Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Гандбол
| Оновлено 28 листопада 2023, 22:45
257
0

Марія ГЛАДУН: «Налаштовуємося, щоб показати світу: «Україна може!»

Воротар збірної України з гандоблу поділилась очікуваннями від чемпіонату світу

| Оновлено 28 листопада 2023, 22:45
257
0
Марія ГЛАДУН: «Налаштовуємося, щоб показати світу: «Україна може!»
ФГУ. Марія Гладун

Воротар збірної України з гандболу Марія Гладун поділилась очікуваннями від чемпіонату світу, який пройде в Данії, Швеції та Норвегії.

– Вітаємо з виходом у фінальну частину Чемпіонату світу. Наскільки важливий цей турнір у такий час для країни?

– Ми до цього йшли дуже довго. 14 років у нас не було можливості зіграти на чемпіонаті світу, наразі ми це зможемо зробити. Хочемо показати якнайкращий результат. Довго чекали, і хочеться показати максимум, який ми можемо, і показати, що все-таки гандбол в Україні існує навіть у такий важкий час.

– Суперниками збірної України по групі будуть збірні Бразилії, Іспанії та Казахстану.

– Бразилія та Іспанія це, справді, дуже сильні суперники, з хорошими гравцями, які грають у Лізі чемпіонів та мають хороший досвід. У минулому вони були призерами чемпіонатів світу, тому, так, це будь нелегкі суперники. З Казахстаном, ми налаштовуємося більше на них, тому що лише три команди виходять з групи, тому ми розраховуємо, що маємо пройти Казахстан, це 100%, а там уже будемо дивитися, як будемо грати. Тобто, звісно, ніхто не каже (про Бразилію та Іспанію): «Ой, ми їх не пройдемо». Ми все одно повинні показати бій з такими суперниками. Налаштовуємося психологічно, щоб показати світу: «Окей, Україна може!». Готуємося віддаватися на 100% - це наша робота.

– Що для вас чемпіонат світу?

– Напевно, одна з мрій. Навіть важко було сказати, що ми все-таки зможемо. Але це сталося, завдяки дівчатам, завдяки спільній роботі, завдяки тренерам, усім хто був присутній та причетний до цього. Я все одно не можу повірити, що ми їдемо туди, те, що ми гратимемо на такому високому рівні. Це просто ейфорія.

– Кажуть «голкіпер – половина команди» в ігрових видах спорту. У гандболі, голкіпер – це половина команди?

– Так – разом із захистом. Якщо захист працює разом з голкіпером – це, напевно, навіть більше ніж 50%. Ми як остання ланка, яка захищає ворота від голу. Якщо ми зачепимось, команда відчує цей імпульс, відчує цей драйв, і ми цим можемо допомогти захисту і навіть нападу. Ця енергія передається далі.

– Тобто, голкіпер - найемоційніший гравець у команді?

– Ми емоційні всередині. Можемо показати це, коли відбила м’яч, коли важливий момент, показати ці емоції і гравцям своїй команди і супернику, що - «ні, не сьогодні». Але ми маємо бути більш спокійними, сконцентрованими.

– Як налаштовуєте себе на пенальті? Як психологічно працюєте із цим компонентом гри?

– Налаштовуюсь зазвичай чекати до кінця. Це також як психологічна гра: хто кого перехитрить, хто кого заставить піти в той кут чи інший. Показувати руку, корпус… Тобто, це цікава психологічна гра і це 50 на 50. Зазвичай, більше відсотків дається гравцю, який кидає, але зараз на цей момент, коли воротарі дуже сильно підготовлені психологічно, фізично, і зараз вже відсоток набагато більше, що воротар відіб’є. Дуже багато моментів, коли воротар якраз відбиває вирішальний м’яч і команда проходить далі.

Нагадаємо, що перший матч на чемпіонаті світу збірна України проведе завтра, 29 листопада, проти команди Бразилії.

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.