Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 15 жовтня 2023, 22:11
13268
78

Тепер потрібно обігрувати Мальту і готуватися до битви з Італією

Валерій Василенко підсумовує нервову перемогу «синьо-жовтих» над Північною Македонією

| Оновлено 15 жовтня 2023, 22:11
13268
78
Тепер потрібно обігрувати Мальту і готуватися до битви з Італією
УАФ

Україна залишається у грі – ось головний підсумок матчу проти Північної Македонії. Реальна перспектива «синьо-жовтих» після перемоги у Празі – очна боротьба з Італією за друге місце. А македонці, враховуючи їхню повторну поразку від команди Реброва та подальший складний календар, мають остаточно вибути не лише з боротьби за друге, а й за третє місце.

Хороша за рахунком перемога, без пропущених м'ячів, лише теоретичні шанси у суперника вклинитися у боротьбу за друге і навіть третє місце – здавалося б, немає жодного приводу для смутку чи песимізму. Але за фактом гра збірної України все ще далека не лише від ідеалу, а й від наших стандартних вимог до цієї гри.

Під керівництвом Сергія Реброва збірна України вже провела п'ять поєдинків у відборі на Євро-2024. У жодному з цих матчів наша команда не виглядала статистом, не була безнадійною, там, де можна, чіплялася за очки, там, де треба, здобувала перемогу. Але поки що жоден із цих п'яти поєдинків не дотягує до рівня найкращого матчу під керівництвом Сергія Реброва. Очевидно, що його найкращий матч на чолі збірної ще попереду.

Суперечливі залишилися враження й від «домашньої» зустрічі з македонцями. З одного боку, ми виграли, з іншого боку – допустили величезну кількість браку, причому як в атаці, так і в обороні, дозволили супернику створити багато небезпечних моментів біля своїх воріт.

Описаний вище алгоритм підійде не лише під будь-яку попередню перемогу збірної України в нинішньому ігровому циклі, а й, мабуть, під велику кількість поєдинків нашої головної команди в останнє десятиліття.

Отже, вже можна не просто констатувати, а й стверджувати, що поки що справді висококласної національної збірної ми не маємо з різних причин. І насамперед – через відсутність зірок першої величини.

У свою чергу, присутність у складі нашої команди багатьох футболістів солідного європейського рівня поки що не дозволяють нашій збірній штампувати перемоги на класі. Яким би не був високим рейтинг нашої команди, яким би низьким не був цей показник у нашого суперника, але поки що головним визначником ігор за нашою участю є синонім «валідольний матч».

І справа тут зовсім не в тому, що через рашистську агресію ми змушені всі свої поєдинки проводити в гостях. Тут річ у принципі. Ну не виходить у нас поки що грати у повний контроль м'яча навіть із командами на кшталт Мальти. Не кажучи вже про Північну Македонію.

***

У конкретному поєдинку відсутність належного класу та креативу можна частково списати на травми двох провідних футболістів – Циганкова та Ярмоленка. І це справді не відмазка, а проблема. За фактом рівноцінно замінити цих двох півзахисників так і не вдалось. Особливо якщо говорити про позицію правого вінгера, яка дісталася Зубкову. Якщо речі називати своїми іменами, то Зубков – найслабша ланка нашої збірної у празькій грі проти македонців.

Проте його вихід в основі був і прогнозованим, і закономірним. Тому що Олександр – фактично єдиний «живий» правофланговий півзахисник з доступних на даний момент, і за старою «шахтарською» пам'яттю він мав творити «хімію» з Мудриком, який діяв на протилежному фланзі.

Але замість «хімії» Зубков банально «хімічив».

Хоча не Зубковим єдиним.

УАФ. В атаці Михайло Мудрик

Хороший, подекуди навіть чудовий початок матчу. Тиск, високий пресинг, створення моментів, хай і не очевидних. Проте стартові півгодини наша команда грала так, як «книжка пише». І була винагороджена нехай і не обов'язковим, але заслуженим забитим м'ячем Судакова. За цей період часу – подяка і нашому тренерському штабу, і нашим футболістам.

Схоже, Ребров провів належну роботу над помилками і почув конструктивну критику за свої рішення у попередніх поєдинках, коли його команда «включалася» у гру або у другому таймі, або після того, як пропускала (що часто співпадало). У цьому випадку збірна України з позиції сили розпочала поєдинок проти не найпростішого опонента.

