Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 27 жовтня 2023, 16:00
7022
32

Чому Шахтар хоче бути схожим на Феєнорд

Блогер Sport.ua Cергій Тищенко - про бажання «гірників» копіювати модель нідерландського клубу

| Оновлено 27 жовтня 2023, 16:00
7022
32
Чому Шахтар хоче бути схожим на Феєнорд
ФК Шахтар. Маріно Пушич

Новий головним тренером «Шахтаря» став Маріно Пушич. Контракт зі спеціалістом підписано на два з половиною роки. Останнім часом «Шахтар» підписує угоди із наставниками на два роки. Так було ще з часів роботи Мірчі Луческу. Тут термін трохи довший через обставини. Вперше майже за 20 років «гірники» пішли на зміну тренера посеред сезону.

Призначення Пушича не стало великим сюрпризом. Минулого сезону «Шахтар» грав у 1/8 фіналу Ліги Європи проти «Феєнорда». У Роттердамі команді Ігора Йовічевіча дуже серйозно дісталося – господарі відвантажили у ворота «Шахтаря» сім голів, пропустивши один. Власник «Шахтаря» Рінат Ахметов після тієї гри захотів бачити у своїй команді щось подібне. Наставника «Феєнорда» Арне Слота, попри всі численні спроби, запросити не вдалося. Нідерландський спеціаліст має всі шанси у найближчому майбутньому отримати роботу у клубі із провідного чемпіонату. Влітку він відмовив «Тоттенгему», а сенсу їхати в Україну в нього немає. У нього пропозицій вистачає. Грошима не заманиш. Тому запросили, кого змогли – першого асистента Слота Маріно Пушича, сподіваючись, що помічник зможе працювати не гірше від свого боса.

Вже після офіційного представлення Пушича генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін підтвердив бажання бути схожими на «Феєнорд».

«Нам передовсім імпонує «Феєнорд». Тому що той футбол, у який вони грали і грають, – це наш футбол, це наша ДНК, це наша філософія», - сказав Палкін у коментарі офіційному сайту донецької команди.

ФК Шахтар. Маріо Станич, Маріно Пушич і Даріо Срна з легендою «Барселони» Христо Стоічковим

Треба пам’ятати прописну істину: будь-яка копія завжди гірша за оригінал. Скільки команд хоче бути схожими на «Барселону» та запрошують тренерів із клубу, але в інших місцях повторити ДНК каталонців ніхто так і не зміг. У кожної команди свої особливості, які копіювати неможливо. Тим паче, що зараз український футбол стає локальним. Сподіватися на іноземців не доводиться. Потрібно створити щось своє ідентичне, власне, адаптоване до реалій. Свого часу найбагатший клуб Болгарії «Лудогорець» копіював ідею «Шахтаря» із запрошенням бразильців, але чогось доброго із цього не вийшло.

На перший погляд запрошення Пушича – це утопія. Між головний тренером та його асистентом прірва. Тренер приймає рішення, створює авторитет в команді, а помічник тільки виконує свою роботу, асистує. Коли він сам переходить на самостійну роботу, то далеко не завжди із цього щось виходить. Найбільш яскравий приклад помічника сера Алекса Фергюсона – португальця Карлоса Кейруша, який сам так не зміг досягти успіху. Хоча аванси Кейрушу видавали величезні. Ніхто не знає, як себе проявить Пушич у новій ролі. Це більше схоже на кота у мішку.

Хоча можна подивитися на цю ситуацію і трохи під іншим кутом. У Пепа Гвардіоли виріс із помічників у дуже сильного тренера Мікель Артета. Свого часу Ерік тен Хаг їздив працювати до того ж Пепа у «Баварію», де більше вчився. Хороший, якісний тренер своїми ідеями створює зі своїх помічників самобутніх спеціалістів. Але тут не може бути жодної закономірності, бо кожен випадок індивідуальний. Головний тренер – це не тільки якісь ідеї, філософія, але й харизма, характер, вміння управляти колективом.

У «Шахтаря» вже був досвід роботи із Патріком ван Леувеном, який мав не так багато самостійного досвіду роботи у дорослому футболі. Фактично тільки нетривалий період із «Маккабі» і один сезон у «Зорі». Патріку при всіх його талантах явно бракувало навичок самостійної роботи тренера на дорослому рівні. Робота директора Академії або керівника молодіжного сектору дуже відрізняється від посади головного тренера у дорослому футболі. З молоддю потрібно максимально закручувати гайки, щоб вони думали тільки про футбол, вчити, робити із них професіоналів. А у дорослому футболі потрібно вибудовувати стосунки з гравцями, підлаштовуватися під можливості гравців. Робити це з позиції сили не завжди правильно. Не тільки своя методологія, але можливості складу, напрацювання попередників.



