Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 19 грудня 2023, 20:22
15434
21

Вже рік без клубу. Чому після Шахтаря Дентіньо опинився на звалищі історії

Бразилець провів в Україні понад 10 років та виграв 16 трофеїв

| Оновлено 19 грудня 2023, 20:22
15434
21
Вже рік без клубу. Чому після Шахтаря Дентіньо опинився на звалищі історії
instagram.com/mlkdentinho. Зараз у Дентіньо є маса вільного часу, в тому числі й для риболовлі разом із сином

На початку листопада 2021 року донецький «Шахтар» оголосив про завершення співпраці із бразильським нападником Дентіньо, який провів в Україні понад 10 років й, на відміну від багатьох останніх своїх співвітчизників-легіонерів у стані «гірників», встиг пограти на «Донбас Арені» та застав самий розквіт вітчизняної Прем'єр-ліги.

Більш детально про те, чим запам'ятався Дентіньо у «Шахтарі», ми розповідали в рамках спеціального матеріалу, який ви зможете відшукати в архівах Sport.ua, або просто перейшовши за посиланням нижче, а сьогодні пропонуємо обговорити іншу цікаву ситуацію, що склалася в житті бразильця вже після відходу з табору «гірників»…

«Зараз я повернуся до Бразилії, відпочину місяць чи два. Далі вирішуватиму зі своїм агентом. Ще багато роботи треба зробити. Я ще досить довго можу грати. Вважаю, що маю ще час. Бразилія чи Європа? Не знаю ще, де гратиму. Нехай агент працює, а я вирішуватиму», - саме такі плани озвучував Дентіньо наприкінці 2021 року, одразу після відходу з «Шахтаря».

Дружина футболіста Дані Соуза – відома бразильська модель – у спілкуванні з журналістами була більш конкретною, і заявила, що Дентіньо волів би повернутися до свого рідного клубу – «Корінтіансу».

«Його контракт [з «Шахтарем»] закінчився, тому він може спокійно перейти. Він віддає перевагу «Корінтіансу», це його улюблена команда, де він раніше грав, але ми ще не знаємо, як усе складеться. Він може поїхати в інший чемпіонат, оскільки є клуби, які надсилають свої запрошення, але ми хочемо, щоб Дентіньо залишився у Бразилії. Куди б він не перейшов, він віддаватиме перевагу варіанту із «Корінтіансом», - заявила Дані Соуза.

Мабуть, більш явного натяку керівництву «Корінтіансу» не можна було й уявити, тим паче, що Дані Соуза – постать досить відома та публічна, а тому її слова миттєво розлетілися по усіх ключових бразильських спортивних виданнях і не могли не потрапити на очі хоча б комусь з керівництва «тімау».

Втім, у плани «Корінтіансу» підписання Дентіньо абсолютно не входило, й екс-форвард «Шахтаря», за чутками, у Бразилії викликав інтерес у інших клубів – «Крузейро», «Сан-Паулу», «Сантоса», «Форталези» та «Ботафого». Крім того, представники футболіста вели переговори про можливе повернення Дентіньо до Європи – що правда, зі скромним турецьким «Газіантепом».

Однак час минав, а жодної конкретики навколо нового місця роботи Дентіньо так і не виникало. Працевлаштуватись нападнику, якого на початку минулого десятиріччя величний Пеле називав не інакше як «новим Роналдо», вдалося лишень на початку березня 2022 року, тобто тільки через чотири місяці після офіційного відходу з «Шахтаря». Та й то, новим клубом Дентіньо стала досить скромна «Сеара», ключовим завданням якої було зовсім не завоювання чемпіонства чи путівки до Кубка Лібертадорес, а просто збереження прописки у тамтешній Серії А.

Контракт із самого початку виявився короткостроковим – до кінця 2022 року, і ця обставина змусила задуматися про те, що Дентіньо, який встиг стати неймовірно титулованим в Україні з «Шахтарем» та конкурував за звання найуспішнішого резервіста в історії «гірників» хіба що із Василем Кобіним, на своїй батьківщині не є цікавим футбольним активом на трансферному ринку.

Як наслідок, прогнозовано, що за «Сеару» Дентіньо зіграв у бразильській Серії А тільки 46 хвилин у рамках 5 поєдинків, не відзначившись результативними діями. Сама команда посіла 17-те місце й спікірувала на пониження до Серії В, проте до цього моменту Дентіньо в її лавах не протримався. Ще наприкінці жовтня минулого року форвард узгодив із керівництвом «Сеари» питання дострокового розірвання контракту, знову отримавши повноцінний статус вільного агента.

