Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 04 сiчня 2024, 01:52
1788
2

Андрій ПОНЄДЄЛЬНІК: «Ми вписали свої прізвища в історію Кривбаса»

Захисник «червоно-білих» – про першу частину сезону криворізької команди

| Оновлено 04 сiчня 2024, 01:52
1788
2
Андрій ПОНЄДЄЛЬНІК: «Ми вписали свої прізвища в історію Кривбаса»
ФК Кривбас. Андрій Понєдєльнік

«Кривбас» вперше в історії УПЛ став зимовим чемпіоном, що приємно вражає. Про лідерство, особисті досягнення, роль музики та єврокубки в інтерв’ю спеціально для Sport.ua розповів захисник ФК «Кривбас» Андрій Понєдєльнік.

– Андрію, «Кривбас» став «зимовим» чемпіоном УПЛ. У багатьох це викликало здивування. У чому, на ваш погляд, феномен «Кривбаса»?
– Це може здивувати лише тих, хто не слідкує за командою, не бачить щоденних тренувань та плідної праці кожного працівника клубу. Феноменом вважаю правильний підхід до своєї справи з боку кожного представника ФК «Кривбас». У нас своє завдання: футболісти повинні показувати ту гру, яку пропонує тренер. Тренерський штаб знаходить проблеми в суперників та водночас сильніші якості нашої команди по відношенню до іншої. Бо «Кривбас» — це не тільки футболісти. Це також тренери, вболівальники, керівництво і персонал. Всі роблять багато для такого позитивного результату.

– Варто зазначити, що «червоно-білим» вдалося це вперше в історії УПЛ. Як на вас та хлопців вплинуло звання «зимових чемпіонів»: ще більше мотивації працювати або навпаки, тепер відчуваєте великий тиск та відповідальність?
– Ми однозначно вписали свої прізвища в історію «Кривбаса». На цьому ніхто з нас не збирається зупинятись. УПЛ складається не з 17-ти турів, а з 30-ти. Тому на нас чекає дуже важка друга частина чемпіонату в 2024 році. Впевнений, що ми не будемо ні на крок відступати. Навпаки, будемо робити все можливе, щоб перемогти кожного наступного суперника.

Мотивація ж у нас завжди є, тому що ми не та команда, яка прийшла в УПЛ, щоб просто існувати тут. У нас високі цілі. А кожен окремо взятий гравець має власні амбіції досягти якомога вищого рівня у своїй кар’єрі. Тиску жодного на нас немає. Кожен із нас здатний повністю усвідомити ситуацію в турнірній таблиці, адекватно її оцінити.

– Проти якої команди у першій частині сезону було найскладніше грати? А також, проти якого гравця?
– Ми дуже багато мали теоретичних вказівок перед кожним матчем. Гарно готувались до кожного суперника функціонально. Можливо, в конкретних моментах гри з «Рухом» ми «просіли» фізично, або ж в ці моменти ми були менш сконцентровані в порівнянні з суперником.

Із гравців важко когось виділити. Всі були майже на одному рівні. Волошин з «Динамо» пропускав через жовті гру з нами, тому й вибрати немає кого… (посміхається).

– Який матч став особисто для вас найкращим?
– Якщо розглядати за самою структурою гри, то мені найбільше сподобався матч проти «Колоса». Там ми повністю контролювали хід зустрічі, доказ цьому рахунок 3:0. Я також зміг забити свій перший гол у цьому сезоні.

ФК Кривбас. Андрій Понєдєльнік

– Ви один з 5 футболістів червоно-білих, які зіграли всі 17 матчів в осінній частині сезону. Задоволені своєю грою?
– Вважаю, що підбивати підсумки посеред сезону не є доречною справою. Кожен із гравців хоче грати завжди якомога більше. Ми докладаємо максимум своїх зусиль. У нашій команді здорова конкуренція, яка стає стимулом не збавляти оберти. Моє головне завдання — розуміти, чого від мене хоче тренерський штаб на полі. Те, як добре в мене це виходить, вирішує тренер. Аналогічно, він вирішує те, чи давати мені ігровий час у наступному матчі.

