Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 13 лютого 2023, 07:11
14987
4

5 лідерів юнацького чемпіонату України, які заслужили на шанс в УПЛ

Колумніст Sport.ua Олексій Сливченко – про підростаючих талантів вітчизняного футболу

| Оновлено 13 лютого 2023, 07:11
14987
4
5 лідерів юнацького чемпіонату України, які заслужили на шанс в УПЛ
ФК Шахтар. Владислав Погорілий

За перипетіями єврокубкових баталій та української Прем'єр-ліги далеко не у всіх знаходиться час та можливість пильніше стежити за юними вітчизняними талантами, які, незважаючи на російсько-українську війну, вирішили залишитися на батьківщині й продовжувати відточувати майстерність, сподіваючись в певний момент піти шляхом тих майстрів, котрі вже вийшли на топовий рівень – наприклад, того ж таки Михайла Мудрика.

Зараз, коли більшість українських клубів не мають великих фінансових ресурсів на запрошення легіонерів, все більша й більша ставка робитиметься на своїх футболістів. Ідеальний варіант для кожного клубу УПЛ – вихованці академії, які змагаються у командах U-19 в юнацькому чемпіонаті України (ЮЧУ).

Деякі з них вже заслужили на шанс спробувати власні сили на дорослому рівні. У період, коли команди УПЛ перебувають на зборах, не виключено, що хтось із юніорів потрапить на очі тренерам перших команд, і згодом зачепиться за свою можливість. А поки що ми виділимо п'ятірку лідерів юнацького чемпіонату України, яким варто дати шанс проявити себе в елітарній лізі України...

Владислав Погорілий

Вік: 19 років
Громадянство: Україна
Амплуа: центрфорвард
Клуб: «Шахтар»
Показники в ЮЧУ-2022/23: 12 матчів, 15 голів, 2 асисти


ФК Шахтар. Владислав Погорілий

У першій команді «Шахтаря» нині знову досить гостро постає питання щодо якісного та забивного центрфорварда. Буркінієць Лассіна Траоре поки що так і не відновив свої кращі кондиції, Данило Сікан не складає враження стабільного гравця, готового грати «першу скрипку», а Андрій Кулаков й зовсім не провів у першій частині сезону жодного офіційного матчу. На зимові збори Ігор Йовічевіч взяв із собою Андрія Борячука, на якого колись покладалися серйозні надії, та ось тільки виправдати їх 26-річний центрфорвард ніяк не спроможеться.

19-річний вихованець академії «гірників» Владислав Погорілий нині бачиться найбільш очевидним варіантом щодо підсилення конкуренції у першій команді. Головне – молодий форвард абсолютно заслужив отримати шанс у Йовічевіча, оскільки в першій частині сезону став беззаперечно кращим голеадором юнацького чемпіонату, наколотивши у 12 матчах одразу 15 м'ячів. Примітно, що у Владислава дуже хороша частка влучань у ворота – 72% із 36 ударів форварда прийшлися у ціль, а загальний показник очікуваних голів склав 7,23xG. На юнацькому рівні цей гравець точно не демонструє зайвого марнотратства моментів, хоча в чемпіонаті він все-таки значно успішніший, аніж на єврокубковій арені, де в Юнацькій лізі УЄФА-2022/23 відзначився лишень 1 голом та 1 асистом у 6 матчах.

Але загалом про те, щоб випускати Погорілого на ігри єврокубків, поки що й мова йти не може. Гравцю потрібно поступово прогресувати, і зараз для нього настає практично ідеальний момент, щоб постукати у двері, а згодом й закріпитися у першій команді. Зрештою, 19 років – це той вік, коли навіть у топ-клубах Європи футболісти вже отримують довіру від наставників, і така тенденція заслуговує на наслідування і у командах УПЛ.

Ілля Квасниця

Вік: 19 років
Громадянство: Україна
Амплуа: правий вінгер
Клуб: «Рух»
Показники в ЮЧУ-2022/23: 14 матчів, 6 голів, 3 асисти


ФК Рух. Ілля Квасница

19-річний Ілля Квасниця, який грає на позиції правого вінгера, є одним із найталановитіших та найперспективніших футболістів нинішнього лідера юнацького чемпіонату України, львівського «Руха». Цей гравець має стабільну ігрову практику у «Руху» U-19, а 7 грудня 2022 року вже встиг дебютувати за першу команду, вийшовши на останні 11 хвилин в матчі проти «Чорноморця» (2:2). І нехай з ходу відзначитися гольовими діями юнакові не вдалося, але в цілому він виглядав дуже багатообіцяюче, а тому у другій частині сезону варто чекати більш частих залучень Квасниці до матчів першої команди.

