Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бразилія
| Оновлено 03 грудня 2023, 01:38
12001
4

Чотири бразильці Шахтаря грають на батьківщині. Чи може хтось повернутись?

Вітао, Марлон, Майкон та Педріньо обійшлися «гірникам» аж ніяк не за безцінь…

| Оновлено 03 грудня 2023, 01:38
12001
4
Чотири бразильці Шахтаря грають на батьківщині. Чи може хтось повернутись?
Getty Images/Global Images Ukraine. Марлон, Лассіна Траоре і Педріньо (зліва направо)

Після початку повномасштабної фази російсько-української війни склад «Шахтаря» залишили майже усі легіонери, за винятком Лассіни Траоре – форварда, котрий перманентно має проблеми зі здоров'ям та опиняється на футбольному полі значно рідше, аніж на лікарняному ліжку.

З того часу багато легіонерів «довоєнного складу» вже встигли залишити донецький клуб остаточно, але деякі з них продовжують формально залишатися на контракті у «Шахтарі», а виступати в інших колективах, використовуючи чи то Annexe 7 ФІФА, чи то орендну угоду між їхнім нинішнім клубом та «гірниками».

Зокрема, зараз одразу чотири бразильці «Шахтаря» виступають на батьківщині за різні команди тамтешньої Серії А. Про їхні успіхи в нинішньому році, а також про ймовірність повернення до донецького клубу і піде мова в рамках цього матеріалу.

Вітао

Вік: 23 роки
Оренда в: «Інтернасьонал»
Оренда до: 30 червня 2024 року
Контракт з «Шахтарем» до: 30 червня 2024 року

Центральний захисник Вітао став одним із небагатьох трансферів «Шахтаря» часів керівництва командою Луїшем Каштру, за якого було сплачено реальні гроші. Молодого бразильця підписали з «Палмейраса» за 4 мільйони євро, і тоді така інвестиція здавалася виправданою з огляду на те, що Вітао був капітаном юніорської збірної Бразилії, яка стала чемпіоном Південної Америки U-17 у 2017 році.

Втім, в «Шахтарі» кар'єра у Вітао так і не склалася. Бразилець досить регулярно отримував ігрову практику, але періодично відчебучував в обороні щось таке, що ставило під сумнів професіоналізм усієї команди скаутів донеччан. Однак із приходом в клуб Роберто Де Дзербі Вітао не втратив місце у складі, а продовжував активно награватися італійцем й, вочевидь, мав непогані перспективи у «Шахтарі» в майбутньому.

Після початку повномасштабної фази війни Вітао одразу ж дав зрозуміти, що хоче повернутися на батьківщину. У квітні 2022 року центральний захисник підписав тимчасову угоду з «Інтернасьоналом», а згодом двічі продовжував термін її дії, успішно використовуючи у власних інтересах положення Annexe 7 ФІФА.

Повернення на батьківщину загалом дуже позитивно вплинуло на кар'єру Вітао. В «Інтернасьоналі» захисник достатньо швидко став одним із беззастережно ключових футболістів першої команди, і це безпосередньо позначилося на економічних показниках, зокрема оціночній вартості футболіста. Якщо на момент від'їзду з «Шахтаря» Вітао на Transfermarkt оцінювався у 3 мільйони євро, то наразі захисник перебуває на піку кар'єри та його вартість дорівнює вже 7,5 мільйонам євро.

Втім, «Шахтар» навряд чи отримає навіть частину цієї суми, та ймовірно, не зможе компенсувати ані цента, інвестованого раніше у Вітао. Навесні цього року, за чутками, «Інтернасьонал» був готовий заплатити за центрбека 2,5 мільйони євро із розбивкою на кілька платежів, але ця пропозиція не влаштувала «Шахтар». «Гірники» зажадали за Вітао 7,2 мільйонів євро, після чого їхні переговори із «колорадос» фактично припинилися. Влітку «Інтернасьонал» знову продовжив оренду Вітао за Annexe 7 ФІФА до 30 червня 2024-го, і саме цього дня у захисника закінчується термін дії контракту з «Шахтарем».

Це означає, що вже через місяць Вітао отримає легальну можливість розпочати переговори з будь-яким із зацікавлених у його послугах клубом, аби підписати попередній контракт та перейти до нової команди вільним агентом влітку наступного року. За інформацією бразильських журналістів, «Інтернасьонал» вже веде дискусії з Вітао про такий формат співробітництва, але також гравець має можливість працевлаштуватися і за межами Бразилії, хоча в даному контексті конкретна географія пропозицій не конкретизується.

Сам Вітао не горить бажанням повертатися в Україну, а тому ми навряд чи ще побачимо цього бразильця у футболці «Шахтаря», бо його доля наразі практично повністю перебуває у його ж руках.

