Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 18 листопада 2023, 11:10
7364
7

З футболіста – у терористи: історія Нізара Трабелсі

Він понад 20 років провів за ґратами, а у липні 2023-го був визнаний невинним…

| Оновлено 18 листопада 2023, 11:10
7364
7
З футболіста – у терористи: історія Нізара Трабелсі
Фото з відкритих джерел. Нізар Трабелсі

Якщо ви вирішите пошукати на Transfermarkt футболіста на ім'я Нізар Трабелсі, то пошук не видасть вам зовсім нічого. Наче й не було такого гравця, хоча насправді це не так. Наприкінці 80-х та на початку 90-х років минулого століття футболіст із таким ім'ям та прізвищем намагався робити перші кроки в Європі, проте у якийсь момент його життєва стежка звернула не туди, й замість класної кар'єри Нізар Трабелсі був звинувачений у тероризмі, а згодом провів за ґратами понад двадцять років…

Нізар Трабелсі з'явився на світ 2 липня 1970 року, а захоплюватись футболом став після того, як побачив матчі національної збірної Тунісу проти Мексики (3:1) та ФРН (0:0) на чемпіонаті світу-1978, що проходив на полях Аргентини. І нехай африканська збірна, незважаючи на два якісно проведені матчі, тоді так і не змогла вийти у плей-оф, проте юний Трабелсі твердо вирішив стати футболістом.

Вже за десять років, у 1988-му, Нізар Трабелсі був членом олімпійської збірної Тунісу з футболу, а навесні 1989-го амбітний півзахисник вирушив підкорювати Європу. Спочатку Трабелсі забракували на перегляді у бельгійському Стандарді, але потім йому вдалося працевлаштуватися у Німеччині – в Фортуні з Дюссельдорфа.

Вийти на серйозний рівень Трабелсі тривалий час не вдавалося. Він виступав за напівпрофесійні та аматорські колективи у Німеччині, поки нарешті не «злетів із котушок». У 24 роки в Нізара виникли серйозні проблеми з алкоголем та наркотиками. Футболіст щільно «підсів» на кокаїн, через що отримав дискваліфікацію та змушений був назавжди попрощатися із футболом.

Усвідомлюючи свої проблеми, Трабелсі поринув у релігію, яку розглядав собі як свого роду рятівне коло. У цей період, як вважається, Нізар зв'язався з ісламськими радикалами, які проповідували військовий джихад – «священну війну» проти ворогів мусульман. З цієї причини екс-футболіст Фортуни та олімпійської збірної Тунісу просто «зник із радарів» на кілька років. Він переїхав до Саудівської Аравії, де півтора роки навчався у медресе – мусульманському релігійно-просвітницькому та навчальному закладі, випускники якого отримують право вступати до університету.

Після повернення з Саудівської Аравії Нізар Трабелсі повідомив членів своєї родини, що відтепер збирається «служити Аллаху». Для цього він змінив місце проживання, переїхавши жити у прикордонний район між Афганістаном та Пакистаном, який був головним оплотом Аль-Каїди – однієї з найбільших міжнародних терористичних організацій.

Там Трабелсі зустрівся із Усамою бен Ладеном – засновником та багаторічним лідером Аль-Каїди. Причому вже на першій їхній зустрічі колишній терорист № 1, який у травні 2011 року був знищений американським підрозділом сил спеціального призначення в рамках проведення відповідної операції, вразив Нізара тим, що знав про його попереднє життя абсолютно усе – зокрема, мав дані про нетривалу футбольну кар'єрі Трабелсі у Європі.

Згодом на першому суді Нізар Трабелсі навіть заявив: «Він сказав мені, що він для мене як батько. Я люблю його за це». І нехай згодом тунісець від цих слів відмовився, проте сталося це через багато років відтоді, коли вони були виголошені публічно…

Як встановило слідство, зустріч Нізара Трабелсі та Усами бен Ладена навряд чи була випадковою. Після неї екс-футболіста почали готувати для проведення терористичного акту на території Бельгії, за що Трабелсі, зрештою, й заарештували. 13 вересня 2001 року, через два дні після масштабних терактів на території США, відповідальність за які взяла на себе Аль-Каїда, Нізар був взятий під варту у своїй бельгійській квартирі за підозрою у підготовці та організації нападу на авіабазу Кляйне-Брогель, що є базою для 701-ї ескадрильї підтримки боєприпасів ВПС США, яка, ймовірно, відповідає за нагляд за ядерними бомбами.

За версією прокурорів, Трабелсі та інші змовники обговорювали різні можливі цілі для теракту-смертника, для чого Нізар пройшов відповідне навчання, навчившись закладати вибухівку. Екс-футболіста спершу підозрювали у змові із метою нападу на посольство США в Парижі, для чого Трабелсі нібито мав одягнутися у діловий костюм, під який сховати прив'язану до себе бомбу. Її активація мала відбутися в той момент, коли екс-футболіст увійде до посольства.

Але пізніше змовники обрали інший об'єкт – авіабазу Кляйне-Брогель, за якою вели розвідку, а також скуповували велику кількість хімікатів по всій Європі, необхідних для виготовлення 1000-кілограмової бомби. У квартирі Трабелсі в Брюсселі оперативники виявили, що хімічна формула для створення бомби була написана на сторінках книги про футбол. Згодом на процесі у США помічник прокурора Томас Сондерс зазначив, що ті ж матеріали для виготовлення бомби були знайдені й у підвалі єгипетського ресторану в центрі Брюсселя, що належить другу Трабелсі.

