Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 09 грудня 2023, 03:27
4888
4

Альтернативна реальність без Шахтаря. Топ-5 команд УПЛ за метрикою xPoints

Невеликий блок аналітики від Олексія Сливченка перед останнім туром чемпіонату у 2023 році

| Оновлено 09 грудня 2023, 03:27
4888
4
Альтернативна реальність без Шахтаря. Топ-5 команд УПЛ за метрикою xPoints
ФК Рух

Сьогодні в українській Прем'єр-лізі сезону-2023/24 стартує останній в цьому році тур – 17-й за рахунком. Після того, як поєдинки в його рамках будуть зіграні, вітчизняний елітарний дивізіон офіційно вирушить на зимову паузу та має повернутися до нас знову лише наприкінці лютого (базовою датою 18-го туру затверджено 24 лютого 2024 року).

Враховуючи надскладні умови, у яких проводиться нинішній чемпіонат, турнірна таблиця наразі виглядає досить неоднорідно, оскільки деякі команди не зуміли зіграти повну кількість матчів, а частину перенесених поєдинків відклали одразу на весну наступного року. Втім, це не заважає нам поглянути на те, як виглядає турнірна таблиця української Прем'єр-ліги на основі метрики xPoints – розрахункового показника очікуваних очок. І – на подив багатьох – тут навіть у топ-5 рейтингу немає чинного чемпіона «Шахтаря», що багато в чому пояснюється меншою кількістю зіграних матчів «гірниками», хоча тут впадає у вічі показник «Динамо», яке провело ще менше поєдинків, але має кращий показник xPoints.

Повна турнірна таблиця УПЛ-2023/24 на основі метрики xPoints виглядає так (без урахування перенесеного матчу 3-го туру «Динамо» – «Металіст 1925», який було зіграно 7 грудня):

А зараз ми пропонуємо детальніше зупинитися на п'ятірці найкращих, та оцінити, за якими компонентами ці команди мають перевагу над іншими.

5. Кривбас – 24,7 xPoints

Насамперед, варто зазначати, що «Кривбас» є реальним лідером сезону в УПЛ, оскільки за набраними очками ділить першість із «Дніпром-1». Крім того, саме команда з Кривого Рогу нині має на своєму рахунку найбільшу кількість забитих м'ячів у чемпіонаті – 29. За цим важливим компонентом підопічні Вернидуба випереджають і «Динамо» (27), і «Дніпро-1» (25), і «Шахтар» із «Рухом» (обидва – по 24).

В УПЛ-2023/24 «Кривбас» є беззаперечним лідером за кількістю поданих кутових (105), випереджаючи «Колос» (97) та «Рух» (96), а також команда Вернидуба панує за кількістю здійснених фолів (249), причому також із суттєвим відривом від інших (230 – у «Дніпра-1» та 227 – у «Оболоні», які формують топ-3 за цим компонентом). Найчастіше у складі криворіжців порушують правила Бізімана (29 фолів), Понєдєльнік (28) та Дібанго (26). Хоча ще у п'ятьох гравців показник фолів перевищує 15, що зайвий раз демонструє бойовитість нинішнього «Кривбасу», який багато хто вже називає не інакше як «Мужики 2.0».

Крім цього, «Кривбас» є другим в УПЛ за виконаними пенальті (4), єдиноборствами в обороні (1115), передачам у розріз (123), розумним передачам (52; вище лише «Шахтар» із показником у 76); третім – за обведеннями (409), офсайдами (29), пасами із просуванням м'яча (1111); четвертим – за ударами (207), навісами (252), глибокими передачами (116), ключовими передачами (55), індексом пресингу PPDA (9,18); п'ятим – за втратами м'яча (1597).

4. Динамо – 24,8 xPoints

«Динамо» має один із найбільших показників перенесених матчів в УПЛ-2023/24. Але навіть без урахування зіграного напередодні поєдинку проти «Металіста 1925», та інших непроведених матчів, «біло-сині» мають один із найвищих показників xPoints в сезоні. Інше питання, що кияни разом із «Рухом» є лише двома командами у топ-5, які реально набрали очок менше, аніж це передбачає розрахункова метрика від Wyscout. І саме це є величезною проблемою як для киян, так і для львів'ян, про яких мова піде трохи згодом.

ФК Динамо

У поточному розіграші УПЛ «Динамо» є лідером за мінімальною кількістю замін. В активі киян їх лише 45. Також підопічні Олександра Шовковського є однією з наймолодших команд чемпіонату за середнім віком – «Динамо» посідає п'яте місце із показником 25,2 роки.

Лідером чемпіонату «Динамо» є за глибокими передачами (171), а ще «біло-сині» ділять лідерство в лізі за кількістю виконаних пенальті (5). Другий рядок кияни займають за очікуваними голами (28,56xG), забитими м'ячами (27) та індексом передач (14,4), який демонструє інтенсивність ведення гри за допомогою пасів.

На третьому місці «Динамо» знаходиться за дотиками у штрафному майданчику суперника (53), ключовими передачами (56) та за заробленими червоними картками (4); на п'ятому – за середнім показником володіння м'ячем (53,7%).

3. Полісся – 26,8 xPoints

Новачку сезону «Поліссю» з ходу вдалося стати однією з найкращих команд української Прем'єр-ліги, використавши помітну кризу, яку наразі переживають колись завсідники топ-5 або топ-7 «Зоря», «Олександрія» та «Ворскла». Маючи хороші фінансові та кадрові можливості, команда з Житомира непогано реалізовує їх у реальні показники, у тому числі й у турнірній таблиці чемпіонату. Зокрема, як це притаманно топовим колективам, «Полісся» насправді набрало більше очок, аніж це передбачає метрика xPoints – 31 проти 26,8. Примітно, що для цього в житомирян не було потреби навіть потрапляти у топ-5 чемпіонату за такими показниками як забиті м'ячі або очікувані голи (xG).

