Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 13 жовтня 2023, 07:41
9651
14

Зворотній відлік. З чим Україна підходить до вирішальних матчів Євро-2024

Валерій Василенко – про складність вибору Реброва та приємні сюрпризи календаря

| Оновлено 13 жовтня 2023, 07:41
9651
14
Зворотній відлік. З чим Україна підходить до вирішальних матчів Євро-2024
УАФ. Сергій Ребров

14 жовтня для національної збірної України розпочинається зворотний відлік у кваліфікації Євро-2024. «Синьо-жовтим» залишилося провести лише три поєдинки у рамках відбору на чемпіонат Європи, і два з них вони зіграють у жовтневий ігровий цикл.

В принципі, можна сказати, що два найближчі матчі команди Реброва – проти Північної Македонії та Мальти – матимуть визначальне турнірне значення. І так, і ні. Тому що на даному етапі – безумовно, ці дві гри будуть найважливішими, і не дай нам Бог бодай в одній втратити очки.

Проте з погляду перспектив боротьби нашої головної команди за пряму путівку на ЧЄ, вирішальним все одно буде останній поєдинок відбору – проти Італії, який відбудеться наприкінці листопада.

Незважаючи на те, що на даний момент підопічні Реброва посідають третє місце в групі, маючи рівність очок зі збірними Італії та Північної Македонії (але італійці вищі за нас і за рахунок особистих зустрічей, та й зіграли на одну гру менше), у разі успіху в найближчих двох поєдинках вони реально претендуватимуть на друге місце, що дає зелене світло на поля Німеччини.

Справа в тому, що у восьмому турі, коли ми гратимемо проти Мальти, італійці гратимуть проти Англії. На виїзді. Дуже хочеться вірити, що віце-чемпіони Європи, які вже фактично вирішили завдання виходу на Євро-2024, виявлять принциповість. І «ляснуть» чемпіонів Європи в рідних стінах.

І ось якщо такий сценарій підтвердиться – а він дуже реальний, тоді в останньому, 10-му турі, 20 листопада, ми станемо свідками очного бою за друге місце в групі С між Україною та Італією.

Але для цього, повторюся, потрібно, щоб зрослися докупи два нюанси: збірна України виграла у двох жовтневих поєдинках, а збірна Італії програла англійцям.

А далі – чим чорт не жартує. Так, на тлі «Скуадри адзурри» ми за визначенням виглядатимемо андердогом, але в цьому конкретному випадку календар може зіграти на нашу користь.

Власне, можна стверджувати, що турнірний розклад трьох фінальних турів сприятиме збірній України. У жовтневій «спарці» ми спочатку граємо проти сильнішого опонента. Це дуже важливо, враховуючи постійні наші поневіряння у другому поєдинку здвоєного формату.

Тобто, на матч проти македонців потрібно викладатися на повну, а у грі проти мальтійців можна спробувати за рахунок ротації здобути бажаний результат.

Розумію, що на голому класі здобути його навряд чи не вдасться, і перша гра проти Мальти це продемонструвала. Але тут вибачте: якщо не перемагати такого нехитрого опонента, то нічого й мріяти про підсумкове друге місце.

Напевно, у цьому випадку мають включатися морально-вольові та мотиваційні характеристики.

Ну і, напередодні матчу останнього туру, у нас теж є однозначна перевага. По-перше, гра відбудеться на номінально домашній для нас арені – у німецькому Леверкузені. Звичайно, це не фартова «Арена Львів» чи переповнений НСК «Олімпійський», але в будь-якому разі італійці почуватимуться в гостях.

А по-друге, і це найважливіший нюанс, трьома днями раніше команда Спаллетті проведе непростий поєдинок проти Північної Македонії – дуже незручного для себе суперника, тоді як ми пропускатимемо цей тур.

Тобто у нас буде однозначно найкращі передумови для того, щоб повноцінно підготуватися саме до лобової гри проти Італії. І для цього не потрібно буде робити зайві локаційні рухи, адже для підготовки до поєдинку наша команда прибуде до Леверкузена завчасно.

***

Але гра проти Італії – справа поки що далекої перспективи. Нині на кону – найважливіший поєдинок проти македонців, який потрібно обов'язково вигравати. І незважаючи на те, що гра буде для нас домашньою (у Празі), і балканці за визначенням будуть позбавлені свого козиря – важкого газону в Скоп'є, матч обіцяє стати непростим для збірної України. Насамперед тому, що вона має певні кадрові проблеми.

Так сталося, що Сергій Ребров перед жовтневою «спаркою» втратив одразу двох ключових виконавців – Циганкова та Ярмоленка. Обидва вибули через серйозні травми. І якщо півзахисник «Жирони» має встигнути відновитися до матчу проти Італії, то динамівець вибув, мабуть, до кінця року.

За всієї поваги до колег наших основних вінгерів, рівноцінно замінити їх дуже складно. Якщо взагалі можливо.

Циганков у Реброва швидко перетворився не лише на системотворчого гравця, а й лідера колективу. В активі Віктора – два м'ячі та одна результативна передача у відборі на Євро.

Крім можливості зіграти на фланзі, Ребров часто використовує Циганкова і як плеймейкера. Піхальонок, який замінив Віктора у списку викликаних, – гравець дещо іншої формації, менш інтегрований у креатив та творення.

