Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 09 листопада 2023, 17:23
1827
0

Фантастичні стосунки з Пепом. Чигринський згадує свій сезон у Барсі

The Athletic поспілкувався із захисником «Шахтаря» про його невдалу спробу заграти в Іспанії

| Оновлено 09 листопада 2023, 17:23
1827
0
Фантастичні стосунки з Пепом. Чигринський згадує свій сезон у Барсі
Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Чигринський і Ліонель Мессі

Незважаючи на те, що минуло стільки часу, Дмитра Чигринського можна впізнати одразу. Минуло 14 років з моменту його переходу в «Барселону» і 13 років з моменту його відходу, але у нього все те ж довге волосся до плечей, яке ні з чим не сплутаєш.

Ми зустрічаємося в Гамбурзі, де донецький «Шахтар» Чигринського приймає «Барсу». Якщо, звісно, це правильне слово.

Чигринський і його партнери по команді цього сезону проводять домашні матчі Ліги чемпіонів у північнонімецькому місті через війну, що триває в рідній Україні.

За його словами, на вечірній матч вони прибули в неділю, пройшовши 12-годинний шлях автобусом і літаком, що включав тригодинне очікування на польському кордоні.

«Це виклик для нас, тому що, врешті-решт, усе не так просто, і це наша реальність», – каже центральний захисник, якому 7 листопада виповнилося 37 років. «Ми – Україна. Ми відчуваємо, що захищаємо свою країну, свою незалежність».

Чигринському було 22 роки, коли «Барса» Пепа Гвардіоли підписала його в серпні 2009 року за 25 млн. євро. Влітку того року іспанський клуб виграв требл, і захисник прибув до команди за спеціальним запитом тодішнього тренера, який хотів, щоб він став партнером Жерара Піке на позиції захисника після того, як Карлес Пуйоль пішов.

«Чигринський – це наш перший вибір, другий вибір і третій вибір», – сказав того літа Жоан Лапорта, який тоді проводив свій перший термін на посаді президента «Барси».

На той момент він був другим найдорожчим захисником в історії клубу після Дані Алвеса. Але його історія в «Барсі» не триватиме й року.

Getty Images/Global Images Ukraine. Чигринський, Хаві та Златан Ібрагімович

«Як сказав Хаві, футболка «Барси» в сто разів важча за будь-яку іншу», – каже зараз Чигринський, підбиваючи підсумок тому, з чим він найбільше боровся в той період, повний розчарувань.

«Тільки прийшовши в «Барсу», ти розумієш, який тиск там чиниться. Тим більше, що то була одна з найсильніших команд в історії «Барселони».

Моя головна проблема полягала в тому, що я приїхав в останній день трансферного вікна, тож сезон уже почався, і в мене не було часу на адаптацію. Мені потрібно було відразу влитися в команду, і це було найскладніше, тому що, не знаючи мови, не знаючи ідей Гвардіоли... було складно просто прийти і почати грати».

Чигринський провів лише 14 матчів, з яких тільки 10 в основі в сезоні 2009/2010, в якому «Барса» виграла Ла Лігу, Суперкубок Іспанії, Суперкубок УЄФА і Клубний чемпіонат світу. Вісім із цих десяти виходів в основі припали на перші 15 матчів сезону.

«Коли ти починаєш і не показуєш хорошої гри, це нормально. Але коли ти проводиш другу не дуже хорошу гру, на тебе починає чинитися додатковий тиск», – каже він. «Люди починають говорити про гроші, про сотню речей. Ви можете знати причини – деякі інші люди можуть знати причини – але для більшості вболівальників це «Барса», і ви просто зобов'язані негайно показати свій рівень. Тільки кілька команд у світі мають справу з таким тиском».

Він почав чинити на себе додатковий тиск – і Гвардіола це помітив.

«Я прийшов із менталітетом, думаючи, що робота вкаже мені шлях», – каже він. «Тому я багато працював. Практично з першого дня я почав займатися, наприклад, іспанською мовою. Але, по правді кажучи, я був трохи напружений.

