Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 24 листопада 2023, 00:32
27986
33

Боснія: провал у відборі, тренерська чехарда і нестаріючий Джеко

Якщо не проходити в плей-оф такого суперника, то на Євро-2024 робити немає чого

| Оновлено 24 листопада 2023, 00:32
27986
33
Боснія: провал у відборі, тренерська чехарда і нестаріючий Джеко
twitter.com/NFSBiH

У швейцарському Ньоні відбулося жеребкування плей-оф відбору на Євро-2024. У «процесі» брало участь 12 національних команд, серед яких – збірна України.

Напередодні жеребкування все було гранично ясно для квартету із групи С (Грузія, Люксембург, Греція та Казахстан): хто з ким, коли і де. А ось у Лігах А і В інтрига зникла лише після жеребкування.

Наша команда зрештою опинилася у групі В. І це перший позитивний момент, бо вдалося уникнути зустрічі у півфіналі зі збірною Уельсу, якій ми нещодавно програли у стику на ЧС-2022.

Крім того, не потрапивши до Ліги А, Україна уникла можливого фіналу проти переможця пари Польща – Естонія. Швидше за все, цим переможцем стануть поляки, і, зізнатися, дуже не хотілося б грати саме проти цієї збірної. Хоча б тому, що з усіх можливих суперників «червоно-білі» об'єктивно найпотужніші.

У підсумку команда Сергія Реброва опинилася у групі В. І 21 березня зіграє півфінал плей-оф проти збірної Боснії та Герцеговини. Зіграє на полі суперника, хоча цей факт був відомий заздалегідь.

В іншому півфінальному поєдинку нашої групи зустрінуться збірні Ізраїлю та Ісландії. Фінальний поєдинок відбудеться 26 березня на полі переможця матчу Боснія – Україна. Тобто у разі проходу боснійців наша команда прийматиме суперника по фіналу на умовно домашній арені.

Зараз забігати вперед не будемо, і гарячим слідом поговоримо про суперника нашої головної команди країни у півфіналі плей-оф – збірну Боснії і Герцеговини

Шлях у плей-оф

Відбір на Євро-2024 збірна Боснії та Герцеговини проходила у групі J. Разом зі збірними Ліхтенштейну, Ісландії, Люксембургу, Словаччини та Португалії. Дві останні команди завчасно застовпили за собою прямі путівки на Євро. Причому Португалія виграла усі десять поєдинків у групі.

Боснійці ж фінішували лише на передостанньому рядку, випередивши лише справжнього аутсайдера – збірну Ліхтенштейну, яка не набрала жодного очка.

В активі «жовто-синіх» (командні кольори збірної Боснії та Герцеговини – такі самі, як і у нашої національної команди) – дев'ять очок. Відбірковий турнір боснійці пройшли без нічиїх: три перемоги та сім поразок. Різниця м'ячів – 9:20.

Як було зазначено вище, на дві «прохідні» путівки боснійці не претендували за визначенням. Але що цікаво: після першого туру їхні подальші перспективи були досить непоганими. У рідних стінах балканці розгромили збірну Ісландії – 3:0.

А ось далі – суцільне розчарування. Боснійці програвали всім поспіль – і вдома, і на виїзді. Включно зі збірною Люксембургу, якій за сумою двох матчів «влетіли» аж 1:6.

Перемогли лише Ліхтенштейн: цю збірну вони обіграли двічі.

І якби не «запасний аеродром» у вигляді рейтингу Ліги Націй, не бачити боснійцям і натяку на можливі перспективи зіграти на чемпіонаті Європи.

Тренер

Цікавий факт: після відходу зі збірної України (після пам'ятного для всіх нас Євро-2020) Андрій Шевченко отримав запрошення від федерації футболу Боснії та Герцеговини – очолити національну збірну країни. Але зрештою не зрослося: Андрій Миколайович відмовився.

Місце головного тренера боснійської збірної останнім часом по-іншому, ніж «електричним стільцем», і назвати не можна.

У січні цього року «жовто-синіх» очолив Фарук Хаджибегіч. Цей наставник раніше вже працював з боснійською збірною – вже далекого 1999 року, коли провів на чолі команди лише сім поєдинків.

На тренерському містку «жовто-синіх» Хаджибегіч змінив болгарина Івайло Петєва, під керівництвом якого боснійці вийшли до елітного дивізіону Ліги націй. Чому контракт із болгарським тренером не було продовжено – загадка.

Саме під керівництвом Петєва боснійці перетиналися із нашою збірною – у відборі на ЧС-2022 (у Львові була нічия 1:1, а на виїзді наші перемогли 2:0).

Особливістю Хаджибегіча є такий неприємний факт, як невміння затримуватися на робочому місці більше, ніж на рік.

Тенденція підтвердилася і цього разу. На початку літа 65-річному фахівцю вказали на двері. Останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння боснійських футбольних функціонерів, стала домашня поразка від збірної Люксембургу – 0:2.

Отже, цього разу Хаджибегіч керував боснійською збірною лише у чотирьох матчах: одна перемога та три поразки.

Наступником Фарука став знаменитий екс-форвард «Барселони» середини 90-х років минулого століття Мехо Кодро, який очолив команду у серпні.

Але й тут оказія. Під його керівництвом боснійці провели лише два матчі: перемогли Ліхтенштейн та програли Ісландії.

Після поразки від «вікінгів» Кодро пішов слідом за Хаджибегічем.

Twitter. Cаво Мілошевич

Відбір на Євро-2024 боснійці догравали під керівництвом ще однієї колишньої футбольної екс-зірки – серба Саво Мілошевича, який був найкращим бомбардиром Євро-2000.

