Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Саудівська Аравія
| Оновлено 01 листопада 2023, 17:15
23052
6

Гроші не потрібні? 7 відомих футболістів, які відмовили саудівським клубам

Далеко не усім прийшовся до вподоби вибір Кріштіану Роналду та Каріма Бензема…

| Оновлено 01 листопада 2023, 17:15
23052
6
Гроші не потрібні? 7 відомих футболістів, які відмовили саудівським клубам
Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі і Кіліан Мбаппе (праворуч)

З кінця минулого року професійні футбольні клуби з Саудівської Аравії розпочали своєрідну трансферну експансію на ринках європейських та південноамериканських країн, на які традиційно припадає більша частина найталановитіших та найякісніших гравців.

«Першою ластівкою» став переїзд на Близький Схід португальського генія сучасності Кріштіану Роналду, який уклав договір з «Аль-Насром», а влітку цього року до саудитів поїхали й інші топ-футболісти – Карім Бензема, Нголо Канте, Емерік Ляпорт, Сергей Мілінкович-Савич та інші.

Втім, знайшлися у футбольному світі й знаменитості, яким варіант із саудівськими клубами не припав до душі, навіть незважаючи на колосальні гроші…

Ліонель Мессі

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку 2023 року стало зрозуміло, що тепер вже восьмиразовий володар «Золотого м'яча» Ліонель Мессі залишить «Парі Сен-Жермен» і, швидше за все, продовжить виступи за межами Європи, але поки не повернеться до рідної Аргентини, де, як він сам заявляв, планує завершити кар'єру.

Мессі тривалий час сватали саме до Саудівської Аравії, де він, як планувалося, разом із «Аль-Хілялем» кине виклик за чемпіонство «Аль-Насру», відновивши своє давнє очне суперництво із Кріштіану Роналду. Саудити були готові зробити аргентинця найбільш високооплачуваним спортсменом усіх часів, забезпечивши космічний оклад у 500 мільйонів євро на рік.

У певний момент майбутнє Мессі здавалося вирішеним наперед, але сам Ліонель перевернув ситуацію, відмовившись їхати до саудитів. Справа в тому, що Ліонель давно мріяв пожити з родиною у США – країні, де футбол не такий популярний, проте рівень життя та можливості просто грандіозні. Цією ситуацією скористався «Інтер Маямі», куди Мессі і перебрався, оформивши трудову угоду на два із половиною роки. В США, як подейкують, Ліонелю обіцяні ще й серйозні можливості для бізнесу вже після завершення кар'єри – зокрема, Мессі, як свого часу Девід Бекхем, зможе розраховувати на власну франшизу в МЛС.

Кіліан Мбаппе

Getty Images/Global Images Ukraine

Кіліан Мбаппе також був дуже близьким до відходу з «Парі Сен-Жермен» влітку 2023 року. Форвард вступив у конфлікт із клубом з приводу контракту, і в якийсь момент навіть опинився поза першою командою, на що боси пішли з, так би мовити, виховною метою. Подейкували, що власники ПСЖ були навіть готові до того, аби «маринувати» Мбаппе на лаві запасних чи в резервній команді ледве не цілий сезон, якщо Кіліан не передумає щодо свого прагнення перебратися у «Реал», відмовившись продовжити контракт із парижанами, які не бажають втрачати свою зірку безкоштовно.

Конфліктною ситуацією був готовий скористатися той-таки «Аль-Хіляль», який запропонував ПСЖ 300 мільйонів євро за Мбаппе та отримав схвалення на трансфер. Однак сам Кіліан навідріз відмовився перебиратися до Саудівської Аравії. Француза не спокусили гроші, оскільки він розумів, що у 24 роки йому вкрай рано залишати європейський футбол, де ще є за що боротися, і чого прагнути у професійному плані.

В результаті Мбаппе залишився у ПСЖ ще на сезон, а влітку 2024 року на нас, вочевидь, чекає чергова «мильна опера» щодо переїзду Кіліана у «Реал»…

Войцех Щенсни

Getty Images/Global Images Ukraine

Навесні та влітку нинішнього року «Ювентус» пережив низку вкрай важких моментів, через що у ЗМІ було багато чуток про те, що деякі лідери забажають залишити туринський клуб та продовжити кар'єру у більш комфортних умовах. Серед тих, хто нібито оцінював можливість від'їзду зі «Старої синьйори», виявився і польський воротар Войцех Щенсни.

33-річний голкіпер, який має трудову угоду з «Ювентусом» до літа 2025 року, виявився одним із перших відомих європейських гравців, який публічно висловився про свою відмову перебиратися до Саудівської Аравії, незважаючи на «пропозицію, від якої неможливо відмовитися».

«Я є і залишатимусь гравцем «Ювентуса», якщо вони самі не захочуть мене продати. Вважаю, що кожному варто мати інші пріоритети, окрім пошуку грошей. У мене вже є багато чого у житті», - прокоментував ситуацію Щенсни в інтерв'ю польському телеканалу TVP Sport, так і не розкривши економічних деталей або інших подробиць пропозиції з Саудівської Аравії.

Пйотр Зеліньски

Getty Images/Global Images Ukraine

Ще одним поляком, який відмовився перебиратися до Саудівської Аравії з італійської Серії А, виявився 29-річний центральний півзахисник «Наполі» Пйотр Зеліньски. Як інформував відомий журналіст та інсайдер Фабріціо Романо, влітку переговори щодо трансферу польського легіонера з неаполітанцями вів «Аль-Ахлі».

