Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Гандбол
| Оновлено 02 листопада 2023, 18:57
2363
0

Новий тренер і завдання. З чим збірна України з гандболу починає сезон?

Олексій Коляго знайомить зі змінами у національній команді

| Оновлено 02 листопада 2023, 18:57
2363
0
Новий тренер і завдання. З чим збірна України з гандболу починає сезон?
Федерація гандболу України

У другий день листопада розпочне свій новий ігровий рік чоловіча збірна України з гандболу. Цей сезон стане для нашої команди своєрідним вододілом, адже синьо-жовті відкривають чергову сторінку у своїй історії, причому роблять це в дуже видозміненому стані. Оскільки нові впровадження були достатньо помітними, а сама наша національна команда доволі довго не була на слуху у широкого кола вболівальників, саме час розповісти про зміни у колективі та про найближчі турнірні випробування для української збірної.

Тренер

Після провальної кваліфікації на чемпіонат Європи-2024, в якій Україна посіла останнє місце у квартеті з Австрією, Румунією та Фарерськими островами, на нашу збірну чекала цілком логічна зміна головного тренера. Вона відбулася, і новим наставником став Вадим Бражник. Точніше буде сказати, що відомий у недалекому минулому голкіпер вже керував командою з останньої гри відбору на Євро проти збірної Румунії, але тоді його було призначено на цю посаду в екстреному порядку за пару днів до матчу і носив український спеціаліст приставку «виконувач обов'язків». Тепер же Вадим Миколайович став головним тренером без жодних в.о.

ФГУ. Вадим Бражник

До призначення на таку високу посаду наставник очолював молодіжну збірну України (U-18), що дуже важливо в контексті питання оновлення команди. На клубному рівні Вадим Бражник продуктивно пограв у багатьох українських та зарубіжних командах, а найуспішнішим можна назвати його словацький етап кар'єри. У складі місцевого гегемона «Татрана» український голкіпер виграв золоті медалі в сезонах 2003/2004, 2004/2005, а також у чемпіонаті 2016/2017, коли його було запрошено до клубу вже в ролі ветерана-наставника, але наостанок воротар блиснув майстерністю. Єдиний титул чемпіона України Бражник оформив у сезоні 2011/2012, перебуваючи в ростері зіркового на той час клубу «Динамо-Полтава». У складі збірної України її нинішній головний тренер виступав у фінальних частинах континентальних першостей 2000 та 2010 років, а також на Чемпіонаті світу-2007.

Склад

Новий головний тренер розпочав побудову такого ж нового колективу, причому з курсом на омолодження, яке вже давно напрошувалося в нашій збірній. І тут, дуже до речі, припав той факт, що ще зовсім нещодавно наш керманич очолював молодіжну збірну і чудово знайомий з можливостями нового покоління українських гравців.

На свій перший турнір Вадим Бражник вирішив зібрати сплав досвіду та молодості, розбавивши перевірених гравців молодими гандболістами. Варто звернути увагу, що майже на кожній позиції дублером досвідченого спортсмена виступає представник нового покоління. Загалом, повний склад збірної на перші ігри сезону виглядає наступним чином:

Воротарі: Геннадій Комок («Бузеу», Румунія), Антон Терехов («Байа-Маре», Румунія)

Праві крайні: Андрій Акіменко («Динамо Бухарест», Румунія), Дмитро Редькін («Гроссвальштадт», Німеччина)

Ліві крайні: Дмитро Артеменко («Гурнік», Польща), Ярослав Котюк, Захар Денисов (обидва – «Мотор»)

Розігруючі: Тарас Міноцький («Гурнік», Польща), Микита Литвиненко («Амбер», Литва), Олександр Тільте («Хоробри Глогув», Польща)

Праві напівсередні: Денис Саварін («Одеса»), Богдан Черкащенко («Квідзін», Польща)

Ліві напівсередні: Ігор Турченко («Лімож», Франція), Дмитро Горіга («Екс», Франція)

