Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Саудівська Аравія
| Оновлено 28 грудня 2023, 17:10
5851
6

В Ер-Ріяді все спокійно. Як Аль-Хіляль і без Неймара став командою мрії

Від бразильця багато чого очікували, але врешті-решт навчилися справлятися і без нього

| Оновлено 28 грудня 2023, 17:10
5851
6
В Ер-Ріяді все спокійно. Як Аль-Хіляль і без Неймара став командою мрії
Getty Images/Global Images Ukraine

Нещодавно засоби масової інформації шокували своїх постійних читачів відео, на якому зафільмований «процес реабілітації» бразильського форварда «Аль-Хіляля» Неймара. Нетривалий ролик містить сцени страждань футболіста, котрий зараз намагається відновитися від важкого пошкодження – розриву хрестоподібних зв'язок коліна. Неймар кричить, стогне, лається, але залишається зовсім безпорадним у руках ескулапів…

За попередньою інформацією, повернутися на поле Неймар зуміє не раніше за початок наступного сезону, при цьому бразилець, швидше за все, змушений буде пропустити розіграш Кубка Америки-2024, що стане великим ударом по амбіціях збірної Бразилії.

Втім, травма Неймара, отримана бразильцем у середині жовтня, стала не менш серйозним ударом і по амбіціях керівництва «Аль-Хіляля». Боси саудівського клубу влітку нинішнього року скористалися ситуацією та викупили форварда у французького «Парі Сен-Жермен» за 90 мільйонів євро, завдяки чому Неймар став найдорожчим трансфером в історії саудівської Про-ліги, а також найдорожчим придбанням за 66 років існування футбольного клубу «Аль-Хіляль».

Однак зіграти за «Аль-Хіляль» Неймар встиг лишень 5 офіційних поєдинків, у яких записав до активу 1 забитий м'яч та 3 результативні передачі. Далі через травму команді, яку очолює відомий португальський фахівець Жорже Жезуш, довелося перебудовуватись та обходитися без бразильського форварда. І – треба сказати – грати без Неймара «Аль-Хілялю» вдається навіть краще, аніж із ним.

Getty Images/Global Images Ukraine. Неймар

Після невеличких гойдалок, які «Аль-Хіляль» пережив на старті сезону, команда Жорже Жезуша намацала свій футбол й наразі має у активі феноменальну переможну серію в рамках усіх турнірів, яка складає 19 матчів. У цих поєдинках партнери Неймара забили у ворота суперників 56 м'ячів, а у власні пропустили тільки 3! Прямо зараз «Аль-Хіляль» перетворився на таку собі команду мрії на Близькому Сході й поки що зовсім неясно, чи знайдеться хтось, хто виявиться здатним зупинити цю «машину» на її шляху до тотального виграшу усього, що тільки можна в Азії.

Востаннє «Аль-Хіляль» втрачав очки у поєдинку саудівської Про-ліги проти «Дамака», який відбувся 21 вересня й завершився нічиєю 1:1. У тій грі ще брав участь Неймар, котрий провів на полі всі 90 хвилин, але виглядав вкрай непереконливо: із трьох його спроб ударів по воротах жодна не прийшлася у площину, з чотирьох участей в єдиноборствах жодна не виявилася виграшною, та й 8 втрат м'яча на тлі нуля у графі «відбори/підбори» не сприяли тому, аби бразильця хвалили.

Після того «Аль-Хіляль» набрав неймовірний хід й наразі є беззаперечним лідером турнірної таблиці саудівської Про-ліги. Підопічні Жезуша випереджають «Аль-Наср», за який виступає португалець Кріштіану Роналду і головним тренером якого є екс-коуч «Шахтаря» Луїш Каштру, на 7 очок.

Якщо дивитися на статистику, то «Аль-Хіляль» цілком заслужено лідирує у чемпіонаті. Ця команда посідає перше місце в саудівській Про-лізі за кількістю ударів (321), навісів (396), дотиків у штрафному майданчику суперника (632), кутових (122), виконаних пенальті (10), інтенсивністю пресингу PPDA (7,1), а також за кількістю ключових передач (130), пасів у фінальну третину поля (1217), глибоких передач (281) та ривків із просуванням (429). Важливо й те, що в переважній більшості з перелічених показників лідерство «Аль-Хіляля» є переконливим та беззаперечним: підопічні Жорже Жезуша мають перевагу над найближчим переслідувачем на 20-30%.

У Лізі чемпіонів АФК, яка є найпрестижнішим клубним турніром азіатського континенту та прямим аналогом Ліги чемпіонів УЄФА, справи у «Аль-Хіляля» поки що йдуть просто чудово. На груповій стадії команда з Ер-Ріяда виграла 5 матчів із 6, а ще один поєдинок завершила внічию. 16 очок з 18 можливих є найкращим результатом за підсумками цього етапу змагання, і цим, окрім «Аль-Хіляля», можуть похвалитися ще тільки дві команди – японський «Кавасакі Фронтале» та південнокорейський «Пхохан Стілерс».