У «Руху» U-19 Квасниця відрізняється гарною працездатністю, але його головні козирі – техніка, швидкість та постійна тяга до загострення ситуацій в атаці. Зокрема, саме правий вінгер львівської команди зараз є беззаперечним лідером юнацького чемпіонату України за кількістю обведень. Їх на рахунку Квасниці 176, що у 1,76 рази більше, ніж в найближчого переслідувача, яким є Кирило Пашко із «Зорі» U-19. Причому в Іллі цілком непоганий і показник успішності обведень – 51%. А ще, що логічно, він не боїться йти на суперників, маючи високі показники єдиноборств, з яких виграє в середньому 46%. Крім того, Квасниця посідає друге місце в ЮЧУ за кількістю дотиків до м'яча у штрафному майданчику суперника (72), лідирує за ривками із просуванням (63) та займає третій рядок за ключовими передачами (13).

Одним словом, команді Леоніда Кучука Квасниця може стати у нагоді в другій частині сезону, тим більше, що ані Альваренга, ані Бойчук, ані Соломон-Отабор не виглядають системно важливими гравцями для «Руха» на правому фланзі, щоб не дати шансу у чесній конкуренції з ними молодому таланту з юнацького чемпіонату.

Ілля Крупський

Вік: 18 років
Громадянство: Україна
Амплуа: правий фулбек
Клуб: «Ворскла»
Показники в ЮЧУ-2022/23: 14 матчів, 3 асисти


ФК Ворскла. Ілля Крупський

18-річний правий захисник «Ворскли» U-19 Ілля Крупський вже другий рік поспіль доводить, що перебуває на правильному шляху. Прогрес цього виконавця очевидний, і зараз він по праву є одним із найкращих гравців юнацької команди полтавців. В ЮЧУ Крупський – це беззаперечний лідер за навісами (100), причому з дуже непоганою точністю (43%). Крім того, Ілля виконує великий обсяг роботи по всій «бровці», встигаючи, окрім частих підключень до атак, які й завершуються навісами на партнерів, ще й дуже гідно поратися зі своїми безпосередніми функціями в обороні – Крупський має найкращий у юнацькому чемпіонаті показник із виграних єдиноборств в обороні, що становить 80%!

Здібності перспективного фулбека вже мали можливість оцінити як Юрій Максимов, який працював у «Ворсклі» з 2019 по 2022 роки, так і Віктор Скрипник, котрий прийшов йому на зміну. Дебютувати в УПЛ Крупському дав можливість саме Максимов, коли кинув юного хлопця у травні 2021 року на останні хвилини в матчі проти «Динамо». «Ворскла» на той момент уже без шансів програвала супернику (1:4), а з Крупським на полі пропустила ще й п'ятий м'яч. Згодом Максимов ще одного разу дав трохи часу молодому футболісту, випустивши його на заміну в УПЛ, а Скрипник у сезоні-2022/23 також двічі кидав Іллю в епіцентр подій, сподіваючись врятувати результат, але марно.

Очевидно, що на тлі розмов про фінансові проблеми у полтавському клубі, керівникам та наставникам доведеться ще більше уваги приділяти саме своїй юнацькій команді. І тут Крупський – один із очевидних кандидатів на перехід у першу команду, тим паче, що й Ігор Пердута і тим більше, бразильський легіонер Феліпе Родрігес не виглядають цього сезону настільки вражаюче, щоб чисто за ігровими якостями не давати шансів закріпитися у складі молодому таланту. Першим натяком на те, що на Крупського всерйоз розраховують у Полтаві, стало продовження із захисником контракту на чотири роки, про яке «Ворскла» відрапортувала 20 січня.

Ярослав Базаєв

Вік: 18 років
Громадянство: Україна
Амплуа: лівий вінгер
Клуб: «Олександрія»
Показники в ЮЧУ-2022/23: 12 матчів, 9 голів


ФК Олександрія. Ярослав Базаев

У юнацькій команді «Олександрії» також є талант, обійти увагою якого просто неможливо. Йдеться про 18-річного лівого вінгера Ярослава Базаєва, котрий прийшов до клубу влітку 2021 року, і вже демонструє приємний прогрес. Цей півзахисник поки що не настільки добре інтегрований у командну гру, проте в індивідуальному плані йому є що показати і чим похвалитися. 9 забитих м'ячів у 12 проведених у першій половині сезону ЮЧУ-2022/23 матчах – чудовий доказ того, що на Базаєва в «Олександрії» може чекати гарне майбутнє.

