Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 03 сiчня 2024, 20:37
2910
4

Від Чеха до Осімхена: символічна збірна носіїв захисних масок

Блогер Sport.ua Олексій Рижков – про футбольні маски-шоу

| Оновлено 03 сiчня 2024, 20:37
2910
4
Від Чеха до Осімхена: символічна збірна носіїв захисних масок
Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Осімхен

29 грудня найдорожчий і, цілком імовірно, найбільш високооплачуваний гравець серії А (transfermarkt.de оцінює його в 110 млн євро, подейкують, що прописана в новому контракті, укладеному до 2026 р., клаусула сягає 130 млн євро, а зарплата нібито становить 10 млн євро на рік!) форвард «Наполі» Віктор Осімхен святкує 25-річчя.

Нігерійський нападник у вболівальників асоціюється не лише з вправністю біля воріт суперників, а й зі своїм незмінним атрибутом – захисною маскою. У Неаполі навіть як сувеніри продають маски з прізвищем бомбардира та його ігровим номером. І неаполітанська малеча залюбки хверцює в такому маскарадному атрибуті, палко підтримуючи улюбленця «Стадіо Армандо Марадона». В новітні часи, коли футбол став жорсткішим, а номенклатура засобів захисту різних частин тіла урізноманітнилася, маска стала атрибутом чималої кількості гравців, які пережили травми обличчя. Серед них – справжні зірки футболу, з яких цілком можна скласти пристойну символічну збірну, що я, власне, й спробував зробити.

«Танкіст»

Воротар: Петр Чех (народився в 1982 р.)

Хтось із газетярів колись назвав славнозвісного чеського кіпера «іконою маскового стилю в світовому футболі». Добре жартувати, коли найстрашніше залишилося далеко позаду. Однак 14 жовтня 2006 р. і Чеху, і його близьким, і всім симпатикам «Челсі», та й назагал футбольній Англії (жодного перебільшення тут!) було не до жартів. У матчі проти «Редінгу» вже на 1-й хвилині Чех дістав жахливу травму голови (втиснутий перелом черепа) під час зіткнення зі Стівеном Хантом. Тодішній наставник «аристократів» Жозе Моурінью аж не тямився від гніву й риторично питався: як мій голкіпер може очікувати на швидку аж 30 хвилин? Зрештою, зі стадіону Чеха доправили до міської лікарні, а вже ввечері він був переведений у лікарню Редкліффа в Оксфорді на нейрохірургічне відділення, де його було прооперовано, що називається, безчережно. Певний час кар'єра голкіпера перебувала під загрозою. Однак Петр зумів оговтатися від пошкодження раніше за встановлений термін і продовжив демонструвати добру гру у воротах. Щоб уникнути отримання повторної травми голови, воротар упродовж дальшої кар’єри виходив на поле спершу в масці, яка закривала обличчя, себто ніс і вилиці, а надалі в спеціально виготовленому для нього захисному шоломі, завдяки якому дістав прізвисько «Танкіст». Після тієї травми кар’єра футболіста Чеха тривала ще 13 років. А по її закінченні він став… хокейним воротарем (кумир дитинства чеського хлопця з Пльзеня – славнозвісний Домінік Гашек). Спершу грав у нижчих дивізіонах Англійської національної хокейної ліги, а місяць тому, 27 листопада року, що минає, дебютував у Британській елітній хокейній лізі в складі клубу «Белфаст Джайантс». Так що з маскою Чех не попрощався й по закінченні футбольної кар’єри.

Getty Images/Global Images Ukraine. Петр Чех

«Залізні люди»: «фармацевт» серед «пенсіонерів»

Захисники: Джон Террі (народився в 1980 р.), Міхаель Баллак (народився в 1976 р.), Антоніо Рюдігер (народився в 1993 р.)

В цій лінії, може, й є загальна нестача гравців, проте водночас перебір центрдефів. Утім, проблеми в цьому не бачу, й думаю, що цих майстрів цілком можна використати всіх разом на користь команді, най і віртуальній.

