Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 26 жовтня 2023, 00:00
11349
11

Маріно Пушич: втікав від війни, був тактичним невігласом, плакав на ток-шоу

Sport.ua розповідає про нового головного тренера «Шахтаря»

| Оновлено 26 жовтня 2023, 00:00
11349
11
Маріно Пушич: втікав від війни, був тактичним невігласом, плакав на ток-шоу
ФК Шахтар. Маріно Пушич

Напередодні чемпіон України «Шахтар» отримав повноцінного нового головного тренера. Даріо Срна протримався у ролі виконуючого обов'язки наставника «гірників» лишень один матч – у чемпіонаті проти ЛНЗ (3:0), після чого донеччани домовилися з екс-асистентом Арне Слота у «Феєнорді» Маріно Пушичем, який отримав контракт в українському клубі до кінця сезону-2025/26.

Відверто кажучи, у футбольному світі Пушич – далеко не найвідоміший персонаж, а тому, щоб зібрати про нього хоч трохи цікавої та важливої ​​інформації, доведеться провести чимало часу у запитах гуглу. Але в наших читачів у цьому немає потреби, оскільки Sport.ua зібрав все найцікавіше про нового коуча «Шахтаря» в рамках цього матеріалу.

Кар'єра футболіста та втеча від війни

Маріно Пушич народився 18 серпня 1971 року у місті Мостар – на території сучасної Боснії і Герцеговини. Грати у футбол хлопчик, якому подобалося діяти в середині поля, починав у «Вележі», що базується в його рідному місті. Потім перебрався в академію «Црвени Звезди», а у 18 років й зовсім залишив Балкани, поїхавши до нідерландського «Де Графсхапа». Втім, яскраву кар'єру у Європі юнакові з ходу зробити не вдалося, й у 1990-му він спершу повернувся до «Црвени Звезди», а через рік – вже до «Вележа».

Однак довго пограти на батьківщині Пушичу не судилося. Навесні 1992 року в Боснії та Герцеговині почалася війна, й Маріно був змушений знову виїхати до Нідерландів, де йому підставили плече у вже знайомому «Де Графсхапі». Втім, Пушич грав тільки за резервістів цього клубу, а невдовзі взагалі перейшов на аматорський рівень, погодившись виступати за «Реден».

У 1994 році Пушич опинився на перегляді у «Кельні», із яким в підсумку оформив трирічний контракт, але через перебір легіонерів у першій команді Маріно знову довелося задовольнятися виключно іграми за резервістів. Через рік хавбек відбув до Бельгії, де недовго пограв за «Ейпен», а з 1996 до 2000 року захищав кольори ще одного маловідомого за межами Нідерландів клубу – «Бабберіх». Закінчував кар'єру у професійному футболі Пушич в аматорському «Де Трефферсі», а потім кілька років займався футзалом.

До речі, про громадянство Пушича. «Шахтар» відрапортував, що це боснійський фахівець, проте відомо, що Маріно також має нідерландський паспорт, оскільки у цій країні він прожив із перервами більше трьох десятків років. Що ще цікаво: багато авторитетних сайтів (до прикладу, німецький Bild) пишуть, що Пушич – хорват. Та й сам новоспечений наставник «Шахтаря» у соцмережах ясно дає зрозуміти, що активно підтримує національну збірну Хорватії, тому питання національної приналежності Маріно нам ще належить з'ясувати, якщо сам коуч «гірників», звичайно ж, забажає щось розповісти на цю, можливо, достатньо чутливу тему.

Футзал, школа-інтернат для проблемних дітей та старт кар'єри тренера у футболі

Після завершення активних виступів у футболі Пушич кілька років пограв за різні футзальні команди, а коли фізичні кондиції Маріно вже не дозволяли йому складати конкуренцію молодшим партнерам, то перейшов у футзалі на тренерську роботу.

