Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 22 листопада 2023, 21:11
15489
8

Де вони зараз? 7 головних героїв футбольного чемпіонату світу-2019 U-17

Минуло чотири роки, час робити перші висновки...

| Оновлено 22 листопада 2023, 21:11
15489
8
Де вони зараз? 7 головних героїв футбольного чемпіонату світу-2019 U-17
Getty Images/Global Images Ukraine. Габріел Верон

З 10 листопада по 2 грудня на полях Індонезії проходить чемпіонат світу з футболу у віковій категорії до 17 років. Це 19-й в історії турнір такого рівня, який цього разу проходить не через два, як завжди, а через чотири роки після того, як відбувся попередній. У 2021-му юніорський чемпіонат світу так і не відбувся, як це планувалося, через пандемію COVID-19. Тоді турнір, який мав прийняти Перу, перенесли на два роки, пообіцявши зберегти колишнє місце проведення, але південноамериканці згодом зіштовхнулися із проблемами й у 2023-му чемпіонат світу довірили Індонезії.

Таким чином, останнім до цього часу проведеним чемпіонатом світу у категорії до 17 років є турнір, який в 2019 році відбувся у Бразилії. Його тріумфатором стали господарі (для «селесао» цей титул став четвертим у історії), й сьогодні в рамках рубрики «Де вони зараз?» ми пропонуємо простежити, як склалася доля сімох головних героїв того мундіалю…

Матеус Донеллі – приз Золота рукавичка

Вік: 21 рік
Громадянство: Бразилія
Позиція: голкіпер
Клуб: «Корінтіанс»

Getty Images/Global Images Ukraine. Матеус Донеллі

Чотири роки тому юний вихованець академії «Корінтіанса» Матеус Донеллі був ключовим голкіпером збірної Бразилії на чемпіонаті світу U-17. На тому турнірі воротар відіграв усі сім поєдинків у складі «селесао», пропустивши в них шість м'ячів та навіть зумівши відзначитись результативною передачею на партнера у півфіналі проти однолітків з Франції (3:2).

За підсумками чемпіонату світу-2019 U-17 Донеллі був визнаний найкращим голкіпером турніру, і це разом із здобутою популярністю та визнанням відкривало перед Матеусом, як здавалося, величезні перспективи. Однак через чотири роки Донеллі, як і раніше, перебуває на контракті в рідному «Корінтіансі». Більше того, за дорослу команду «тімау» з моменту тріумфу на ЧС-2019 U-17 молодий воротар зіграв лишень 10 поєдинків, поки не маючи реальної перспективи стати беззаперечним № 1.

У збірній Бразилії справи в Донеллі поки що також не складаються в тому напрямку, який, здавалося, був ледь не визначений. Сім матчів на ЧС-2019 U-17 залишаються єдиними поєдинками для Матеуса на міжнародному рівні – ані за молодіжну, ані, тим паче, за головну команду «селесао» Донеллі з того часу так і не зіграв.

Кайо Жорже – приз Бронзова бутса

Вік: 21 рік
Громадянство: Бразилія
Позиція: форвард
Клуб: «Фрозіноне» (оренда з «Ювентуса»)

Getty Images/Global Images Ukraine. Кайо Жорже

Центрфорвард Кайо Жорже був однією з головних перлин збірної Бразилії на чемпіонаті світу U-17 у 2019 році. Нападник відзначився 5 забитими м'ячами та 1 результативною передачею, провівши на полі сумарно 559 хвилин. Цього вистачило, аби Кайо посів третє місце у бомбардирських перегонах на турнірі та отримав так звану «Бронзову бутсу».