Британець Джон Террі дістав прізвисько «Залізна людина». Зрештою, воно пасує усім без винятку гравцям захисної лінії цієї збірної. Колись у фіналі Кубка англійської ліги, намагаючись зіграти головою в падінні, Террі дістав удар по голові від захисника «Арсеналу» Абу Діабі, який, намагаючись винести м'яч ногою, вгатив Джону просто в обличчя. Кілька хвилин Террі був у непритомності. Його винесли з поля на ношах і негайно доправили до університетського госпіталю Вельсу, де він пройшов курс лікування. Террі вийшов з лікарні в той самий день і навіть встиг приєднатися до святкування «Челсі» з приводу виграного трофея. Єдиний його спогад – це те, як він виходив на поле, але останні 10 хвилин перед травмою він не пам'ятав зовсім. Та в матчі Ліги чемпіонів проти «Валенсії» він уже брав участь. The Mirror тоді писала: «Головний тренер «Челсі» Аврам Грант високо оцінив мужність Джона Террі, який має зіграти проти «Валенсії» сьогодні ввечері – лише через 72 години після операції на його зламаній вилиці. Напередодні своєї першої гри в Лізі чемпіонів в якості тренера Грант сказав: «Ми всі дуже пишаємося ним, тому що він дуже сміливий і хоче грати в масці». Минулого вечора Террі тренувався в масці в Іспанії, але Грант додав: «Нам потрібно спостерігати за ним на тренуванні, а опісля поговорити з медичним персоналом, перш як ухвалювати рішення». Зрештою, він зіграв, а «аристократи» виграли на виїзді у вкрай незручного супротивника.

Німецький універсал Міхаель Баллак більшою мірою виявив свої чесноти в центрі півзахисту (й він частину своєї кар’єри грав за «пенсіонерів»!). Однак, ця збірна має яскраво виражене атакувальне спрямування, а, зважаючи, на неабияку снагу Баллака під час роботи у відборі, визначу для нього місце в центрі захисту. Свого часу Міхаель зламав ніс у матчі за свій «Байєр» проти «Фрайбурга», однак уже через кілька днів грав у масці. Назагал період масконосіння у Баллака становив близько місяця. Виходив він на поле в масці й у матчах Ліги чемпіонів. Оглядачі, до речі, відзначали його напрочуд вдалу гру в масці й деяке зниження ігрової активності, щойно він її зняв. Може, відчуття захищеності на певний час зникло, відтак й у боротьбу він ішов не так завзято.

ФК Челсі. Антоніо Рюдігер

Сьогодення в захисті репрезентує Антоніо Рюдігер. Нині він є гравцем «Реала», та в мене, як, певно, й у більшості любителів футболу він, насамперед, асоціюється з «Челсі», де відіграв добрих п’ять років. «Аристократ», одне слово. Ну, може, для когось і «пенсіонер». У 2021 р. після зіткнення з Лукою Модричем (Антоніо грав за «Челсі» проти «Реала», себто проти своїх майбутніх партнерів по команді) темношкірий уродженець Берліна дістав пошкодження виличної кістки й змушений був тривалий час грати в захисній масці. А в жовтні минулого року в матчі проти «Шахтаря» Рюдігер, уже будучи гравцем «Реала», зіткнувся з тодішнім голкіпером гірників Анатолієм Трубіним. Відтак йому наклали 20 швів на лоба, й Антоніо знов змушений був виходити на поле в захисній масці. По тому, приміром, The Sun стала його називати Masked Man.

Чемпіони світу й кореєць

Півзахисники: Даніеле де Россі (народився в 1983 р.), Сеск Фабрегас (народився в 1987 р.), Сон Хин Мін (народився в 1992 р.), Фернандо Торрес (народився в 1984 р.)

Так вийшло, що лінія півзахисту в цій команді репрезентована з-поміж інших і номінальними форвардами. Втім, зважаючи на їх здатність добре відпрацьовувати на команду назагал, зокрема не цуратися гри у відборі, а також на брак ігрового егоїзму на полі, думаю, що й на позиції трохи під нападниками вони змогли би виявити свої чесноти.