Десь у цей час Пушич почав працювати в школі-інтернаті для молоді із проблемами поведінки. Цей досвід, як згодом зізнавався сам Маріно, дозволив йому краще знаходити мову навіть із «найважчими» з точки зору характеру людьми, а також краще розуміти питання командної психології.

«Я завжди дивлюся на ситуації з точки зору можливостей. Я пропрацював понад сімнадцять років у школі-інтернаті в Харревельді регіон Ахтерхук, де мешкають хлопчики та дівчатка із поведінковими проблемами. Там я навчився поводитися з людьми, керувати ними й тепер можу розуміти групові процеси. Що більше складнощів, то більше мені це подобається», - розповідав Пушич в одному з інтерв'ю.

У 2010 році перед Пушичем став перший серйозний вибір у тренерській кар'єрі. 38-річний фахівець одномоментно отримав пропозиції стати наставником збірної Нідерландів з футзалу або очолити академію та юнацьку команду «Вітесс/АГОВВ». Як уже зрозуміло, свій вибір Маріно зробив на користь великого футболу.

Умовив Госенса стати футболістом, а не поліцейським

У «Вітессі» Пушич відпрацював три роки, а один із найцікавіших моментів, які сталися з наставником у цей період пов'язаний з нинішнім фулбеком збірної Німеччини та «Уніона» Робіном Госенсом.

У 2012 році Пушич досить випадково заїхав до однієї з німецьких провінцій, де мав намір подивитись одного молодого футболіста, але в процесі спостереження за тим перефокусував увагу на іншого персонажа – ним і виявився Госенс.

«Я приїхав подивитися на плеймейкера, мене зацікавило те, що я про нього чув. Я побачив його, а ще я побачив, як Робін Госенс ​​гасав лівим флангом», - згадував Пушич.

На той момент Госенсу було 18 років, і він після закінчення середньої школи якраз подав документи на службу до поліції, маючи намір піти з футболу.

«Робін вже вирішив піти вчитися, стати поліцейським, щось таке, але зрештою я якось переконав його прийти на одне тренування до нас, відчути принадність професійного футболу. Тепер він мені вдячний», – розповідав Пушич.

Getty Images/Global Images Ukraine. Робін Госенс в «Уніоні»

Сам Госенс ​​підтвердив слова Пушича, коли в рамках своєї автобіографії «Мрія того варта: Мій трохи інший шлях до того, щоб стати професійним футболістом», яка стала бестселером, особливо виділив роль Маріно.

«Потім тренер Маріно Пушич відвів мене убік: «Робін, я хотів би, щоб ти був у моїй команді. Нам обов'язково потрібно спробувати це». Спочатку я не поставився до цього надто серйозно та пішов додому із дідусем. Для мене питання з подальшим майбутнім було вирішене. Так, «Вітесс» вже був одним із найцікавіших клубів у Нідерландах з гарною молодіжною академією та абсолютно новим комплексом для тренування юніорів. Але в той момент мені це не могло спасти на думку. Для мене все це було нереальним. І тоді наступного дня Маріно знову зателефонував, спитавши: «Як справи? Що ти вирішив?», - пише Госенс.

Влітку 2015 року «Вітесс» продав Госенса за 200 тисяч євро у «Хераклес», а зіркою європейського футболу Робіну пощастило стати вже у «Аталанті», яка підписала німця за 1,17 мільйона євро в 2017-му.

Твенте та доленосний лист

Після «Вітесса» Пушич сезон із невеликим провів у клубі НАК із Бреди, де був асистентом Небойши Гуделя, після чого його на кілька місяців навіть занесло до Азербайджану – в «Інтер» з Баку (нині – «Шамахи»), де Маріно виконував функції помічника грузинського фахівця Кахабера Цхададзе.

