Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 14 грудня 2023, 14:23
6468
51

Без ЛЧ, але з ЛЄ. Все одно дякую, Шахтар

Валерій Василенко – про останню гру «гірників» у нинішній чемпіонській Лізі

| Оновлено 14 грудня 2023, 14:23
6468
51
Без ЛЧ, але з ЛЄ. Все одно дякую, Шахтар
ФК Шахтар

Не завжди запам'ятовується лише останнє. Іноді важливим є весь шлях, а не тільки кінцева зупинка. Деколи навіть якщо ти не встиг в останній вагон, доля все одно трохи пізніше віддячить. Хоча б за старання.

«Шахтар» в останній вагон поїзда, що відходить, під назвою «плей-оф Ліги чемпіонів», не потрапив. Туди потрапив «Порту».

Дуже схожа ситуація сталася з «гірниками» минулого сезону, коли до останнього туру вони сперечалися з «Лейпцигом» за друге місце у групі. Тоді також не склалося: в останній грі німці розбили донецьку команду.

Цього разу розгрому вдалося уникнути. Поєдинок вийшов конкурентним, видовищним, а подекуди навіть веселим. Але все одно перемога «Порту» закономірна та заслужена.

Багато разів говорив ще до матчу, що гра проти португальського гранда для «помаранчево-чорних» буде в рази складніша, ніж обидва матчі проти «Барселони». Повторюся ще раз: це справді правда.

«Порту» грає в дуже компактний, агресивний, а місцями і жорсткий футбол. У грі цієї команди щось залишилося від незабутнього Моурінью – кричуща різкість, що контрастує з в'язкістю. Якщо ця команда забиває першою, то дуже складно перевернути з нею гру. Якщо взагалі можливо.

«Шахтар» чудово розумів, куди потрапив, і з ким він має зіграти. Це у першому матчі проти португальського віце-чемпіона наш чемпіон виглядав хлопчиком для биття. Недаремно наставник «драконів» Сержіу Консейсао назвав тодішніх «гірників» «районною командою». І водночас віддав належне «Шахтарю» за Пушича.

ФК Шахтар. Маріно Пушич і Сержіу Консейсау

Мені важко сказати, чи зумів би «Шахтар» відібрати очки у «Порту» у гамбурзькій грі, якби командою вже тоді керував Пушич. Та хоч би Срна, аби не ван Леувен. Та сьогодні, в принципі, це вже й не важливо. Але те, що донеччани виглядали тоді просто смішно, це очевидно.

Зараз, повторюся за тим самим Консейсао, «Шахтар» виглядає дуже боєздатною одиницею. І свою боєздатність він наочно продемонстрував і в останній грі групового циклу ЛЧ. Але всього цього виявилося замало, щоб вирішити поставлене завдання.

***

Перед початком поєдинку на офіційному сайті «Шахтаря» поєдинок на «Драгау» для донецької команди позиціонувався як «головний матч року». Якщо виходити з турнірних резонів, то, безперечно, так воно і було.

Але якщо говорити по суті, тобто про гру як таку, то особисто я, ви вже вибачте, так і не побачив, що на футбольному полі гравці нашої команди «вмирали», своєю кров'ю і потом малюючи історію «головного матчу року» .

Насправді все виявилося – знову-таки, особисто для мене – набагато тривіальніше. У стартовий відрізок матчу «Шахтар» спробував своїм миготінням у передачах вивести суперника з рівноваги, змусити того розкритися. Але не вдалося. Від слова «зовсім».

І не вийшло не стільки через те, що було обрано неправильну тактику (з цим, як мені здається, був порядок), а через те, що далеко не всі футболісти «Шахтаря» здатні таку тактику підтримувати на плаву, не кажучи вже про те, щоб її втілювати в потрібний результат.

Те, що ахіллесовою п'ятою нинішнього «Шахтаря» є захист, зокрема його центральний плацдарм, було сказано-переказано. Зайвий раз поширюватися із цього приводу не бачу сенсу.

Проте не відзначити слабку гру донецьких центрбеків, особливо Бондаря, не можу. Якщо Ракицькому не вистачало швидкості ще з молодих нігтів, то у Бондаря вона є. Інша річ, якихось інших чеснот у нього не проглядається.