Та почнемо з того, для кого позиція в півзахисті органічна. Знаний італійський опорник Даніеле де Россі ледь не всю клубну кар’єру присвятив «Ромі». В одному з матчів проти «Інтера» його спіткала важка травма: подвійний перелом вилиці. Маска де Россі більшою мірою прикривала правий бік його обличчя (саме там була ділянка, де відбулося хірургічне втручання), а лівий бік обличчя був відкритий. Проте надалі Даніеле використовував вже традиційнішу маску. Корінний римлянин (взагалі звернув увагу на те, що в цій команді чимало уродженців столичних мегаполісів: Лондона, Берліна, Рима) відіграв римське дербі в 2009 р. в захисній масці й дістав схвальні відгуки тифозі й преси. Ну, й у матчах Ліги Європи того сезону чемпіон світу незрідка виходив на поле, прикривши обличчя маскою.

ФК Челсі. Сеск Фабрегас

Сеск Фабрегас – трохи попереду Де Россі, ближче до нападників, власне, так само на своїй рідній позиції. Іспанський гравець «Челсі» зламав ніс у 2015 р. в матчі проти «Сток Сіті», й змушений був упродовж чималого часу грати в захисній масці.

Торік Cон Хин Мін переніс операцію щодо тріщини кістки біля лівого ока. По тому захисна маска стала його незмінним атрибутом. Так, кореєць є нападником, проте напрочуд ефективно діє саме ліворуч, відтак і місце на лівому фланзі півзахисту з можливістю діяти в широкому діапазоні, як на мене, йому пасуватиме.

А Фернандо Торрес відповідно за таким самим принципом – на правому фланзі півзахисту. Ель Ніньйо зламали ніс під час матчу Ліги Європи його «Челсі» (знов ті самі «аристократи»!) проти «Стяуа». Відтак йому довелося замовляти (спецзамовлення!) захисну маску в Мілані. Й одразу по тому в зустрічі проти російського «Рубіна» Торрес, граючи в масці, відзначився дублем.

В масці – на ворота суперників!

Нападники: Віктор Осімхен (народився в 1998 р.), Роберт Левандовські (народився в 1988 р.), Мірослав Клозе (народився в 1978 р.)

Тріо форвардів являє собою симбіоз стрімливих мисливців за голами, які мають як схожі, так і різні відтінки ігрового почерку. Кожен із них мав злощастя дістати травму обличчя, натомість кожен із них завдяки своїй наполегливості подолав ту нефортунність і, попри всі перешкоди, знов заходився вражати ворота команд-суперниць.

Віктор Осімхен дістав травму очної ямки, або очниці два роки тому в матчі «Наполі» проти «Інтера». На талановитого форварда надалі очікували операція та 2-місячне відновлення. Від 17 січня 2022 р. він грає в масці й певною мірою мимохіть став законодавцем моди. Лікарі вже давно казали, що медичної потреби в ній немає. Однак для Віктора вона стала свого роду талісманом. І чемпіонство «Наполі», здобуте минулого сезону за дієвої участі Осімхена, він сам жартома назвав уможливленим завдяки… масці. Матеріал – гнучкий пластик, що дихає. В ній нападник почуває себе комфортно й дарує прихильникам шедевральні голи в своєму виконанні. Вітаю майстровитого форварда з круглодаттям, і нехай доля оберігає його від травм надалі. А маска Осімхена тим часом прикрашає футболки тифозі «Партенопеї» (йдуть на ура!) і навіть солодощі, які виробляють у південному місті, де живуть чи найтемпераментніші тифозі Італії. «Маска Осімхена – 2-й за значущістю символ нашого клубу після Марадони!» – стверджують фанати «Наполі». Й, схоже, це саме той випадок, коли шкурка за чиньбу стане.

Роберт Левандовські дістав перелом носу й щелепи в 2015 р. в півфінальному матчі Кубка Німеччини між «Баварією» і дортмундською «Боруссією». Через це змушений був певний час використовувати захисну маску. Нарікав на те, що з нею забив менше, ніж міг би. Без маски вийшов на поле того самого року в матчі за польську збірну проти команди Грузії. А опісля Роберт виставив цю маску на благодійний авкціон.

