Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 28 жовтня 2023, 16:32
14807
9

Головний джокер УПЛ. Квасниця схожий на Мудрика, чи буде гучний трансфер

Олексій Сливченко вірить, що молодому вінгеру під силу грати на найвищому рівні

| Оновлено 28 жовтня 2023, 16:32
14807
9
Головний джокер УПЛ. Квасниця схожий на Мудрика, чи буде гучний трансфер
ФК Рух. Ілля Квасниця (в центрі)

Поточний сезон в українській Прем'єр-лізі поки що дуже успішно складається для «Руха». Львівська команда після 10 матчів має в активі 19 набраних очок, що дозволяє їй перебувати у верхній п'ятірці турнірної таблиці та навіть починати всерйоз замислюватися про єврокубкові перспективи. «Рух» вже встиг зняти скальп у чемпіонаті із «Зорі» (2:1), «Ворскли» (4:1), «Полісся» (1:0), «Кривбаса» (3:1), а також відібрав очки у «Шахтаря» (1:1) у матчі, де з легкістю міг би й перемагати.

Одним із головних творців успіху нинішнього «Руха» є 48-річний Віталій Пономарьов, який із березня цього року є головним тренером львів'ян, а до цього працював із юніорами та молодіжною командою клубу. Остання обставина, вочевидь, допомогла закріпитися та показати себе у першій команді «Руха» правому вінгеру Іллі Квасниці – футболісту, на рахунку якого вже 6 результативних дій (4 голи та 2 асисти) у 10 поєдинках чемпіонату в рамках сезону-2023/24.

Дебют – за Кучука, шанс проявити себе – за Пономарьова

Про те, що Квасниця заслуговує на місце у першій команді «Руха», ми говорили ще наприкінці січня нинішнього року в рамках спеціального матеріалу. На той момент Ілля встиг тільки-но дебютувати в українській Прем'єр-лізі, коли вийшов на заміну на останні 11 хвилин проти «Чорноморця» (2:2), після чого вітчизняний чемпіонат пішов на зимову паузу й було неясно – чи має тодішній наставник «Руха» Леонід Кучук реальні види на Квасницю як на гравця основної обойми.

Весною Квасниця кілька разів потрапив у заявку «Руха», але так більше й не з'явився на полі під керівництвом Кучука. У середині березня білоруського тренера відправили у відставку, а на його місце прийшов Віталій Пономарьов, котрий чудово усвідомлював талант, який є в одного із його екс-підопічних по «молодіжці».

Пономарьов швидко підтягнув Квасницю до першої команди, і до кінця сезону-2022/23 молодий вінгер встиг провести в УПЛ ще 7 матчів, регулярно з'являючись на заміну у кожному із семи фінальних для львівської команди турів минулого чемпіонату. Провівши на полі сумарно 163 хвилини за Пономарьова в рамках УПЛ-2022/23, Квасниця встиг відзначитись 1 результативною передачею, а ще показав усім, хто не стежить за юнацьким чемпіонатом країни, що має реальну перспективу перетворитися на одного зі справжніх лідерів дорослої команди «Руха».

Можна сказати, що для Квасниці відставка Кучука з поста коуча «Руха» однозначно пішла на користь. Швидше за все, білоруський тренер так і не наважився б давати Іллі можливість частіше з'являтися на полі, а Пономарьов звик довіряти молодому вінгеру у «молодіжці» й розумів, що цей хлопець його точно не підведе.

Головний джокер УПЛ

У сезоні-2023/24 Віталій Пономарьов продовжує довіряти Квасниці, хоча поки що воліє дозовано підпускати 20-річного вінгера до матчів в українській Прем'єр-лізі. У наставника «Руха» Ілля наразі перетворився на такого собі джокера – футболіста, якого Пономарьов кидає у бій по ходу поєдинку, й практично гарантовано отримує від цього зиск.

