Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бразилія
| Оновлено 08 жовтня 2023, 20:40
6198
1

Професора скинуто. Чому Сампаолі ненавидять і критикують багато футболістів

Нещодавно аргентинського фахівця відправили у відставку з посади головного тренера «Фламенго»

| Оновлено 08 жовтня 2023, 20:40
6198
1
Професора скинуто. Чому Сампаолі ненавидять і критикують багато футболістів
Getty Images/Global Images Ukraine

28 вересня один з грандів бразильського футболу «Фламенго» оголосив про звільнення з посади головного тренера 63-річного Хорхе Сампаолі. На посаді аргентинець протримався менше півроку, хоча лише у квітні підписав контракт із «стерв'ятниками» до кінця 2024-го.

Формально причиною звільнення послужили незадовільні спортивні результати «Фламенго», який наразі перебуває у топ-5 турнірної таблиці бразильської Серії А, проте досить пристойно програє лідеру «Ботафого». Втім, за неофіційною інформацією, Сампаолі «попросили з посади» не тільки через аж ніяк не найвидатніші результати на футбольному полі, але ще й з тієї причини, що аргентинському наставнику так і не вдалося налагодити всередині команди гарний мікроклімат, який сприяв би дружній атмосфері та прагненню гравців битися один за одного до кінця, у тому числі в найбільш непростій ситуації.

Менш ніж за півроку перебування на чолі команди «Фламенго» Хорхе Сампаолі, як стверджують бразильські інсайдери, примудрився нажити величезну кількість ворогів, деякі з них мали дуже великий авторитет не лише серед колег-футболістів, а й у колі топ-менеджменту.

Найгучніший та найбільш публічний інцидент, що трапився навколо тренерського штабу Сампаолі у «Фламенго», був зафіксований 30 липня, коли в поєдинку 17-го туру бразильської Серії А проти «Атлетіко Мінейро» на виїзді, який завершився перемогою «стерв'ятників» із рахунком 2:1, помічник аргентинського коуча Пабло Фернандес вдарив зіркового центрфорварда команди Педро. Цікаво, що вже за кілька днів після інциденту бразильські ЗМІ повідомили про те, що «Шахтар» зробив пропозицію «Фламенго» щодо Педро на 25 мільйонів євро, хоча достовірність подібної інформації з огляду на сучасні реалії в українському футболі викликає здорову частку сумнівів.

Рукоприкладство по відношенню до Педро асистент Сампаолі здійснив вже після фінального свистка, причому форвард заявив про інцидент у поліцію штату Мінас-Жерайс. За свідченнями футболіста, Пабло Фернандес спершу тричі вдарив Педро, перш ніж завдав нападнику нищівного удару, через який 26-річний гравець побував у нокауті.

Як би не хотілося керівництву «Фламенго» приховати непривабливу для клубу ситуацію, що сталася між тренером і футболістом, але Педро через соціальні мережі поінформував уболівальників про все, що відбувалося, причому зробив це, як то кажуть, з усіма подробицями.

«Фізична боягузливість виникла після психологічної боягузливості, яку я пережив у останні тижні. Нехай простить Бог людину, котра в 2023 році вірить, що фізичне насильство вирішить будь-яку проблему», - написав у твіттері Педро.

Згодом Пабло Фернандесу довелося екстрено вибачатися за свій вчинок, який аргентинський тренер з фізпідготовки здійснив з тієї причини, що в якийсь момент «збожеволів та хотів якнайшвидше вирішити ситуацію із Педро». Нібито нападник, якого Сампаолі хотів випустити на заміну в тому поєдинку, отримавши відповідну вказівку від тренерського штабу, розминався недостатньо якісно, ​​всіляко демонструючи своє небажання виходити на поле в кінці матчу, коли «Фламенго» намагався відстояти переможний для себе результат.

Скандальна ситуація навколо Пабло Фернандеса та Педро призвела до того, що хмари над головою Сампаолі почали згущуватися, проте звільнення у липні головному тренеру вдалося уникнути. Фактично асистент Хорхе взяв всю провину за те, що трапилося на себе, і вже 31 липня «стерв'ятники» офіційно відрапортували про звільнення Пабло Фернандеса, котрий раніше вже притягувався до дисциплінарної відповідальності, будучи одним з асистентів Сампаолі у «Марселі», коли вдарив одного з фанатів «Ніцци», попередньо вступивши з ним у словесну суперечку.

