Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 02 грудня 2023, 17:04
21289
19

Онана став посміховиськом в МЮ. У тен Хага ідеальний шанс для зміни кіпера

Вочевидь, найближчим часом свій шанс на «Олд Траффорд» отримає турок Алтай Байиндир

| Оновлено 02 грудня 2023, 17:04
21289
19
Онана став посміховиськом в МЮ. У тен Хага ідеальний шанс для зміни кіпера
Getty Images/Global Images Ukraine. Андре Онана

Влітку нинішнього року «Манчестер Юнайтед» за 50 мільйонів євро підписав 27-річного голкіпера «Інтера» Андре Онана, який був покликаний замінити у воротах «червоних дияволів» багаторічного символа команди Давіда де Хеа, який вирушив шукати щастя в іншому місці, але поки що так і не досяг успіху з пошуком нового клубу. Іспанський воротар довгі роки був на «Олд Траффорд» своєрідним синонімом надійності, однак у останніх сезонах в його виступах щось змінилося, наче зламалося, причому без можливості відновлення. Саме тому в «Манчестер Юнайтед» зрештою і зважилися піти на пошук нового воротаря.

Андре Онана опинився у фокусі уваги вболівальників, журналістів та критиків з перших же днів перебування у МЮ. Не щодня в європейському футболі за воротаря платять такі гроші, та й сама собою роль наступника Давіда де Хеа додавала інтересу до персони камерунця. Щось подібне «Олд Траффорд» переживав кілька десятиліть тому, коли з команди пішов неперевершений Петер Шмейхель, після якого у «рамці» беззаперечного гранду англійського футболу тих років запанував якийсь хаос, хоча там встигли пограти й більш ніж відомі персонажі на зразок Фаб'єна Бартеза.

Старт манчестерського періоду кар'єри Онана також виявився дуже непростим. Фатальні помилки у ключових моментах відповідальних поєдинків привели до шквалу критики на адресу африканця, проте непохитну підтримку своєму воротареві надав не лише головний тренер «Манчестер Юнайтед» Ерік тен Хаг, а й партнери по команді, які чудово розуміли, що з ходу замінити таку брилу як Давід де Хеа буде непросто навіть для найбільш топового стража воріт.

І у певний момент така тактика почала працювати. В останніх турах англійської Прем'єр-ліги «Манчестер Юнайтед» нарешті почав брати очки, а Андре Онана не припустився жодної серйозної помилки, демонструючи звично відмінну якість роботи із м'ячем у ногах, а також виконавши кілька топових сейвів в ключових ситуаціях.

Не дивно, що наразі за індексом Wyscout саме Онана є найкращим голкіпером сезону-2023/24 в англійській Прем'єр-лізі. Причому африканець перебуває на п'ятому рядку за кількістю виконаних сейвів у турнірі (50), а також йде на першому рядку у рейтингу колег за таким показником, як голи, котрих вдалося запобігти. Їх у активі Онана 4,59.

Однак після матчу п'ятого туру групової стадії Ліги чемпіонів проти «Галатасарая» (3:3), який відбувся в мід-вік та був вкрай важливим для «Манчестер Юнайтед» з точки зору продовження боротьби за путівку до плей-оф турніру, позиції Онана знову серйозно похитнулися. Камерунський голкіпер, можна сказати, власноруч нівелював усі атакувальні потуги своєї команди, пропустивши як мінімум два абсолютно незрозумілі м'ячі від Хакіма Зієша. Екс-захисник «Ліверпуля», а нині популярний британський експерт Джеймі Каррагер навіть встиг як слід «пройтися» по Онана за стамбульський провал, заявивши, що африканський голкіпер перетворює перемоги на нічиї, а нічиї – на поразки.

Але Ерік тен Хаг після втрати, ймовірно, ключової для його команди перемоги у нинішньому розіграші Ліги чемпіонів знову підтримав свого голкіпера. Нідерландський фахівець заявив, що два перші м'ячі «Галатасарая» стали наслідком зовсім не дилетантських дій Онана, а геніальності Зієша, а ще наголосив – мовляв, відповідальність за результат має брати на себе вся команда: «Онана у порядку. Наразі йдеться не про окремих футболістів. Індивідуальні помилки у футболі можуть мати значення і потрібно брати за них відповідальність на себе, але справа завжди у команді».

Але щоб там не казав тен Хаг, а події на полі стамбульського стадіону продемонстрували, як вся команда «Манчестер Юнайтед» відреагувала на такий невдалий для себе результат і роль Онана в ньому. Якщо після помилок у матчах проти «Баварії» та «Копенгагена» партнери по команді завжди підходили й намагалися підтримати Андре, котрий виглядав абсолютно пригніченим, то ось у Стамбулі не знайшлося жодного гравця, який би побажав підставити своє плече винуватцю-голкіперу. Той змушений був, перебуваючи в абсолютній самотності, спершу демонстративно кидати рукавички на землю, а потім нервово хапатися за голову та щось вигукувати у повітря.

І цей момент є значно більш показовим, аніж будь-які слова, сказані для вболівальників за допомогою спілкування футболістів та тренерів зі ЗМІ. У Стамбулі «Манчестер Юнайтед» відчайдушно намагався виправдатися у очах власних фанатів не лише за провалений домашній матч проти «Галатасарая» (2:3) на початку жовтня, а й за всю абсолютно жахливу кампанію «червоних дияволів» в цьому сезоні Ліги чемпіонів. Ведучи із рахунком 2:0, манчестерці абсолютно контролювали хід поєдинку, але потім взявся бідолашити Онана.

