Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 04 сiчня 2024, 18:39
4761
0

Нова головна надія МЮ. Чотири ключових факти про Джима Реткліффа

Мільярдер, який вже активно інвестує у футбол, тепер спробує стати героєм для Олд Траффорд

| Оновлено 04 сiчня 2024, 18:39
4761
0
Нова головна надія МЮ. Чотири ключових факти про Джима Реткліффа
Getty Images/Global Images Ukraine. Джим Реткліфф

Напередодні Різдва Манчестер Юнайтед офіційно оголосив про те, що родина Глейзерів, яка володіє контрольним пакетом акцій клубу, уклала угоду про продаж 25% їх кількості британському бізнесмену Джиму Реткліффу. Компанія INEOS, що належить цьому мільярдеру, найближчим часом візьме на себе значні фінансові зобов'язання, а також керуватиме операційною діяльністю "червоних дияволів" у футбольній сфері.

За повідомленнями у ЗМІ, за четверту частину акцій Манчестер Юнайтед Джим Реткліфф заплатив близько 1,44 мільярда євро. Також новий співвласник манкуніанського клубу гарантує виділення близько 300 мільйонів євро інвестицій на потреби "червоних дияволів". Публічно Реткліфф вже звернувся до фанатів Манчестер Юнайтед та попросив їх почекати, а ще мільярдер заявив про амбітний план «повернути МЮ туди, де йому саме місце – на вершину англійського, європейського та світового футболу».

Щоб пізнати краще нового співвласника Манчестер Юнайтед, пропонуємо до вашої уваги чотири ключових факти про Джима Реткліффа…

Найбагатша людина Великої Британії

71-річний Джим Реткліфф користується у Великій Британії славою досить тихого бізнесмена, який не прагне бути у топі медійної активності. Ще в 1998 році він заснував компанію INEOS, яка спеціалізується на хімічній промисловості та є однією з найпотужніших у цій галузі в масштабах світової економіки. За оцінками на 2021 рік, оборот INEOS становив 60 мільярдів фунтів, що швидко зробило її творця та власника Джима Реткліффа надзвичайно багатим.

Зокрема, Реткліфф у травні 2018 року був названий найбагатшою людиною Великої Британії із розміром статків, що оцінюється в 21,05 мільярд фунтів. У 2023 році авторитетне видання Sunday Times випустило свою версію найзаможніших людей держави, і в ньому Реткліфф посів другий рядок із показником статків у 29,688 мільярдів фунтів. Випередив нового співвласника Манчестер Юнайтед лише Гопічанд Хіндуджа (35 мільярдів фунтів), який народився та виріс в Індії, а підданим Великої Британії став лише в 1997 році. Тому, якщо брати до уваги виключно етнічних британців, саме Реткліфф є найбагатшим з острів'ян.

Вболівальник Манчестер Юнайтед

Для фанатів Манчестер Юнайтед дуже важливо, що одним із співвласників та ключових постатей у їхньому улюбленому клубі стане людина, для якої "червоні дияволи" не є черговим бізнес-активом, котрий має виключно поповнювати особистий гаманець. Після багаторічних страждань із родиною Глейзерів, які фактично опустили спортивні інтереси клубу у списку власних пріоритетів нижче за фінансові, Реткліфф, який отримав на відкуп усі справи у футбольній сфері, справді може змінити ситуацію на краще.

Вся справа в тому, що Реткліфф вже давно через висловлювання у пресі давав зрозуміти, що сама тільки згадка назви Манчестер Юнайтед змушує його серце починати калатати дедалі швидше. Цей клуб є улюбленим у футболі для британського мільярдера, й раніше Джим завзято критикував Глейзерів та їхніх радників за низку прийнятих рішень – зокрема, за запрошення екс-хавбека Шахтаря Фреда, на якого "червоні дияволи" у 2018 році витратили 59 мільйонів євро, а за п'ять сезонів відпустили у Фенербахче всього за 9 мільйонів…

"Манчестер Юнайтед витратив божевільні суми грошей на трансферному ринку з того часу, як сер Алекс Фергюсон пішов (у 2013 році – прим. авт.), і вони, м'яко кажучи, досягли вкрай поганих результатів. Щиро кажучи, робота клубу була просто жахливою. Вони запрошували не тих тренерів, купували на ринку усіх без розбору. Вони викинули гроші у вікно, наприклад, на таких футболістів, як Фред", – заявляв Реткліфф.

Володіє французькою Ніццою та швейцарською Лозанною

У підзаголовку ми зазначали, що Джим Реткліфф вже активно інвестує у футбол. Задовго до приходу у Манчестер Юнайтед, бізнесмен обзавівся двома активами у цій сфері – швейцарською Лозанною та французькою Ніццою.