Сампаолі намагався захистити Фернандеса, коли виступив за «врегулювання кризи на основі діалогу», чим ще більше налаштував проти себе істотну частину гравців першої команди «Фламенго». Надалі у пресу практично не виходило невдоволення зсередини «стерв'ятників», але достроковий розрив трудових відносин з аргентинським фахівцем, вочевидь, багато у чому пов'язаний саме із його «токсичністю».

Сампаолі, який має прізвисько «Професор», раніше вже неодноразово критикували інші футболісти, котрі працювали з аргентинцем в одному клубі. Зокрема, вінгер «Севільї» Сусо, який зіграв під керівництвом Сампаолі у 24 поєдинках за «нервіонців», назвав Сампаолі «найгіршим тренером із тих, з якими коли-небудь працював».

«У грудні [2022 року] я розмовляв із Мончі [колишнім спортивним директором «Севільї»], і він сказав мені: «Сусо, що нам з тобою робити?». Я тільки-но оговтався від травми щиколотки. Найлегше було попросити піти, відновити ритм з іншою командою та почати отримувати повноцінну ігрову практику. Але я сказав йому, що протримаюся довше, ніж Сампаолі, і що зрештою я гратиму», - розповідав Сусо.

Сампаолі справді провів у «Севільї» трохи більше п'яти місяців: його призначили у жовтні 2022-го, а відправили у відставку вже у березні нинішнього року.

Ще раніше критику на адресу Сампаолі дозволяв собі нинішній футболіст «Бенфіки» Анхель Ді Марія, котрий перетинався зі звільненим нещодавно із «Фламенго» коучем у збірній Аргентини, зокрема виступав за національну команду під керівництвом цього наставника в рамках фінальної частини ЧС-2018, де південноамериканці вже у 1/8 фіналу програли Франції (3:4). Ді Марія назвав Сампаолі «дивним хлопцем», який «приймає незвичні рішення», і при цьому «ніколи не дає жодних пояснень футболістам».

Останній фактор є дуже суттєвим із погляду характеристики Сампаолі. За наявною у пресі інформацією, «Професор» справді не прагне вибудовувати зі своїми підопічними якісь особливі довірчі стосунки за межами футбольного поля. Усі його контакти з гравцями зводяться лише до тактичних та технічних підказок, і є елементами професійного виконання своїх обов'язків. Сампаолі завжди та скрізь прагне вибудовувати максимальну дистанцію між собою та футболістами, даючи останнім зрозуміти, що йому платять за те, що він дає вказівки, а гравці отримують зарплату виключно за те, що виконують його задуми та вимоги.

Саме тому Сампаолі не надто переймається з приводу відсутності в нього повноцінного діалогу із командою. Аргентинський тренер не бачить необхідності в тому, щоб роз'яснювати підопічним свої рішення, і часто це вкрай негативно впливає на психологічний стан колективу, призводячи до різноманітних конфліктів та невдоволення.

Getty Images/Global Images Ukraine. Хорхе Сампаолі

Не підвищує авторитет Сампаолі серед підопічних у різних командах і той факт, що титули у тренерській кар'єрі «Професора» є великою рідкістю. З початку 1997 року, коли Хорхе тільки-но почав шлях наставника в «Аргентино» з Росаріо, і до сьогодні наставник виграв лишень чотири трофеї на клубному рівні, причому усі – з «Універсідад де Чилі» (три тріумфи в чемпіонаті Чилі та одна перемога у Південноамериканському кубку). Ще одну гучну перемогу Сампаолі здобув зі збірної Чилі, коли у 2015 році сенсаційно виграв із цією командою Кубок Америки, здолавши у фінальному поєдинку Аргентину в серії пенальті (4:1).

У Європі Сампаолі, котрий попрацював із «Севільєю» та «Марселем», виграти так нічого і не вдалося, так само як і у Бразилії, де до «Фламенго» Хорхе намагався здобути хоч якийсь суттєвий трофей із «Сантосом» та «Атлетіко Мінейро».

Зараз, коли «Професор» вкотре був скинутий, для нього, є таке відчуття, настає чудовий момент задуматися, чому його тренерська кар'єра розвивається зовсім не так успішно, як могла б. Хоча в 63 роки, як правило, людині вже пізно змінюватися, а тому є велика ймовірність того, що незабаром ми побачимо, як Сампаолі знову і знову отримує свою «чорну мітку» за неспроможність організовувати колектив навколо себе і ставати повноцінною частиною цього колективу. C'est la vie, як кажуть французи…

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
onco-clown
Выиграть Кубок Америки далеко не каждый тренер сможет..