Вже у 2020 році Кайо Жорже почав отримувати регулярну ігрову практику в «Сантосі», хоча дивовижних показників результативності не демонстрував (тільки 4 голи у 28 матчах бразильської Серії А-2020). Але навіть незважаючи на це, інтерес до талановитого футболіста почали виявляти багато топ-клубів Європи. Також послугами Кайо Жорже на той час цікавився «Шахтар», проте зрештою «гірники» програли конкуренцію за право підписати бразильця «Ювентусу». Влітку 2021 року туринці оформили викуп Кайо Жорже у «Сантоса» за 6,8 мільйонів євро, проте з того часу бразилець зіграв за «Стару синьйору» лишень 11 поєдинків, в яких результативними діями не відзначався.

Тривала адаптація Кайо Жорже до європейського футболу збіглася ще й з тяжкою травмою – у лютому минулого року в форварда діагностували розрив колінної чашечки, через що 355 днів одному з найкращих голеадорів ЧС-2019 U-17 довелося провести у лазареті.

Влітку нинішнього року «Ювентус» віддав Кайо Жорже набиратися досвіду та повертати колишню впевненість у власних силах у «Фрозіноне», проте там бразилець також встиг вже майже місяць провести на лікарняному ліжку, й поки що має вельми скромні ігрові показники – 4 матчі та 1 результативна передача.

Натанаель Мбюкю – приз Срібна бутса

Вік: 21 рік
Громадянство: Франція
Позиція: вінгер
Клуб: «Аугсбург»

Getty Images/Global Images Ukraine. Натанаель Мбюкю

Натанаель Мбюкю, який пройшов через юнацькі команди багатьох французьких клубів, а на професійному рівні дебютував у «Реймсі», як і Кайо Жорже, зумів відзначитися на ЧС-2019 U-17 п'ятьма забитими м'ячами та однією результативною передачею, проте на це йому знадобилося трохи менше часу (487 хвилин), аніж бразильцю, завдяки чому саме європеєць і став другим у бомбардирських перегонах на турнірі, завоювавши «Срібну бутсу».

Треба сказати, що успіх на юніорському чемпіонаті світу у Бразилії в 2019 році не став у кар'єрі Мбюкю чимось особливим. Натанаель за кілька місяців до участі в мундіалі встиг дебютувати за «Реймс» у французькій Лізі 1 – у 17 років 4 місяці та 25 днів, хоча першого забитого м'яча на такому рівні йому довелося почекати, оскільки ним Мбюкю відзначився аж 25 жовтня 2020-го.

Втім, із моменту завершення ЧС-2019 U-17 Мбюкю активно залучався до виступів за збірні Франції різного віку, а влітку 2021 року навіть був задіяний у лавах національної команди на Олімпійських іграх у Токіо. І хоча результативність Натанаеля в «Реймсі» не виявилася видатною (6 голів та 3 асисти у 84 матчах за першу команду), у січні нинішнього року француз із конголезьким корінням на правах вільного агента зумів перебратися до німецького «Аугсбурга», де йому запропонували гарні умови та контракт на чотири із половиною роки.

Наразі Мбюкю не затребуваний у першій команді «Аугсбурга» й виступає за резервістів цього клубу в одній із регіональних ліг Німеччини, у зв'язку із чим про виклик до національної збірної Франції Натанаелю залишається тільки мріяти.

Сонтьє Хансен – приз Золота бутса

Getty Images/Global Images Ukraine. Сонтьє Хансен

Найкращим голеадором чемпіонату світу-2019 у віковій категорії до 17 років став нідерландський вінгер Сонтьє Хансен. На його рахунку опинилося 6 голів та 3 асисти за 528 хвилин на турнірі, що допомогло його команді дістатися півфіналу. Там нідерландці у серії пенальті поступилися Мексиці, а потім, як це часто буває і з національною збірною цієї країни, безвільно «злили» французам ще й матч за третє місце (1:3).

На момент виступів на ЧС-2019 U-17 Хансен був гравцем «Аякса», через академію якого й пройшов. Сонтьє виглядав одним з нових вундеркіндів для амстердамського клубу, а також був справжнім генієм для збірної Нідерландів U-17, за яку відіграв 24 матчі та відзначився 13 забитими м'ячами. Одразу після юніорського мундіалю в Бразилії у пресі почали циркулювати чутки про інтерес до Хансена з боку топ-клубів Європи. Зокрема, конкретно називалися два клуби-претенденти на Сонтьє – міланський «Інтер» та «Манчестер Сіті».

