Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 30 грудня 2023, 17:26
1391
0

Без Клебо і Крюгера, Карлссон захищає титул. Прев'ю Тур де Скі 2023/2024

Sport.ua анонсує старт 18-ї лижної супербагатоденки Тур де Скі

| Оновлено 30 грудня 2023, 17:26
1391
0
Без Клебо і Крюгера, Карлссон захищає титул. Прев'ю Тур де Скі 2023/2024
Getty Images/Global Images Ukraine

Комерційний успіх Турне чотирьох трамплінів спонукав Міжнародну лижну федерацію (FIS) створити аналог такого змагання і в лижних гонках, популярність яких на початку 2000-х почала різко падати. За приклад було взято велосипедну багатоденку Тур де Франс – навіть логотип Тур де Скі багато в чому схожий на лого «Великої петлі». Звісно, Тур де Скі не посів у лижних гонках те місце, яке посідає Турне у стрибках, і з року в рік деякі зірки першої величини відмовляються від участі в багатоденці заради підготовки до чемпіонатів світу або Олімпіад. Однак у будь-якому разі Тур де Скі став самобутнім, цікавим і дуже престижним стартом.

У сезони ж, коли немає ні чемпіонатів світу, ні Олімпіад, значущість Тур де Скі різко зростає, а кількість зірок, які багатоденку пропускають, – різко знижується. І нинішній сезон саме такий.

У сезони без чемпіонатів світу та Олімпіад Тур де Скі традиційно збільшували з 7 до 9 етапів. Цього разу такого не буде – лише 7 етапів у трьох різних локаціях і лише двох країнах. Однак, попри це, простим маршрут цьогорічного Туру не назвеш. 5 дистанційних гонок мають сумарну дистанцію 75 км, другий етап пройде у швейцарському Давосі на висоті 1400 метрів над рівнем моря. Цей етап, який перекочував у Тур де Скі з середини грудня, завжди вважався дуже складним і специфічним через свою висоту, і його проведення в рамках багатоденки може створити для гонщиків чимало проблем з адаптацією і відновленням.

Зазначимо, що загалом маршрут цьогорічного Туру більше підходить класистам, ніж конькістам. З 5 дистанційних гонок вільним стилем пройдуть лише дві – переслідування в Тобласі та традиційний фінальний підйом на Альпе де Черміс. Через важкий рельєф в обох гонках більш важливим фактором будуть гірницькі здібності, а не навички конькового ходу. А ось 45 км класичним стилем для чистих конькістів можуть стати непереборною перешкодою.


Getty Images/Global Images Ukraine

Останніми роками до організаторів Туру були претензії щодо одноманітності форматів і того, що, за винятком фінального штурму Альпе ді Черміс, багатоденка перетворилася на нудне намотування кіл стадіонами – такі красиві гонки, як з Кортіни до Тоблаха, відійшли в минуле. До честі організаторів, вони в цьому плані почали робити спроби виправитися. Переслідування в Тобласі планували на відкритій місцевості, з виїздом на траси марафону «Пустерталер». Однак підготувати всю дистанцію не вдалося: гонку скоротили з 25 км до 20, і проведуть її звичними колами «Nordic Arena» в Тобласі.

А ось етап у Давосі вийде дуже цікавим. 20-кілометрове переслідування класикою пройде по двох 10-кілометрових колах, а спринт – у вечірній час, при штучному освітленні.

Дійові особи

Чоловіки

Чемпіон

Цей матеріал був уже практично готовий до публікації, проте в останній момент розклад сил у чоловіків перед стартом Туру кардинально змінився. Через грип знявся з багатоденки чинний чемпіон і беззаперечний фаворит №1, Йоханнес Клебо. Ба більше: через застуду не вийде на старт і фаворит №2 Сімен Хегстад Крюгер. Це зробить нинішній Тур дуже цікавим і непередбачуваним з точки зору боротьби за загальний залік, але, звичайно, помітно знизить зірковість стартового протоколу.