Однак і під керівництвом Мілошевича результати збірної Боснії та Герцеговини не покращали. На чолі «жовто-синіх» Саво провів чотири поєдинки. І виграв лише раз: проти Ліхтенштейну. Інші три матчі завершилися поразками.

Тож не виключено, що й цьому наставнику незабаром вкажуть на двері.

Головні зірки

Найкращий футболіст у незалежній історії Боснії та Герцеговини – Едін Джеко – досі захищає кольори національної команди. Незважаючи на поважний вік – 37 років – він є капітаном збірної.

Getty Images/Global Images Ukraine. Едін Джеко

У відборі на Євро-2024 Джеко, який захищає клубні кольори «Фенербахче», ніяк себе не виявив. Втім, як і всі його партнери. Його головне особисте досягнення – у грі проти Ліхтенштейну Едін забив 65-й гол у футболці збірної. Це національний рекорд. Втім, як і кількість проведених ним матчів за збірну – 131.

Одним із провідних гравців боснійської збірної є і 30-річний захисник Сеад Колашинац, який виступає на клубному рівні за італійську «Аталанту».

Ну і ще одним знаковим футболістом збірної Боснії та Герцеговини є 33-річний Міралем П'янич. Восени минулого року півзахисник залишив «Барселону» та перебрався до «Аль-Шарджи» з ОАЕ.

Оцініть матеріал
(143)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 33
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
232121
Звичайно, що якщо не вигравати у цих суперників, то  про якеЕвро може бути річ. Як же все помінялося??? Пам'ятаю, почав дивитися футбол ще в 1974 році. Пробитися на Евро, чи чемпіонат світу було фантастично важко, але в цьому і була фішка, хто попав, то там була вже рубка. Прохідних матчів було мало,. Сьогодні навіть лузери, яким би колись і не снилося пробитися на такі турніри, мають шанс з декількох проб.... На жаль таке позорище, як уєфа знущається раді грошей, над футболом....,, як кажуть поляки :,що забагато то не здорово. '' ⚽⚽⚽
Лёша Добрый
Вообще без вариантов. Если не пройти команду, которая в обоих матчах влетает Люксембургу, то на следующий отбор можно не выходить... 
Куда уж проще. Сан-Марино, Гибралтар? Вряд ли они когда-нибудь выйдут в плей-офф. 
inspekcha85
За такие расхолаживающе-шапкозакидательские заголовки автору нужно по ушам надавать.Что-что ,а нос задирать наши умеют хорошо.Босняки будут играть дома,это огромнейший плюс.Дело будет в марте когда у нас  футбольный штиль.Да и кто решил что они слабее наших?Ядумаю что они с македонцами одного уровня,где-то очень близко к нашему
Remark
Курчат по осені рахують, а в даному випадку по весні.
Рано якісь прогнози і розклади давати. Тьфу-тьфу, але ніхто не застрахований від травм та спаду форми.
garik_trinity
Щодо поляків, то я б не сказав, що це найпотужніша збірна з усіх можливих суперників. Вони посіли 3-є місце в слабкій групі. А головне - в них немає гри. Це було видно ще на останньому Євро. Там, якщо Роберт не вирішить, то ніхто не вирішить (хоча й Роберт зараз вже не дуже, оскільки вік дається взнаки). Уельс потужніше виглядає, хоча й грає дещо примітивно. Проте в них є хоч якийсь натяк на гру.
П.С. Збірній Україні бажаю успіху в березневих матчах
Gargantua
когда играли с Боснией, мне очень понравился Ахмедходжич.
тогда казалось такой парень далеко пойдет, но что то он застрял в Шеффилде.
и Привляк интресный форвард, но пока выше Герты не прыгнул.
dudigo78
я б не сказав, що ми за складом на голову сильніші за БіГ, щоб так прямо шапками розкидатись. плюс гра на виїзді, а це практично нівелює нашу невелику перевагу. Якщо б грали умовно завтра, то ми були б невеликими фаворитами, десь так як в матчах проти македонців, але що буде через 4 місяці хз.
Frank Pider
Если обыгрываем Боснию, то впереди еще 1 игра?
ZANREGENT1993
Украина уже обыгрывала боснийцев на выезде 0:2, главное чтобы наши игроки были здоровы и в оптимальной форме
Олександр
Уровень евро упал.в стыках играют люксембург эстония .раньше такого не было 
Перець
Це якщо знову не призначать правильного суддю з потрібним результатом
AutumnBridge
 Ранее прочитал слова Саво Милошевича,  где он очень доволен
жребием.  И  дуже  надеется на победу дома.  Если не проходить Украину,
ну и далее, как у нас.) 
 Шансы, скажем прямо, почти 50 на 50.  В  БиГ не очень стабильная
обстановка, но не война, как у нас.  Так что в плане подготовки  у
соперника явное преимущество.  Дальше заглядывать нет смысла. 
  Про Польшу мы все всё знаем и последняя встреча нам радости не принесла. 
Да  и счет в их пользу 4+ 2= 3- ,  как и РМ  11:9.
 Так что  лучше Израиль - Исландия.
Vladimir Stanisic
Привет сербским украинским братьям из Республики Сербской.
TarasTaras94
Посил правильний, якщо не проходити таких суперників то яких проходити тоді? Негативний результат авжеж не буде вироком тренерському штабу, але першим дзвіночком так точно 
luceorius
 Заголовок залишає бажати кращого, тому що, навіть пройшовши Боснію, потрібно ще виграти фінал плей-офф. Якраз напередодні фіналу такий заголовок був би доречним, звісно замість Боснії вказавши другого фіналіста.