Пам'ятаю, я розмовляв із Гвардіолою, і він сказав мені: «Дмитре, я бачу, що ти трохи розгублений, тому, будь ласка, не перевантажуй себе. Я знаю, що ти завжди робиш додаткові речі в готелі, де живеш, ходиш у тренажерний зал, але послухай: Я хочу, щоб ти був зосереджений на тих речах, які я тобі кажу».


Getty Images/Global Images Ukraine. Жузеп Гвардиола

Напевно, я не був достатньо досвідчений і спокійний, щоб зменшити оберти і ясно бачити речі. Мені було 22 роки, я був ще молодий і недосвідчений. Ви не можете бути суперврівноваженим психічно, тому, звісно, вам потрібна підтримка. Вам потрібні люди, які допоможуть вам, які поведуть вас за собою. Люди, які допоможуть тобі зрозуміти.

Мої стосунки з Пепом були просто фантастичними. Він намагався допомогти мені, коли на мене чинився додатковий тиск. Навіть пізніше, коли я перестав багато грати, я завжди був на зв'язку з ним. Я завжди відчував його підтримку. Він говорив: «Я бачу, як ти тренуєшся, я бачу, як ти стараєшся. Мені все в тобі подобається, Дмитре. Просто продовжуй у тому ж дусі».

Я вдячний йому за підтримку, за віру в мене. Коли я йшов, ми все ще були в хороших стосунках».

Опинившись в основному складі на початку сезону, Чигринський з листопада по травень провів лише сім матчів. У липні 2010 року Лапорта був замінений на посаді президента Сандро Роселем, який одразу ж приступив до продажу гравців.

«Ми виявили, що у клубу є борги і проблеми з грошовими потоками, але ми їх вирішуємо», – сказав Росель. «Члени клубу можуть бути спокійні. Клуб не є банкрутом».


Getty Images/Global Images Ukraine. Сандро Росель

Сьогодні ці слова не здаються недоречними. Від'їзд Чигринського до «Шахтаря» за 15 млн євро був санкціонований «для виплати зарплати співробітникам клубу».

У східній Україні він отримав низку травм, які не дозволили йому регулярно грати протягом трьох наступних сезонів. У 2015 році він пішов до дніпропетровського «Дніпра», а у 2016 році перейшов до афінського «АЕКа», де знову набрав форму і фізичну готовність.

«Зараз я розумію це так: усе, через що ти проходиш у своєму житті, відбувається не просто так», – каже Чигринський. «Можливо, я втратив досить велику частину своєї кар'єри, але, безумовно, я також набув багато корисного в психологічному плані – не тільки для футболу, а й для свого життя.

Я не міг ненавидіти футбол, тому що я його люблю. Тому це дало мені сили продовжувати».

Цього року Чигринський утретє повернувся до «Шахтаря» після того, як останні сім сезонів провів у Греції – п'ять років в «АЕКу» і два в «Іонікосі». Під час його перебування в Греції в Україні почалася війна, і він визнає, що ситуація на батьківщині також вплинула на його рішення повернутися.

«Дуже важко перебувати за кордоном, коли знаєш, що твоя країна, твоя сім'я, твої друзі, твої близькі постійно перебувають у небезпеці», – каже він. «Вони страждали від ракет, атак, бомбардувань та інших жахіть війни.

Зрештою, я знаю, що я футболіст, але душевна підтримка і психологічний аспект надзвичайно важливі, особливо зараз. Тому для мене зараз добре бути в Україні, бути поруч із сім'єю та друзями. Один факт перебування в Україні вже є підтримкою».

Лайя Сервелльо Ерреро, The Athletic

Переклад та адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Названо нового фаворита на Золотий м'яч 2024 після поєдинку Реал – Баварія
Футбол | 09 травня 2024, 12:43 6
Названо нового фаворита на Золотий м'яч 2024 після поєдинку Реал – Баварія

Вінісіус Жуніор очолив рейтинг претендентів на найпрестижнішу індивідуальну нагороду

Анчелотті оцінив божевільний матч із Баварією, в якому Лунін пропустив гол
Футбол | 09 травня 2024, 01:40 1
Анчелотті оцінив божевільний матч із Баварією, в якому Лунін пропустив гол

Реал Мадрид вибив мюнхенців у півфіналі Ліги чемпіонів 2023/24

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.