Норвежці

Потенційно головним фаворитом за відсутності Клебо може стати Харальд Остберг Амундсен, який на стартовому відрізку сезону довго носив жовту майку лідера загального заліку Кубка світу. Той факт, що обидва спринти будуть конькові, точно на руку йому, а в дистанційних гонках його дисбаланс у бік конькового стилю не дуже серйозний, і в класиці Амундсен здатний показувати високі результати.


Getty Images/Global Images Ukraine. Харальд Остберг Амундсен

Пол Гулберг наразі замикає топ-3 загального заліку Кубка світу, проте динаміка його форми виглядає не дуже оптимістично, та й з горою у ветерана є чималі проблеми. Одному з відкриттів нинішнього сезону, Яну Тому Єнссену, ухил у бік класичного стилю в дистанційних гонках не дуже сподобається, як і Еріку Вальнешу той факт, що обидва спринти конькові. За таких обставин не списуємо з рахунків і Хенріка Доннерстада, який і замінить Клебо у складі збірної Норвегії. Високо можуть опинитися в загальному заліку і дистанційники Мартін Льовстрьом Ньєнгет і Дідрік Тонсет – в обох із класикою все гаразд.

Решта

Не візьме участь у Турі й зірковий фін Іво Нісканен, який також захворів після етапу Кубка світу в Тронхеймі. Виходить парадоксальна ситуація: незважаючи на сезон без чемпіонату світу або Олімпіади, у чоловіків склад учасників Туру аномально слабкий. Один простий факт: з усіх чинних чемпіонів світу та олімпійських чемпіонів в особистих перегонах на старті нинішньої багатоденки з'явиться тільки один – Пол Гулберг.

Шведи сподіваються на Калле Халварссона і Вільяма Поромя. Халварссон провів дуже гідний Тур рік тому, але занадто багато програв у горі, а бекграунд Поромя як багатоденника поки що максимально скромний. Зазначимо, що перед стартом Туру Калле перехворів на коронавірус у легкій формі. Його участь була під питанням, але на старт він все ж вийде – щоправда, з незрозумілими перспективами.


Getty Images/Global Images Ukraine. Калле Халварссон

Здатний боротися за призові місця в дистанційних гонках з норвежцями британець Ендрю Масгрейв, але слабкі результати в спринті стануть каменем спотикання на шляху до високого місця в загальному заліку.

Лідери збірних Австрії та Чехії, Міка Вермюлен і Міхал Новак відповідно, можуть створити низку сенсацій, але все ж обидва занадто слабкі в класиці для боротьби за найвищі місця в загальному заліку. А американець Бен Огден занадто тяжіє до спринту, враховуючи, що маршрут нинішнього Туру досить важкий.

У спринтах очікуємо боротьби за подіум від француза Лука Шанава, якому потрібно буде віддуватися за двох - себе і партнера по команді Рішара Жува, який пропускає Тур через хворобу. Пора виправлятися і зірковому Федеріко Пеллегріно, який стартовий відрізок нинішнього сезону відверто провалив.

Жінки

Чемпіон

На відміну від чоловіків, у прекрасної статі зі складом учасників цьогорічного Туру повний порядок. Минулого сезону свою перемогу на Тур де Скі вистраждала Фріда Карлссон, яка спіймала важку кризу на останніх сотнях метрів підйому на Альпе ді Черміс, знепритомніла на фініші і в підсумку навіть не змогла вийти на церемонію нагородження. Маршрут нинішнього Туру з помітним ухилом у бік класики в дистанційних гонках теоретично підходить Карлссон дуже добре, але це якщо ми говоримо про Фріду в її оптимальній готовності.


Getty Images/Global Images Ukraine. Фріда Карлссон

А цією готовністю, судячи з її виступів у грудні, і не пахне. Після солідного старту в Руці результати Карлссон лише погіршувалися. Так, ймовірно, частково це було пов'язано з помилками сервісменів, але і самопочуття шведки було далеким від оптимального. Додамо до цього традиційні проблеми Фріди з відновленням – і отримаємо не найвищі шанси захистити свій титул.