Пушичу вже 52 роки. Самостійно він майже не працював. Я б зрозумів, що це молодий тренер тільки після завершення кар'єри починає тренерський шлях та хоче повчитися на посаді асистента. А тут ми маємо справу із професійним помічником. Який звик виконувати свою роботу у головного тренера. Схоже, що у нього не було навіть таких бажань працювати самому. Все змінила пропозиція від «Шахтаря». Припускаю, що вона була дуже щедрою. Інакше, навряд він би покинув «Феєноорд» та приїхав у країну, що воює. Зараз команда із Роттердама грає в ЛЧ. Наступного літа були всі шанси піти на підвищення та опинитися в серйозному європейському клубі разом зі Слотом. Це все дуже схоже на бажання «Шахтаря», але не тренера. Пушичу зробили пропозицію, від якої він не зміг відмовитися у фінансовому плані.

Однією з головних проблем Пушича на новому місці роботи я вважаю відсутність розуміння української ментальності. Чому Йовічевіч був успішним у «Шахтарі»? Він прекрасно розумів менталітет українських футболістів, які на літо 2022 року склали кістяк команди. Ігор вмів працювати із молоддю, допомагати їхньому становленню. Йовічевіч скоріше був не тренером, а другом, старшим товаришем. Який не був супертактиком, чи стратегом, але чудовим психологом та мотиватором. Він відкривав перед гравцями нові можливості. Коли Патрік хотів вибудувати конфігурацію «тренер - гравці», вийшов провал. Футболісти не захотіли сприймати нові ідеї. Вони захотіли грати, так як вони хочуть, як звикли.

ФК Шахтар. Маріно Пушич дає настанову Данилу Сікану

На сьогодні Пушич абсолютно не розуміє українських реалій. Він навіть не зможе прямо спілкуватися із гравцями. Навряд чи більшість футболістів «Шахтаря» вільно розмовляють англійською. Плюс три бразильці, еквадорець, венесуелець, два грузини. Саме від того, як складуться стосунки тренера з гравцями, дуже багато чого залежить у майбутній співпраці.

Важливу роль у сучасному футболі відіграє тренерський штаб. Самостійно тренер вже не працює. У нього є свої помічники. Пушич приходить один. Вже в Україні буде формувати когорту своїх помічників. Першим помічником буде колишній скаут «Брюгге» Маріо Станич. Зараз тільки йде пошук помічників. Навряд чи Андрій Пятов, Карло Ніколіні мають однаковий погляд на футбол із новим головним тренером. Ігор Йовічевіч приходив до команди зі своїм штатом помічників, з якими працював тривалий час. У Роберто Де Дзербі, Луїша Каштру, Паулу Фонсеки були свої помічники.

Пушич – це ідеї атакуючого футболу, домінування на полі і високої якості гри. Для такого футболу потрібна якість футболістів. Влітку 2022 року «Шахтар» був сильнішим за іменами. Були Михайло Мудрик та Анатолій Трубін. Два найкращих футболісти покинули команду. Навіть маючи Трубіна та Мудрика, Йовічевіч грав дуже раціонально. Не було мови про естетику, якість гри. Все було заточене під результат. Я не впевнений, що нинішній склад «Шахтаря» може грати в якісний атакуючий футбол. Тим паче, що починати потрібно із протилежного – налагоджувати гру в обороні.

У «Шахтарі» так завжди було, що тренер максимально підходить під наявний склад. У Мірчі була історія із молодими бразильцями, яку потім продовжили португаломовні Паулу Фонсека та Луїш Каштру. Під Роберто Де Дзербі провели масштабну селекцію вже сформованих гравців. Зараз від українського кістяка команди нікуди не втечеш, бо реалії такі. Потрібен тренер, який буде вміти працювати саме з українцями, робити їх ментально сильнішими, налагоджувати атмосферу всередині команди. Це все дуже непросто. Особливо для людини, яка не має жодного уявлення про український футбол, про життя в Україні.

Між українським та нідерландським футболом просто прірва. У Ередивізії грають у відкритий, комбінаційний футбол, а у в УПЛ важливе значення має вміння вигравати силову боротьбу. Багато команд грають через довгі передачі та пресингом шукають помилки суперника. Свого часу «Динамо» заплатило чималі гроші за Франа Соля, який добре себе показував саме у чемпіонаті Нідерландів. Але в Україні іспанський форвард так нічого й не показав. Просто футбол зовсім інший.

В будь-якому випадку, у Пушича є час. Думаю, що восени він зможе краще вивчити можливості кожного із футболістів. Взимку вже формувати команду у трансферному плані під себе. Хтось має піти, якісь позиції спробують посилити. Та награвати свої ідеї вже під друге коло. Навесні вже буде зрозуміло, чи зможе хорватсько-боснійський тренер надовго затриматися у «Шахтарі».