Проте переломний момент у кар'єрі Пушича стався в 2015 році, коли фахівця покликав до свого тренерського штабу у «Твенте» Рене Хаке. Згодом цей коуч пішов, а на його місце прибув Гертьян Вербек, який побажав, щоб Маріно залишився серед його помічників. І нехай цей період був дуже складним для «Твенте», що виявився на межі банкрутства, натомість самому Пушичу дозволив зробити крок уперед в розвитку.

Getty Images/Global Images Ukraine. Маріно Пушич

У березні 2018 року Вербека було звільнено з посади, оскільки «Твенте» плентався на останньому місці у турнірній таблиці, а Пушича було поставлено виконувачем обов'язків, хоча особливих надій виправити ситуацію на той момент вже ні в кого не було. Врятувати команду з Енсхеде від вильоту Маріно не зумів, але й покинути клуб не наважився. Справа в тому, що керівництво «Твенте» було готове запропонувати Пушичу можливість стати повноцінним головним тренером колективу та зіграти з командою у Першому дивізіоні, але сам наставник сумнівався, що це піде на користь його кар'єрі, доки не отримав доленосного листа від уболівальників.

«Пам'ятаю, коли ми вилетіли, уболівальники відправили до клубу листа, в якому написали, чому я маю залишитися та повернути «Твенте» у вищий дивізіон. Це було досить емоційно. Клуб відверто розвалювався, я мав пропозицію зі сторони, але після цього листа я залишився й повернув «Твенте» в еліту», - розповідав Пушич.

Тактичний невіглас та багато-багато емоцій

Згодом, на одному із ток-шоу дві ведучі попросили Пушича згадати той епізод із вильотом «Твенте», коли Маріно збирався спершу піти, але потім таки залишився у клубі. До подиву дівчат фахівець раптом зворушився й заплакав, через що на якийсь час навіть вийшов зі студії, щоб зібратися із силами, й лише після цього продовжити дискусію…

Але сезон-2018/19 справді став для Пушича проривом. Команда з Енсхеде під керівництвом боснійця впевнено посіла перше місце, набравши у 38 турах 80 очок та випередивши найближчого переслідувача – «Спарту» з Роттердама – на 11 пунктів. Але не все виявилося так гладко, й після завершення сезону Маріно звільнили, навіть незважаючи на те, що його було визнано найкращим тренером Першого дивізіону за підсумками сезону.

«Клуб та Маріно не дотримуються однакових поглядів щодо футбольної філософії та її реалізації. Саме тому ми розходимося. Очевидно, що це непросте рішення. Ми у великому боргу перед ним за його роботу. Він вирішив важке завдання у вкрай непростих обставинах», - прокоментував звільнення Пушича тоді технічний директор «Твенте» Тед ван Леувен.

Цікаво, що під час тріумфального для «Твенте» сезону у Першому дивізіоні в коуча виник конфлікт із деякими фахівцями та журналістами, які назвали його «тактичним невігласом» після низки поразок команди, які загалом не вплинули на підсумковий результат у турнірній таблиці.

«Ми програли двічі поспіль, і це для нас безпрецедентно, особливо тому, що до цього ми провели приголомшливу серію. Це спричинило деякий тиск. Ми завжди залишалися внутрішньо спокійними, але ви бачите, що хтось починає піднімати бурю у склянці та посилює тиск. Іноді здається, що люди тут, у цьому регіоні, чекають, коли щось піде не так, аби вони змогли знову націлитись на мене. Уявлення не маю, чому. Коли ви подивитеся, звідки ми прийшли і чого досягли у цьому сезоні, то зрозумієте, чому я надзвичайно пишаюся своєю командою та роботою тут. Можливо, вони звикли грати у Лізі чемпіонів, але забувають, що це вже далеке минуле».