Американські фаворити

Відразу два претенденти на перемогу в Тур де Скі є в складі збірної США. Беззаперечно найкращою лижницею на стартовому відрізку сезону була Джессіка Діггінс, яка приїжджає на Тур у статусі впевненого лідера загального заліку Кубка світу. Однак маршрут багатоденки їй не дуже підходить.

Будучи яскраво вираженою конькісткою, Діггінс у класиці може непогано перетерпіти 10 км, особливо якщо йдеться про контактну гонку. Але 10-кілометрова розділка плюс дві контактні гонки на 20 і 15 км класикою для неї можуть стати непереборним бар'єром на шляху до другого титулу на Турі. Врятувати Діггінс у цих трьох гонках може хіба що чудова готовність лиж – сервіс американців на старті нинішнього сезону працює просто чудово, а в класиці фактор змащення має набагато більше значення, ніж у коньку.


Getty Images/Global Images Ukraine. Джессіка Диггинс

Другий номер збірної США, Розі Бреннан, навпаки, більше тяжіє до класики, і такий маршрут Туру їй дуже підходить. Проблема Розі в тому, що вона – яскраво виражений «декабрист», і зазвичай саме починаючи з Тур де Скі її форма потроху йде на спад. Саме тому в загальному заліку супербагатоденки вона жодного разу не піднімалася вище торішнього четвертого місця.

Бреннан вже 35 років – вік солідний, і майбутній Тур, можливо, буде її останнім шансом на подіум загального заліку. Форма чудова, маршрут підходить ідеально. Коли, якщо не зараз?

Зіркові шведки

Перелік фаворитів зі Швеції однією лише Фрідою Карлссон не обмежується. Головною надією команди буде не вона, а Ебба Андерссон. Вона на старті сезону перебуває в набагато кращій формі, ніж її партнерка по команді, і при цьому, на відміну від Діггінс, Андерссон дуже збалансована як дистанційниця – три важких гонки класикою її не лякають.

Проблема може виникнути зі спринтами, з якими у Ебби справи завжди йшли не дуже добре. Однак проблема ця здається не настільки серйозною, як класичні гонки для Діггінс. Та й у рамках багатоденок чисті дистанційники часто показують у спринті вищі результати, ніж на рядових етапах Кубка світу. Особливо це стосується другого спринту: тут вже позначається і фактор відновлення, і сходи деяких сильних спринтерів.

Тому, хоч на старті сезону Андерссон і була в тіні тієї ж Діггінс, головним фаворитом Туру можна було б назвати саме Еббу. Якби не одне «але»: перед стартом вона, як і Калле Халварссон, перехворіла на коронавірус у легкій формі. Участь Андерссон також була під питанням, але на старт вона все ж вийде. Однак хвороба істотно вплинула на тренувальний процес Ебби напередодні старту Туру, і в якій вона зараз формі – сказати складно.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ебба Андерссон

Небезпечною темною конячкою може стати одне з відкриттів нинішнього сезону, Моа Ілар. Вона є дуже збалансованою гонщицею як у плані стилів пересування, так і в плані здатності показувати результати як у спринті, так і в дистанційних гонках.

Поступово повертає собі колишні кондиції Лінн Сван, однак чи достатньо швидкими темпами, щоб на Турі включитися в боротьбу за загальний залік? Та й її здібності як гірника викликають питання.

Ще дві зіркові шведські спринтерки, Йонна Сундлінг і Майя Дальквіст, перебувають лише в пошуку своєї оптимальної форми після осінніх хвороб. Їхня участь у Турі довгий час взагалі була під питанням, тому чекати від них боротьби за подіум загального заліку не варто.

Решта

Збірна Норвегії розраховує, перш за все, на сестер Венг, яких на нинішньому Турі буде лише дві: Тіріль, як і раніше, не відновилася після проблем зі здоров'ям, і багатоденку пропускає.

Хейді Венг вкочувалася в нинішній сезон досить непросто, проте до середини грудня набрала дуже непогану форму, і в трьох останніх дистанційних гонках на Кубку світу двічі піднялася на подіум. 2-разова чемпіонка Туру володіє колосальним досвідом і класом як багатоденник, має гарне відновлення і гірницькі здібності – у вирішальний момент це може зіграти на її користь у боротьбі з більш молодими і різкими суперницями.