Автор дубля у лавах «Галатасарая» Хакім Зієш, незважаючи на запевнення Еріка тен Хага, в обох випадках при виконанні штрафних ударів не продемонстрував нічого визначного. Перший удар марокканця прийшовся крізь «стінку», проте прямо по центру воріт – туди, де й мав бути Онана, але голкіпер сіпнувся вліво, намагаючись передбачити напрямок польоту м'яча і дозволив вінгеру «Галатасарая» виставити себе посміховиськом.

Другий м'яч Зієша знову припав на критичний для стамбульської команди момент гри. Тоді «Манчестер Юнайтед» вигравав із рахунком 3:1, і якби не гол Хакіма, то навряд чи футболісти «Галатасарая» знайшли б у собі моральні сили та впевненість, аби наприкінці піти уперед й таки зрівняти рахунок. Однак коли Зієш підходив до м'яча, то він ствердно кивнув на якусь репліку від партнера – мовляв, чудово розумію, наскільки невпевнений сьогодні у своїх силах Онана, і з цієї причини саме битиму по воротах із фактично безнадійної позиції, а не віддаватиму передачу або навіс на партнерів у штрафний майданчик. І марокканцю знову пощастило, а ось Андре Онана власноруч поховав надії своїх партнерів на повноцінні три очки у Стамбулі…

У п'яти матчах групової стадії Ліги чемпіонів-2023/24 Андре Онана пропустив 14 м'ячів, причому у чотирьох поєдинках в його воротах незмінно опинялося по три чи більше голи. Чи це не привід для тен Хага, аби всерйоз задуматися про кадрові перестановки, хоча б тимчасові, які б допомогли «привести до тями» камерунського голкіпера?

Очевидно, що тен Хаг не хоче псувати стосунки із голкіпером, на купівлі якого наполягав особисто і з яким тривалий час працював ще в «Аяксі», добиваючись досить серйозних результатів. Але, на щастя, у нідерландця дуже скоро з'явиться ледве не ідеальний шанс змінити голкіпера без необхідності комусь і щось додатково пояснювати.

У січні наступного року збірна Камеруну братиме участь у Кубку африканських націй, і Андре Онана, ймовірно, поїде на турнір як № 1 у лавах цієї команди. Ця обставина буквально змусить тен Хага поставити в «рамку» іншого воротаря, і ним, з високою ймовірністю, стане ще один новачок МЮ літнього вікна-2023 турок Алтай Байиндир, придбаний у «Фенербахче» за 5 мільйонів євро в статусі резервіста для Онана.

25-річний Байиндир має на своєму рахунку 8 матчів за збірну Туреччини, а також 145 поєдинків за «Фенербахче», але у «Манчестер Юнайтед» дебютувати поки що так і не встиг. Остання обставина може спонукати тен Хага вже найближчими тижнями, не чекаючи початку січня, надати турецькому стражу воріт ігрову практику, аби оцінити Байиндира в дії та зрозуміти, чи варто «червоним дияволам» виходити на ринок у січні з метою пошуку тимчасового змінника для Онана.

Сам Онана, здається, вже усвідомив, що поїздка до збірної Камеруну на Кубок африканських націй разом із значною кількістю дилетантських помилок цього сезону може поставити під питання його подальшу кар'єру в «Манчестер Юнайтед». З цієї причини, як повідомляють британські медіа, Андре вже всерйоз побоюється їхати до збірної на початку наступного року, і не виключено, що зрештою Онана таки відмовиться від подібної можливості, тим більше, що досвід завершення виступів за національну команду в нього вже є.

Як би там не було, але в цій історії все залежить від волі Еріка тен Хага. Якщо тренер побажає, то матиме привід та можливість посадити Онана на лаву, давши шанс іншому голкіперу. Якщо ж нідерландський фахівець вирішить вчинити інакше, й продовжить довіряти камерунцю як ні в чому не бувало, то ми можемо стати свідками двох варіантів: або підтримка тренера надихне Андре і той перетвориться до невпізнанності та перестане демонструвати дивацтва за МЮ, як це робив Марк Боснич на рубежі тисячоліть, або ж повторить незавидну долю австралійця, тим паче, що ще навесні інтерес до Онана виявляв «Челсі», трансфер у який став би для африканця повним повторенням кар'єрного шляху одного із наступників Шмейхеля…

Оцініть матеріал
(72)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 19
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
А Ш
Зато как на Магваера орал Онанаист
Serhii P.
Просто переполоханий клоун, а не воротар
Иван Качура
Краще би з Де Хеа подовжили контракт 
Brian
Повторяеться ситуация как с вратарём Ливерпуля Кариусом. Только там тренер Клопп, а он такие ляпы как были в финале не прощает. Интересно на сколько хватит Тен Хага терпеть горе-вратаря.
December 32
10 Хаг уже 100 раз пожалел о замене  Где Хеа?
luceorius
 Вже 12-го грудня у Глейзерів може з'явитись ідеальний шанс для зміни обох.
Богдан Викторович
Он с эти онанизм любовники 100 %
lenares85
знають що  э майстер виконання штрафних фолити не треба було. Воротар пригучий потужний але удари були пыд ноги йому важко сложиться було
Swed
Если  бы он знал, за что Господь умертвил  Онана, сына Иуды, то сбрил бы бороду и поменял фамилию.
KirTheKing
нашли кого ставить вратарем. негры по своей природе ленивые и умом не блещут. а еще могут специально отомстить за прошлые унижения от белых господ