«Немає сенсу реагувати на те, що мене називають тактичним невігласом, це просто обурливо. Це все сфокусоване винятково на мені, і це відбувалося протягом усього року. Я не знаю, що ще сказати про це, це вже розмова про інших людей [таким чином Пушич спробував піти від питання, чи користується він повною довірою з боку керівництва клубу]. Вам слід спитати про це Теда ван Леувена. Я відчуваю підтримку з боку керівництва. Але ви знаєте, як знаходитись у цьому клубі? Дозвольте мені сказати так: недивно, що «Твенте» вже багато років перебуває у біді й досі не виправив становище. Це просто констатація факту. Якщо ви подивитеся, то жоден тренер не відпрацював тут свій контракт до кінця за останні десять років, а це набагато більше говорить про те, як тут йдуть справи, аніж про цих тренерів», - емоційно висловився Пушич після одного з матчів.

Але це ще не все, що стосується періоду Пушича в Енсхеде. Влітку цього року вийшла автобіографія 33-річного резервного голкіпера «Твенте» того періоду Ніка Хенгельмана, в якій той вкрай невтішно висловився про новоспеченого коуча «Шахтаря» та його попередника у нідерландській команді Гертьяна Вербека.

«У моїй книзі є також глава про Маріно Пушича, тренера «Твенте» у Першому дивізіоні. Він теж не зрадіє прочитаному. Пушич – найнеприємніша людина, із якою я коли-небудь працював. Щоразу, коли я його бачу, в мене мурашки по шкірі. Ні, він не був найгіршим тренером. Таким був Гертьян Вербек. Принаймні, Вербек був найгіршим у «Твенте». Я думав, що його підхід був досить справедливим, але його точка зору на той момент не була гарною для команди. Все, що можна було назвати буквою «А» для нього було «Я», або навпаки. Я досі регулярно зустрічаюся із Вербеком, й він сам це визнає. Ось чому все це є у книзі», - розповідав Хенгельман на презентації свого творіння.

Зв'язка зі Слотом: від АЗ до Феєнорда

Після «Твенте» Маріно Пушич досить швидко отримав нову пропозицію – від АЗ, куди його покликали стати одним із асистентів Арне Слота, котрий якраз зібрався розпочати самостійну кар'єру головного тренера.

Сезон-2019/20 в Ередивізі міг стати для АЗ історичним, тому що після 25 турів команда з Алкмара, на подив для багатьох, мала порівну очок із «Аяксом» (по 56), але чемпіонат так і не був дограний через пандемію коронавірусу, а його переможець, згідно з рішенням організаторів, так і не був виявлений.

Getty Images/Global Images Ukraine. Арне Слот (ліворуч) та Маріно Пушич

Втім, на Арне Слота звернули увагу вже тоді, й під час сезону-2020/21 цей фахівець домовився про те, що влітку 2021-го розпочне роботу на посаді головного тренера «Феєнорда». Цього рішення Слоту керівництво АЗ не пробачило, відправивши у відставку ще у грудні 2020 року із формулюванням – мовляв, Арне вже не сфокусований на успіхах команди з Алкмара, а його думки пов'язані виключно з роботою у Роттердамі.

Новим тренером АЗ був призначений один з екс-асистентів Слота Паскаль Янсен, а Пушич залишився у тренерському штабі команди з Алкмара. Але вже у лютому 2021 року Маріно також був звільнений, оскільки боси АЗ дізналися про те, що боснійський фахівець погодився увійти до тренерського штабу Арне Слота у «Феєнорді», починаючи із сезону-2021/22.

Власне, зі Слотом у Пушича склалася дуже продуктивна зв'язка, і коли влітку нинішнього року Арне активно сватали до «Тоттенхема», то насамперед тренер «Феєнорда» дізнався думку Маріно, й запитав, чи погодиться боснієць переїхати з ним разом до Лондона.