Втрата Ярмоленка – це втрата капітана, справжнього «дядька», який може і зарядити на гру, і напхати. Подібним авторитетом у нинішній збірній України не може похвалитися ніхто.

УАФ

Знову ж таки, викликаний на місце Ярмоли Назарій Русин – футболіст хороших кондицій, який вміє зіграти і на фланзі. Тільки ось гравець «Сандерленда» – фігура у збірній нова.

Мені здається, що у грі проти македонців Реброву у будь-якому разі доведеться експериментувати зі складом у частині півзахисту.

На щастя для тренерського штабу «синьо-жовтих», та й усіх нас, пошкодження ще одного вінгера – Мудрика – виявилося несерйозним. Футболіст «Челсі» працює в основній групі збірної, і якщо з його готовністю буде повний лад, то саме Михайло вийде на лівому крилі півзахисту/атаки.

А ось на протилежний фланг доведеться запроваджувати або Русина, або Зубкова. Обидва вибори – неочевидні та неоптимальні, але тут саме той випадок, що не до жиру.

Буяльський, Судаков, Маліновський – гравці іншої формації. Їх, звичайно ж, можна спробувати загнати на фланг, але навряд чи це чудова витівка. Усі троє – гарна опція для середини поля або для позиції «хибної» дев'ятки. Не думаю, що Ребров зважиться на такий радикальний крок і відрядить на правий фланг півзахисту, скажімо, Маліновського, бо наслідки можуть бути непередбачуваними.

Найпростіший і очевидніший вибір, як було сказано вище – вибрати між Русиним та Зубковим. Цей вибір теж непростий, адже обидва футболісти не можуть похвалитися статусом основного у збірній. Але Зубков хоча б постійно виходить на заміни. Отже, ймовірно, саме гравця «Шахтаря» поставить Ребров в основі на матч проти Північної Македонії.

На користь такого вибору може зіграти і той факт, що Зубков та Мудрик разом діяли на флангах «помаранчево-чорних» минулого сезону.

Однак, хоч би яким зрештою виявилося рішення Сергія Реброва щодо позицій вінгерів, втім, як і будь-якої іншої позиції, наша головна команда країни має зробити все необхідне, і навіть більше, щоб забезпечити собі перемогу. І претендувати на прямий вихід на Євро.

Усі ми за ціною не постоїмо. Впевнений, що і футболісти нашої збірної також.

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Українського футболіста клубу Першої ліги з вокзалу забрали працівники ТЦК
Футбол | 08 травня 2024, 00:29 41
Українського футболіста клубу Першої ліги з вокзалу забрали працівники ТЦК

Микола Сираш не виходить на зв'язок, «Хуст» попросив підтримки в УАФ

Хто розсудить Шахтар та Динамо? Відомі призначення арбітрів на 28-й тур УПЛ
Футбол | 08 травня 2024, 15:31 16
Хто розсудить Шахтар та Динамо? Відомі призначення арбітрів на 28-й тур УПЛ

Призначено офіційних осіб на матчі вищого вітчизняного дивізіону

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Ткачук
Зараз прочитаю статтю, бо прочитав лише заголовок і підзаголовок. Скажу так: нам головне виграти цих два матчі, а календар і "сюрпризи", то ні про що. Будемо бачити, в нас серйозні суперники, згадайте як ми важко з македонцями граємо, а зараз вони вже аж ніяк не аутсайдери.
vovakotik
Караваев теж може зіграти хава, у нього оце непогано виходить, чомусь автор про це не згадав. Тим паче, скоріш за все, й проти Мальти, й проти Північної Македонії це буде більш позиційна атака, а не контр-атаки
ZANREGENT1993
  Что то я не верю что в последней игре мы бахнем любителей спагетти... Да и Северная Македония с Мальтой нам могут создать проблемы
ALKOSruLKA
Рано думати про Італію... наші вміють вс.атися з аутсайдерами і середняками, щоб потім в останньому турі ригати за рятівні очки...
nick07
підходить з максимум що могли досягти, тепер задача виграти 2 наступних матчі, а з Італійцями - то вже пізніше буде зрозуміло чи є шанси, чи ні
luceorius
 З прочитаного як вище так і нижче зрозумів, що в нас непогана команда, тільки нікому грати ... на окремих позиціях.
Korkust
Головне, щоб італійці втратили хоча б раз очки, ну і нам важливо все таки вигравати дві гри, бо у випадку втрати очок навіть теоретичних шансів може не бути
Ігор Бойко
Уххх, що я тільки що прочитав))) Автор, зав'язуй з такою писаниною, це не твоє.
В нас номінально правий хав - Караваєв, якого ствлять в захист коли нема більше кому там грати. Буяльський ледь ноги по полю волочить, стоячий футболіст, який на фланзі може відіграти лише роль фішки.
elPadrino
вроде и ничейка итальянцев с англичанами нам подходит
Умник
А центр полузащиты ?????
Ше все ок???
3 опорника, не понятно будет ли играть Пихаленок. 
В более менеее нормальной форме физической Буяльский и Зинченко.
Дикий ужас в защите. Уже и Забарный поплыл.
И форвард в более менее норм статой Ванат. Но ему нужна норм полузащита.
Довбык 50на50.
Яремчук я не знаю за какие заслуги.
Я даже не уверен в матче с Мальтой
zelc006
Треба Пердуту викликати... Він усіх випередить на реативній тязі!
Алекс 19
3 місце гарантовано