Майкон

Вік: 26 років
Оренда в: «Корінтіанс»
Оренда до: 31 грудня 2023 року
Контракт з «Шахтарем» до: 31 грудня 2025 року

Вихованець «Корінтіанса» Майкон перейшов до «Шахтаря» влітку 2018 року за 6,6 мільйонів євро, заставши на чолі донецької команди ще Паулу Фонсеку. Загалом півзахисник був затребуваний за всіх трьох тренерів «гірників», за яких перебував у клубі (окрім Фонсеки, мова про Каштру та Де Дзербі), зігравши 98 поєдинків за «Шахтар» у всіх турнірах та відзначившись у них 8 голами й 9 асистами.

На початку квітня 2022 року Майкон, як і Вітао, екстрено вирішив повернутися на батьківщину, де оформив угоду з «Корінтіансом». При цьому, «тімау», на відміну від ситуації з трансфером Вітао до «Інтернасьонала», не почали використовувати Annexe 7 ФІФА, а домовилися з керівництвом «Шахтаря» про традиційну оренду виконавця, яка спочатку була розрахована до кінця минулого року, а потім виявилася пролонгованою ще на один сезон.

Майкон, якого Роберто Де Дзербі вважав одним із наріжних каменів у процесі побудови свого «Шахтаря», з того часу кілька разів мав можливість повернутися до європейського футболу. За чутками, інтерес до бразильського хавбека виявляли «Аталанта», «Фіорентина», «Брайтон», «Галатасарай», «Фенербахче», «Салернітана», однак жодному з цих клубів так і не вдалося досягти угоди із «Шахтарем», а деякі взагалі обмежилися тільки попередніми трансферними контактами із представниками футболіста, після чого вийшли з процесу.

Ще рік тому бразильські ЗМІ писали, що «Шахтар» не хоче продовжувати оренду Майкона в «Корінтіансі», а наполягатиме або на поверненні футболіста, або на його повноцінному продажі. Тоді «гірники» вимагали за бразильця 10 мільйонів євро, але такої суми боси «Корінтіанса» у бюджеті клубу так і не знайшли. В результаті було знайдене компромісне рішення – оренда все ж таки була продовжена на весь 2023 рік, а «Шахтар» отримав за це компенсацію у 500 тисяч євро.

Наразі ситуація повторюється: «Шахтар» знову наполягає виключно на повноцінному продажі Майкона, за якого хоче виручити від 4 до 5 мільйонів євро. Ця сума не повинна дивувати, оскільки загалом хавбек, нехай і став безумовно основним у стані «тімау», не показав в поточному сезоні Серії А чогось видатного, і має на своєму рахунку вкрай скромні показники результативності. Оціночна вартість Майкона останнім часом знизилася і на Transfermarkt: із 7 до 5 мільйонів євро.

Чи вдасться «гірникам» таки позбутися Майкона та отримати за нього грошову компенсацію вже у січні наступного року – питання із багатьма невідомими. Однак, що цілком визначено, так це небажання самого півзахисника повертатися назад в Україну, незважаючи на контракт із «Шахтарем», який дійсний ще протягом двох років. Подейкують, що Майкон через агентів уже позначив свою позицію босам «гірників», і тепер чекає варіантів або в Бразилії, або у Європі, куди б він був зовсім не проти повернутися знову.

Марлон

Вік: 28 років
Оренда в: «Флуміненсе»
Оренда до: 30 червня 2024 року
Контракт з «Шахтарем» до: 30 червня 2026 року

Влітку 2021 року трансфер Марлона із «Сассуоло» обійшовся «Шахтарю» у 12 мільйонів євро. Центральний захисник перебрався до Італії разом із Роберто Де Дзербі, і був чіткою креатурою італійського наставника. У стані «гірників» Марлон миттєво перетворився на ключового футболіста, а вболівальникам запам'ятався частими зупинками гри з поставленою ногою на м'яч та спрямованим уперед поглядом. Це однозначно не додавало динамізму футболу «Шахтаря», проте вписувалося у концепцію Де Дзербі, через що «місце під сонцем» бразильця в команді було безумовним.

Після початку повномасштабної фази російсько-української війни Марлон, на відміну від багатьох співвітчизників, не поспішив будь-що-будь покинути «Шахтар» і вже навесні 2022 року знайти собі новий клуб. Не побажав центрбек і повертатися до Бразилії, бо з 2016-го виступав у Європі за «Барселону», «Ніццу», «Сассуоло» та «Шахтар». Очевидно, Марлон спочатку вирішив почекати та зрозуміти, як розвиватимуться події навколо війни і яке рішення в результаті прийме Роберто Де Дзербі. Коли італійський наставник таки розірвав контракт із «гірниками», незабаром поспішив покинути донецький клуб і Марлон.

У серпні минулого року бразильський захисник, скориставшись Annexe 7 ФІФА, перейшов в італійську «Монцу», де провів один сезон, будучи важливим виконавцем першої команди (1587 хвилин у рамках 28 матчів Серії А-2022/23). В травні цього року «Монца» готувалася до повноцінного викупу контракту Марлона в «Шахтаря», і вела консультації з українським клубом та самим футболістом, проте після смерті власника клубу та колишнього прем'єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі ситуація кардинально змінилася, і «біло-червоні» відмовилися від угоди.