Пушич не був першим вибором Шахтаря

За інформацією нідерландських ЗМІ, «Феєнорд» не хотів відпускати Пушича до «Шахтаря». Клуб із Роттердама навіть розглядав можливість покращення умов по контракту для боснійського тренера, але коли зрозумів, що той із великим інтересом та ентузіазмом сприйняв можливість попрацювати самостійно з клубом з Ліги чемпіонів, то не став перешкоджати цьому переходу. Щоправда, «Шахтарю» довелося заплатити пристойну неустойку за Пушича. За неофіційними даними, йдеться про більш ніж мільйон євро.

Також, за даними voetbalzone.nl, Пушич не був першим вибором для «Шахтаря», принаймні, якщо говорити про фахівців, які працюють у Нідерландах. Спочатку «гірники» виявляли інтерес до 39-річного Яна Серксма, котрий тренує дубль АЗ – команду «Йонг АЗ». Однак цей наставник не погодився перейти у «Шахтар» через триваючу російсько-українську війну, що й змусило «гірників» звернутися вже до варіанту із Пушичем.

Атакувальний вірус із Мостара: принципи та філософія Пушича підходять Шахтарю

Одразу після призначення Пушича головним тренером «Шахтаря» з'явилося інтерв'ю одного з лідерів «гірників» Георгія Судакова, в якому той досить різко, принаймні щодо попереднього тренерського штабу команди, висловився про принципи гри та ідеї Маріно.

«Емоції від нового тренера [Маріно Пушича] позитивні, всі були вражені. Це хороша і позитивна людина. За тими ідеями, які він дав нам за 15 хвилин, ми зрозуміли його стиль футболу. За 15 хвилин зрозуміли більше, ніж за 3 місяці до цього. Сподіваюся, що в нас попереду дуже гарний шлях. Віримо у це. З боку футболістів є повна довіра до нового тренера. Сподіваюся, ми досягнемо з ним успіху», – сказав Судаков.

ФК Шахтар. Маріно Пушич (ліворуч) та Даріо Срна

Сам Пушич, здається, справді має добре вписатися у концепцію розвитку «Шахтаря», як з точки зору гри, так і в плані розвитку футболістів із метою їхнього подальшого вигідного перепродажу.

«Коли ми [тренерський штаб Арне Слота] прийшли до «Феєнорда», в нас було два завдання. Перше – щоб команда грала привабливо, в атакувальний футбол, по чому її ідентифікуватимуть наші вболівальники. Друге завдання полягало у тому, щоб виростити гравців, яких ми продали б за більш серйозні гроші, ніж це було в попередні роки», - розповідав Пушич.

Крім того, Маріно одного разу згадував, що ідеями атакувального футболу перейнявся ще з часів початку професійної кар'єри у «Вележі».

«У «Вележі» зі мною працювали великі тренери Зеко Селимотич, Салем Халілходжич, Мічан Кордич, Франьо Владич, Джемаль Хаджиабдич. Усі вони були тренерами з одним баченням, я б сказав, що навіть випереджали свій час, хоча навіть тоді в них не було якихось особливих умов. Тут завжди грали в атакувальний футбол, і я теж несу цей певний ген із Мостара, цей своєрідний вірус, яким я заразився», - говорив Пушич.

Тому, як мінімум в теорії, Пушич справді виглядає для «Шахтаря» слушним варіантом. Залишається тільки дочекатися, як все складеться на практиці…

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Falko
Нарешті я зрозумів, чим Шахта заманила Пушича, ну, крім бабок звісно. Йому сказали, що він замінить ван Леувена. Маріна згадав яке прізвище стопяцот років тому погнало його із Твенте і миттєво погодився. Помста - блюдо, яке слід подавати холодним
New Zealander
Стаття в основному позитивна де роздано чимало компліментів Пушичу, а в самий заголовок автор виніс один негатив. Заради хайпу чи чого?
adidas777
«У «Вележі» зі мною працювали великі тренери Зеко Селимотич, Салем Халілходжич, Мічан Кордич, Франьо Владич, Джемаль Хаджиабдич.  
Alex T
Ого накатали, заказал кто статью что ли?