Getty Images/Global Images Ukraine. Хейді Венг

Що стосується Лотти Венг, то на її користь говорить універсалізм. Але одного лише цього аргументу може виявитися недостатньо, а інших у норвежки в розпорядженні немає.

У своїй формі річної давності могла б поборотися за найвищі місця в загальному заліку Анне К'єрсті Кальво, але зараз від тієї форми залишилися одні спогади. Сама участь Кальво в Турі довгий час була під питанням, тому говорити про її шанси не зовсім доречно.

Дуже сильно проводить старт нинішнього сезону збірна Німеччини. Потенційно головною надією Бундестіму може стати багаторічний лідер команди Катаріна Хенніг. Їй як класистці маршрут нинішнього Туру дуже добре підходить, в останні чотири роки вона стабільно заїжджала в топ-10 загального заліку. Однак у грудні Хенніг перехворіла на коронавірус, і на Кубку світу не з'являлася ще з етапу в Єлліваре. Тож форма Катаріни є цілковитою загадкою для нас, а, можливо, і для неї самої.

Її партнерка по команді Вікторія Карл ще жодного разу не добиралася до фінішу Туру, але, справедливості заради, ще ніколи не починала сезон так сильно. І як мінімум блиснути на окремих етапах 28-річній німкені точно під силу.

Дуже добре підходить маршрут Тура і Кертту Нісканен. Однак у збірної Фінляндії на старті нинішнього сезону дуже великі проблеми з якістю сервісу – заборона на фтор вдарила по «суомі», напевно, сильніше, ніж по будь-кому іншому. Наскільки реально вирішити цю проблему в стислі терміни – сказати складно, тому шанси Нісканен залишаються загадкою.

Важкі дистанційні гонки – те, що треба для Терези Штадлобер, та й четверте місце в скіатлоні в Тронхеймі свідчить про те, що з формою в австрійки все гаразд. Однак через повну відсутність спринтерських здібностей їй жодного разу не вдавалося підніматися в загальному заліку Туру вище п'ятого місця. Навряд чи вийде і цього разу.

За більш сприятливого маршруту могла б поборотися за подіум загального заліку Дельфін Клодель, яка дуже додала в останні два роки. Але цього разу через перекос маршруту в сторону класики їй, схоже, доведеться задовольнятися яскравими виступами в окремих гонках, насамперед – у фінальному штурмі Альпе де Черміс, який донедавна був для француженки взагалі єдиною гонкою в календарі Кубка світу, на яких вона могла боротися за призові місця.

Розклад Тур де Скі 2023/2024

Субота, 30 грудня

15:30 – Тоблах (Італія), спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Неділя, 31 грудня

13:15 – Тоблах (Італія), розділка, 10 км, класика, жінки

16:00 – Тоблах (Італія), розділка, 10 км, класика, чоловіки

Понеділок, 1 січня

11:00 – Тоблах (Італія), гонка переслідування, 20 км, вільний стиль, чоловіки

13:30 – Тоблах (Італія), гонка переслідування, 20 км, вільний стиль, жінки

Середа, 3 січня

18:00 – Давос (Швейцарія), спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Четвер, 4 січня

11:45 – Давос (Швейцарія), гонка переслідування, 20 км, класика, жінки

14:00 – Давос (Швейцарія), гонка переслідування, 20 км, класика, чоловіки

Субота, 6 січня

12:30 – Валь ді Ф'ємме (Італія), мас-старт, 15 км, класика, жінки

16:25 – Валь ді Ф'ємме (Італія), мас-старт, 15 км, класика, чоловіки

Неділя, 7 січня

15:30 – Валь ді Ф'ємме– Альпе ді Черміс (Італія), мас-старт, 10 км, вільний стиль, фінальний підйом, чоловіки

16:25 – Валь ді Ф'ємме – Альпе ді Черміс (Італія), мас-старт, 10 км, вільний стиль, фінальний підйом, жінки

Прямі трансляції всіх гонок – на телеканалах Eurosport.

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.