суддів, ніж тим, наскільки близьким був цей проєкт до перетворення: «Рома» була лише за один пенальті від того, щоб виграти два європейські трофеї і вперше за п'ять років вийти в Лігу чемпіонів.

«У нас завжди буде Тірана», – крикнув уболівальник услід машині Моуріньо у вівторок. «Завжди». Чи був кремовий скутер Vespa Моуріньо захований на задньому сидінні Lexus, що від'їжджав, невідомо. Фрідкіни подарували йому цей скутер після того, як художник Гаррі Греб залишив на міських стінах графіті, що зображує його в образі Грегорі Пека з фільму «Римські канікули».

Греб, як і багато вболівальників «Роми», не дуже добре сприйняв звільнення. «Аматорський клуб», – написав він під постом в Instagram «Роми», що повідомляє про звільнення Моуріньо. Але настав час ставити титри. Римські канікули Моуріньо закінчилися.

Джеймс Хорнкасл, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 04 травня 2024, 09:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

«Всі готові воювати». Стаховський прокоментував закон про мобілізацію
Війна | 04 травня 2024, 15:42 21
«Всі готові воювати». Стаховський прокоментував закон про мобілізацію

Колишній тенісист вважає, що рівень моральної якості певних структур повинен змінитися

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Octopus
Подписывать свободных агентов на космические зарплаты, тратить меньше всех на свежую кровь в лиге, а виноват Моуриньо. Реально аматорский клуб. И в таких условиях два финала еврокубков. Моуриньо кузнец итальянского еврокубкового Ренессанса, в конце сезона Италия обойдет по очкам Испанию и выйдет на второе место в рейтинге УЕФА после Англии.