Наприкінці грудня 2019-го тодішній наставник «Аякса» Ерік тен Хаг надав Хансену можливість дебютувати в нідерландській Ередивізі, але вхопитися за свій шанс Сонтьє так і не зумів. Усього за першу команду амстердамців вінгер провів 2 матчі, у 2020 році він отримав неприємну травму щиколотки, а у 2021-му зліг у лазарет із проблемами з коліном.

Проблеми зі здоров'ям, помножені на нездатність демонструвати якісну та результативну гру на топ-рівні, швидко призвели до того, що оціночна вартість Хансена на Transfermarkt деградувала із 6 мільйонів до 750 тисяч євро, а колишній інтерес з боку клубів першої величини зійшов нанівець. Влітку цього року від Сонтьє відмовився навіть «Аякс», відпустивши й досі достатньо молодого виконавця вільним агентом у скромний НЕК з Неймегена. Саме у лавах цього колективу Хансен і намагається зробити новий впевнений крок до вершини, але поки що виходить так собі – 1 гол у 11 матчах.

Еухеніо Піссуто – приз Бронзовий м'яч

Вік: 21 рік
Громадянство: Мексика
Позиція: опорний хавбек
Клуб: «Тигрес УАНЛ»

Getty Images/Global Images Ukraine. Еухеніо Піссуто

Футбольна кар'єра мексиканського опорника Еухеніо Піссуто достатньо цікава. Народившись у Мексиці, хлопчик в 12 років опинився у академії клубу «Веллінгтон Фелікс» із Нової Зеландії, причому проходив навчання у ній протягом трьох років. В 2017-му Піссуто повернувся на батьківщину, де вступив до академії «Пачуки», яку й представляв у збірній Мексики U-17.

Примітно, що спочатку юніори-мексиканці у травні 2019 року стали тріумфаторами чемпіонату відповідної вікової категорії у зоні КОНКАКАФ, а у листопаді посіли друге місце на чемпіонаті світу у Бразилії. Еухеніо був капітаном своєї збірної, причому на мундіалі провів 6 матчів, у яких відзначився 1 забитим м'ячем та 1 асистом (у фіналі проти Бразилії).

Яскрава гра на ЧС-2019 U-17 дозволила Піссуто дебютувати за «Пачуку» у чемпіонаті Мексики на початку 2020-го, а вже влітку того ж року хавбек на правах вільного агента поїхав підкорювати Європу, ставши футболістом «Лілля». Втім, у Франції кар'єра в Еухеніо не склалася, й за півтора роки він не зіграв жодного поєдинку за першу команду «догів». Можливо, далися взнаки наслідки тяжкої травми малогомілкової кістки та вивиху щиколотки, із якими опорник зіткнувся у фінальному періоді перебування в лавах «Пачуки».

У січні минулого року Піссуто розірвав контракт із «Ліллем» та перейшов до «Браги», але й у Португалії заграти не зумів. Зрештою, влітку 2023-го Еухеніо знову ж таки на правах вільного агента перейшов до мексиканського «Тигрес УАНЛ», де наразі й намагається довести, що не дарма став третім у опитуванні на найкращого гравця ЧС-2019 U-17, хоча виходить це у мексиканця не дуже добре – він є лише гравцем глибокого резерву.

Аділь Аушиш – приз Срібний м'яч

Вік: 21 рік
Громадянство: Франція
Позиція: атакувальний хавбек
Клуб: «Сандерленд»

Getty Images/Global Images Ukraine. Аділь Аушиш

У 2019 році Аділь Аушиш, який є вихованцем «Парі Сен-Жермен», в лавах збірної Франції U-17 став найкращим бомбардиром чемпіонату Європи у відповідному віці, а потім став ще й бронзовим призером на чемпіонаті світу, який відбувся у Бразилії.

