Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 21 грудня 2023, 20:08
11899
17

Не лише Циганков та Довбик. Хто ще тягне Жирону до Ліги чемпіонів

Валерій Василенко – про головну футбольну європейську Попелюшку, яка готується стати принцесою

| Оновлено 21 грудня 2023, 20:08
11899
17
Не лише Циганков та Довбик. Хто ще тягне Жирону до Ліги чемпіонів
Getty Images/Global Images Ukraine

Віддаючи безперечно належне вдалому старту «Жирони» у нинішньому сезоні та безпосередню участь у цьому наших Віктора Циганкова та Артема Довбика, все одно ловив себе на думці, що казка цієї каталонської Попелюшки у Ла Лізі рано чи пізно закінчиться. Тому що і лавка коротка, і досвіду обмаль.

Але вже 17 турів позаду – майже перша половина сезону – а жиронці так само очолюють таблицю чемпіонату Іспанії. І Карло Анчелотті, головний тренер «Реала», і Хаві, наставник «Барселони», в один голос заявляють, що «Жирона» - головний конкурент їхніх команд у боротьбі за чемпіонство.

Дуже схоже, що це не просто пусті реверанси. Безпрограшна серія «біло-червоних» – 11 поєдинків, із них десять завершилися перемогами. В активі команди Мічела – 44 забиті м'ячі. Це більше, ніж у трьох споконвічних іспанських гегемонів. Більше того, це дуже багато і за європейськими мірками. Більше за «Жирону» на внутрішній арені забиває лише «Баварія».

У 17 турах каталонці набрали 44 очки. У попередніх сезонах команди, які демонстрували у Ла Лізі подібний графік, майже завжди ставали у підсумку чемпіонами.

Таку спритність провінційного колективу, який має один із найскромніших бюджетів серед учасників Примери, ми пов'язуємо в першу чергу із вдалою грою українського дуету «Жирони» - Віктора Циганкова та Артема Довбика.

Безумовно, є дуже велика частка істини у такому твердженні. Колишній динамівець «оперився» за минулий сезон, без сучка та задирки пройшов акліматизацію. А маючи «за спиною» тренерську довіру – саме Мічел був ініціатором запрошення Віктора до «Жирони», саме тренер наполягав, щоб трансфер таки відбувся – Циганков відчув себе, наче риба у воді.

Скажу більше – він став більш варіативним, більш різнобічним та вмонтованим у гру, ніж був у «Динамо». Грати «хибну дев'ятку», вінгера, центрального півзахисника чи навіть опорника – це для Циганкова не проблема. Регулярно грає, регулярно асистує, часто забиває (у його активі три м'ячі). Але ще більш показовим є той момент, що наш футболіст є для «Жирони» системоутворюючим. Адже недарма топові клуби АПЛ і Бундесліги зацікавлені в трансфері Віктора.

Гра Артема за «Жирону» – взагалі одкровення. Зізнаюся, з часів дебюту Шевченка за «Мілан» не відчував такої гордості за наших повпредів у футбольній Європі.

Вже у дебютному поєдинку за «біло-червоних» Довбик відзначився забитим м'ячем. А далі – пішло-поїхало. Після 17 турів на рахунку українського форварда – десять м'ячів. Він лише на три голи відстає від лідера бомбардирських перегонів Ла Ліги – Беллінгема з «Мадрида». А якщо рахувати за системою «гол+пас», то в українця 14 очок (10 голів і 4 гольові передачі), лише на одне менше, ніж у зіркового англійця.

Цікаво, що чотири зі своїх десяти голів Артем забив головою. У топ-лігах більше за нього з «другого поверху» забивав лише Кейн з «Баварії» (п'ять м'ячів).

А якщо рахувати всі голи Довбика у 2023 році (ще й за «Дніпро-1» та збірну України), то вийде гарна цифра – 25. І десять асистів.

Як і на Циганкова, так і на Довбика є попит у топ-лігах. Подейкують про серйозний інтерес з боку одразу трьох італійських грандів, а також «Атлетико».

Однак будемо справедливі: не лише українці роблять погоду в «Жироні». Двоє людей у такому конкурентному середовищі, яким є Примера, просто не можуть це робити поодинці. Там є ще кілька дуже яскравих особистостей. І перший серед них – головний тренер.

МІЧЕЛ, 48 років

Громадянство: Іспанія
Амплуа: головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Мічел

Пару-трійку років тому про цього тренера знали лише затяті вболівальники периферійного іспанського футболу. А про його гравецьку кар'єру знали ще менше, адже вище за «Райо Вальєкано» він так і не стрибнув.