Getty Images/Global Images Ukraine. Роберт Левандовскі

Мирослав Клозе дістав травму вилиці в 2005 р. Кілька матчів змушений був пропустити, а надалі грав у масці. В Лізі чемпіонів Клозе в масці забив «Панатінаїкосу» у вирішальному матчі за вихід із групи. Згодом масконосій бременського «Вердера» відзначився дублем у воротах «Кельна» вже в бундеслізі.

***

Помітили, що саме гравці «Челсі» різних поколінь частіше за інших використовували захисні маски? Збірну можна навіть скласти суто з тих, хто надягав футболку цього лондонського клубу. Як влучно зауважив Гус Хіддінк, це була би «Зорро-команда». Й Дієго Коста, й Демба Ба, й Сесар Аспілікуета, й Гарі Кехілл, й Рамірес, й Неманья Матич, і П’єр-Емерік Обамеянг. Чимало прикладів масконосців і в інших клубах (Йошко Гвардіол, Крістоф Метцельдер, Сервет Четін, Симон Вукчевич, Альберто Аквілані, Цунеясі Міямото, Ельєс Схірі, Клас-Ян Хунтелар тощо), проте так концентровано – лише в «Челсі». Як це пояснити? Непримиренністю й самовідданістю лондонців? Філософією клуба? Чи можливістю швидко й безперешкодно замовляти відповідну продукцію? Манерою гри, коли безперервно йдуть кроси з флангів, і м’яч повсякчас угорі? Прізвиськом «пенсіонери», нарешті? Може, всі перелічені варіанти відповідей і слушні. Ще один, як на мене, це те, що «Челсі» не мав такого бекграунду 1980-х — 1990-х, як в інших фаворитів англійського футболу ХХІ сторіччя. Знач, «аристократам» варто будо щось доводити й МЮ, й «Ліверпулю», й «Арсеналу». Звідси й жага боротьби у футболістів «Челсі», й безстрашність у дуелях на 2-му поверсі. У будь-якому разі масконосії «Челсі» – це приклади сумлінного служіння футболу.

Не забуваймо й про Андрія Вороніна, для якого перелом носу став чи не найчастішою з травм. Тому й наш уславлений форвард змушений був користуватися маскою.

Якщо не помиляюся, в грудні 1990 р. на радянському телебаченні показували кількасерійний фінський детектив «Зазирни під маску» (автори розробляли новорічну тему). Пам’ятаю ще жарти-порівняння фінського детективу з італійським на кшталт «Спрута». В апеннінців ще початкові титри не пішли, а вже на екрані бригада бойовиків з автоматів поливає кулями чи то бензоколонку, чи ще щось, а у фінів усе розмірено: за три серії – одне вбивство. Щоправда, в тому фінському «гостросюжетнику» зазирання під маску, зрештою, і дало змогу встановити вбивцю, а в італійців навіть якщо обличчя членів мафіозних кланів – під масками, все одно більш-менш зрозуміло, хто за ними стоїть. А під захисними масками у футболі найбільше саме форвардів. І сказати, що вони ховаються (або ховалися в свогочасся) від боротьби, аж ніяк не можна.

Новорічна феєрія серед іншого передбачає і різноманітні бали-маскаради чи то в дитячих садочках, чи то в школах, чи то в офісах. Маски на Новоріччя для дорослих – це можливість знову відчути себе дітьми. Натомість, як повідомив мені неаполітанський колега, в їхньому місті із сувенірних масок під Осімхена так само зробили карнавальну прикрасу. Що ж, дай Бог, щоб приводів надягати маски через проблеми з обличчям було якнайменше, натомість, щоб навколишні реалії були такими, аби була змога кружляти в безтурботті карнавалу. До другого пункту українцям ой як далеченько (туди поки що й око не сягає!). Менше з тим, наближаймо ту часину! Щасливого Нового року!

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
seregka1991
Без Давідса нічого і балакати 
Ігор Крава
Нє , ну Баллака в захист втулити - аби було 
-PhoeniX-
Давидс и Йошка Гвардьол должны быть в такой сборной. Особенно, учитывая дефицит защитников
luceorius
 Вчора ще Кулушевскі в масці грав за Тотенхем.