«Є лише один вердикт, який відповідає цим доказам: обвинувачений Нізар Трабелсі винний», – заявив Сондерс.

Але спочатку Трабелсі судили у Бельгії. У вересні 2003 року Нізара було визнано винним й засуджено до 10 років ув'язнення за підготовку нападу на авіабазу Кляйне-Брогель у контексті терористичної діяльності Аль-Каїди. Через три роки після цього, у 2006-му, влада США висунула на адресу Трабелсі звинувачення за чотирма пунктами, пов'язаними із організацією та фінансуванням тероризму.

Проте спочатку Трабелсі відбув повністю тюремне ув'язнення у Бельгії, і лише у 2013-му перед владою європейської країни постало питання щодо його екстрадиції у США. Сам Нізар був категорично проти подібної «висилки», стверджуючи, що за океаном він не зможе захистити себе належним чином та буде позбавлений можливості на справедливий суд. Однак в результаті влада Бельгії, отримавши обіцянки від американської сторони, що Трабелсі утримуватиметься у гарних умовах та що до нього не буде застосована смертна кара, пішла на екстрадицію.

Щоправда, вже після того, як Трабелсі був перевезений до США, Європейський суд із прав людини, до якого встиг звернутися Нізар, став на його бік, визнавши, що потенційне довічне ув'язнення без права на дострокове звільнення, яке «світило» екс-футболісту за океаном, є нелюдським покаранням. Цей судовий орган зобов'язав державу Бельгія виплатити на користь Трабелсі компенсацію у розмірі 78800 євро, із яких було вирахувано борг Нізара перед фіскальними органами, й він отримав повноцінні 60 тисяч євро.

Втім, від правосуддя у США рішення Європейського суду із прав людини Нізара Трабелсі все одно не звільняло. Процес за океаном суттєво затягнувся, що було пов'язано із необхідністю дочекатися закінчення всіх юридичних процесів у Європі. Весь цей час тунісець знаходився в одній із в'язниць неподалік Вашингтона.

Як заявив під час процесу помічник прокурора Сондерс, Трабелсі на першому судовому засіданні у Бельгії зізнався у плануванні теракту та називав бен Ладена своїм батьком.

«Мене навчали виконувати покладену на мене місію», - сказав Трабелсі, слова якого цитував прокурор.

Проте адвокат Трабелсі пані Шрофф повідомила присяжним, що будь-які свідчення, які її клієнт дав бельгійським правоохоронним органам, були зроблені під примусом та не повинні сприйматися як факт з огляду на їхні численні невідповідності.

«Ми всі згодні із тим, що він [Нізар Трабелсі] народився в Тунісі, він гарний футболіст та невпинний співрозмовник, який робив заяву за заявою бельгійській владі. Більшість його заяв, якщо не усі, не могли бути об'єктивно підтверджені».

Адвокат закликала присяжних врахувати той факт, що ймовірне зізнання, зроблене її клієнтом, відбулося ще у червні 2002 року, через дев'ять місяців після його початкового арешту у 2001-му. За її словами, «у лапах» бельгійської правової системи Трабелсі «відчував себе горезвісним ягням, якого ведуть на бійню».

Також юристи Трабелсі домагалися звільнення свого клієнта у Європі. Зокрема, через Апеляційний суд Брюсселя, який в результаті ухвалив, що людина не може бути двічі засудженою за один і той же злочин.

14 липня 2023 року присяжні у федеральному суді США визнали Нізара Трабелсі невинним, а у Міністерстві юстиції США відмовилися давати будь-які коментарі щодо цього вироку.

За останньою інформацією американських та європейських ЗМІ, зараз Нізар Трабелсі все ще перебуває під вартою у центрі утримання іноземців у США. Контакти 53-річного тунісця з близькими обмежені, а у вересні він оголошував голодування, вимагаючи звільнення та можливості вільно повернутися до Бельгії, де мешкає його родина.

Відомо, що влада США всерйоз розглядає запит на екстрадицію Трабелсі, що надійшов від Тунісу. В африканській країні стосовно Нізара раніше також було відкрито низку кримінальних проваджень, за якими екс-футболіста заочно засудили до 10 років позбавлення волі. Сам Трабелсі заявляв, що до нього будуть застосовуватися катування, якщо його видадуть владі Тунісу.

Повернутися ж до Бельгії Трабелсі не має можливості, адже для цього необхідний офіційний запит від Міністерства юстиції цієї держави, а там у ситуацію вважають за краще не втручатися, наголошуючи, що Нізар не має бельгійського громадянства і що його шлюб із громадянкою Бельгії «був виключно релігійним»…

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Falko
А ідея з Тунісом цікава. Якщо Штати віддадуть, цей Назір прокляне своїх адвокатів, які добилися визнання його невинуватості тут
Gargantua
я думал это тот, который против Украины играл на Евро. Ох и повозил он тогда на своей бровке.
Но это другой. Тот Хатем.
Raien
Буде що онукам розказати 😀
Vitalii_Mykolaiv
Чергова невинна овечка