Повідомлялося, що нібито «Аль-Ахлі» досяг принципової угоди з самим футболістом про трансфер, і був близьким до того, аби домовитися з «Наполі», оскільки контракт Зеліньски з цим клубом спливає влітку 2024 року, і для чинного чемпіона Італії це була ледве не остання можливість точно отримати гроші за відхід свого гравця, не ризикуючи втратити його у статусі вільного агента.

Але буквально в останній момент угода зірвалася через позицію дружини Зеліньски Лаури Слов'як. Дівчина, яка у Польщі відома за кар'єрою моделі, навідріз відмовилася їхати до Саудівської Аравії – країни, де для жінок існує безліч суворих обмежень у правах. Цього виявилося достатньо, щоб Пйотр завершив контакти із саудитами, й дав зрозуміти «Наполі», що готовий як мінімум допрацювати свій контракт з клубом до кінця.

Педро

Getty Images/Global Images Ukraine

26-річний форвард бразильського «Фламенго» Педро, який у 2019 році намагався закріпитися у Європі в лавах «Фіорентини», але зазнавши фіаско, повернувся на батьківщину, де й продовжує виступати до цього дня, також мав можливість влітку поточного року поїхати до Саудівської Аравії, де йому пропонували дуже вигідний контракт.

За неофіційною інформацією, предметні переговори з Педро та керівництвом «Фламенго» у червні вів «Аль-Хіляль». Сторони встигли обговорити практично всі деталі потенційної угоди та були близькі до її здійснення, але в останній момент сам футболіст вирішив скасувати дискусії, залишивши у своїй кар'єрі все як є.

Подейкували, що на таке рішення Педро підбили його радники, які стверджували, що для форварда ще не зачинені двері у європейський футбол, потрапити до якого буде набагато простіше з бразильської Серії А, аніж із саудівської Про-ліги. І справді: вже у серпні інтерес до Педро приписували «Шахтарю». Більше того, якщо вірити чуткам, то донеччани навіть були готові піти на оновлення клубного трансферного рекорду, заплативши 25 мільйонів євро за 80% економічних прав на форварда. Але чи ця інформація все-таки виявилася неправдивою, чи Педро знову вирішив, що йому варто дочекатися кращого варіанту, а трансфер із «Фламенго» для форварда влітку так і не стався.

Давід Алаба

Getty Images/Global Images Ukraine

Універсальний захисник «Реала» Давід Алаба має профіль, схожий на багатьох інших літніх новобранців клубів саудівської Про-ліги: зірка у солідному за футбольними мірками віці, із безліччю трофеїв у Європі і, здавалося б, неможливістю відшукати для себе нові виклики у кар'єрі. Всім цим й побажали скористатися багатії з Саудівської Аравії, які вважали, що гроші виступлять чудовим інструментом, який допоможе їм заманити до себе Алабу.

Підписати Алабу розраховував «Аль-Іттіхад», проте цей клуб натрапив спочатку на категоричну позицію австрійця, а потім і на небажання босів «Реала» розлучатися з 31-річним ветераном, який продовжує залишатися важливою фігурою в першій команді «бланкос».

Повідомлялося, що Алаба поінформував «Реал» про небажання оцінювати якісь трансферні варіанти. Давід висловив повне задоволення тим, що має наразі у Мадриді, і на цьому будь-які спекуляції щодо його майбутнього негайно припинилися.

Лука Модрич

Getty Images/Global Images Ukraine

Володаря «Золотого м'яча» 2018 року Луку Модрича влітку цього року також дуже активно сватали до Саудівської Аравії, куди зрештою подався його багаторічний екс-партнер по «бланкос» Карім Бензема.

Хорвату, який на початку вересня відсвяткував свій 38-й день народження, 200 мільйонів євро протягом трьох років був готовий заплатити «Аль-Хіляль», але все-таки нерви Модрича витримали, й від такої можливості Лука відмовився. Нагородою за таке рішення для хавбека став новий контракт із «Реалом», який мадридський клуб поспішив підписати з Модричем наприкінці червня, продовживши співпрацю із досвідченим футболістом до літа 2024-го.

Коли Модрича попросили прокоментувати останні події довкола його клубної кар'єри, то він був, як здалося, щирим і чесним перед журналістами та вболівальниками: «Я дуже щасливий тут, у «Реалі», й навіть не думав про інші варіанти. Мені не потрібно тішити власне его цими історіями про пропозиції на мільйони доларів».

Оцініть матеріал
(121)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Фіорентина вирвала перемогу в Брюгге у першому півфіналі Ліги конференцій
Футбол | 03 травня 2024, 00:17 0
Фіорентина вирвала перемогу в Брюгге у першому півфіналі Ліги конференцій

Перемогу фіалкам приніс М'Бала Нзола, забивши вирішальний гол на 90+1-й хв.

ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)
Хокей | 02 травня 2024, 10:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Евгений Кожушко
Про Саллаха забули написать.
Moonspell
А то футболісти в Європі за миску супу бігають. Єдине, що стримує їх масово туди не їхати, це тамтешні закони, певна свобода дій, до якої футболісти вже звикли.
Евгений Кожушко
Можна подумати що Мессі в США безплатно грає🤦‍♂️
Vladimir Shevchenko
В статье опущен момент, что на месси тоже повлияла дружина, которая категорически не хотела ехать к саудитам, из-за ограничений для женщин.
Ярослав 999
стаття ні про що