Власником Лозанни Реткліфф став у 2017 році. На той момент справи у 7-разового чемпіона Швейцарії йшли, м'яко кажучи, так собі. Це й допомогло британцю стати власником цікавого для нього футбольного активу, хоча в пресу тоді жодних деталей про суму угоди так і не просочилося.

Реткліфф та менеджери INEOS після покупки Лозанни говорили, що збираються «зробити важливий крок у футбол вищого класу», а також допомогти команді повернутися до єврокубків, але… На виході у долі швейцарського клубу мало що змінилося. Незабаром після зміни власника Лозанна вкотре за останні роки вилетіла з елітарного дивізіону, потім на два сезони повернулася, а минулий чемпіонат знову провела у Челлендж лізі. Наразі Лозанна знову є одним із аутсайдерів швейцарської Суперліги, й не виключено, що за підсумками сезону-2023/24 знову понизиться у класі, незважаючи на усі гучні надії та обіцянки інвесторів з Британії.

Getty Images. Джим Реткліфф

Що стосується французької Ніцци, то власником цього клубу Реткліфф став у серпні 2019 року. При цьому, угода обійшлася Джиму всього у 100 мільйонів євро. Після того "орлята", які чотири рази ставали чемпіонами Франції (у вже далеких 50-х роках минулого сторіччя), продовжували залишатися міцним середняком Ліги 1, а ось у цьому сезоні активно намагаються нав'язати чемпіонські перегони Парі Сен-Жермен разом із Монако, Брестом та значно в меншій мірі – Ліллем й Марселем.

Примітно, що через те, що Реткліфф є власником Ніцци у Манчестер Юнайтед, можуть виникнути проблеми в наступному сезоні, якщо "червоні дияволи" кваліфікуються до Ліги чемпіонів або Ліги Європи. Зокрема, якщо Ніцца також завоює путівку до ЛЧ, то МЮ можуть дискваліфікувати, оскільки за правилами УЄФА клуби зі спільним власником можуть виступати в єврокубках, але тільки тоді, коли одна команда безпосередньо виходить до Ліги чемпіонів, а друга – до Ліга конференцій. Щоправда, юристи «червоних дияволів», можливо, відшукають якісь лазівки, адже фактичним власником клубу все одно залишається родина Глейзерів, а Реткліфф поки що розпоряджатиметься лише чвертю від усіх акцій манкуніанців.

Прихильник Брекзит та оподаткування Монако

1 лютого 2020 року Велика Британія офіційно перестала бути членом Європейського Союзу внаслідок процесу виходу держави з цього об'єднання, який отримав назву Брекзит. Джим Реткліфф був затятим прихильником цієї процедури, проте згодом зазнав обструкції з боку громадянського суспільства та ЗМІ, коли змінив юридичне місце проживання з Великої Британії на Монако, що дало йому можливість мінімізувати витрати на податки.

До від'їзду в Монако Реткліфф був третім за величиною податків індивідуальним платником у Великій Британії. Примітно, що рішення про зміну "податкового громадянства" Джим прийняв незабаром не лише після Брекзиту, а й після того, як покійна королева Єлизавета II посвятила його у лицарі за «заслуги перед бізнесом та інвестиції».

За оцінками фахівців, отримання офіційного статусу резидента Монако дозволило Реткліффу та всім його компаніям заощадити на податкових відрахуваннях близько 4 мільярдів фунтів. У самому INEOS категорично відмовилися коментувати таке рішення свого ключового акціонера та власника, пославшись на неможливість розголошення особистих даних співробітників та керівництва.

Згодом Реткліфф виправдався перед британцями тією логікою, що переїхав до Монако вже після виходу на пенсію, бажаючи продовжити своє життя у більш прийнятному для нього кліматі: "Я поїхав із Британії вже після досягнення пенсійного віку. На сонці я сподіваюся прожити ще трохи".

Зараз Реткліфф живе фактично на два будинки: частину часу він проводить у британському Гемпширі, а частину – в Монако. Можливо, із придбанням 25% акцій Манчестер Юнайтед у цьому питанні щось зміниться, особливо якщо Джим захоче поринути у вирішення ключових кадрових проблем першої команди, яка проводить черговий вкрай слабкий сезон…

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Екс-воротар Реала: «Мало хто думав, що Лунін виявиться таким гравцем»
Футбол | 02 травня 2024, 16:13 2
Екс-воротар Реала: «Мало хто думав, що Лунін виявиться таким гравцем»

Каньїсарес не очікував, що Лунін гратиме на такому рівні

АПЛ. Челсі обіграв Тоттенхем, Мудрик відіграв 75 хвилин
Футбол | 02 травня 2024, 23:36 7
АПЛ. Челсі обіграв Тоттенхем, Мудрик відіграв 75 хвилин

Команда Почеттіно перемогла в дербі

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.