Власне, з 25 жовтня 2022 року й по сьогодні Дентіньо сидить без клубу і вже більше року не може працевлаштуватися абсолютно ніде. Фактично футболіст, якому дванадцять років тому пророкували славу щонайменше порівнянну із тією, на рівень якої вийшов Роналдо, опинився на звалищі історії вже у 33 роки, хоча одразу після відходу з «Шахтаря» говорив про можливість «ще досить довго грати».

Чому так сталося? Сам Дентіньо, який напередодні поспілкувався з бразильськими журналістами, припускає, що корінь проблем заритий у його проблемах зі здоров'ям. Зокрема, останнім часом екс-форвард «Шахтаря» пережив 12 різних травм та пошкоджень, що наклало негативний відбиток на процес його реінтеграції у бразильський футбол.

«Моя реадаптація до бразильського футболу була дуже складною там, у «Сеарі», адже це великий клуб із великою фанатською базою («Сеара» – 45-разовий чемпіон свого штату, проте на загальнонаціональному рівні за 109-річну історію існування клубу не вигравала абсолютно нічого – прим. авт.). На жаль, у мене було багато травм, і це мене дуже засмутило. Я хлопець, котрий завжди любить бути на полі, допомагати своїй команді. Я багато хворів, пережив понад 12 травм. Тож було складно, але я сподіваюся, що у 2024 році зможу знову грати, почуваюся добре, відновлююсь», - сказав він.

Нещодавно Дентіньо відвідав захід у муніципалітеті Сантана-ді-Парнаїба, в рамках якого відбувся збір благодійної допомоги та продуктів для нужденних. Фактично такого роду події на даний момент стали єдиними, які не дають Бразилії остаточно забути про колись дуже талановитого виконавця. Щоправда, сам Дентіньо все ще вважає, що здатний у 2024 році повернутися до професійного футболу.

«Так, у мене є пропозиції, але я спілкуюся зі своїм менеджером, найближчим часом ми ухвалимо рішення», – заявив Дентіньо.

Мова про повернення до «Корінтіансу», який видав загалом невдалий сезон-2023 і фінішував лише 13-м у Серії А, для Дентіньо вже не йде. Це розуміє і сам форвард, який на словах наголошує, що не ображається на босів «тімау» за небажання його повертати.

«Ніколи і жодного жалю. Моя подяка «Корінтіансу» вічна, я побудував там дуже гарну історію. Те, що я зробив, відмічено у історії. Я можу засмучуватися, але це частина життя. Правління в даний момент цього не схотіло, я все розумію. Але моя любов до клубу вічна», – сказав Дентіньо.

19 січня наступного року Дентіньо виповниться вже 35. Після того, як форвард більше року просидів без клубу, його подальші перспективи у футболі є, відверто кажучи, дуже туманними. Але як би не склалася подальша доля Дентіньо, а в пам'яті українських вболівальників він назавжди залишиться одним із небагатьох бразильських легіонерів УПЛ, який у перший же день злочинного вторгнення російських військ публічно виступив на підтримку України та її народу, а це, як показав кейс негідника Тимощука, куди важливіше за всілякі футбольні рекорди, регалії та досягнення.

Оцініть матеріал
(51)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Клопп може повернутися в Боруссію Дортмунд
Футбол | 02 травня 2024, 22:26 4
Клопп може повернутися в Боруссію Дортмунд

Тренер «Ліверпуля» може обійняти керівну посаду в німецькому клубі

ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)
Хокей | 02 травня 2024, 10:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі 21
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Олег Заворотный
Ну а кому нужен игрок, который 3 матча играет, потом 10 лечится
Артур Отаманчук
крот он и есть крот - подлый вредитель, тупой зверь.
Brian
Проблема в тому що в Бразилії велика конкуренція, і повернутися у великий футбол в 35 років, коли повно більш молодих і перспективних футболістів - 0. Може хіба що у чемпіонат Індії або Австрлії.
Remark
Ще й головною новиною на сайті зробили чувака, який навіть в Шахтарі головним (основним) не був.
Тоді б краще про Кравченко згадали і написали. В того хоч якийсь талант був, поки його Шахтар не викупив у Дніпра, а Луческу не поставив на ньому хрест.
Swed
Ловит рыбу на границе с Аргентиной.   На фото видна тропинка пограничников.
Sheva19
Ему надо с Женей И Витей трио устроить и в чемпионат Люксембурга ехать 
AndiM
Так він і в шаХраї був на звалищі історії та запам'ятався тільки десятками служниць , яких утримував за гроші  які рінах крав і краде в українців.
Sheva19
А чего минусуете  Детиньо Коваленко и Жека Коноплянка классное трио было бы