Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Саудівська Аравія
| Оновлено 14 сiчня 2024, 16:19
8954
7

Бензема та проліски. Чому Карім загубився у чемпіонаті Саудівської Аравії

Валерій Василенко – про французьку зірку, яка відмовляється сяяти на задвірках

| Оновлено 14 сiчня 2024, 16:19
8954
7
Бензема та проліски. Чому Карім загубився у чемпіонаті Саудівської Аравії
Getty Images/Global Images Ukraine. Карім Бензема

Все геніальне не тільки просте, а й уже колись було.

Минулий рік пройшов під знаком саудівської Про-ліги. Тамтешні шейхи та нафтові магнати всерйоз мали намір створити у своїй країні футбольний чемпіонат високого рівня. Причому не просто створити, а й спробувати затьмарити топові європейські першості.

Зізнатися, розмови про те, що чемпіонат Саудівської Аравії вже зараз входить до десятки найсильніших у світі, про що стверджують футбольні зірки, які приїхали за нечувані гроші ганяти м'яч серед пустелі, особисто в мене викликають сміх. Тому що ця ідея – мертвонароджена дитина. Вона з нічого виникла, так само і зійде нанівець.

Згадайте, як колись хотіли створити справжню футбольну Суперлігу у США та Колумбії. Як її хотіли створити набагато пізніше у Китаї. Усі ці та інші спроби завершилися пшиком. Тому що для втілення цієї ідеї в життя мало мати бажання і бездонну скарбницю, щоб спокушати Роналду та компанію. Потрібно ще, щоб і ціла низка інших факторів зійшлася.

Трансферне вікно літа-2023 пройшло під знаком переходів багатьох зірок із європейських чемпіонатів до чемпіонату Саудівської Аравії. Причому зірок першої величини, таких, як Неймар та Бензема. Зірок майже першої величини, таких як Мане і Канте. І безліч просто крутих гравців, які приїхали підкорювати команди, що починаються на «Аль»: Фірміно, Марез, Фабіньйо, Мілінкович-Савич, Митрович, Хендерсон…

Здавалося б, зібравши вершки з європейських чемпіонатів, не всі, звичайно, але багато, шейхи можуть спокійно потирати руки: їхні мрії втілилися в життя.

Але не тут-то було. Через півроку чемпіонат Саудівської Аравії якось тихо і непомітно зійшов з перших шпальт наших спортивних ЗМІ. Більше того, деякі відомі футболісти, які опинилися там, уже просяться назад. І не проти піти на серйозне зниження зарплати. І йдеться не лише про Хендерсона, а й про деяких інших.

Чому не вдалося? Чому не зрослося? Та тут одразу цілий комплекс проблем. І кліматичний нюанс – напевно найслабший, найменший.

Одна з головних тамтешніх бід – пересічні саудити не фанатіють від футболу. І це – м'яко кажучи. Їх не загониш на стадіони ні пряником, ні навіть батогом. Джордан Хендерсон зазбирався накивати п’ятами не в останню чергу тому, що восени йому довелося грати за свій «Аль-Іттіфак», коли на трибунах зібралося менше 700 глядачів.

І якщо ви думаєте, що на крутіші команди ходить більше людей, то помиляєтесь. Так, «Аль-Наср» є винятком. Тільки тому, що там грає Роналду. Але більше 20 тисяч глядачів команда Кріша практично ніколи не збирає (стадіон вміщує близько 25 тисяч глядачів).

Getty Images/Global Images Ukraine. Карім Бензема і Роберто Фірміно

Аншлаги збирають лише «Аль-Таавун» та «Дамак». У складах цих колективів немає і близько гравців рівня Роналду. Їхній секрет у тому, що арени вміщують до п'яти тисяч глядачів.

Не кращі справи і з переглядами офіційних YouTube каналів провідних саудівських клубів. Кількість переглядів – три-чотири тисячі. У четвертій за силою лізі Англії – вдесятеро більше.

І незважаючи на масову закупівлю зірок минулого літа, чемпіонат Саудівської Аравії все одно залишається слабким, неконкурентним. Цього сезону кількість клубів у Про-лізі збільшили з 16-ти до 18-ти. Але краще від цього не стало. Скоріше стало гірше. Тому що пізнаваними, звучними залишається лише три-чотири тамтешні команди – «Аль-Наср», «Аль-Ахлі», «Аль-Хіляль», «Аль-Іттіхад». Інші – сірі, однакові та безпросвітні. Попри прихід умовного Митровича чи Невеша.

Єдиною та головною рушійною силою саудівського чемпіонату залишається Кріштіану Роналду. У шейхів були великі надії ще на двох суперзірок – Неймара та Бензема. Але ці сподівання, схоже, теж не справдилися.

Бразилець одразу ж, фактично після переходу, травмувався. Осів у лазареті. Більше лікується та організовує вечірки, ніж грає. Загалом, нічого нового. Все те, що було і до цього, у «ПСЖ».

