Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Збірна України
| Оновлено 17 листопада 2023, 14:16
5375
12

Юрист: «Гравці зі «списку ухилянтів» можуть вимагати спростування в ЗМІ»

Чи можна називати легіонерів «ухилянтами» - відповідь юриста

| Оновлено 17 листопада 2023, 14:16
5375
12
Юрист: «Гравці зі «списку ухилянтів» можуть вимагати спростування в ЗМІ»
УАФ

В українських ЗМІ значний резонанс викликала інформація щодо опублікованого Міністерством молоді та спорту списку атлетів, які залишилися за кордоном, виїхавши за межі України за спеціальним дозволом. У цей перелік увійшли і деякі провідні українські футболісти – гравці національної збірної, що виступають за іноземні клуби: Артем Довбик, Михайло Мудрик та інші.

Спортивний юрист та адвокат Ілля Скоропашкін в ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua розповів, чи коректно вживати термін «список ухилянтів», та які юридичні наслідки можуть очікувати на спортсменів.

- До списку Мінмолодьспорту увійшли 304 спортсмени, які «залишилися за кордоном, щоб уникнути мобілізації». Принаймні так це трактували деякі ЗМІ...
- Слід зауважити, що така інтерпретація, як «Список ухилянтів», була надана деякими засобами масової інформації. Мінмолодьспорт при опублікуванні зазначеного списку нічого не говорить ні про мобілізацію, ні про ухиляння від неї. У списку йдеться про осіб, які порушили зобов’язання щодо термінів повернення в Україну після закінчення спортивного заходу. Називати всіх осіб, внесених у цей список, такими, що ухиляються від мобілізації чи «ухилянтами», не зовсім коректно з юридичної точки зору.

Законом встановлена кримінальна відповідальність за ухилення від мобілізації (ст. 336 КК України). Така відповідальність наступає після того, як військовозобов’язаній особі було належним чином повідомлено про обов’язок явки до призовної ділянки певного центру комплектування, а особа не з’явилась і таким чином ухилилася від призову. Наприклад, нещодавно писали про спортсмена-рибалку, який не повернувся з чемпіонату світу в Італії через те, що – як він сам повідомив – він вже має декілька повісток і боїться потрапити на фронт і бути «утилізованим». До речі, його імені чомусь не було в списку Мінмолодьспорту. Цього спортсмена можна умовно віднести до категорії «ухилянтів».

Спортсмени, які, наприклад, не отримували повісток, можуть вимагати спростування поширеної інформації в ЗМІ про віднесення їх до списку «ухилянтів», якщо поширена інформація, на їхню думку, має негативне забарвлення та кримінальне спрямування. Саме ж слово «ухилянт» (тобто особа, яка ухиляється від мобілізації) є неологізмом, або ж новотвором, якого раніше не існувало та яке з’явилося після початку війни, аналогом російського «уклонист». Юридичного визначення таке слово не має. До речі, на момент нашого інтерв'ю інформація на сайті Мінмолодьспорту щодо зазначеного переліку спортсменів-«ухилянтів» вже не відкривається та видає помилку 404. Можливо, на це вплинула наявність у списку «ухилянтів» провідних футболістів, які входять до складу Національної збірної України, що і спонукало Міністерство до видалення цього списку взагалі. Як казав класик, багато галасу з нічого.

- Про яку юридичну відповідальність може йти мова щодо спортсменів, які потрапили на «олівець» функціонерів Мінмолодьспорту?
- Щодо спортсмена-рибалки, то можна стверджувати, що він порушив закон, коли, отримавши повістку, не з’явився до ТЦК і не повернувся зі спортивного заходу, маючи на меті ухилення від призову. Щодо інших спортсменів, тут все індивідуально. Загалом можу сказати, що на даний момент в Україні передбачена відповідальність за незаконне перетинання кордону. Відповідальність для тих, хто виїхав законно на обмежений період і не повернувся, – відсутня.

Раніше Міністерство молоді та спорту України підготувало список із 304 атлетів, які залишилися за кордоном, хоча були зобов'язані повернутися після зборів чи змагань.

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома сума преміальних для збірної України за вихід на Євро-2024
Футбол | 03 травня 2024, 19:12 8
Стала відома сума преміальних для збірної України за вихід на Євро-2024

Національна збірна України не буде обділена бонусами

У Байєра – не найдовша безпрограшна серія. Скільки залишилося до рекорду?
Футбол | 04 травня 2024, 08:01 0
У Байєра – не найдовша безпрограшна серія. Скільки залишилося до рекорду?

«Бенфіка» з 1963 по 1965 рік не програвала протягом 48 матчів

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Ад
для чого міністерство спорту  зробило цей вкид накануне важливого матчу з футболу?Таке враження ,що там сидят вороги укр.спорту!
Болела
Рибалку також не можна назвати ухилянтом, до тих пір , поки його не буде засуджено за статтею 336 ККУ і до поки рішення суду не набере законної сили. Тоді це доконаний факт і встановлена вина. 
Galex
На то літо усі підуть до того ТЦК.  Забули пісню?  
Батько наш - Бандера, Україна - мати,
Ми за Україну будем воювати!
Щось не чути її останнім часом. А треба на стадіонах щоб була.
MrStepanovM .
сподіваюсь психологічна міць наших футболістів дозволить пережувати і висрати цей ганебний вкид лайна він Мінмолодьспорту
Олександр
100 процентов из минспорта ни одного не было на фронте .максимум для статистики пару человек в учебке 
Олександр
Из тцк ни один еще не служил и полицейским некогда.
Злий Глобинець
Спортсмени рівня національної збірної - то золотий фонд нашого спорту. Яка користь буде, що їх призвуть, кинуть на передок і там повбивають чи покалічать? Ніякої! Інша річ - чиновники-дармоїди, депутати, банкіри і т.д., та їхня рідня. Спортсменів - тільки після них!
oleg_d_76
Ну да, украл буханку хлеба сядешь, украл миллион - бизнесмен. Кто виноват - рыбак
AutumnBridge
А уже и не надо.   ММС удалило эту фигнюшку.  Так просто всё оказалось.)
Евгений Кожушко
Ну понятно, спортсмени це ж каста недоторканних, а не прості роботяги. Їх не те що мобілізувати не можна, а навіть називати ухилянтами🤦‍♂️
Олександр
Зеленского 4 раза призывали служить но пройдоха ни разу не явился .Вот это настоящий ухилянт