За відсутності Неймара головною зіркою та топ-бомбардиром «Аль-Хіляля» став серб Александар Митрович, котрий також перебрався до Саудівської Аравії влітку 2023 року. Трансфер екс-форварда «Фулхема» коштував саудитам 52,6 мільйони євро, й поки що легіонер, на відміну від Неймара, виправдовує їх цілком та повністю. У 16 матчах Про-ліги Митрович відзначився 16 забитими м'ячами (щоправда, показник очікуваних голів у нього більший – 19,36xG), і станом на даний момент серб йде другим у бомбардирських перегонах чемпіонату, поступаючись лише Кріштіану Роналду, в активі якого 17 голів (при 15,75xG). Усього ж в 26 матчах за «Аль-Хіляль» Митрович забив 24 м'ячі та виконав 5 результативних передач.

Getty Images/Global Images Ukraine. Александар Митрович

До топ-3 бомбардирів «Аль-Хіляля», станом на поточний момент, входять також вихованець клубу 32-річний Салем Аль-Досарі (9 голів у 17 матчах) та 26-річний бразилець Малком (9 голів у 18 матчах чемпіонату). Перший практично всю кар'єру провів у Саудівській Аравії в лавах рідного клубу. Лише у другій половині сезону-2017/18 Аль-Досарі на правах оренди їздив до «Вільярреала», де зіграв тільки 33 хвилини в рамках одного офіційного поєдинку, а потім повернувся назад до «Аль-Хіляля», й дочекався моменту, коли зірки першої величини тепер їдуть вже до нього у команду, де він, до речі, є ще й капітаном.

Що стосується Малкома, то цей бразилець набагато відоміший у Європі. У січні 2016 року він перебрався до «Бордо», а звідти через два із половиною роки перейшов до «Барселони». З каталонського клубу в серпні 2019-го Малком пішов до російського «зеніта», де грав аж до літа 2023 року, й не використав горезвісний Annexe 7 ФІФА після 24 лютого 2022-го, який дозволяв легіонерам в односторонньому порядку залишати чемпіонат країни-агресора. Поїхав з росії Малком лише тоді, коли за нього заплатили 60 мільйонів євро відступних, і самому пообіцяли фантастичну зарплату у 18 мільйонів євро за сезон протягом чотирьох років.

На початку грудня «Аль-Хіляль» в поєдинку 15-го туру саудівської Про-ліги буквально знищив «Аль-Наср» – 3:0. М'ячами у лавах лідера турніру відзначилися серби Мілінкович-Савич та Митрович (оформив дубль). Після цього поєдинку багатьом стало зрозуміло, що команда Луїша Каштру навряд чи зможе скласти реальну конкуренцію підопічним Жорже Жезуша, якщо у лавах останніх тільки не станеться чогось непередбаченого.

Травма Неймара, як бачимо, не справила на «Аль-Хіляль» жодного суттєвого негативного впливу. У команді з Ер-Ріяда все більш ніж спокійно, й вона планомірно йде до свого вже 19-го чемпіонського титулу, а там, можливо, і до п'ятої перемоги у Лізі чемпіонів АФК (щоправда, і зараз «Аль-Хіляль» із чотирма перемогами є найбільш титулованою командою цього престижного на азіатському континенті змагання).

До кінця цього року «Аль-Хілялю» належить провести ще один матч – проти середняка чемпіонату «Аль-Фейхи». Ця гра відбудеться 29 грудня, після чого сезон у саудівській Про-лізі піде на паузу – до 15 лютого. За цей період «Аль-Хіляль» отримає можливість ще підсилитися – в січневе трансферне вікно, – але в цілому наразі це не надто й потрібно команді з Ер-Ріяда. Вона виглядає достатньо збалансованою, здатною виконувати тренерські завдання та установки, а ще – тримати удар, що й продемонструвала ситуація довкола травми Неймара. Останнє – дуже важливо, і саме ця обставина робить «Аль-Хіляль» справжньою командою мрії. Принаймні, для Жорже Жезуша – точно.

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Україна дізналася суперників у відбірковому раунді Євро-2025 U-19
Футбол | 03 травня 2024, 22:23 1
Україна дізналася суперників у відбірковому раунді Євро-2025 U-19

Команда Михайленка потрапила до групи з Нідерландами, Словенією, Казахстаном

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 03 травня 2024, 23:10 7
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Serhii P.
"Аль-Хілялю" потрібно розірвати контракт з тим покеристом та й забути за його існування  Викидають гроші на вітер, він вже давно закінчився як гравець, просто ще заробляє гроші на халяву.
OKs100
Наверно поэтому физеотерапевты сломали колено Неймару. Вряд ли он теперь когда-нибудь заиграет на приличном уровне.
Евгений Кожушко
Мені цікаво як довго саудити будуть викидати гроші на вітер і коли весь цей футбольний мегапроект накриється пиз.ою?