Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 15 жовтня 2023, 09:33
28231
125

Трубін, рикошет і геніальний гол. Україна виграла у Північної Македонії

«Синьо-жовті» домінували пів години, ще годину було неспокійно

| Оновлено 15 жовтня 2023, 09:33
28231
125
Трубін, рикошет і геніальний гол. Україна виграла у Північної Македонії
Фото Павла Кубанова

У суботу, 14 жовтня, відбувся матч 7-го туру відбіркового турніру чемпіонату Європи 2024 року між національними збірними України та Північної Македонії. Поєдинок на празькому стадіоні «Epet Arena» завершився перемогою українців.

Багато розмов довкола шансів збірної України потрапити до основного раунду чемпіонату Європи-2024, що наступного літа відбуватиметься в Німеччині, точилось із приводу протистояння команди Сергія Реброва та Італії в боротьбі за підсумкову другу сходинку. Однак реалії турнірної таблиці квінтету C вказували нам ще й на те, що позиції «синьо-жовтих» була готова атакувати Північна Македонія.

Особливо гострим ставало це питання напередодні очної гри проти колективу Благої Мілевські в Празі. Тим паче, якщо пригадати нашу першу зустріч у цьому відбірковому циклі в Скоп’є, де доводилось буквально рятуватись від поразки (3:2). Очевидно, що висновки після тієї гри були зроблені на всіх рівнях, але кадрові проблеми в українців відверто допікали – без одразу двох ключових гравців правого флангу атаки доводилось грати проти складного суперника, тож покладались ми, переважно, на тренерський досвід Реброва та його помічників.

На відміну від домашньої гри, суперники не виказали бажання грати у відкритий футбол та діяти з акцентом на атаку. Україна цим скористалась настільки вміло, що м’яча в гостей майже не було, а на нашому рахунку тим часом почали з’являтись перші небезпечні моменти. Але спочатку ривки Мудрика через лівий фланг до штрафного не призводили до якісної переваги, хоча й загрозу чужим ворота він становив чималу.

Ось тільки з ударами на завершення щось не пішло ні в Михайла, ані трохи пізніше в Довбика, які постійно з гострих кутів пробивали точно у воротаря, а отримати більш вигідні позиції заважали опоненти. Паралельним курсом почала вмикатись у хід подій і команда Благої Мілевські, і вже перший її момент – удар Міовського з лівого флангу штрафного в Трубіна – дав нам можливість зрозуміти, що успіх сам по собі не прийде.

Потрібно було дотискати, і зробили ми це розкішним високим пресингом за участі Судакова на 30 хвилині, який спочатку забрав м’яч перед чужим штрафним у Атанасова, після чого пробив у Серафімова здалеку, а вдалий рикошет допоміг відіграти воротаря. Потрібно було трохи остудити палкі голови та надалі тримати гру під контролем, але щось знову пішло не так.

Україна почала програвати м’ячі на власній половині поля, що миттєво призвело до дуже серйозних прогалин у захисті, які суперники намагались використати на власний розсуд. Залишався лише Трубін, який мав рятувати ворота, що він у підсумку й робив під час моментів Міовські та Ашковські, але з такою панікою в захисті потрібно було щось робити під час перерви.

Очевидно, що квапити події та проводити ротацію одразу від початку другого тайму було б занадто необачним кроком із нашого боку, тоді як суперникам утрачати було нічого. Тож дві заміни – реакція Мілевські на поведінку його команди. І хоча від цього тренерського рішення Північна Македонія почала набирати оберти, усе одно м’яч перебував подалі від нашого штрафного, а потім виник раптовий момент для Довбика, який у центрі штрафного схибив ударом повз ліву стійку з геніального пасу Судакова. Ну й що, що там міг бути офсайд?

Було б гірше, якщо б у наступній атаці Трубін не витягнув плечем мертвий м’яч після удару Чурлінова, якого пропустили захисники до правого флангу штрафного, немов свого. Потрібно було повертати перевагу в контролі й для цього залучили Маліновського, першою ж дією якого на полі став фол на жовту картку відмашкою від суперника. На тлі влучання ударом головою в поперечину від Матвієнка на завершення подачі кутового з правого флангу від Зінченка цього можна було й не помітити, а гра тим часом набувала якихось шалених обертів.

У такому темпі тримати вболівальників збірної України тривалий час було не можна, бо подекуди ставало лячно за нашу гру в захисті, тож команда Реброва почала сушити гру та намагатись ловити суперників на швидких переходах до атаки. Знову постало питання реалізації гольових нагод. І якщо постріл Судакова здалеку лише дивом перевів у поперечину Дімітрієвскі, то Яремчук із появи на заміну міг би й забити під час удару з правого краю чужих володінь.

Але масну крапку в цій грі поставив ніхто інший, як Караваєв, якому вистачило кмітливості самотужки провести випад через лівий фланг уже в компенсований час та дати дуже дальній постріл за комірець воротарю суперників, який, схоже, більше хотів грати на нашій половині разом із іншими партнерами.

