Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 29 листопада 2022, 16:50
23238
2

Високоліквідний актив. Як легіонер Шахтаря несподівано розквітнув у оренді

У Шахтарі Вітао далеко не завжди вражав, і значно більше запам'ятався серйозними помилками…

| Оновлено 29 листопада 2022, 16:50
23238
2
Високоліквідний актив. Як легіонер Шахтаря несподівано розквітнув у оренді
ФК Шахтар. Вітао

Після початку повномасштабної фази російсько-української війни стало зрозуміло, що легіонери здебільшого не повернуться до вітчизняних футбольних клубів, незважаючи на довгострокові контракти та інші юридичні аспекти. Міжнародна федерація футболу (ФІФА) також стала на бік гравців, дозволивши тим самостійно обирати місце продовження кар'єри, оформлюючи тимчасові трудові угоди, які по суті нагадують оренду, проте без її обов'язкового схвалення з боку українських клубів.

Одним із тих, хто скористався подібною опцією, наданою ФІФА, став 22-річний центральний захисник Шахтаря Вітао. Цей бразилець був придбаний Гірниками ще на початку вересня 2019 року в Палмейраса. Трансфер обійшовся українському клубу у 4 мільйони євро, й викликав чимало здивування серед вітчизняних уболівальників, оскільки раніше Шахтар, здавалося б, відмовився від ідеї придбання бразильців саме в центр оборони. Після форменої катастрофи із Леонардо, який абсолютно провалився у донецькій команді, там усвідомили, що футболісти з батьківщини легендарного Пеле – це насамперед чудові помічники у покращенні креативних функцій команди, але аж ніяк не руйнівних.

Подейкують, що на підписанні Вітао дуже наполягав тепер уже колишній головний тренер Шахтаря Луїш Каштру, під керівництвом якого молодий бразилець дебютував за Гірників, і провів у цій команді 21 поєдинок. Коли португальський тренер пішов, а на його місце був призначений амбітний італієць Роберто Де Дзербі, ситуація для Вітао в цілому не змінилася - бразилець продовжував отримувати регулярну ігрову практику, хоча новий тренер здебільшого довіряв легіонеру місце на полі у поєдинках внутрішнього чемпіонату, а не в основній сітці Ліги чемпіонів.

Втім, і за Каштру, і за Де Дзербі Вітао так і не зміг показати різкий ривок у кар'єрі. Він був гравцем основної обойми, але не був беззаперечно ключовим виконавцем. Можливо, цьому частково не сприяв ліміт на легіонерів, що діє в УПЛ, але також з високою ймовірністю в якості справжньої першопричини подібного варто виділяти і нездатність самого футболіста сформувати про нього остаточну думку у тренерського штабу, як про гравця № 1 у центрі оборони.

Недивно, що на не найбільш переконливу гру Вітао за Шахтар відреагували й аналітики авторитетного порталу Transfermarkt. Там бразильцю після переїзду в Україну поступово знижували оціночну вартість із 3,5 до 2,5 мільйонів євро, перш ніж вона остаточно не стабілізувалася на цифрі у 3 мільйони. Це все одно не той підсумок, на який розраховували в донецькому клубі, коли викуповували центрбека у Палмейраса. Більше того, за інформацією з Бразилії, 4 мільйони євро Гірники віддали лише за 60% економічних прав на Вітао, а тому українському клубу було дуже важливо, щоб захисник прогресував на полі куди інтенсивніше.

Після початку війни Вітао виявився одним із небагатьох легіонерів Шахтаря, навколо якого не було предметних чуток про швидкий від'їзд до якогось топ-клубу Європи. Якщо інтерес до Тете, Манора Соломона, Майкона і зовсім ще юного Вінісіуса Тобіаса приписували вельми статусним командам, то Вітао, якщо довіряти уривчастим відомостям зі ЗМІ, був об'єктом уваги колективів, що вирішують або більш приземлені завдання, або виступають у чемпіонатах не з категорії топ. Зокрема, найсміливіші видання сватали Вітао в турецькі Фенербахче та Бешикташ, бельгійські Брюгге та Андерлехт, шотландський Рейнджерс, а також у грецький ПАОК, де працює екс-голова департаменту селекції Шахтаря Жозе Боту, при якому бразильський центрбек і був придбаний Гірниками.