Лінійні: Олексій Томашевський («Лемго», Німеччина), Данило Осадчий («Уеска», Іспанія), Дмитро Тютюнник («Мотор»)

У найближчих матчах в лавах української команди може відбутися ціла низка дебютів. Дмитро Редькін, Ярослав Котюк, Денис Саварін, Микита Литвиненко, Олексій Томашевський та інші можуть вперше вийти на майданчик у синьо-жовтих футболках основної збірної. Єдиними ігровими амплуа, де новий головний тренер відмовився від залучення новачків, є лівий напівсередній, де Ігор Турченко та Дмитро Горіга зараз просто не мають гідної альтернативи, і голкіперська позиція. На останньому рубежі дуже цікаво було б подивитися на оборонця воріт «Мотора» Назара Чудінова. На найближчих матчах його не буде, але, як зазначив сам Бражник в одному з його останніх інтерв'ю, Назар є першим у резервному списку.

Матчі та суперники

Свої перші ігри у новому ігровому році збірна України проведе в рамках товариського турніру у шведському місті Ескільстуна, де суперниками синьо-жовтих будуть господарі майданчика, а також другі збірні Норвегії та Швеції. Розклад ігор нашої команди має такий вигляд:

2 листопада. Швеція – Україна

3 листопада. Україна – Норвегія-2

4 листопада. Україна – Швеція-2

Звісно, у цьому списку виділяється протистояння з основною збірною Швеції – однією з найсильніших національних команд у європейському та світовому гандболі. На успішний результат в цій дуелі особливо розраховувати не доводиться, але перевірити себе у боротьбі з таким сильним суперником для усієї нашої команди, а особливо для її потенційних дебютантів, буде дуже корисно. У двох наступних матчах проти других складів топових скандинавських команд уболівальники збірної України цілком можуть очікувати на позитивний результат, але просто там точно не буде. Аж надто сильні в гандболі Норвегія та Швеція і навіть їхні дублі є досить серйозними колективами. Втім, результат у цьому товариському турнірі не є головним. Основним фактором є той момент, що за його допомогою українські гандболісти можуть якісно підготуватися до відбору на чемпіонат світу-2025, успішне подолання якого і є основною метою для синьо-жовтих у сезоні, що вже настав.

Федерація гандболу України

Офіційних матчів у цій кваліфікації Україна проведе небагато. Максимум їх буде чотири. Завдяки своєму рейтингу наша збірна напряму потрапила до другого раунду відбору, який відбудеться в березні наступного року. У ньому підопічні Вадима Бражника будуть грати з одним із аутсайдерів континентального гандболу, які зараз змагаються між собою в рамках першого етапу. Далі, у разі успішної двоматчевої дуелі, українська команда потрапить до раунду плей-оф, де вона зіграє з однією з команд-учасниць майбутнього чемпіонату Європи-2024. Переможці цього етапу й доповнять список учасників світового форуму.

***

Після двох поспіль виступів на континентальних першостях наш колектив зробив крок назад та не поїде на фінальну частину найближчого турніру. Однак оновлена збірна України на чолі з новим наставником має намір виправити ситуацію. Вадим Бражник зі своєю командою поставили перед собою амбітні цілі та намагатимуться пробитися на планетарний форум, серед учасників якого Україна не була з 2007 року. А найближчий турнір у Швеції стане чудовим маркером того, наскільки наш колектив готовий до таких звершень. Будемо спостерігати з великим інтересом.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мічел оцінив матч із Барселоною, в якому Довбик забив і віддав гольовий пас
Футбол | 04 травня 2024, 23:15 1
Мічел оцінив матч із Барселоною, в якому Довбик забив і віддав гольовий пас

«Жирона» обіграла «синьо-гранатових» з рахунком 4:2 у 34-му турі Ла Ліги

Гол і асист Довбика, шедевр від Порту. Жирона знову здолала Барселону
Футбол | 04 травня 2024, 21:31 93
Гол і асист Довбика, шедевр від Порту. Жирона знову здолала Барселону

Команда Мічела достроково виборола путівку до Ліги чемпіонів

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.