– У своїй кар'єрі ви грали на позиціях правого вінгера, центрального захисника, навіть нападника. Зараз граєте правого захисника. На якій позицій найбільш комфортно себе почуваєте?
– Все залежить від рівня футболу. Чим вище, тим більше різних нюансів помічаю. Зараз граю на позиції правого захисника — це для мене не нова позиція, до цього я так само грав у «Поліссі». Тоді Сергій Шищенко мені цю позицію знайшов, і я почав розвивати відповідні навички гри.

Кожен тренер має своє бачення, свій малюнок. Так само кожен по-різному бачить футболістів. Раніше я думав, що експерименти з різними позиціями можуть зіграти зі мною злий жарт у карʼєрі. Зараз розумію, що весь цей шлях дав мені дуже багато досвіду. Я готовий до випробувань в плані зміни схем, позицій, тощо.

– Міністерство молоді та спорту активно обговорює питання повернення вболівальників на трибуни. Як ставитеся до цієї ідеї?
– Я буду дуже щасливий, коли вболівальники повернуться на стадіони. Ми для них граємо у футбол. Ми хочемо дарувати емоції як кожному прихильнику футболу, так і конкретно нашої команди. Сподіваюсь, що будуть знайдені правильні алгоритми вирішення цієї проблеми, а отже, у 2024-му році ми зможемо зустрітись із вболівальниками на офіційних матчах.

– Ви, крім футболу, знайшли час і на музику. Як виникла ідея із записом треку?
– Мені дуже подобається музика. Я люблю загалом творчість та творчих людей. Ідея приходить зненацька. А не тоді, коли думаєш, що вже час щось написати. Над реалізацією треків нам допомагає наша медіа-група команди, за що ми з Хомченовським їм дуже вдячні. Музика — це не від голови, а від серця.

– Як підтримуєте форму у відпустці?
– Я маю програму тренувань, щоб підготувати свій організм до виснажливих зборів. Нічого особливого. У мене бігова робота, тренажерний зал, знову бігова робота. Я це роблю кожного року, тому звикати до тренувань мені не доводиться. Тренуюсь кожного дня по програмі, яку мені надсилає тренер Андрій Петрович Буличев. Він завжди на звʼязку зі мною. Я дуже йому вдячний.

– Кажуть, що збори «Кривбаса» відзначаються особливою складністю. Що для ва найважче під час цього періоду?
– Як би це дивно не пролунало — збори мені не даються складно. Це моя робота, до якої я прагнув все своє життя. Зараз маю можливість тренуватись в одній з найкращих команд під керівництвом такого великого тренера, тож «зливатись» з тренувань — це, як мінімум, неадекватно. У кожного є вибір: якщо тяжко у футболі, то можеш піти в сферу, де не потрібно докладати таких зусиль на тренуваннях.

– Друга частина сезону буде складнішою для «Кривбаса»?
– Думаю, так. Коли ми біжимо крос 10 км, то перші 5 км ми пробігаємо набагато простіше, аніж наступні 5 км. Все залежить від кожного конкретного суперника. Як зможе підготуватись клуб до другої частини, так команда цю частину й проведе. Мова не лише про тренування на зборах. Потрібно завжди вирішувати багато справ у самій структурі клубу. За «Кривбас» я більш, аніж впевнений. У нас всі - професіонали своєї справи.

– Звідси й запитання про єврокубки: як оціните шанси?
– Я не люблю оцінювати шанси, бо я не працюю в букмекерській конторі (сміється). Але шанси є. Той же «Минай», який зараз знаходиться на останній позиції, теж має шанси на єврокубки. Все залежить від наступних поєдинків. Ми будемо робити все, що від нас залежить. Максимум концентрації на наступну частину чемпіонату від нашої команди — це 100% інформація.

Після останнього туру будемо бачити, яке в нас місце та шанси.

– Чого в цілому очікуєте від цього сезону?
– Я продовжив контракт із «Кривбасом». Цілі: розвиватись і ставати сильнішим разом з командою. Звичайно, хочеться допомагати команді робити різницю на полі, також виконувати результативні передачі, забивати голи. Хочеться завжди бути кращим. Я намагаюся докладати максимум зусиль, крокуючи до своїх цілей та мрій.

Катерина БОНДАРЕНКО

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Роман Роизин
Давай мой клуб детства,  дави на газ.
 Помню в 1997 кривбас парма игра
(Буфон, лилиан тюрам, креспо)
Cruyff
Над зміною свого міг би й задуматись.