З десяти матчів у рамках поточного сезону УПЛ Квасниця лише в поєдинку проти «Шахтаря» з'явився у стартовому складі, а у інших випадках неодмінно виходив на поле вже по ходу гри. З «гірниками» Пономарьов, вочевидь, ризикнув поставити Іллю з перших хвилин, аби спробувати зіграти на найсильніших якостях молодого футболіста – швидкості та техніці, які дуже корисні при грі на контратаках. Не сказати, щоб Квасниця розірвав проблемну оборону чинного чемпіона, але зі своїм завданням футболіст «Руха» в цілому впорався – за рахунок чудового ривка заробив червону картку для Ракіцького, котрий пішов у ризикований підкат проти опонента й не зміг зіграти так, щоб претензій до нього з боку суддівської бригади не було.

ФК Рух. Ілля Квасниця (ліворуч)

У дев'яти інших матчах Квасниця регулярно виходив на поле по ходу матчу, і це не заважає йому бути другим у команді за системою «гол+пас» слідом за 26-річним Юрієм Климчуком, на рахунку якого лишень на один гол більше, але який має в активі вдвічі більший показник ігрового часу у поточному сезоні УПЛ (883 хвилини проти 379).

Справжній бенефіс Квасниці відбувся у поєдинку 11-го туру проти «Вереса» (5:2), в якому Ілля вийшов на поле на 57-й хвилині замість Дениса Теслюка, й зумів за відведений йому час відзначитися одразу двома результативними діями, забивши м'яч та віддавши результативну передачу на Євгена Пастуха. Очевидно, що подібний успіх Квасниці Пономарьов проігнорувати вже просто не має права, і на найближчий матч 12-го туру проти «Олександрії» Іллю вдруге у сезоні варто чекати у стартовому складі.

Вирвав для України U-21 перемогу над англійцями

Очевидний прогрес Квасниці не залишився непоміченим і тренерським штабом молодіжної команди країни. У вересні Ілля провів свій перший матч за збірну України U-21, коли зіграв у спарингу проти однолітків з Німеччини (0:2), проте свої найкращі якості Квасниці, на щастя для вболівальників, вдалося продемонструвати вже у офіційних матчах.

У вересні та жовтні Ілля провів три поєдинки за молодіжку в рамках кваліфікації на Євро-2025 U-21, причому у кожному матчі виходив на заміну та обов'язково відзначався результативними діями. Проти однолітків з Північної Ірландії Квасниця провів на полі 32 хвилини та відзначився асистом на Віталія Романа, гол якого допоміг українцям вирвати непросту перемогу – 1:0. У грі з Люксембургом U-21 (3:0) вінгер «Руха» забив, для чого йому вистачило й 23 хвилини на полі, а ось справжню сенсацію Квасниця, як і вся наша молодіжка, подарував вболівальникам у номінально домашньому матчі проти однолітків з Англії (3:2). Саме точний удар Квасниці, який зіграв цього разу ліворуч у півзахисті, на четвертій компенсованій хвилині приніс українцям надзвичайно важливу перемогу та повноцінні три очки, хоча острів'яни відігралися з 0:2 та наприкінці навіть мали намір досягти набагато більшого, аніж нічия.

Цікаво, що з огляду на статистику матчу проти Англії U-21, Квасниця провів далеко не найбільш видатний свій поєдинок. За відведений йому час Ілля відзначився 20 діями на полі, з яких 10 виявилися успішними, причому обидва обведення та єдиний пас вінгера «Руха», навпаки, видалися невдалими.

Аналогії із Мудриком цілком доречні

Переходячи на цифри та статистику, варто зазначити, що Ілля Квасниця тут вже цілком може конкурувати із Михайлом Мудриком. Так, вінгер «Руха» поки не має значної ігрової практики, щоб потенційно дивувати ще більшою результативністю, але в цілому його техніка та швидкість заслуговують на виняткову похвалу.

Квасниця, як і Мудрик, є футболістом гостроатакувальної спрямованості. Цей гравець звик користуватися простором, здійснюючи забігання із метою виконання проникаючих передач у штрафний майданчик суперника або ударів по воротах. Ілля не боїться йти один-в-один і, як це прийнято говорити у подібних випадках, «робити різницю» на полі за рахунок своїх відмінних технічних навичок.

Прямо зараз у Квасниці навіть кращий показник обведень в УПЛ (принаймні, його кількісна складова, хоч і з якісною також порядок – більш ніж половина дій виявляються вдалими), аніж в Мудрика у останні півсезони перебування в «Шахтарі».