Але зараз Мічел – на перших шпальтах головної спортивної іспанської преси. А також – на радарах одразу кількох топ-клубів. Вже зараз ходять чутки про те, що наступного сезону цей фахівець піде «на підвищення» - очолить більш амбітний і грошовитіший проект.

Але поки що він у «Жироні», яку очолює в Примері лише два повні сезони, і робить все від нього залежне, щоб скромний провінційний колектив увійшов до історії іспанського футболу. Як вісім років тому увійшов до історії англійського футболу скромний «Лестер», який виграв АПЛ.

Колеги Мічела за Примерою в один голос розхвалюють тренера «Жирони». Хаві, наставник «Барселони», після нещодавньої поразки від «біло-червоних» 2:4 заявив, що «ця «Жирона» - найкраща команда, яку я коли-небудь бачив».

Напевно в словах легенди «блаугранас» є дещиця бравади. Але все одно приємно чути таке від людини, яка бачила за своє життя чимало класних команд.

САВІО, 19 років

Громадянство: Бразилія
Амплуа: півзахисник

Getty Images/Global Images Ukraine. Савіо

Справжнє відкриття цьогорічного чемпіонату Іспанії. «Жирона» взяла цього юного вінгера (діє на лівому фланзі) в оренду у французького «Труа», де він не зміг розкритися по-справжньому. Не склалося у хлопця і в нідерландському ПСВ. А ось у «Жироні» Савіо засяяв не по-дитячому.

Він дуже вправний і в дриблінгу, і в пресингу. Віддає класні передачі, забиває красиві м'ячі. На рахунку бразильського юніора цього сезону – п'ять м'ячів і стільки ж результативних передач.

За словами наставника жиронців Мічела, Савіо дуже хоче «міцно стати на ноги» саме у «Жироні». Але, швидше за все, цей хлопець у найближчому майбутньому виступатиме за іменитішу команду. До нього вже зараз придивляється «Барселона».

Мігель ГУТЬЄРРЕС, 22 роки

Громадянство: Іспанія
Амплуа: захисник

Getty Images/Global Images Ukraine. Мігель Гутьєррес

Попри те, що контракт цього лівофлангового захисника з «Жироною» розрахований до літа 2027 року, з майже стовідсотковою ймовірністю можна стверджувати, що Мігель вже незабаром покине каталонців заради амбітнішого виклику.

За даними відомого футбольного інсайдера Фабріціо Романо, на Гутьєрреса претендують одразу кілька топ-клубів. І перший у цьому списку – лондонський «Арсенал». Але й «Реал» також не проти придбати цього оборонця.

Контракт Мігела оцінюється у 15 мільйонів євро. Але у разі продажу «Жирона» збільшить цю суму в рази.

Чим же спокусив топів Мігель? Насамперед, відмінною функціоналкою, вмінням читати гру і невтомно борознити свою брівку, підключатися до атак. А ще він – незамінний «механізм» за високого пресингу.

Крістіан СТУАНІ, 37 років

Громадянство: Уругвай
Амплуа: нападник

Getty Images/Global Images Ukraine. Крістіан Стуані

Справжня легенда «Жирони». На рахунку ветерана – 124 забиті м'ячі у 230 поєдинках за «біло-червоних». Нещодавно головний тренер жиронців Мічел заявив, що Стуані – найбільш легендарний футболіст в історії «Жирони». І з цим не посперечаєшся.

Незважаючи на свій фактично «похилий» вік, Стуані досі у приголомшливій формі. І регулярно забиває м'ячі. Дубль у ворота «Хетафе», дубль «Валенсії», ще два голи - у кубковому поєдинку проти «Оріуели», гол у ворота «Барси». І це при тому, що Крістіан рідко виходить в основі (ну проти природи не попреш). Зате він – чудова опція для тренера у вигляді посилення гри в ході поєдинку.

Показово, що свого часу цим форвардом всерйоз цікавилася «Барселона». Але Стуані відповів відмовою «більше, ніж клубу». І залишився в «Жироні», з якою потім три роки блукав Сегундою, але отримав натомість незаперечну повагу вболівальників «біло-червоних».

Вот ведь, Блинд!
Читайте також:
От же ж, Блінд!

Алейш ГАРСІЯ, 26 років

Громадянство: Іспанія
Амплуа: півзахисник

Getty Images/Global Images Ukraine. Алейш Гарсія

Алейш Гарсія – перший в історії «Жирони» футболіст, викликаний до національної збірної Іспанії. Визнання на рівні «Червоної фурії» Алейш отримав через відмінний початок поточного чемпіонату.

Поряд із Циганковим та Савіо, Гарсія – лідер команди за кількістю ключових передач. А ще він чудово читає гру, що дозволяє бути незамінним при перехопленнях м'яча та руйнуванні атак суперника.