На мій погляд, позиція «сили» в даному контексті «набувалася» насамперед за рахунок активного впровадження у гру трикутника у центрі поля – Степаненко Зінченко, Судаков. Тарас розташовувався трохи вище, ніж зазвичай, забезпечуючи разом із нашим «арсеналівцем» дуже зручний плацдарм для «перекушування» чужих атак у зародку, а висока позиція Судакова була дуже комфортною для того, щоб розігнати свої атакуючі дії.

Плюс до всього, дуже активна «життєва позиція» Мудрика, участь у атакуючій роботі захисників Миколенка та Матвієнка.

Усього цього набору вистачило і для помітного домінування, і для переваги в рахунку.

Але, сказавши «а», продовжувати так само чомусь не наважилися.

Варто було лише повести в рахунку, як почалися звичні ходіння по муках. Я не вірю, що головна проблема – у невмінні, точніше, неможливості витримувати високий темп упродовж хоча б тайму. Проблема, скоріше, у ментальності. Забили – і давай одразу грати на утримання, сушити гру.

Це відмінний варіант для команд на кшталт збірної Італії, які мають відточену десятиліттями гру в обороні і блискучі контратакуючі чесноти. Похвалитися набором аналогічних ігрових опцій ми поки що не можемо. Проте чомусь намагаємося грати саме так.

Після перерви наша команда грала на відверте утримання рахунку. Звичайно ж, ця теза потребує уточнення. Грали на утримання, але водночас не забували і про контргру. Про контратакуючу гру. Моментів біля чужих воріт у другій воловині зустрічі наші створили достатньо.

І цього разу «зіграла» ще одна наша роками неприкрита вада – нереалізація. Мудрик, Довбик, Яремчук, Судаков та навіть Матвієнко – моментів було створено достатньо. Причому моментів якісних, очевидних. Але не використаних.

Використали натомість неочевидний момент. Намалювали справжній шедевр. Браво, Караваєв. Але шедеври на те й існують, щоби практично не повторюватися.

УАФ. Олександр Караваев забив шедевральний гол у ворота Північної Македонії

У свою чергу, і Македонія створила моменти біля наших воріт. Причому створювала не лише завдяки помилкам нашого захисту, а й своїм кваліфікованим якостям. Добре, що рятував Трубін. Цього разу Ребров вгадав із вибором голкіпера.

Власне, якщо найкращим/одним із найкращих гравцем матчу в команді, що перемогла, називається воротар, значить, у польових гравців таки є проблеми. За визначенням.

Якщо загалом, то: з погляду підсумкового рахунку претензій не повинно бути. 2:0 – цілком комфортна перевага. Але з точки зору гри як такої претензій набагато більше. Лише один явний відрізок з нашим домінуванням, багато проблем як у захисті, так і в атаці. І черговий поєдинок, який підпадає під статус вищезгаданого «валідольного».

Тим не менш, за перемогу – дякуємо. Йдемо строго за графіком. І, мабуть, вирішальний для нас поєдинок у групі відбудеться якраз в останній ігровий день – наприкінці листопада проти Італії. Але Мальту в жодному разі не можна недооцінювати.

І ось ще що. Я не те, щоб дошкульний, але іноді просто хочеться об'єктивності. Після матчу Сергій Ребров дуже болісно сприйняв цілком адекватне питання про Мудрика: мовляв, чому Михайлу не вдається реалізовувати моменти? Ну, правда, а чому? Відповідь Реброва: «скільки років Мудрику? Ви хочете, щоб він був зараз, як Мессі»?

Далі можна не слухати й не читати. Я десь розумію тренера, який намагається захистити свого футболіста. Але порівняння з Мессі – невдале. Як мінімум. Тому що у 22 роки, а Мудрику зараз саме стільки, Ліонель Мессі отримав свій перший «Золотий м'яч». Михайло Мудрик поки що навіть близько не йде шляхом аргентинця. Хоча й має для цього необхідні задатки.