Після цього Марлон недовгий час пошукав інші варіанти у Європі, але пропозицію отримав лише від «Панатінаїкоса», і замість вояжу до Греції таки обрав варіант із поверненням на батьківщину, де також на основі Annexe 7 ФІФА оформив річний трудовий договір із «Флуміненсе».

У «Флуміненсе» Марлон не може похвалитися статусом беззаперечно ключового виконавця, проте з'являється на полі досить регулярно. У листопаді футболіст разом із «триколірними» став володарем Кубка Лібертадорес, і вже зараз, коли у бразильських клубах розпочинається планування на новий сезон, боси «Флуміненсе» схиляються до думки про необхідність спробувати зберегти Марлона. Для цього бразильці мають намір провести консультації із «Шахтарем», аби продовжити оренду центрбека як мінімум ще на півроку, щоб Марлон зміг провести у «Флуміненсе» увесь сезон-2024. Щоправда, поки незрозуміло, як вчинить ФІФА в аспекті Annexe 7 та чи не буде ця трансферна опція продовжена ще на рік, через що необхідність неодмінно домовлятися з «Шахтарем» у «Флуміненсе» просто відпаде.

Що стосується самого Марлона, то за минулі півтора роки футболіст кардинально змінив свою позицію щодо можливого повернення у «Шахтар». Якщо влітку 2022-го центрбек заявляв, що «колись повернеться», то зараз, за ​​даними ЗМІ, геть-чисто виключає можливість повернення в Україну.

Педріньо

Вік: 25 років
Оренда в: «Атлетіко Мінейро»
Оренда до: 30 червня 2024 року
Контракт з «Шахтарем» до: 30 червня 2025 року

Трансфер Педріньо став найдорожчим для «Шахтаря» у сезоні-2021/22. За бразильського вінгера «гірники» заплатили «Бенфіці» 18 мільйонів євро, бо Роберто Де Дзербі та аналітики донеччан були вкрай високої думки про талант та здібності цього виконавця. За «Шахтар» Педріньо встиг провести всього 19 матчів, у яких відзначився 4 голами та 3 асистами.

Залишити донецький клуб бразилець, як і Марлон, зважився лишень влітку 2022 року, коли стало зрозуміло, що війна в Україні надовго і новий футбольний сезон в УПЛ буде вкрай непростим, з чим більшість легіонерів «попереднього скликання» миритися не побажала.

Цікаво, що влітку минулого року «Шахтар» мав одразу кілька пропозицій щодо повноцінного продажу Педріньо, причому із можливістю компенсувати інвестиції. Зокрема, французький «Лілль» пропонував «гірникам» за бразильця 14 мільйонів євро плюс бонуси у розмірі ще 4 мільйонів євро, виплата яких залежала від виконання низки умов спортивного плану. Але чомусь «Шахтар» відмовився від варіанту із негайним продажем Педріньо, хоча у ситуації з Давідом Нересом вчинив інакше…

Як би там не було, а з літа минулого року Педріньо є гравцем «Атлетіко Мінейро». Майже одразу після переходу в стан «півників» хавбек отримав серйозну травму стегна, через яку пропустив весь залишок сезону-2022. На початку цього року ЗМІ повідомляли, що Педріньо не побажав повертатися до «Шахтаря», а донеччани виставили на хавбека цінник у 20 мільйонів євро. В квітні футболіст знову отримав важку травму стегна, через що серйозного інтересу до його персони на трансферному ринку не було, і «Шахтарю» довелося погодитись на черговий рік співпраці між Педріньо та «Атлетіко Мінейро».

Восени цього року у ЗМІ повідомляли про інтерес до Педріньо з боку «Сельти» та «Палмейраса». Європейський клуб може спробувати домовитися з «гірниками» у січні, скориставшись тенденцією до того, що через часті травми хавбеку не вдається повернутися на колишній рівень виступів і наразі його оціночна вартість має виключно тенденцію до зниження. Що стосується «Палмейраса», то в цьому клубі розраховують заробити непогану суму від продажу взимку Рафаела Вейги, що дозволить отримати вільні гроші та можливість вести предметні переговори із «Шахтарем». Крім того, «Палмейрас» нині близький до завоювання титулу чемпіона Бразилії, що принесе додаткову економічну вигоду для клубу.

Як би там не було, а позиція самого Педріньо щодо «Шахтаря» та можливості повернутися в Україну наразі також достатньо однозначна – категоричне неприйняття такого варіанту…

Оцініть матеріал
(47)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
andre_lui
Як це не сумно, але вони вже повернулися!
avk2307
Марлон не кращий Бондаря,Майкон не кращий будь кого, хто зараз в складі. Педріньо(може), так ви  ж купили з таким же призвищем. Є вже.
Навіщо це Шахтарю і гравцям?
New Zealander
З цих усіх бразильців я б залишив у Шахтарі лише Педріньйо. Інші можуть не повертатися