Можливо, він не виглядає класичним хвилерізом через небажання йти в жорсткі стики, але голова цього футболіста справді світла.

Нещодавно, напередодні каталонського дербі, Алейш заявив, що мріє грати за «Барсу». На що Мічел відповів, мовляв, хлопець просто схибив. І не став застосовувати до гравця методи дисциплінарного стягнення. У здоровому колективі – здоровий дух.

Янхель ЕРРЕРА, 25 років

Громадянство: Венесуела
Амплуа: півзахисник

Getty Images/Global Images Ukraine. Янхель Еррера

А ось Еррера, на відміну від Алейша, не уникає жорсткої боротьби. Радше він у ній почувається дуже комфортно. Його можна було б назвати типовим опорним півзахисником, якби не одне «але». Венесуелець націлений ще й на удари по чужих воротах. Частіше за нього б'ють лише форварди – Довбик та Стуані.

А ще Янхель незамінний при просуванні м'яча на половині поля суперника. Причому його передачі вирізняються не тільки точністю, але й часто загострюють гру.

Раніше Еррера не хапав зірок з небосхилу: виступав за іспанські команди не найвищого рівня («Уеска», «Гранада», «Еспаньйол»), хоча його контракт і належав «МанСіті».

Цього літа «Жирона» викупила контракт Еррери у «містян», і венесуелець відразу ж розквітнув.

Оцініть матеріал
(61)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шахтар – Чорноморець. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 05 травня 2024, 07:00 24
Шахтар – Чорноморець. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Два попередні матчі суперників цієї весни завершилися з однаковим рахунком 4:1 на користь гірників

Жирона – Барселона – 4:2. Лігочемпіонські м'яч і асист Довбика. Відео голів
Футбол | 04 травня 2024, 21:40 2
Жирона – Барселона – 4:2. Лігочемпіонські м'яч і асист Довбика. Відео голів

Дивіться відеоогляд матчу 34-го туру Ла Ліги 2023/24

Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Максим Колісник
Яна Коуту забули
Ivan Oleksandrov
Мічелу вдалося зробити команду-зірку з посередніх футболистів, які прогрессують разом із командою. Дуже цікаво спостерігати за розвитком подій в цій казці.
Влад Бойко
Нашим дуже сильно поталанило попасти в таку команду в такий час! Дуже сильний буст для хлопців.
andre_lui
Жиронці. Жирондинці це гравці французького Бордо
TarasTaras94
Найбільше грім наших хлопців подобається Савіо та Гуттєрес (лз). Перший це те що я хотів би бачити від Мудрика бо як же він грає на просторі, це просто казка та і у цілому координація та дриблінг дуже класні. А другий, скажімо так, якщо його дійсно підпише Арсенал то я б на місці Зінченка дуже переймався, хоча вони трохи різного плану, Гуттєрес більше щось середнє між Зіною і Канселу. Ну і Алейш Гарсія авжеж, минулого сезону страшно дратував, але з новою формацією це дуже якісний плеймейкер 
Анатолий Кисель
Видели Жирону до наших....команда арендованных , каждый играл на себя .Цыганков дал комбинации, командную игру . Кастельянос в Лацио ничего не показывает т.к. индивидуалист . Савио загубил много моментов из-за ветра в голове .Если кого-то отмечать , так это Блинда , очень впечатляет , хотя вначале привозил . Очень интересна мысль тренера Алавеса , который заявил, что Жирона вполне может замахнутся на 8-е место в Ла Лиге . Для этого осталось набрать очков 10..
luceorius
 Коли у топ-чемпіонатах Європи раптом звичайний середняк починає претендувати на зону ЛЧ це завжди цікаво, а цей сезон видався особливо врожайним - Астон Вілла, Жирона, Баєр, Болонья. 
Remark
Та там вся команда тягне. Плюс тренер. Керівництво. Створені умови. Вболівальники. Персонал.
Жирона - це ж не Барселона при Мессі. Ось там тікі він свого часу тягнув команду. 
Ненавидів той період Барси. Пам1ятають з кимось грають 0:0, випускають цього "велосипедиста" на 75 хвилині, проходить декілька хвилин, він обводить САМ!!! півкоманди суперника, і робить здається остаточний рахунок матчу 2:0. 
Нах.й мені такий футбол однієї людини? Для мене футбол - це комбінації, стратегії, командна гра, думка та виконання кожного гравця, що в сумі дає результат. Ось це цікаво. А не те, як одна людина не з цього світу виходить, обводить всіх і забиває гол; таке наче у дворовому футболі з дітьми.