***

А ось ситуація із Бензема – інша. Але по суті – майже те саме.

Француз переходив до «Аль-Іттіхада» на космічну зарплату – близько 200 мільйонів євро на рік. Такі гроші в Аравії заробляє лише його величність Кріш.

Не в останню чергу Каріму виписали таку платню через його статус чинного володаря Золотого м'яча. З перших днів на саудівській землі Бензема не втомлювався дякувати своїм новим роботодавцям. І вихваляти чемпіонат, в якому йому належить грати.

Бензема не раз акцентував увагу на своїй вірі. Мовляв, я мусульманин, і тут мені буде легко й просто.

Начебто, у блискучого нападника, який довгі роки втілював найкращий футбольний клуб світу, справді має бути все легко і просто на новому місці роботи. Але насправді все виявилося інакше.

Якщо Хендерсон вже публічно висловлює бажання виїхати від саудитів, то Бензема не є таким категоричним у своїх словах. Але ось у вчинках…

Getty Images/Global Images Ukraine. Карім Бензема і Кріштіану Роналду

Наприкінці грудня команда Бензема безвільно поступилася команді Роналду – 2:5. Саме зіркового француза тамтешні вболівальники та журналісти зробили цапом-відбувайлом за те фіаско. І, слід визнати, було за що. Карім розчинився на полі, не демонструючи і дещиці того, що показував у «Реалі».

Соцмережі Бензема палали від коментарів обурених шанувальників. Каріму придумали образливе прізвисько, перекрутивши прізвище: Ben Hazima, що арабською означає «син поразки».

Карім не вигадав нічого кращого, ніж видалити свою сторінку в Instagram. Із 76 мільйонами передплатників.

Далі – більше. За інформацією тамтешніх ЗМІ, Карім самовільно залишив розташування команди, пославшись на травму, поставивши керівництво клубу та головного тренера у незручне становище.

Зокрема наставника команди. Марсело Гальярдо відмовився коментувати ситуацію.

Цікаво, що на момент приходу Бензема до Про-ліги, «Аль-Іттіхад» очолював інший фахівець – Нуну Санту. Його звільнили у листопаді. Не стільки через слабкі результати команди (лише сьоме місце), скільки через конфлікт з Карімом.

Португалець вимагав від француза більше викладатись у матчах, показувати гарний приклад іншим. Не клеїти дурня, словом. Але Бензема закиди тренера прийняв у багнети. І збунтувався. Клубним босам не залишалося нічого іншого, як прийняти бік зіркового гравця, а принциповому тренеру вказати на двері.

Але абсолютно нічого не змінилося на краще і з приходом іншого фахівця: Карім так само не напружувався. В останніх семи поєдинках на рахунку Каріма – три голи. А загалом у його активі – 15 м'ячів. Начебто й чимало, але господарі «Іттіхада» явно хотіли більшого, вважаючи, що зірковий француз забиватиме на одному рівні з Роналду.

Поки що не забиває. І чи забиватиме – велике питання. Подейкують, що Бензема взагалі може не повернутися до своєї нинішньої команди. Не подобається йому там. Категорично. Навіть попри космічну зарплату.

І не дивно: пролісок на піску не виросте.

Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У Реалі дорікнули Луніну за матч з Баварією. Стали відомі причини
Футбол | 02 травня 2024, 15:12 5
У Реалі дорікнули Луніну за матч з Баварією. Стали відомі причини

Український воротар пропустив два голи у півфінальному матчі ЛЧ

ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)
Хокей | 02 травня 2024, 10:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Tasha19
Туди футболісти їдуть з єдиною метою, заробити великі гроші, при цьому не сильно напружуючись. Все, ніяких інших мотивів там немає. 
der_MaiStier
Ногом'яч у Саудівській Аравії - це історія не про спортивні досягнення, а про понти за рахунок нескінченних нафтових грошей. Якщо в самій СА ногом'яч нікому не всрався, то з якого дива у ногом'ячистів, які приїхали просто отримувати мегагроші на пенсію, буде інтерес до спортивних досягнень (крім одного дурка з манією величі, який на пенальті і ударах у порожні ворота надрачує статистику, позиціонуючи себе, як чи не найліпшого снайпера у світі). Кожен отримує своє, а очікування шейхів спортивних результатів - це їхні проблеми
Vitaliy_yatsenko
20 матчів, 12 голів, 5 гольових. 1 результативна дія на 100 хвилин. Клуб має 4 склад по ціннику, за втраченими зараз на 5 місці.  Нормально все у Бензема. Ніде він не пропав.
Lulinnha
Мало верблюдів дали йому за контрактом.... 
Dmytro11q
То ж це Про-ліга Саудівської Аравії рівня УПЛ? Чи УПЛ рівня Про-ліги Саудівської Аравії?
Чи все ж таки УПЛ рівня четвертого дивізіону АПЛ? Коли так, тоді не дивно, що наші клуби майже не грають в єврокубках.