За кілька місяців до поїздки на юніорський мундіаль Аушиш дебютував за ПСЖ у французькій Лізі 1 – в 17 років 1 місяць та 15 днів. Згодом тодішній наставник парижан Томас Тухель дав нагоду юному таланту зіграти ще два поєдинки за першу команду, в одному із яких Аділь навіть відзначився забитим м'ячем. Але потім центральний атакувальний півзахисник відмовився продовжувати контракт із паризьким клубом. Подейкували, що це сталося на тлі інтересу з боку «Барселони», проте той так і не переріс у щось більш серйозне.

Як підсумок: влітку 2020 року Аушиш вільним агентом пішов до «Сент-Етьєна» (77 матчів, 2 голи, 10 асистів), а після вильоту цієї команди з Ліги 1 у вересні 2022-го перебрався до «Лор'яна». Аділя продовжували викликати до юнацьких та молодіжної збірної Франції, але такої успішної гри, як за команду U-17 (16 голів у 25 матчах) хавбек більше ніде так і не продемонстрував.

Влітку нинішнього року Аушиш за нерозкриту суму був проданий у «Сандерленд», де тепер в рамках Чемпіоншипу та в одній команді з українцем Назарієм Русиним намагається допомогти «чорним котам» вирішити завдання з виходу до англійської Прем'єр-ліги.

Габріел Верон – приз Золотий м'яч

Вік: 21 рік
Громадянство: Бразилія
Позиція: вінгер
Клуб: «Порту»

Getty Images/Global Images Ukraine. Габріел Верон

Найкращим футболістом ЧС-2019 U-17 був визнаний вінгер тріумфатора турніру – бразильської юніорської команди – Габріел Верон, який представляв на мундіалі «Палмейрас», вихованцем академії якого він і є. Цей хавбек справді видав феноменальний відрізок на чемпіонаті світу, відзначившись 3 голами та 3 асистами у 7 поєдинках.

Верон демонстрував чудову техніку, відмінну швидкість, гарну взаємодію на полі з партнерами, через що дуже швидко до цього футболіста почали прицінюватися світові гранди. Одним із тих, хто хотів отримати бразильця, виявився «Шахтар». У донецькому клубі буквально марили можливістю оформити трансфер вундеркінда, й були готові запропонувати за нього близько 20 мільйонів євро. Але в «Палмейрасі» вперлися і вирішили, що Верон «не може бути проданий дешевше, аніж за суму, за яку свого часу перебрався до Європи Неймар».

Така позиція керівників «Палмейраса» не сприяла відходу Верона на хвилі слави, а згодом Габріел, коли отримав шанс показати себе в бразильській Серії А, вже не вирізнявся настільки, як це йому вдавалося робити на тлі однолітків. В результаті трансфер вінгера до Європи все-таки відбувся, але за куди більш скромні гроші – влітку минулого року 10,5 мільйонів євро за Верона заплатив «Порту».

У португальській команді 21-річний Верон провів 26 матчів (1 гол та 5 асистів), маючи перманентні проблеми зі здоров'ям. Наразі, зокрема, вінгер знову перебуває у лазареті з пошкодженням м'язів стегна, й на футбольне поле, як очікується, повернеться не раніше, аніж на початку наступного року.

Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Tasha19
Лишній доказ, що футбол молодіжний і футбол дорослий це дві великі різниці.
Gargantua
ну то есть практически все провалились
-PhoeniX-
Единицы из тех, кто добился успеха в юном возрасте, оказывается остоятельным и во взрослом футболе. Слишком различаются романтический юношеский и прагматичный взрослый футбол. То, что позволено в одном, напрочь пресекается в другом
Sheva19
Футбол закончился в середине 2000 до этого было сколько звёзд а сейчас смотришь команды сборных плакать хочетьса .Аргентина ищет Месси Италия главное один мячик забить на Бразилию смотришь одни слезы.