ФК Шахтар. Пепе наносить удар через себе

І на тлі обох центральних захисників «Шахтаря» 40-річний центральний захисник «Порту» Пепе виглядає справжнім велетнем. Власне, ось і вся різниця між «Шахтарем» та «Порту».

Водночас хотілося б кілька слів сказати і про нинішнього голкіпера «Шахтаря». Як на мене, то Різник поряд із Бондарем – найслабша ланка команди. До рівня Пятова чи Трубіна колишній вартовий воріт «Ворскли» поки що не дотягує. І з цим теж треба змиритись. І щось робити.

Не порадував мене у цьому «матчі року» ще один футболіст «Шахтаря» – Георгій Судаков. І саме в зв'язку з цим говорити про закономірність не доводиться, бо Жора – головний талант атакуючої ланки «гірників», який привчив усіх нас до високого рівня домагань. Але не цього разу.

Безумовно, «мокаючи» когось, я водночас зобов'язаний віддати належне тим, хто на це заслужив. Насамперед мова має йти про Сікана. Хлопець вкотре довів, що є головним форвардом цьогорічного «Шахтаря».

Непоганий матч провів Степаненко, на рівні був Зубков. Власне, на цьому все. Інші – нижче свого рівня.

Ось і виходить, що «Шахтар» на «Драгау» провів поєдинок не видатний, м'яко кажучи. Скоріше, середній, якщо говорити за фактом.

І якщо говорити об'єктивно, то з такою грою, особливо у захисті, претендувати на перемогу у «головному матчі року» фактично нереально.

Проте, у відсутності старання чи бажання я в жодному разі не можу дорікати «гірникам». Швидше, я повторю за Пушичем: «попри поразку, я все одно пишаюся командою».

І ця гордість поширюється набагато ширше останньої гри групового етапу. Власне, на всі матчі, крім стартового поєдинку. Набрати дев'ять очок у такій непростій групі, до кінця претендувати на весну у Лізі чемпіонів й здобути путівку у весну Ліги Європи – це хороший результат. Особливо на тлі єврокубкових «успіхів» решти наших повпредів.

Однак, водночас, змушений визнати, що для нинішнього «Шахтаря» третє місце у групі ЛЧ – це стеля. Стрибнути вище не дозволяє власний рівень. І вищий рівень опонентів.

Тому все до колік справедливо. Хоча від усвідомлення цього не стає легше.