Звичайно, національний чемпіонат – це аж ніяк не показник, і скаути закордонних клубів більшою мірою оцінюватимуть Квасницю за тими рідкісними міжнародними матчами, які Ілля зараз проводить у своїй кар'єрі за молодіжну збірну України. А там, наприклад, статистика обведень у вінгера «Руха» поки що далеко не така вражаюча – середній показник за три матчі становить 3,03 за абсолютно нульової ефективності (всі обведення Квасниці в рамках кваліфікації Євро-2025 U-21 виявилися невдалими).

Чи можливий взимку гучний трансфер Квасниці

З останнього логічно напрошується висновок, що поки навряд чи якийсь серйозний європейський клуб уже в найближче зимове трансферне вікно спробує домовитися з «Рухом» щодо трансферу Квасниці. Ілля, безумовно, потрапив «на олівець» багатьом скаутам, бо переможний м'яч проти Англії U-21 зробив його героєм однієї з головних сенсацій ігрового дня, проте поки що в активі Квасниці надто незначна вибірка проведених матчів, аби за талантом львівської команди шикувалася черга із серйозних покупців.

Не виключено, що взимку підписати Квасницю спробують вітчизняні гранди – «Шахтар» та «Динамо». Але тут також навряд чи варто очікувати чогось серйозного, бо контракт Іллі з «Рухом» розрахований до літа 2027 року, а сам львівський клуб раніше вже неодноразово виявляв вкрай жорстку переговорну позицію, як із «помаранчево-чорними», так і з «біло-синіми», які намагалися домовитись із «проектом Козловського» про трансфер того чи іншого талановитого гравця.

Прямо зараз портал Transfermarkt оцінює Квасницю у 400 тисяч євро, причому при останній «переоцінці», яка відбулася у вересні, вінгер зріс у ціні більш ніж удвічі – зі 150 тисяч євро. Яскравий відрізок поточного сезону, безумовно, допоможе Іллі ще більше підняти власну оціночну вартість, але це здатне зіграти із хавбеком злий жарт, тому що «Рух» може просто виставити космічний цінник на свого таланта. Рік тому, наприклад, львів'яни, за чутками, запросили у «Шахтаря» за Марка Сапугу 7 мільйонів євро, а за Олексія Сича – 4 мільйони. В результаті обидва молоді футболісти й досі залишаються у стані львівського клубу, хоча правий фулбек і провів минулий сезон на правах оренди в бельгійському «Кортрейку», який так і не потягнув економічно викуп українця за обумовлені від самого початку в угоді 2 мільйони євро.

Тож поки що для Квасниці найважливіше продовжувати демонструвати той прогрес, який вінгер зумів «намацати» останнім часом, а ще – сподіватися, що керівництво «Руха» не піде шляхом зведення трансферних «золотих кліток», які раніше занапастили кар'єри багатьом талантам «Динамо» та «Шахтаря»…

Оцініть матеріал
(56)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
McLay
Тільки наші ЗМІ починають вихваляти молодняк, як ті хапають "звєзду" і потім десь губляться на узбіччах подій...
Severian742
Дуже перспективний гравець. Йому всього лиш 20 років і не варто зараз поспішати йти з Руха аби куди тому, що це його команда де йому довіряє тренер і він має тут всі можливості щоб поступово розвиватися в ідеальних умовах.  
prorok
Сливченко пишет в своём стиле . Когда Квасниця перейдёт в Англию за 70 лямов тогда они будут похожи а сейчас . Это две большие разницы.
dudigo78
Гріша що той менеджер. Віджати якусь земельну ділянку це його, тут він профі. А от займатися футболом це точно не його. Останні його трансферні та спортивні здобутки лише завдяки вихованцям старих Карпат, яких він віджав завдяки смалійчуку
Oleksandr Kelym
Щоб "трансфер був гучним" - треба, щоб його проводив Ахметов.....
John Week
Пастух як на мене більш перспективний. Отакого гравця шд зараз дуже не вистачає в опорній зоні
Алекс 19
Блльше 5 или 10 млн больше за наших.котов в мешке никто платить не будет .случай с мудриком когда брали непонятно что за огромные деньги многому научил 
inspekcha85
Похож как свинья на быка...