Більше того, на даний момент «Полісся» є лідером чемпіонату лишень за одним статистичним компонентом – єдиноборствами в обороні (1123)! Але з огляду на це команда Калітвінцева лише десята за кількістю здійснених фолів (196) та восьма – за кількістю отриманих жовтих карток (34). Хоча тут «ложкою дьогтю» для шанувальників та тренерського штабу «Полісся» є те, що футболісти цієї команди посідають друге місце у сезоні-2023/24 УПЛ за заробленими червоними картками, яких в житомирян аж 5. Також підопічні Калітвінцева ділять лідерство з «Динамо» та «Ворсклою» за виконаними пенальті (у всіх трьох команд – по 5).

Якщо брати до уваги інші значущі статистичні показники, то тут ми спостерігаємо наступну картину: «Полісся» зараз четверте в УПЛ за обведеннями (391), перехопленнями (661), втратами м'яча (1608); п'яте – за мінімальною кількістю використаних замін (58), ударами (206) та розумними передачами (43).

2. Дніпро-1 – 29 xPoints

«Дніпро-1» разом із «Кривбасом», як вже згадувалося, є лідером нинішнього сезону в УПЛ за реально набраними очками. Їх у команди Юрія Максимова 33, а ось за очікуваними очками «спортклубівці» перевершили криворіжців, оскільки мають в активі 29 xPoints. Втім, для «Дніпра-1» все одно важливіше інше: команда насправді набирає більше, ніж у теорії, а це означає, що вона здатна вигризати очки там, де, згідно із розрахунковими методиками, мала б їх втрачати. Саме остання обставина найчастіше і стає одним із ключових факторів у боротьбі за чемпіонство.

СК Дніпро-1

«Дніпро-1» є лідером УПЛ-2023/24 за трьома статистичними компонентами, представленими на Wyscout. Це загальна кількість передач (7948; причому це лідерство із величезним відривом від «Шахтаря», який йде на другому місці та у якого тільки 6871 передача в активі), індекс передач (14,9) та кількість пасів із просуванням (1150).

Також підопічні Максимова можуть похвалитися тим, що йдуть другим в УПЛ за середнім показником володіння м'ячем (56,9%), виконаними пенальті (4), ключовими передачами (59), довгими передачами (751), інтенсивністю ведення єдиноборств (6,1), індексом пресингу PPDA (7,73), фолами (230); третіми – за ударами (208), пасами у фінальну третину (854), втратами м'яча (1640); четвертими – за дотиками у штрафному майданчику суперника (278); п'ятими – за кутовими (87), єдиноборствами у обороні (1063).

1. Рух – 30,6 xPoints

На першому рядку УПЛ-2023/24 за очікуваними очками наразі розташувався «Рух», причому львів'яни забезпечили собі дуже комфортне лідерство. Втім, підопічні Пономарьова насправді суттєво недобирають очок, якщо порівнювати їх із даними метрики xPoints. Зокрема, «Рух» має у турнірній таблиці УПЛ 25 очок, а це майже на шість менше за розрахунковий показник, у той час, як у більшості команд в топ-5 (окрім «Динамо») спостерігається зворотна динаміка, коли реально набраних очок більше ніж xPoints.

Лідерство «Руху» не є якимось випадковим чи дивним, для розуміння чого варто подивитися на інші статистичні показники команди Пономарьова. Насамперед, львів'яни є лідером турніру за очікуваними голами (29,06xG), а також займають перше місце за ударами (260), навісами (288), обведеннями (519), інтенсивністю ведення єдиноборств (6,4), індексом пресингу PPDA (7,02), передачами у розріз (126) та передачами у фінальну третину (896). Лідерства у цих статистичних компонентах більш ніж достатньо для будь-якої команди світу, аби бути першою у своєму національному чемпіонаті, але за умови ефективної реалізації моментів. А ось тут в «Руху» і оголюється проблема – поки львів'ян підводить виконавська майстерність, але тут Пономарьов має більш ніж вагоме виправдання: його команда є наймолодшою у​ чемпіонаті, якщо виходити із показника середнього віку (21,7). Причому з великим відривом, адже у «Зорі», яка займає другий рядок, ця цифра становить 23,6, а у «Шахтаря», що замикає трійку, – 24.

Крім того, «Рух» є другим в УПЛ за дотиками у штрафному майданчику (354), втратами м'яча (1682), ривками із просуванням (298), третім – за середнім показником володіння м'ячем (55,8%), кутовими (96), загальним числом передач (6399), довгими передачами (727), розумними передачами (49), глибокими передачами (136), четвертим – за пасами із просуванням (1101), п'ятим – за порушеннями суперника (200), офсайдами (26), верховими єдиноборствами (587), ключовими передачами (53).

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віктор Коробка
Дуже корисний пост та табличка, яка змушує замислитися над деякими аспектами.
AndiM
Брєд якийсь. Це казловскій так своїх "діамантів" рекламує?
zzg77
Какой-то бред!
December 32
Сам собой напрашивается вопрос: А судьи кто (цитата из комедии вражеского Грибоедова Горе от ума)???
 Кто икспойнтил?     Ультрас Динамо или Кривбасса?     А можно версию
фанов Миная.    И шо бы по щучьему  велению Минай там был на 12-м месте.