Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Саудівська Аравія
| Оновлено 16 сiчня 2024, 11:39
9857
16

І гроші не тішать. Фірміно провалився у Саудівській Аравії й хоче поїхати

Зірковий бразилець так і не зміг стати героєм Про-ліги

| Оновлено 16 сiчня 2024, 11:39
9857
16
І гроші не тішать. Фірміно провалився у Саудівській Аравії й хоче поїхати
Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Фірміно

Влітку минулого року бразильський форвард Роберто Фірміно після того, як в нього завершився термін дії контракту з «Ліверпулем», ухвалив контроверсійне рішення про переїзд до Саудівської Аравії. Трудову угоду на три роки із окладом у 22 мільйони євро за сезон футболісту запропонував «Аль-Ахлі», внаслідок чого сторони вдарили по руках й чекали на початок більш ніж плідної співпраці. Однак через шість місяців Роберто Фірміно не виявляє жодних проявів щастя, причому не тішить його навіть той факт, що прямо зараз він є третім у списку найбільш високооплачуваних бразильських футболістів планети слідом за Неймаром з «Аль-Хіляля» та Оскаром з «Шанхай Порт».

Ще наприкінці 2023-го у низці європейських та бразильських видань з'явилася інформація про бажання Фірміно залишити «Аль-Ахлі» вже у січні 2024 року та підшукати собі інший клуб для продовження кар'єри. Парадоксально, але 32-річний нападник, який протягом тривалого часу був одним із найсильніших футболістів атаки «Ліверпуля», після переїзду до Саудівської Аравії досить швидко втратив у результативності, а невдовзі й взагалі перестав вважатися гравцем основного складу.

Починалося все для Фірміно в «Аль-Ахлі» краще не вигадаєш. У дебютному поєдинку в рамках саудівської Про-ліги бразилець відзначився хет-триком у воротах «Аль-Хазма» (3:1), причому в тому матчі Роберто завдав усього чотирьох ударів, й ефективність його дій виглядала феноменальною. Але тоді, в середині серпня 2023-го, ніхто навіть і подумати не міг би, що ці три м'ячі залишаться для Фірміно єдиними, які бразилець заб'є в чемпіонаті Саудівської Аравії аж до моменту зимової паузи.

Із початку листопада Фірміно взагалі втратив місце в основному складі «Аль-Ахлі», і не виходив на поле у лавах команди з перших хвилин з 27 жовтня. У 17 матчах, які до поточного моменту Роберто провів за «Аль-Ахлі», форвард відзначився тільки 3 м'ячами та 2 асистами. Більше бразильцю похвалитися нема чим. Крім того, Фірміно втратив не лише довіру головного тренера, а й статус капітана «Аль-Ахлі», яким з нещодавніх пір є івуарійський екс-хавбек «Мілана» та «Барселони» Франк Кесс'є.

Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Фірміно

Розбіжності Фірміно з коучем «Аль-Ахлі» Маттіасом Яйссле також не додають оптимізму шанувальникам таланту бразильського форварда. 35-річний німецький фахівець у двох заключних матчах минулого року чи то демонстративно, чи то виходячи із суто тактичних міркувань взагалі випускав Фірміно на заміну не на звичну для того позицію центрфорварда, а у ролі атакувального півзахисника. В обох випадках Роберто замінив 21-річного іспанського хавбека Габі Вейгу, але, на відміну від того, виглядав на незвичній для себе позиції вкрай блідо та невпевнено, допускаючи величезний відсоток браку при передачах та інших спробах проявити себе під час роботи із м'ячем.

Статистика Роберто Фірміно у саудівській Про-лізі, порівняно із минулосезонними цифрами форварда в англійській Прем'єр-лізі, також виглядає гнітюче. Абсолютно за всіма ключовими показниками у бразильського легіонера «Аль-Ахлі» стався суттєвий спад – від 10% й до 50%, і це при тому, що рівень та якість футболу в Про-лізі і близько не можна порівняти із тим, який є певним еталоном для АПЛ. Власне, з цієї причини вирахувати більш-менш об'єктивно реальний рівень деградації Роберто Фірміно після переїзду до Саудівської Аравії неможливо…

Чому Фірміно тотально провалився у Саудівській Аравії? Однозначної відповіді на це питання немає, оскільки сам бразилець воліє не коментувати свої невдалі виступи за «Аль-Ахлі». Якщо керуватися чутками, то різні джерела повідомляють, що екс-форвард «Ліверпуля» так і не зумів адаптуватися до проживання у Саудівській Аравії та не вважає тамтешню Про-лігу чемпіонатом, що підходить для його стилю виступів.

Однак ці плітки резонують з іншими, згідно з якими бачити Фірміно у лавах своєї команди дуже хоче головний тренер знову ж таки саудівського «Аль-Іттіфака» Стівен Джеррард, причому англійський фахівець не бачить жодних проблем у тому, щоб потенційний перехід бразильця відбувся вже у січні.

«Очевидно, я дуже добре знаю Боббі, я був його шанувальником. Я стежив за ним багато років. На даний момент він гравець «Аль-Ахлі», тому мені важко говорити про його майбутнє. Але я полюбив Фірміно з першого дня, коли побачив його гру. Так, можна сказати, що я великий шанувальник його таланту», – прокоментував чутки про бажання підписати Фірміно Стівен Джеррард.