Примітно, що абсолютно в кожному із 12 поєдинків, про які йшлося вище, Базаєв завдав по воротах суперників щонайменше однин удар. В середньому у перерахунку на 90 хвилин на рахунку Ярослава в першій частині сезону 3,7 ударів по воротах, з яких 48% прийшлися у площину. По дублю вінгер оформив у матчах проти «Металіста» U-19 та «Зорі» U-19, а ще по м'ячу забивав «Шахтарю» U-19, «Колосу» U-19, «Кривбасу» U-19, «Металісту 1925» U-19 та «Чорноморцю» U-19.

За першу команду «Олександрії» Базаєв ще не встиг провести жодного поєдинку, так само як і дебютувати у дорослих турнірах йому поки що так і не вдалося. В принципі, це й недивно, враховуючи, що в конкурентах у першій команді в Ярослава такі гідні виконавці, як Максим Третьяков, Артур Авагімян та Артем Шулянський. Втім, другий зі згаданих у нинішньому сезоні, відверто кажучи, не вражає, а Третьякова та Шулянського тренери за потреби можуть задіяти і на інших позиціях. До речі, новий тренер «Олександрії», яким став Руслан Ротань, також може зіграти свою роль у процесі залучення до першої команди більшої кількості молоді, адже цей наставник понад чотири роки провів у статусі коуча збірної України U-21, а тому розуміє та знає, як домагатися прогресу від талановитих юніорів.

Ігор Горбач

Вік: 18 років
Громадянство: Україна
Амплуа: центрфорвард
Клуб: «Динамо»
Показники в ЮЧУ-2022/23: 12 матчів, 5 голів, 4 асисти


ФК Динамо. Ілля Горбач

У «Динамо», як і в «Шахтаря», нині гостро відчувається проблема класного центрфорварда. Головний тренер «біло-синіх» Мірча Луческу в нинішньому сезоні нарешті почав надавати більше довіри молодим, і 21-річний Владислав Ванат загалом поки що не розчаровує ані румунського наставника, ані вболівальників киян. Проте вже зараз «Динамо» варто замислюватися над тим, хто забезпечуватиме глибину складу та якісну конкуренцію тому ж Ванату за рік-два-три. Для цього вже зараз киянам варто підпускати до ігор за першу команду одного з лідерів атак «Динамо» U-19 Ігоря Горбача.

Цей нападник провів 7 матчів у Юнацькій лізі УЄФА минулого сезону, але гольовими діями не відзначився. В юнацькому чемпіонаті України-2022/23 Горбач також досить часто губить гольові можливості, але його сильною стороною є те, що він здатен допомагати команді створювати їх. Ігор - досить збалансований нападник, який може як пробити, так і віддати пас, як поборотися, так і зіграти один-в-один. Горбач – лідер юнацького чемпіонату по очікуваним голам (8,59xG), але за фактом відзначився лише 5 забитими м'ячами. Крім цього, молодий форвард «Динамо» U-19 має максимальний для ЮЧУ-2022/23 показник дотиків у штрафному майданчику суперника (89), а ще – він лідер по верхових єдиноборствах (70). І нехай у всіх цих компонентах Горбач ще далеко не досяг дуже високих якісних показників, проте його працездатність та зарядженість на результат – це саме те, що хоче бачити від своїх центральних нападників Мірча Луческу. Для румунського коуча не так важливо, щоб саме форвард був лідером бомбардирських перегонів у його команді, проте якщо останній не забезпечує високу мобільність та варіативність атакувальним конструкціям, то тут Луческу прийматиме жорсткі рішення.

Безумовно, потенційна поява Горбача у першій команді «Динамо» та його дебют за «біло-синіх» на дорослому рівні стали б для молодого футболіста величезним авансом у кар'єрі. Але якщо не давати шансу Ігорю, то невже більш кращим рішенням будуть чергові спроби реанімувати кар'єру в «Динамо» для Владислава Кулача, Владислава Супряги чи Артема Бєсєдіна, не кажучи вже про шанси для Євгена Ісаєнка, котрий навіть у «Колосі» не продемонстрував абсолютно нічого?..

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(120)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

СУДАКОВ: «Якщо Шахтар не стане чемпіоном, то не відпустить на Олімпіаду»
Футбол | 19 березня 2024, 04:40 5
СУДАКОВ: «Якщо Шахтар не стане чемпіоном, то не відпустить на Олімпіаду»

Півзахисник «гірників» хоче поїхати на Олімпійські ігри

Воротарем Шахтаря цікавляться клуби АПЛ, Фесюн – заміна для нього
Футбол | 18 березня 2024, 16:13 9
Воротарем Шахтаря цікавляться клуби АПЛ, Фесюн – заміна для нього

Клуб заздалегідь готує заміну Дмитру Різнику, основному кіперу

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Referee
Олексіє, це далеко не найкращі гравці чемпіонату, що ще не дебютували в УПЛ! Є ще низка сильних гравців!