Оцініть матеріал
(119)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 78
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gunnar Astrid
Здравствуйте. Я смотрел матч на канале Казспорт.Братский народ Украина только победа. Желаю вам народ Украина победа над фашистский федерация россия. Крым, Белгород, Луганск и Донецк и все территория желаю вернуть вам братья Украинцы.  Слава Украина, Слава ВСУ, Слава СБУ, Слава Народ Украина. Желаю Сборный Украина по футболу победа над Мальта и Италия. 
Умник
Наша команда играла до 60 минуты.
Потом играл Трубин.
Спасибо чудо голу Караваеву.
3 вопроса
1. Зачем выпускали Яремчука (не забил, тупо на своей половине 2 раза дарил мяч хавам Македонцам
2. Замена Малиновского справа (сразу карточка через 1 минуту, куча нервов от него). 
3. Замена Сидора, который делает 3 касания.
Ну оставь на поле Довбыка выпусти Пихаленка. У них же взаимопониимание крутое.
Справа выпусти Ваната он же убежать может.
С заменами Сватка и Караваева согласен.
С Мальтой играем 1 номером а значит нужен креатив, однозначно Пихаленок Буяльский нужен на поле.
Ну и никакого Яремчука в 1 лиге у нас в Виктории лучше играют на данный момент.
luceorius
 Браво, Василенко! Чи не найкращий аналіз окремої гри від нього. Що видалось дискусійним: 1.Наявність зірок при дуже посередньому рівні решти гравців ще нічого не гарантує, приклад - Норвегія з Холандом та Едегором; 2. Якщо досі вважати Ярмоленка провідним гравцем, то це сприяє застою розвитку збірної; 3.італійці зараз не ті, щоб надійно втримати перевагу в один гол, приклад - остання гра із Північною Македонією.
Gunnar Astrid
В 2024 году пусть будет развала россии. Пусть путин отправится в ад. У меня к вам есть вопрос если 21 государство получить независимость и Москва и Санкт- Петербург  от россия. Славянский русский народ где будет жить 😂???  Кто знает??? 
Aries2005
Мальту то ми обіграєм, але ж треба надіятись на те, що англійці виграють в італійців, а потім вже з італійцями у нас вирішальний матч.
suforza1921
Сподіваємося, кращий матч Реброва буде з італійцями. 
StrikeX
Мальту не можна недооцінювати хоча б тому, що Італійська федерація цілком може фінансово простимулювати мальтійську збірну у разі відбору очків ними в України
avk2307
З Мальтою буде так само важко як і з Македонією. Але сподіваюсь  що  і на Мальті буде перемога України
Gunnar Astrid
В Москве славянский русские называет себя самый высший великий нация. Для них 😂 кавказцы и азиаты и белорусы и украинцы и казахи и другие третий сорт???  Славянский русские вы что создали???  Кто знает?  Я знаю что славянский русские это алкашы и фашисты и шлюхи и воры...  
Swed
Это было ясно со старта, что нам постоянно надо выигрывать.)
fifa2020
Нам потрібно в першу чергу слідити за сербами, щоби вони вийшли напряму на Євро і не зайняли 3 місце, тоді в нас не буде запасного плану попадання на ЧЕ  - через ЛН!
Болела
Ну , на рахунок гри після забитого… потрібно знати яка установка на матч від тренерського штабу. Можливо й установка була- висока гра, пресинг, забитий мʼяч і гра на контрах. Довбик, Зубков, Судаков і особливо Мудрик мали б тікати. Забий свій момент Довбик, поклади той красень Судаков в дальній або реалізуй хоч один Мудрик і 2:0 в першому . Практично закрита гра. А 1:0 це слизько. І нерви. 
OtsoCity
Можно с Мальтой и резерв поставить Бущана,Сватка ,Тымчика,Назарину,Ваната главное Яремчука не выпускать и Степаненко дать отдохнуть то если получит желтую с Итальяшками не сыграет 
Swipe
Ванат зараз виглядає на дві голови сильніше за Яремчука. Чому останній отримує ігровий час, а Ванат - ні, це велике питання. У нашій збірній багато гравців роками потрапляють у склад за колишні заслуги, а той же Кочергін навіть не викликається.
Перець
Я вірю в котика Мурзіка йому треба ще рік на адаптацію
nick07
все вірно, в т.ч і так би мовити претензії - чомусь нашим гравцях не вистачає саме психології, забили і давай катати через воротаря мяч, до втрати і удару суперника. Зрозуміло коли грають на утримання за рахунку 2-0 чи 3-0, але за 1-0? і вже який тренер нічого не може змінити.
🔱Avtoigor🔱
Тепер ми маємо гарного тренера, тепер все буде інакше
🔱Avtoigor🔱
Ребров це не Шевченко і навіть не Петраков фізкультурник, це наша надія. 
Swipe
Яким чином наявність зірок першої величини, наприклад, в атаці, врятує від помилок у захисті? На теперішній час ми маємо досить збалансований склад у всіх ланках і це набагато краще, ніж мати одну зірку рівня умовного Левандовськи і купу посередніх гравців поряд із нею. З іншого боку, втрата одразу трьох гравців рівня Циганкова/Ярмоленка/Шапаренка суттєво позначається на можливостях збірної, бо кількість висококласних гравців все ще недостатня, щоб не помічати втрати травмованих.