Наступний матч збірна України проведе в гостях у Мальти, тоді як на Північну Македонію очікуватиме гра на виїзді проти Італії.

Відбірковий етап до Євро-2024. Група С. 6 тур.

Україна – Північна Македонія – 2:0

Судаков (30), Караваєв (90+6).

Маліновський (69), (Зінченко, 90+7) - Серафімов (90+2), Адемі (90+3).

Україна: Трубін, Миколенко, Матвієнко, Забарний, Конопля, Зінченко (Сидорчук, 76), Степаненко, Судаков (Сваток, 87), Мудрик (Караваєв, 87), Зубков (Маліновський, 67), Довбик (Яремчук, 76).

Північна Македонія: Дімітрієвскі, Мусліу, Серафімов, Манев (Чурлінов, 46), Аліоскі, Барді, Атанасов (Адемі, 63), Елезі (Дор'єв, 74), Ашковскі (Дімоскі, 46), Міовскі (Трайковскі, 84), Елмас.

Арбітр: Славко Вінчич (Словенія)

Стадіон: «Epet Arena» (м.Прага, Чехія).

УКРАЇНА – ПІВНІЧНА МАКЕДОНІЯ. ТЕКСТОВА ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ

Події матчу

90’ +5
ГОЛ ! М'яч забив Олександр Караваєв (УКРАЇНА).
31’
ГОЛ ! М'яч забив Георгій Судаков (УКРАЇНА).
Оцініть матеріал
(228)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 125
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
avk2307
А два позорных провокатора  Александр Киев и Запасной поджали хвосты и смайлики ставят. А забили то игроки и Шахтера и Динамо.
Клоунам ботам позор.
Браво сборная Украины. Единая команда, а не вот эти козни со стороны ботов.
 Вместе победим!!!
Ekvato
Проти непростої Македонії зіграли креативно навіть без Циганкова і Ярмоленка. Молодці, моментів було багато, реалізації ще би кращої
Болела
Блін. Ну в Трубіна там такий сейв був. Дальною рукою, не дивлячись, на реакції, на інстинктах. В чомусь переломний момент. 
avk2307
А Караваев за 10 минут показал как надо активно работать и в защите и в нападении ...
bossi
Італія це основний суперник .Гра сподобалася
Всі молодці.. 
Cityzen83
Красені! Караваєв звичайно положив таку красоту, що уухх.
bonv
З Перемогою!
yuriy_kent
З перемогою! Караваєв монстр, як розібрався. А взагалі усі молодці. Трубні як завжди на висоті.
sania
Вболівальники Динамо на місці. Трубін просто молодчина.Гра вийшла нервова, результат відмінний. За збірну вболіваємо завжди не дивлячись на склад! Караваєв вийшов і за кілька хвилин показав як в футбол грають головою. Мудрик - вершник без голови.
kadaad
Непонятно зачем и главное почему на поле выпускают Яремчука. Реально человек или не в форме или его дни в сборной окончательно прошли. Кроме как падениями на пятую точку ничем не запомнился.
Павло
Ця гра увійде в історію завдяки геніальному голу Караваєва 
Vbolivalnyk-Peter
Вітаю хлопців з перемогою!!! Про хороше: Турбін - ТОП, Судаков - красава, Забарний та Довбик - на рівні. Мудрик - в принципі гарно, однак потрібно голову піднімати... Про погане: Яремчук - або щось починає робити зі своєю грою, або як мінімум не приїжджає до збірної. Зубков - найгірший гравець у складі нашої збірної. Навіть не хочу нічого коментувати по його грі. Повне дно (я виключно про цей матч). Без Циганкова чи на крайняк Ярмоли, наразі, на правому фланзі півзахисту повна печалька....
Mac_Gyver
Гол Караваєва як вишенка на торті
xyst78
Якраз йду з стадіону. Мокрий як пес задоволений як слон! Всіх з перемогою!
fifa2020
Якщо виграємо в Мальти, то станемо в рейтингу фіфа 22! І в Європі 12! Важливо буде так втриматися в топ-12 серед європейців, тоді при жеребкуванні відбору до ЧС-26 будемо в першій корзині з великими шансами попасти на турнір)) Буде 12 груп по 4-5 команд, перші 12 місць виходять на ЧС! 12 другий місць + 4 із ЛН розіграють 4 місця!
NikoKam1969
Молодці команда , молодці вболівальники. Усіх з перемогою. Слава Україні !
Анатолий Басов
Чайка тренера, поставити Караваєва зліва хава, це геніально, вийшов і забив. Красень.
Minolt
Я 60 років слідкую за футболом, але таких голів не бачив. Були голи з центру  закиданням, але це щось особливе.  Браво Сашко. 
    Матч сподобався. Маліну і Ярему до збірної не підпускати, поки не наберуть форму. Думаю, що Ванат зіграв би набагато краще
Умник
Супер сыграли, Караваев красота.
avk2307
Судаков , Трубин и Миколенко были лучшими