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 32
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Darkness1984
Восточно європейській фєєнорд? Барса вже не актуальна?
А якщо серйозно.. для чого вішати якись ярлик? Можливо у Пушича якесь своє бачення футбол яке не схоже на Футбол Феєнорда
Gargantua
Потому что в одном конкретном матче Шахтер выдрали как кота, и это стало глубокой психотравмой лично для Рината Леонидовича.
Swed
Что такое "желание горняков"?    Был референдум в шахтах.) 
 Что Ах-метов пожелает, так и будут лепить.
🔱Avtoigor🔱
Слідуючий після цього тренера буде хтось з Борусії М
Віктор Коробка
Ахмєтов мабуть вже не раз пожалкував, що припинив співпрацю з Йовічевічем. Може його рівень і не сягає рівня довоєнного Шахтаря, але треба виходити з согодення. А воно таке, що ніхто з топових тренерів та гравців не поїде в країну, де іде війна. Тому Йові був ідеальним варіантом на цей важкий період. І ніхто не заважав Ахметову шукати йому достойну зміну, а поки - дати працювати. А тепер це більше нагадує затикання діри, ніж цілеспрямований менеджмент. Дай Бог, щоб Пушиш виявився непоганим фахівцем свого діла, бо ці зміни коней на переправі можуть продовжитись і надалі. І дай Бог, щоб він робив не новий Фейенорд, а ту команду, яку він сам бачить у своєму уявленні, бо копіювання ні до чого гарного не приведе.
avk2307
По делу в принципе  все сказано.
Скопировать не получится точно Фейенорд, что-то возьмет конечно, но примут ли это игроки Шахтера еще вопрос.
Второе , если не будет получаться- будет ли ждать Ахметов? Артета два года с Арсеналом мучался пока слепил что то путевое и там тоже недовольных футболистов было масса.Но руководство Арсенала в случае конфликта игроков с тренером приняло сторону тренера  и избавилось от игроков,которым не нравилось (Обамеянг, Ляказет , Пепе ), а Шахтер уволил Ван Леувена ...
Alex T
Подписали того, кто согласился или вы думаете условный зебра который был у них согласился бы на этот состав и отсутствие в будущем нормального усиления? Явно не о зубковых новых иностранные тренеры грезят.
А получится ли из этого состава сделать боеспособный коллектив большой вопрос, так что сравнения с барсами да феерами очевидно пока вообще не уместны
Jorko
А якщо не зкопіює "Фейнорд", а винайде щось своє ефективне і що тоді скаже блогер. "Шахтар" не стоїть на місці, а шукає способи покращення гри.
-PhoeniX-
Насколько я понимаю, у Пушича есть позитивный опыт построения командной атакующей модели - он выигрывал сезон во главе команды (Твенте). И с отличными итоговыми показателями (более 70% очков). Так что абсолютно не факт, что он будет копировать модель Фейенорда. Что-то оттуда бесспорно возьмет. Но у нео и своего опыта хватает. Автор не упомянул, что Пушич, кроме Твенте, возглавлял и футзальные команды. Плюс он, как я понял, отличный психолог. А, опять же ИМХО, именно в мотивации основная пробема украинского футбола... Был период в истории клуба, когда Шахтер славился именно своей мотивацией, умением собраться (пусть и на короткоую кубковую дистанцию)
Remark
Схоже на авантюру. Ніде не закріпившийся тренер в 52 роки. Загалом тільки асистент. 
Тут як в тому анекдоті про блондинку та вірогідністю зустріти динозавра в місті. Типу шанси 50 на 50, або зустріну або не зустріну)))
Може треба було пошукати щось "з ім'ям", а в цей час і Срна би справився. Я ж не думаю, що при новому тренеру Шахтар планує одразу відібрати очки у Барси чи Порто.
RoNIkyo
Зауважу, що зараз дуже часто пишуть, що Ван Леувен такий собі тиран, і так з футболістами не можна.
Скажіть це Лобановському, який Леоненка на лавку всадовив, скажіть це Тен Хагу, який Роналду послав в СА, тому ж САФу скажіть, що так ніззя.
Це тренерська фішка, чому потрібно цілувати гравців в жопу? Я цього не розумію. 
c_a_p2
Який Феєноорд?.. Треба бути голандцем щоб грати як вони. Єдине рішення - осісти там...
10 років безхатченки грають на чужих полях
ZloyDeda
Як крадуть тренерів з команд, так і стиль інших хочуть копіювати - нічого свого. Це і не дивно
potemkin78
подписали кого смогли, чего не ясно
Алекс 19
Для того чтобы играть как фейноорд нужны совершенно другие исполнители .С игроками уровня сикан судаков зубков фейенноордом точно не будешь 
Алекс 19
Срна сказал что надо играть в швхтерский футбол .это типа с отбойными молотками на поле выходить
Артур Отаманчук
Якже ж приємно дивить, коли гвалтують кротів
Сергей Горбачев
Автор написал какую-то ху.ню...
Одни только "а если", " а вдруг"... Вообще похоже на заказуху в последнее время. То сливченко был недоволен, то этот "автор" сомневается... Будем посмотреть как говорится.
Pavel_i_CO
Бо днонецькі дуже люблять отримувати сім разів в РОТтерДАМі