Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 19 грудня 2023, 03:21
2291
0

ГІТЧЕНКО: «Не зміг відмовитися від пропозиції Калітвінцева і Буткевича»

Найстарший гравець УПЛ розповів про завершення кар'єри

| Оновлено 19 грудня 2023, 03:21
2291
0
ГІТЧЕНКО: «Не зміг відмовитися від пропозиції Калітвінцева і Буткевича»
ФК Полісся. Андрій Гітченко

Минулого тижня у вітчизняному футболі сталася непересічна подія: вирішив повісити бутси на цвях найстарший гравець, що виступав цього сезону в УПЛ – 39-річний Андрій Гітченко з житомирського «Полісся».

В розмові з кореспондентом Sport.ua ветеран розповів, що спонукало його зробити цей важливий крок:

– Буває так, що неочікувано поступає пропозиція, яка може бути тільки раз в житті. І коли мені кілька днів тому президент ФК «Полісся» Геннадій Буткевич та керманич команди Юрій Калітвінцев запропонували увійти до тренерського штабу, я практично відразу дав згоду.

– Але ж ще 8 грудня ти провів на високому рівні заключний поєдинок першої частини сезону – з «Дніпром-1», доказуючи, що є ще порох у порохівниці.
– Якщо відверто, то я думав, що буду корисним «Поліссю» до завершення чемпіонату. Проте в житті все буває вперше і в останнє. Рано чи пізно, але треба було визначатися, чим займатимуся після завершення кар'єри футболіста. Просто це рішення було прийняте в стислі терміни.

– Тоді уточни, чим будеш займатися в тренерському штабі «Полісся»?
– Відповідати за підготовку гравців оборони. Досвіду мені вистачить, як не як, двадцять років провів у великому футболі.

– До речі, чим ти можеш пояснити те, що за «Полісся» в УПЛ ти почав стабільно виходити в стартовому складі лише під завісу осінньої частини сезону?
– Травмою Артема Шабанова. Я завжди був готовий підстрахувати й, переконаний, що в зіграних поєдинках «Полісся» не підвів.

– В твоїй багаторічній кар'єрі було 11 переходів на клубному рівні, але ти двічі повертався до «Олександрії», одного разу – до «Десни».
– Як правило, повертаються туди, де тобі раді й тобі добре, де прекрасний мікроклімат, кваліфікований тренерський штаб. Все це я можу сказати про «Олександрію» і «Десну» з їхніми тодішніми керманичами – Володимиром Шараном та Олександром Рябоконем.

– Отож, саме вони відіграли найпомітнішу роль в твоєму становленні, як футболіста?
– Так, хоча вдруге наші шляхи з Рябоконем перетнулися, коли я вже був досвідченим гравцем. Я Олександру Дмитровичу вдячний, передусім, за те, що в 2010 році він в мене повірив, коли я вперше опинився в «Десні» після кількох серйозних травм. А з Шараном було цікаво працювати. Ми додавали на футбольному полі, а він прогресував, як перспективний тренер.

– Ти – вихованець київського футболу й мабуть, мріяв заграти за «Динамо».
– На жаль, в «Динамо» мене не запрошували, як і до «Шахтаря».

– А в закордонні клуби?
– Не вважайте мене оригінальним, проте я не збирався захищати кольори закордонних команд. Мабуть, тому, що мене влаштовували ті фінансові умови, що я мав в українських командах.

– А як в тебе склалися стосунки з національною збірною України?
– Коли виступав за «Кривбас», то одного разу потрапив до розширеного списку кандидатів до головної команди країни. Але моя мрія дебютувати в збірній так і не збулася, про що дуже жалкую.

– Звернув увагу на те, що в більшості команд ти виступав під 17 номером.
– Просто мені до вподоби ця цифра.

– Як для центрального захисника, ти доволі часто забивав.
– Чому ж, мені доводилося грати й в опорній зоні півзахисту. Що ж до моїх голів, то більшість з них забиті після виграних повітряних «дуелей» біля воріт суперника.

– Оскільки в тебе вже є тренерська ліцензія В УЄФА, то ти цілеспрямовано готував себе до цієї сфери діяльності?
– Я давно для себе вирішив, що коли повішу бутси на цвях, то залишуся в футболі й буду тренером. В цьому, мабуть, заслуга Шарана, Рябоконя та Юрія Калітвінцева, який опікав мене в «Поліссі». Калітвінцев свого часу був сильним футболістом, потім голосно заявив про себе й на тренерській ниві. Я дуже ціную його поради.

– Президент ФК Геннадій Буткевич не приховує, що в «Полісся» амбітні плани, як з завоюванням титулів на всеукраїнській арені, так й з розвитком клубної інфраструктури.
– Плани, справді, грандіозні і я докладу зусиль, щоб в історію «Полісся» було вписано якомога більше переможних сторінок. Тільки тепер вже в ролі тренера.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.