В результаті 7 квітня Вітао перейшов до бразильського Інтернасьонала, уклавши короткостроковий договір до кінця червня. Найімовірніше, центрбек просто хотів остаточно не розгубити спортивні кондиції, а влітку за допомогою агентів повернутись до питання повноцінного відходу з Шахтаря. Але цей план, якщо такий був, провалився. У літнє трансферне вікно переговори з Гірниками щодо Вітао, якщо спиратися на дані зі ЗМІ, знову вели клуби із не найбільш топових ліг – грецький АЕК та турецький Бешикташ, які, до того ж, не пішли на умови Шахтаря.

Вітао довелося знову вирішувати долю самостійно, благо ФІФА продовжила дозвіл на тимчасові контракти для легіонерів з українських клубів. Захисник не побажав робити різких розворотів у кар'єрі, й залишився у Інтернасьоналі, де з початком розіграшу сезону в Серії А, встиг нарешті заслужити на роль беззаперечного футболіста основи.

Кінцівка сезону показала, що Вітао мав рацію, а для Шахтаря його оренда в Інтернасьонал стала значно вдалішою з точки зору підвищення додаткової вартості гравця, ніж попередні два із лишком роки у складі Гірників, у тому числі й виступи бразильця в Лізі чемпіонів – головній вітрині для талантів на континенті. В Бразилії Вітао зіграв у 31 поєдинку Серії А з 38, причому щоразу виходив на поле у ​​стартовому складі й лише двічі був замінений по ходу поєдинку. Самі Колорадос не змогли нав'язати Палмейрасу (до речі, клубу, який виховав Вітао, але не дав йому шансів у професійному футболі) боротьбу за чемпіонство, проте фінішували другими і застовпили путівку до Кубка Лібертадорес, що дуже важливо з точки зору економічного благополуччя.

У бразильській Серії А Вітао досить серйозно виділявся на фоні інших центрбеків. Незважаючи на пристойну антропометрію (зріст 185 см), Вітао – це легкий захисник, а стиль його гри не передбачає нав'язування опоненту фізичної боротьби. Швидше, це профайл гравця, який намагається діяти на випередження, здійснюючи перехоплення м'яча, а також на досить непогану стартову швидкість та вміння грати на другому поверсі. Підтверджує це і статистика Бразилейрао-2022: Вітао опинився на 12-му місці в чемпіонаті за кількістю виконаних перехоплень м'яча (167), а також посів 3-тє місце за кількістю верхових єдиноборств у власному штрафному майданчику (53).


Getty Images/Global Images Ukraine. Витао

Ще одна важлива якість, яку Вітао показав у бразильській Серії А, – це вміння грати через пас. Фахівці особливо виділяли, наскільки центрбек холоднокровно намагався працювати із м'ячем, перебуваючи під пресингом, не губився й не прагнув до хаотичних виносів. Загалом статистики нарахували у Вітао 1195 пасів по ходу чемпіонату, з яких 89% виявилися точними. Причому у фінальну третину поля центрбек направив 125 передач, і їхня точність також виявилася дуже високою, як для гравця цього амплуа – 69%.

Прогрес Вітао не залишився непоміченим. Як повідомляли інсайдери, 22-річний центральний захисник опинився у фокусі уваги тренерського штабу національної збірної, який збирав необхідну інформацію про наявні кадри напередодні фінальної частини ЧС-2022. І хоча у підсумкову заявку з 26 футболістів Вітао так і не потрапив, але ось у розширену її версію, що складається з 55 прізвищ, яку відправив головний тренер бразильської збірної Тіте у ФІФА, захисник увійшов, що для нього є безумовним досягненням.

