Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 15 листопада 2023, 19:21
1675
1

Два роки Хаві в Барселоні: трофеї є, проблеми – теж

Оцінюємо роботу легенди «синьо-гранатових» на тренерській посаді

| Оновлено 15 листопада 2023, 19:21
1675
1
Два роки Хаві в Барселоні: трофеї є, проблеми – теж
Getty Images/Global Images Ukraine. Хаві

Хаві повернувся до «Барселони» у листопаді 2021 року – рівно 2 роки тому. Перед тим колишній півзахисник каталонського клубу успішно попрацював у катарському «Аль-Садді», на чолі якого виграв 4 трофеї. Тоді, восени 2021-го, «синьо-гранатові» переживали непростий період. Команду очолював Рональд Куман, у якого летіли стріли з усіх боків, зокрема і від керівництва. Якщо новий президент відкрито заявляє, що хоче бачити іншого тренера на чолі команди, неважко здогадатися, що станеться.

Хаві був однією з головних тем виборчої кампанії Жоана Лапорти. Функціонер дуже хотів поставити на чолі команди людину, яка є живою легендою клубу. Президенту не подобалося, як грала «Барселона» під керівництвом Кумана. Він наполягав на тому, що команді потрібний тренер, який поверне її ДНК. Хаві не зміг відмовити, коли його рідний клуб так відчайдушно потребував його допомоги. Молодий фахівець повернувся до «синьо-гранатових» із великими очікуваннями та великим бажанням працювати. Ця співпраця триває досі.

Очоливши «синьо-гранатових», Хаві неодноразово заявляв, наскільки важливо «Барселоні» грати в атакуючий футбол, високо пресингувати та постійно чинити тиск на суперника. Але спочатку було не до того. Фахівцеві треба було повернути впевненість команді, яка звикала грати без Ліонеля Мессі. Новий тренер дебютував у каталонському дербі проти «Еспаньйола», у якому «синьо-гранатові» перемогли з мінімальним рахунком. Однак до кінця 2021 року «Барселона» виступала нестабільно, що цілком можна пояснити приходом нового наставника.

Другу половину сезону 2021/22 каталонці провели краще, хоча, звісно, були й невдачі. Наприклад, невихід із групи у Лізі чемпіонів та сенсаційний виліт із 1/4 фіналу Ліги Європи від «Айнтрахта». У міжсезоння каталонці попрацювали над посиленням складу разом із Хаві. До «синьо-гранатових» прийшли Ферран Торрес, Жюль Кунде, Роберт Левандовськи, Пабло Торре та ще кілька людей на правах вільних агентів. Кампанія 2022/23 проходила для «Барселони» краще, ніж попередня. За весь сезон каталонці програли лише 6 матчів у Ла Лізі та стали чемпіонами Іспанії вперше за 3 роки.

У єврокубках для «синьо-гранатових», як і раніше, все було погано. «Барселона» знову не вийшла з групи в Лізі чемпіонів, а в Лізі Європи вилетіла вже в 1/16 фіналу, поступившись «Манчестер Юнайтед» за сумою двох зустрічей. Але каталонці виграли чемпіонат та Суперкубок Іспанії, тож керівництво клубу оголосило сезон успішним. Однак слід зазначити, що протягом усієї кампанії «синьо-гранатові» не виглядали дуже впевнено у чемпіонаті. Було багато непереконливих перемог із невеликою перевагою, яка зберігалася завдяки серйозним зусиллям Марка-Андре тер Штегена.

Зараз триває другий повний сезон Хаві в «Барселоні» та третій у сукупності. Відчуття від роботи фахівця змішані. З одного боку, він разом із керівництвом проробив велику роботу з омолодження складу. «Ла Масія» перестала працювати на експорт. У складі з'явилися такі гравці як Гаві, Ламін Ямаль, Алехандро Бальде та Фермін Лопес, на яких у клубі покладають великі надії. Пішли багато вікових футболістів і ті, хто не приносив особливої користі, наприклад, Мартін Брейтвейт, Міралем П'янич та Самуель Умтіті.

Getty Images/Global Images Ukraine. Хаві і молода зірка каталонців Гаві

З іншого боку, «Барселона» часто виглядає командою, якій чогось не вистачає. То концентрації, то сміливості, то впевненості, то холоднокровності. І ця проблема триває ще з минулого сезону. Каталонці рідко показували якісну гру в чемпіонському сезоні. Якби мадридський «Реал» тоді не буксував, результат сезону міг бути іншим. У команді є неймовірно досвідчені та якісні гравці, володарі треблів, але не можна сказати, що вони вселяють впевненість у партнерів. Не можна того ж сказати і про тренера. Після невдалих матчів Хаві не виглядає тією людиною, яка впевнена в собі і сповнена рішучості вирішити проблеми.

Не можна з упевненістю сказати, що проблема лише у тренері, чи лише у гравцях. «Барселона» загалом виглядає якось не так. Начебто і результати є, але немає чітко поставленої гри. Лапорта з одного боку проводить хорошу роботу, витягаючи клуб із фінансової ями, але з іншого робить часом якісь надто популістські заяви замість того, щоб визнати наявність певних проблем. Хаві ніби й бере на себе відповідальність, але у багатьох його післяматчевих коментарях простежуються виправдання. Все це виглядає якось несерйозно.

Каталонці пішли на міжнародну перерву, посідаючи 3-тє місце у турнірній таблиці Ла Ліги. Відставання від мадридського «Реала» складає 2 очки, від «Жирони» – 4. Це ніщо з огляду на те, що позаду лише 13 матчів. Та й за статистикою все не так уже й погано. «Синьо-гранатові» при всіх проблемах з грою забили у національній першості 23 голи – більше лише у «Жирони» та «Атлетико». Вони завдали 72 удари у площину воріт суперників – більше лише у «Реала» (79). Крім того, «синьо-гранатові» відносно мало фолять (120 фолів, 3-тє місце в лізі).

Ще рано говорити, що цей сезон буде невдалим для «Барселони». У Ла Лізі все попереду, та й у Лізі чемпіонів залишаються хороші шанси вийти у плей-оф з 1-го місця у групі. Але проблеми у команді очевидні. Гравці багато помиляються в простих ситуаціях, часом помітно нервують, а деякі взагалі стагнують. Важко пояснити безгольові засухи Роберта Левандовськи після того, як минулого сезону він забив 33 м'ячі у всіх турнірах. Жоау Канселу та Жоау Феліш поступово розчиняються, хоча починали бадьоро. Рафінья часом робить незрозумілі дії. Навіть Ілкай Гюндоган почав помилятися, чого раніше з ним практично не траплялося.

Все вказує на те, що «синьо-гранатові» мають проблеми з психологією. При цьому досвідчені гравці, які теоретично повинні вирішити цю проблему, схоже, стають її частиною. Навряд чи проблема виключно у тренері. Схоже, що багато співробітників клубу недотягують до його статусу. Взяти хоча б велику кількість травм – ця проблема у «Барселоні» вже не перший рік. Звільненням тренера все це не вирішити, але у Хаві, як і раніше, багато роботи, і поки не можна сказати, що він справляється з нею впевнено.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
OKs100
Жирона играет лучше за Барселону, это говорит о уровне тренеров двух команд.