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 51
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
New Zealander
Браво Шахтер! Заслужил своей игрой только одни комплименты! Кстати на одном из сайтов нашел интересную статью о том что португальские болельщики думают о матче с Шахтером. Выбрал три комента которые особенно приятно было прочитать...
Edilson: У нас була сильна та рівна група. Навіть "Антверпен" був не такий
безнадійний, як про це кажуть. Подивіться на підсумкові таблиці груп у
Лізі чемпіонів. У "Шахтаря" 9 очок та третє місце. У ПСЖ, "Копенгагена" по
8 очок і друге місце. У ПСВ 9. В іншій групі українці могли б посісти
друге місце та вийти до наступного раунду.
Pinto: Дивно, але факт. За одним із показників "Шахтар" найкращий клуб на
груповому етапі. Маю на увазі, що це найсильніша команда з усіх, які
посіли треті місця у своїх групах. Найсильніша з тих, хто не вийшов до
наступного раунду. У "Шахтаря" 9 очок. У "Ланса" та "Мілана" по 8. У решти
не більше 6! Ті, хто сміялися з "Порту" і казали, що у нас слабка група.
Що ви тепер скажете?
Amadeu: Перед матчем багато експертів говорили про те, що атака – це
слабке місце "Шахтаря". Як це часто буває, їхні прогнози не справдилися.
Лише 8 команд забили більше голів, аніж українці. А у такій групі, як
"Боруссія", "Мілан", ПСЖ та "Ньюкасл" усі команди забили менше 10 голів.
Як і у групі "Бенфіки". Тому безглуздо називати "Шахтар" слабкою командою,
а нашу групу прохідною.
Болела
Персонально по гравцям абсолютно погоджуюсь. До мінусів додав би ще Бондаренко. Дуже зажовує, повільно. Криськів в центрі набагато шустріше виглядає. А до плюсів додав би двох бразильців з заміни. Швиденькі , прутконогі. Освіжили гру.
New Zealander
Не погоджуюсь лише за критику Різника. Не варто робити висновки по одному матчу. Він провів  5 впевнених матчів в цій групі ЛЧ і лише один невпевнений хоча й тут зробив кілька сейвів.
Микола Захарченко
Чім Василенку не сподобався Патрік Леувен ?  Йому банально не вистачило часу на побудову гри Шахтаря . У перемогах команди в ЛЧ є і його заслуга , принаймні фізично гірники виглядали непогано . Тому ж Луческу на початку його кар'єри в Шахтарі давали час на виправлення помилок і якісне підсилення .
Istm
враження, що порту міг забити стільки, скільки потрібно, тобто за ходом гри не програв учора би вчора у будь-якому випадку.
Falko
Щодо "конкурентної гри" - сміялсо. Порту здуру пропустив перший гол, досить без нервів відновив у роздягальню, потім зробив 3:1, прикинув, що 3 вже не пропустить, і догравав весело і на релаксі. Ось звідки 5:3. Реально по грі там "конкурентність" була у співвідношенні 4:1, 5:1.
Milan1990
По нынешней ситуации достойно выступили и вышли в евровесну. Считаю и так прыгнули выше головы. 
Иван Качура
Дякую гірникам за євровесну 👍 
Xvalenok03
Куча проблем в команде, защита плакать,
Работать и работать.
Поэтому мои поздравления шахте. Хочется помнить только хорошее. 
Попали в весеннюю часть еврокубков - уже хорошо.
Спасибо.
Выталкиватель парашутистов
У проходчиков угольных горизонтов в Порту не было даже 0,000001% на положительный результат,это даже мои коты с пуделем давно знают... Ведь нужно было выигрывать с разницей в ТРИ (!!!) мяча на их поле, что абсолютно не реально.И это вся команда понимала, а что можно спрашивать с обреченных на крупное поражение? Правильно, ни-че-го.... И так пригнули выше головы, благодаря странному, ну очень странному результату с Барсой. Почему-то вспомнился матч сборной РФ с Испанией в 1\8 на ЧМ в москве. Тоже очень странный результат был, все видели реакцию короля Испании на трибуне после игры... Говорят, что потом были конкретные разборки, ходили разговоры, что игроки команды получили по лимону долларов за это поражение... Ставлю сто против 1, что добытчики черного золота вылетят с ЛЕ после первого тура плей-офф.
Сергей Литвиненко
Забили три Порту,это много,а ЛЕ поспокойнее будет,с таким составом шикарно выступили,позор от Динамо в ЛЧ и вспоминать страшно в последние годы конечно.Есть евровесна а там Бог даст и Евро.
Play Games
Цирк блін. Барса 1 забити не змогла. Навіть по воротах не били.  Шатрах кілька тижнів тому зразково зіграв у обороні. А тут раз і забув як захищатися. Воротар обігрував левандосткого на замасі. А тут обісрався від порту якогось🤣. Легко обігрувати на замасі коли результат матчу відомо заздалегідь😅👍. Л..хи
Лига конференций без динамо
Плохо что в Лке дырявка опзжшная и минусовые ещё в квалификации глотнули и опозорили Украину
AK.228
Дяка!!👍🤝🇺🇦🇺🇦
Play Games
То не барсу куплену обігрівати🤣
Артур Отаманчук
Не знаю что там у петушыных кратов произошло но краты сасут!!!
BallsToTheWall
А "Шахтёр" отвечает:  Неэээээ.   Это вам спасибо!   Что Вся превся Украина за нас болела и переживала.
contr
кротоклюб - гівно
contr
Кроти-мутанти ☝️
DK1961
Если Заря сегодня выиграет, то она в этом сезоне еврокубков одержит 3 победы при одной ничьей. У Шахтера - 3 победы. т.е. В ИГРАХ Заря принесла Украине очков больше ЛЮБОЙ другой украинской команды. 4 очка за попадание в групповой турнир получил Шахтер? ЭТО УКРАИНА ПОЛУЧИЛА ПО СВОЕМУ РЕЙТИНГУ! Это я - к теме разговоров о величии "развалин восточной Барселоны".