Зі збірною Бразилії у Вітао взагалі окрема історія. Свого часу захисник був капітаном молодіжки, а зі збірною U-17 перемагав на чемпіонаті Південної Америки 2017 року. Але ось дебюту за головну команду Селесао Вітао все ще чекає...

Відреагували на останні успіхи Вітао і представники вже згадуваного порталу Transfermarkt. Згідно із останніми оцінками від 14 листопада, вартість центрбека зросла з 3,5 до 6 мільйонів євро. Це вже дозволяє Шахтарю встановлювати ціну на Вітао не тільки виходячи із бажання компенсувати витрачені свого часу кошти на покупку, але й враховуючи реальні спортивні показники та успіхи гравця.

Крім того, починаючи з жовтня, в пресу почали надходити чутки про інтерес до Вітао вже від куди більш іменитих клубів, аніж ті, з якими бразильця пов'язували раніше. Зокрема, вже зараз йдеться про португальський Порту, який блискуче себе проявив на груповій стадії Ліги чемпіонів-2022/23, та іспанську Валенсію, де останніми роками ставка робиться на талановиту молодь, доступну на ринку за розумною ціною.

Має інтерес до продовження співпраці з Вітао й Інтернасьонал. Нині бразильський клуб має тимчасову трудову угоду з центрбеком Шахтаря до червня 2023 року, але в стані Колорадос розуміють, що в січні може з'явитися клуб, який досягне домовленості з Гірниками про негайний викуп повноцінного контракту, і тоді бразильці ризикують опинитися ні з чим. Вітао дуже важливий для 60-річного екс-тренера збірної Бразилії Мано Менезеса, котрий нині працює наставником Інтернасьонала, а тому в клубі вже продумують способи домовитися із Шахтарем.

Подейкують, що Шахтар не хоче продавати Вітао саме Інтернасьоналу, оскільки раніше у Гірників зіпсувалися стосунки з цим клубом, коли Колорадос скористалися дозволом ФІФА та фактично поховали плани українців щодо літнього продажу центрбека. Зараз Шахтар навряд чи виявиться надто зговірливим у дискусіях з Інтернасьоналом, хоча там розробили для українського клубу цілу трансферну схему. Зокрема, Колорадос готові заплатити за Вітао від 2,5 до 3 мільйонів євро із розбивкою цієї суми на кілька платежів, а також зберегти за Шахтарем частину економічних прав на гравця, завдяки чому Гірники зможуть претендувати на додатковий прибуток при наступному трансфері захисника.

Як би там не було, але зараз Шахтар в особі Вітао отримав досить високоліквідний актив, який можна буде вже у січні спробувати досить вигідно реалізувати на ринку. А зробити доведеться саме так, бо центрбек навряд чи забажає повертатися в Україну, особливо, маючи можливість обирати серед інших варіантів, де можна претендувати не лише на таку ж зарплату, а й на вельми гідний рівень національного чемпіонату, що зрештою здатне допомогти Вітао нарешті дебютувати у збірній Бразилії.

Текст: meta.ua/uk/sport

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(62)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Воротарем Шахтаря цікавляться клуби АПЛ, Фесюн – заміна для нього
Футбол | 18 березня 2024, 16:13 9
Воротарем Шахтаря цікавляться клуби АПЛ, Фесюн – заміна для нього

Клуб заздалегідь готує заміну Дмитру Різнику, основному кіперу

За Україну грати не зможе. Гравець Полісся отримав виклик в іншу збірну
Футбол | 18 березня 2024, 15:43 8
За Україну грати не зможе. Гравець Полісся отримав виклик в іншу збірну

Еміль Мустафаєв може вперше зіграти за національну команду Азербайджану

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
в Шахтере он выглядел откровенно слабо, были слухи что его лоббирует Жозе Боту
samir_d
Моя йому порада - залишатися на батьківщині. Для європейського футболу він надповільний та заслабкий фізично і тактично.