Друга версія, яка здається правдоподібнішою, але в принципі кардинально не суперечить першій, полягає у тому, що після переїзду в Саудівську Аравію Роберто Фірміно зіткнувся із низкою проблем, які надломили його психологічно, що й призвело до негативного ефекту, допомагати шукати вихід з якого своєму зірковому підопічному головний тренер «Аль-Ахлі» Маттіас Яйссле не вважав за необхідне.

Відомо, що у листопаді минулого року раптово помер батько Роберто Фірміно. 62-річного Хосе Роберто Кордейру де Олівейру під час сімейного відпочинку в Дубаї раптово розбив серцевий напад, після чого врятувати чоловіка медики вже не змогли. Смерть батька дуже сильно вдарила по Фірміно, адже для нього той був неймовірно близькою та важливою фігурою, яка відіграла ключову роль у багатьох життєвих рішеннях та ситуаціях.

Getty Images/Global Images Ukraine. Партнери по Аль-Ахлі підтримують Роберто Фірміно

Маттіас Яйссле, як повідомляли саудівські джерела, не робив спроб якось допомогти Фірміно якнайшвидше оговтатися від втрати найближчого родича, а сфокусував увагу на проблемах команди, адже «Аль-Ахлі» влітку минулого року витратив на підсилення майже 200 мільйонів євро, проте це не допомогло колективу з Джидди стати реальним конкурентом у боротьбі за чемпіонство для «Аль-Насра» та, особливо, «Аль-Хіляля». На зимову паузу «Аль-Ахлі» пішов третім із 6-очковим відставанням від команди Кріштіану Роналду, і з 13-очковим – від колективу Неймара.

Ця обставина ще більше віддалила Фірміно від головного тренера, різниця у віці з яким в бразильця становить лише три роки. І поки що якихось реальних зрушень до того, аби ситуація змінилася на краще, не видно, що й може змусити босів «Аль-Ахлі» у січні спробувати підшукати для Роберто новий клуб.

За чутками, інтерес до підписання Фірміно виявляє не лише «Аль-Іттіфак» Стівена Джеррарда, а й англійські «Фулхем», «Ноттінгем Форест», а також неназвані турецькі клуби та бразильські «Атлетіко Мінейро» з «Корінтіансом». Ключовою проблемою в потенційному трансфері бразильського центрфорварда є його величезна зарплата, яку, на поточний момент, не готовий взяти на себе жоден зацікавлений у Фірміно клуб.

В «Аль-Ахлі» нібито не проти навіть розглянути можливість відходу Фірміно до іншого клубу на умовах піврічної оренди, за якої частину зарплати бразильцеві продовжать виплачувати саудити. Але й тут ситуацію може зіпсувати та обставина, що зацікавлені клуби виторговуватимуть якомога більший відсоток по окладу бразильця, який тому продовжить виплачувати «Аль-Ахлі», і зрештою це здасться абсолютно недоцільним, якщо не принизливим, кроком для багатих саудитів.

Хоч як би там було, а величезна зарплата не принесла Роберто Фірміно щастя у Саудівській Аравії. В свої лише 32 роки форвард, у активі якого 111 забитих м'ячів за «Ліверпуль», а також перемоги із «червоними» в англійській Прем'єр-лізі та Лізі чемпіонів, ризикує виявитися тотально забутим та нецікавим для переважної більшості футбольних вболівальників. Замість того, щоб закінчувати кар'єру на мажорній ноті, у долі Роберто Фірміно все може прийти до того, що він повісить бутси на цвях в статусі резервіста «Аль-Ахлі» – далеко не гранда у далеко не найсильнішій та не найпривабливішій футбольній лізі планети. Він просто ризикує виявитися черговим заручником великих грошей, на які сам же попередньо і спокусився…

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Иван Качура
Не тільки правила та закони в Саудівський Аравії незвичні, але і місцевий клімат дуже спекотний, не дивно, що навіть гроші 💰 надовго не затримують футболістів. 
Максим Колісник
Я ніколи не розумів футболістів які йдуть з топ-чемпіонатів в Китай чи до арабів щоб отримувати замість 10 мільйонів на рік 20 мільйонів. Який в цьому сенс?
ĴØЌÉŔ
Посмотрите на Роналду вот где настоящий профессионал, а Фермино судя по всему думал что он супер футболист и будет на лёгкое пачками голы забивать. Но не срослось 
locator-x
Для Боббі завжди була важлива команда. Він не Роналду чи Мессі, які можуть індивідуально все зробити, якщо захист суперників не справляється. Якщо механізм команди працює погано, Фірміно й сам у ямі. Він не відчуває себе єдиним цілим з командою, як на мене. Тому, звісно, йому краще піти.
Gargantua
он еще в Ливере стремительно сдал.
возможно физиология такая
wwwmrwertywww
В Житомирське Полісся може піти
Dmytro11q
Нехай до ФК "Металіст 1925" (Харків) завітає. Там заграє точно.